3 Ekim 2020 Cumartesi

Sıvı Yağlı Minik Tuzlular Tarifi

 

Sıvı Yağlı Minik Tuzlular Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı nişasta(mısır/buğday fark etmez )
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz(silme)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2-3 su bardağı un(kontrollü)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

Sıvı Yağlı Minik Tuzlular Tarifi Yapılışı


  1. Öncelikle un hariç bütün malzemeler karıştırılır.
  2. Ardından un kontrollü bir şekilde eklenir ve hamur yoğrulur.
  3. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edilir.
  4. Hamurdan küçük parçalar kopararak şekil verilir.
  5. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz.
  6. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
  7. Susama bulayarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

Not; tarifin içerisinde nişasta olduğu için çok fazla pişirilmemeli. Çünkü zaten soğudukça sertleşecektir. Bu arada şimdi fark ettim de girişteki söylediklerim tarifin yapılışında daha uzunmuş gerçekten de fazla uzattık neyse kafanızı karıştırmadan 😁 iyi günler 💕💕 afiyet olsun 😍.

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi

 

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1/5 ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5 kaşık eritilmiş tereyağı
  • 250 gram rendelenmiş kaşar
  • 250 gram ezilmiş beyaz peynir
  • Tuz
  • Ceviz büyüklüğünde yaş maya
  • Un

Çıtır Çıtır Sivas Katmeri Tarifi Yapılışı

  1. Maya biraz sütle ezilir, tuz, yumurta akı, sıvı yağ ve kalan süt geniş bir kaba alınır alabildiğince un eklenip sert bir hamur yoğrulur.
  2. Hamurun üzeri örtülüp mayalanmaya bırakılır.
  3. Her iki peynir iyice karıştırır.
  4. Mayalanan hamur 8 eşit parçaya bölünür.
  5. Bir parçası olabildiğince ince açılır ,fırça ile her tarafına eritilen yağ sürülür.
  6. Karşı parçası avuç genişliğinde ortaya doğru katlanır.
  7. Katlanan parçaya tereyağ sürülür, katlanan parçanın karşısıda onun üstüne gelecek şekilde katlanır oda yağlanır .
  8. Hazırlanan peynir dört eşit parcaya ayrılır bir parçası her iki karşılıklı katladığımız yufkanın ortasına serilir ve kalan diğer iki tarafta sırasıyla katlanır.
  9. Üstüne yağ sürülür, bu şekilde bir zarf elde edilir ve bir kenara alınır.
  10. 2. Hamur açılır her tarafı açılır her iki tarafı diğer hamur gibi eşit bir şekilde katlanır ve yağlanır .
  11. Daha önce açıp kenara kaldırdığımız hamur ikinci hamurun ortasına bırakılır ve bununda sırasıyla kalan diğer iki tarafı katlanır ve yağlanır .
  12. En üstte yağ sürülmez ve yine elimizde kalan kare zarf şeklini uzunluğuna açıp dikdörtgen şekil verilir .
  13. Yağlı kağıt serili tepsiye iki tane sığacak şekilde yerleştirilir.
  14. Kalan diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır .
  15. Toplamda 4 tane katmer elde edilir.
  16. Kenara ayrılan yumurta sarısı üzerlerine sürülür.
  17. Bir bıçakla kısa kenardan başlayıp diğer kısa kenarda bitene kadar bir parmak genişliğinde çizgiler çok bastırmadan atılır.
  18. 180 derece fırında altı üstü kızarana dek pişirilir.

Brownie (Bu Tada Bayılacaksınız) Tarifi

 

Brownie (Bu Tada Bayılacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 paket vanilin
  • 125 gram tereyağı
  • 3 yemek kaşığı ceviz
  • 100 gram çikolata

Brownie (Bu Tada Bayılacaksınız) Tarifi Yapılışı

  1. Önce tereyağını eritelim içine çikolatayı ekleyelim.
  2. Pürüzsüz oluncaya kadar karıştıralım.
  3. Daha sonra altını kapatalım.
  4. Bir kapta yumurta şeker ve vanilyalı çırpalım.
  5. Çikolatayı da ekleyelim.
  6. Bu aşamadan sonra elimizle çarpalım.
  7. Un ve cevizide ekleyelim karıştıralım.
  8. Küçük bir fırın kabı alalım.
  9. Islatmış olduğumuz fırın kağıdını yerleştirelim.
  10. Keki fırın kabına dökelim.
  11. 160 derecelik fırında pişmeye bırakalım.
  12. Üstü çatlayınca piştiğini gösterir. Afiyet olsun 😊.

