Nohutlu Yaprak Sarma (Tokat Yöresi) Tarifi İçin Malzemeler
- Salamura yaprak (önceden suda bekletilir tuzu çıksın diye)
İç malzemesi;
- 1 su bardağı aşlık
- 2 tane büyük kuru soğan
- 1 tane yeşil biber
- 1 kase nohut (bakla ile de çok lezzetli oluyor)
- Kuru nane, kuru reyhan
- Kuru dereotu, pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1.5 su bardağı su
Sos için;
- 2 tane büyük soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Tereyağ zeytinyağı
- 1 su bardağı su
Nohutlu Yaprak Sarma (Tokat Yöresi) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle aşlığı güzelce yıkayalım üzerine gelecek kadar sıcağa yakın su koyalım ve yarım saat bekletelim biraz şişecektir .
- Bekleme süresinde soğanı ve biberi yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
- Aşlığın üzerine sağanı, biberi ,nohutu ve baharatları ekleyerek karıştıralım.
- İç malzemesi hazır olduğuna göre önceden tuzu çıkarılmış salamura yaprağımızı alarak artık sarmaya başlayabiliriz.
- Yaprağımızı sap kısmını kopartıp iç malzemeden bir tatlı kaşığı kadar koyalım ve yanından yöresinden kapatarak saralım.
- Sarma işlemini fotolardan daha rahat anlayabilirsiniz pek anlatamadım sanki😍.İç harç bitene kadar hepsini saralım.
- Kemikli et bu sarmaya çok yakışıyor ama yemiyorsanız et koymadan da pişirebilirisiniz.
- Tenceremizin tabanına bir parça kemik koyarak üstüne sarmaları yerleştirelim.
- Üzerine tereyağ koyalım ve sarmalardan bir iki parmak aşağısına kadar su koyalım.
- Büyük ocakta kaynadıktan sonra en küçük çay ocağına alarak suyunu çekene kadar pişirelim ara ara kontrol edelim ki dibi yanmasın 🤪
- Sarmalar suyunu çekerken biz de sosunu hazırlayalım.
- Uygun bir tavaya soğanları biraz iri olacak şekilde küp küp doğrayalım, yağınıda ekledikten sonra yumuşayana kadar pişirelim .
- Soğanlar yumuşayınca salçasını koyalım ve bir iki dakika salça ile soğanı kavuralım .
- Üzerine suyunu ekleyelim ,sosumuz kaynadıktan sonra sarmaların üzerine boca edelim ve pişirmeye devam edelim.
- Bir iki saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyelim.
👉her sarmaya bir tane nohut gelmesine özen gösterelim.
👉biz salçayı çok seviyoruz o yüzden bol kullanıyorum ama siz çok sevmiyorsanız iç harcındaki salçayı yarım kaşık koyabilirsiniz.
👉 hazırlamış olduğum sarmaların ilk suyunu çektikten sonra sosununda ki suyla beraber pişmesi yeterli oldu ama her yaprak kolay pişmediği için kontrol ettikten sonra su ilavesi yapabilirsiniz.
👉 büyük ocakta pişmemesinin sebebi hızlı kaynadığında sarmalar açılacaktır o yüzden küçük ocakta yavaş yavaş dağılmadan pişirmeliyiz. Pişme süresi de küçük ocakta olduğu için uzun sürüyor.
👉 yeşillikleri ben hep kurutulmuş kullandım ama elinizde yoksa tazesini de kullanabilirsiniz.
👉 baharatları bol kullanmanız önemli çok yakışıyor lezzet veriyor.
👉 sarmamızı pişirip dinlendirdikten sonra tencerenin kulplarından ve kapağını tutarak bir kaç kez sallayalım ki soğanlı salça sosu sarmaların her yerine gelsin.