Görünüşü Ve Tadıyla Mükemmel Lezzet Beşamel Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
Yemeğimiz için gereken malzemeler:
- 2 adet patates
- 1 tam tavuk göğsü
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
Beşamel sos için malzemeler;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1, 5 su bardağı süt
- Yemeğimizin en üstüne koymak için miktarı size kalmış rendelenmiş kaşar
Görünüşü Ve Tadıyla Mükemmel Lezzet Beşamel Soslu Tavuk Tarifi Yapılışı
- Öncelikle patatesleri önceden fırına atacağımız için, borcamın dibine zeytinyağı sürüyoruz.
- Ardından soymuş olduğumuz patatesleri ince ince dilimliyoruz.
- Dilimlemiş olduğumuz patatesleri borcama diziyoruz ve üzerine tuz, karabiber ekledikten sonra güzelce karıştırıyoruz.
- Patatesleri 200 derece fırında 10 dakika pişirmeye bırakıyoruz.
- Patatesler fırında pişerken biz de diğer malzemelerin kesme işlemine geçebiliriz.
- Soğan, kırmızı ve yeşil biberler ile sarımsağı küçük küçük doğrayarak bir kaba alıyoruz.
- Sıra tavukları kesme işleminde, tavukları da boyutu sizin tercihinize kalacak şekilde ufaltabilirsiniz.
- Ben küp küp doğramayı tercih ediyorum.
- Tavukları da kestikten sonra bir kabın içine alıyorum.
- Fırında 10 dakika boyunca pişen patatesler hazır.
- Patatesleri fırından alarak yemeğimizi pişireceğimiz kabımızın zeminine diziyoruz.
- Bu yemek güzel olduğu kadar bir çok aşamadan geçtiği için zahmetli bir yemektir.
- Fırınlama işlemini birkaç kez yapacağımız gibi ocakta da pişirme işlemleri yapacağız.
- İnce ince doğradığımız soğanları içine zeytinyağı gezdirdiğimiz tavada pişirmeye başlıyoruz.
- Soğanlar istediğimiz ölçüde piştikten sonra tavaya tavukları ekleyerek pişirme işlemine devam ediyoruz.
- Biberleri de tavaya ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz.
- Tavadaki malzemeler yeterince piştikten sonra salçayı ekleyerek pişirme işlemine karıştırarak devam ediyoruz.
- Salça da yeterince kavrulduktan sonra tavada ki pişirme işlemimizi tamamlıyoruz.
- Tavadaki malzemeleri daha önceden dizmiş olduğumuz patateslerin üzerine döküyoruz ve beşamel sosunu hazırlamak için tekrar ocağa geri dönüyoruz.
- Beşamel sos için tavada tereyağını eritiyoruz.
- Gerek et yemeklerinde gerek ise sebze yemeklerinin üzerinde beşamel sos oldukça lezzetli bir uyum yakalamaktadır. Süt, tereyağı ve unla hazırlanan bu sosun yapımı çok kolay görünse bile aceleyle ve bazı püf noktalarına dikkat edilmemesi halinde çok koyu, çok sulu veya topaklı olabilir.
- Tereyağı eridikten sonra unu da ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
- Beşamel için, uzun süre pişirilmiş beyaz un olması da gerekiyor ki un tadı olmasın.
- Kuru görününceye kadar yağ ve un kavurmasını en az 5 dakika pişirin, un kokmaya başladığında sütü ekleyin.
- Sütü hemen kavrulmuş yağ ve una eklemek, beşamel oluşturmak için en hızlı yol olabilir. Ancak özellikle süt soğuksa şoklama yapar ve bu da topaklanmayı beraberinde getirir. Sürekli çırparak topakları gidermeye çalışırsınız. O yüzden sütü yavaş yavaş dökün ve çırpmaya devam edin yağ ve un kavurması gevşedikten sonra kalan sütü dökerek karıştırın.
- Sütü ekledikten sonra biraz pişirin. Eğer uzun süre pişirirseniz sos kalın olur.
- Beşamel sosu istediğiniz kıvama gelmeden pişirmeyi durdurun ve 2 dakika daha sosu çırpın.
- Hazırladığımız beşameli tavukların üstüne güzelce gezdiriyoruz.
- Ardından beşamel sosun tamamını rendelenmiş kaşar ile kaplıyoruz.
- Kaşarların erimesi için fırınlama işlemini tekrar yapıyoruz.
- Yemeğimizi 200 derece fırında rendelenmiş kaşar kızarana kadar pişiriyoruz.
- Görünüşü ve lezzetiyle mükemmel olan, davet sofralarınıza çok yakışacağını düşündüğümüz beşamel soslu tavuğumuz hazır.
Hepinize afiyet olsun.