Elmalı Tersyüz Kek Tarifi

 

Elmalı Tersyüz Kek Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için ;

  • 2 adet elma
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ya da margarin

Keki için ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı un
  • 2 adet vanilya
  • 2 adet kabartma tozu

Elmalı Tersyüz Kek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle derin bir tava ya da tencerede tercih ediyoruz.
  2. Tabanı için şekeri koyup kısık ateşte karamel olana kadar eritiyoruz.
  3. O sırada bir kapta yumurta, vanilyaları ve şekeri çırpıyoruz.
  4. Sıvı yağ ve sütü ekleyip 1- 2 tur karıştırın.
  5. Unu, kabartma tozunu ve tarçını ekleyerek güzelce çırpın ve kenara alın.
  6. Karamel olan şekerimize tereyağını ekliyoruz. 5 dakika boyunca karıştırın.
  7. Dilimlediğimiz elmaları diziyoruz. Ben yarım ay şeklinde yaptım dilerseniz yuvarlakta keserek koyabilirsiniz.
  8. Kek harcınızı dökün ve 20 ile 25 dakika arası kontrollü bir şekilde kısık ateşte pişirin.
  9. Kekin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edebilirsiniz.
  10. Pişen kekinizi 5 dakika dinlendirin ve servis tabağınıza dikkatlice ters çevirin ve dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin ❤️

Katı Yağsız Mahlepli Kurabiye Tarifi

 

Katı Yağsız Mahlepli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı un kontrollü ekleyelim lütfen
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam, çörekotu vs.

Katı Yağsız Mahlepli Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta beyazı, sıvı yağ, sirkeyi çırpıyoruz.
  2. Mahlebi ekliyoruz ve çırpıyoruz.
  3. Un hariç diğer katı malzemeleri iyice karıştıralım.
  4. Unu yavaş yavaş ekliyoruz.Ele yapışmayan bir hamur olacak.
  5. Hamurdan küçük parçalar koparıp istediğimiz şekli veriyoruz.
  6. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  7. Yumurta sarısı sürüp, çörek otu susam ne varsa döküyoruz.
  8. Kurabiyelerimizi önceden ısınmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.

Ev Yapımı Erişte Tarifi

 

Ev Yapımı Erişte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt su
  • 5 kilo un
  • Tuz
  • 15 adet yumurta

Ev Yapımı Erişte Tarifi Yapılışı

  1. Unumuzu eledikten sonra yumurtalarımızı ekleyip ,tuzunu ekleyip, suyunu yavaş ekledikten sonra yoğuralım.
  2. Küçük bezeler haline alınıp çok kalın olmayacak şekilde iyice açılıp bi örtü üstüne serilir.
  3. Hamur az kuruduktan sonra uzun uzun kesip, yan alınıp ince ince kesilir ve kurutulur.Şimdiden afiyet olsun.

Patates Püresi Tarifi

 

Patates Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 büyük boy patates
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
  • Tuz
  • Karabiber

Patates Püresi Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri soyup küp küp doğrayalım.
  2. Doğradığımız patatesleri haşlayıp sıcakken ezelim.
  3. Ezdiğimiz patatesin içine tereyağ, kaşar peynir rendesi, süt, tuz ve karabiberi ekleyip blenderdan geçirelim.
  4. Kıvamına ve damak zevkinize göre süt ve kaşar peyniri artırabilir.

Afiyet olsun. ☺👍.

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı yoğurt süzme de olur süzme olursa 1 kase yeterlidir
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 kase az haşlanmış yarma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • Tuz

Üzerinin sosu için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı da )olabilir
  • 3 yemek kaşığı nane

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tenceremize yoğurdumuzu alıyoruz üzerine yumurta ve un ekleyerek  bunları öncelikle çırpıyoruz.
  2. Bir yandanda soğuk suyumuzu ilave ediyoruz .
  3. Sonra nohut ve yarmamızı koyuyoruz.
  4. Ocağın altını yakıyoruz ,kaynayana kadar karıştırıyoruz .
  5. İyice kaynayınca koyuysa kıvamı biraz daha su koyabiliriz göz kararı .
  6. Üzerinin sosu için yağımızı biraz kızdırıp nanemizi içine atıp nanenin rengi dönene kadar karıştırıyoruz ,nane kokusu gelmesi lazım.
  7. Kaynayan çorbamızın içine döküp karıştıralım ve tuzu da kararınca atalım ve sosuyla pişmeye bırakalım .

Piştikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz .

Önemli bir püf nokta var; Çorbamızın kapağı soğuyacak soğuduktan sonra kapatmalıyız yoksa kesilir çorbanız dikkat edelim.

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi

 

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet kabak
  • 250 gram kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 domates
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağına yakın pirinç
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz (salçanın tuzluluk oranına göre)

Sosu için;

  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi Yapılışı

  1. Kabakları ikiye bölüp içlerini boşaltıyor, dışlarını traşlıyoruz.
  2. Soğanı yemeklik, maydanozu ince ince, 1 domatesi kabuğunu soyup yemeklik doğruyoruz.
  3. Kıymayı genişçe bir kaba alıyoruz. Üzerine soğan, maydanoz, domates, pirinç, pul biber ve salçaları ekleyip iyice yoğurarak harmanlıyoruz.
  4. Harcı kabaklara doldurup tencereye diziyoruz.
  5. Zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdiriyoruz.
  6. Sıcak suda salçayı açarak elde ettiğimiz sosu da gezdiriyoruz.
  7. Diğer domatesi doğrayıp üzerlerine kapak yapıyoruz.
  8. Kapağı kapalı vaziyette kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte kabaklar yumuşaya dek pişiriyoruz.

Not: sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtla servis edebilirsiniz.

Afiyetler olsun.

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi

 

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üst sosu için;

  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1 su bardağı vişne sosu(200 ml bardak ölçüsü)

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle süt, irmik, toz şeker, tencereye alıp ocağa koyuyoruz .
  2. Dibine tutmaması için karıştırarak pişiriyoruz.
  3. Muhallebi kıvamı alınca kapatıyoruz altını.
  4. İçine 1 kaşık tereyağ atıp eritiyoruz.
  5. İlk harı gittikten sonra vanilyayı da atıp karıştırıyoruz ve tart kalıbını hafif ıslatıyoruz.
  6. Muhallebiyi döküp tart kalıbını hafif vuruyoruz tezgaha vuruyoruz ki içerisindeki hafa kabarcıkları çıksın.
  7. Dolaba kaldırıyoruz 4 -5 saat bekletiyoruz.
  8. Dolaptan alıp kalıptan çıkartıyoruz.
  9. Dinlenirken biz sosu hazırlayalım 1 paket puding ve vişne sosunu tencereye alıp vişneli puding yapıyoruz .
  10. Piştikten sonra altını kapatıp hemen muhallebinin üzerine döküp dolaba kaldırıyoruz akşama kadar dinlendiriyoruz sonrada afiyetle tüketebiliriz.

Afiyet olsun 😊.

Leziz Dilim Palamut Tarifi

 

Leziz Dilim Palamut Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet palamut
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Leziz Dilim Palamut Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak balıklarımızı aldığımız yerde güzelce temizletip dilimlettiriyoruz.
  2. Eve gelince iyice yıkayıp tuzlayıp süzülmesini bekliyoruz.
  3. Bir tepside mısır unu ve tuzu harmanlayıp suyu süzülen balıkları unlu karışıma bulayalım.
  4. Tavada kızdırdığımız sıvı yağda altın rengi olana kadar balıkları kızartıyoruz.
  5. Yanına özellikle roka salatası çok yakışıyor.

Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Bereket Salatası Tarifi

 

Bereket Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 göbek marul
  • 1/4 kırmızı marul
  • 1 küçük kereviz
  • 1 yeşil elma
  • 1 narın taneleri
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 tutam zencefil
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

Sos için:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz

Bereket Salatası Nasıl Yapılır?

  • Bulguru yıkayıp küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Süzün. Tuz ve zencefil ekleyip harmanlayın.
  • Elmayı yıkayıp kabuğunu soymadan jülyen doğrayın. Kararmaması için limon suyunun yarısını dilimlerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Marulun göbek bölümünden faydalanmak için parçalamadan ceviz büyüklüğünde ayırın. Kerevizin kabuğunu soyup irice rendeleyin ve kalan limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Sos için zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Geniş bir salata kasesine salata malzemesini harmanlayın. Sosu servise sunmadan hemen önce ekleyip karıştırın. Servis yapın.

Lor Peynirli Top Börek Tarifi

 

Lor Peynirli Top Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un1 yumurtaYarım paket kabartma tozuYarım su bardağı süt kreması3 çorba kaşığı süzme yoğurt60 gr margarinYarım çay kaşığı tuzİç malzeme: 2 diş sarımsak1 çay kaşığı tuz180 gr lor peyniri1 yumurta2 çorba kaşığı süzme yoğurt2 çorba kaşığı süt kreması1 tutam kişnişKarabiberÜzeri için: 1 yumurta sarısı

Lor Peynirli Top Börek Nasıl Yapılır?

Unu kabartma tozu ile harmanlayıp hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, süt kreması, yoğurt, margarin ve tuz ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru top yapıp üzerini nemli bezle örtün. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

İç malzemeyi hazırlamak için; sarımsağı ezip lor peyniri, yoğurt, yumurta ve krema ile bir kâsede karıştırın. Tuz, karabiber ve kişniş ekleyip tekrar karıştırın.

Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile 2 mm kalınlığında açın. Çapı 9 cm ve 12 cm olan 4?er yuvarlak hamur kesin. Büyük hamurların üzerine iç malzemeyi paylaştırın. Üzerlerine küçük hamurları kapatıp alttaki hamuru üstteki hamura doğru kıvırarak parmağınızla bastırıp yapışmasını sağlayın ve şekil verin.

Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.