28 Mart 2021 Pazar

İpeksi Kıvamı İle Un Helvası Tarifi

 

İpeksi Kıvamı İle Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 100 gram tereyağı (margarin)
  • 2 su bardağı un
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • 1 buçuk su bardağı ılık su

    İpeksi Kıvamı İle Un Helvası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti için oda ısısında ki su ve şeker derin bir kaba alınıp, şeker eriyene kadar karıştırılır. Herhangi bir ısı uygulamaya gerek yok.
  • Daha sonra tencereye yağlar alınır ve eriyene kadar kısık ateşte beklenir.
  • Eriyen yağın içersine 1 su bardağı un koyulur ve spatula ile iyice karıştırılır.
  • Topaklanma gidip kıvama gelene kadar.
  • Ardından 1 su bardağı daha un eklenir ve aynı şekilde karıştırılır.
  • Ocağın altı daima kısıkta duracak yalnız ocağın büyük gözünde yapacağız.
  • Unun rengi latte rengini (sütlü kahve) alıncaya denk sürekli karıştırarak yaklaşık 10-15 dk kadar kavrulur.
  • Helva istenen rengi alınca altı tamamen kapatılır.
  • Daha sonra şerbeti 4-5 seferde ekleyerek karıştırılır.
  • Biraz şerbet dökülüp una yedirilir ardından biraz daha şerbet dökülür.
  • Bu şekilde şerbet bitene kadar karıştırarak helvaya yedirilir.
  • Şerbet bittikten sonra biraz daha karıştırarak helvanın o ipeksi kıvama gelmesi sağlanır.
  • Unutmayın şerbeti eklemeden önce ocağın altı kapatılacak.
  • Daha sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz, fikir olsun dondurma ile çok yakışıyor.
  • Deneyen herkese afiyet olsun 😇.

Yassı (Taş) Kadayıf Tarifi

 

Yassı (Taş) Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1su bardağı irmik
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
  • Yaklaşık 2 yada 2, 5 su bardağı ılık su 📌( bende 2 su bardağı gitti sizde biraz daha fazla gidebilir yada az gidebilir lütfen kontrollü ekleyelim aynı pankek hamuru gibi olmalı)

Şerbeti için gerekenler;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

İçine koymak için;

  • İrim kıyım ceviz

    Yassı (Taş) Kadayıf Tarifi Yapılışı

  • İlk önce şerbetini yapalım kadayıfları yapmadan önce en az 2-3 saat önce yapalım ki şerbeti iyice soğusun.
  • Şerbet malzemelerini ocağa koyun kaynayınca saat tutun 12-15 dk kadar kaynatın. Bende 13 dk yetti sizde daha çok da sürebilir.
  • Şerbetin kıvamı kesinlikle sulu olmasın kıvamlı bir şerbet olması lazım. Eğer şerbetiniz sulu olursa tatlınız şerbete attığınızda hamur yumuşar hamurlaşır.
  • Hamuru hazırlayalım, yarım bardak ılık suya mayayı ve şekeri koyup iyice karıştırın.
  • 5 – 10 dk bekletin yoğurma kabına unu eleyerek koyun, irmiği ve tuzunu koyun karıştırın.
  • Hazırlanan hamurun üstünü örtüp 20 dka dinlendirelim.
  • Hamurunuzu yağsız yapışmaz bir tavaya pankek yapar gibi dökelim ama tek tarafını pişireceğiz üst tarafın ıslaklığı gidince alalım ve hepsi bitene kadar bu işlemi tekrar edelim .
  • Hepsini bir bezin üzerine pişen tarafları gelecek şekilde koyalım.
  • Kıvamı koyuysa pişerken göz göz olmuyorsa dökülmüyorsa biraz daha su ekleyip kıvamını açabiliriz .
  • Hamurun pişirmediğimiz tarafına ceviz koyup kapatalım hemen kapanıyor.
  • Bol kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
  • Kızaran kadayıfları hemen soğuk şerbete koyalım ,sadece 10 saniye tutup hemen çıkartalım. Hepsi bu kadar. 😊 Yapan ve yiyen herkese afiyet şifa olsun 😊🤲.

Sütlaç (Klasik Anne Sütlacının Enfes Sunumu) Tarifi

 

Sütlaç (Klasik Anne Sütlacının Enfes Sunumu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pirinç
  • Pirinçi haşlamak için 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı şeker

    Sütlaç (Klasik Anne Sütlacının Enfes Sunumu) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce pirinçimizi haşlıyoruz .
  • Haşlama işi bitince sütümüzü ekliyoruz ve pirinçlerin iyice yumuşayıp inmesine yakın zamanda şeker ekliyoruz .
  • Bir sürede böyle kaynadıktan sonra kaselere boşaltıp soğuduktan sonra istediğimiz şekilde servis yapıyoruz .
  • Klasik bir sütlacı bile sunum ile farklılaştırıp daha gösterişli sunum yapabilirizç.
  • Ben çekilmiş ceviz ,tarçın ve muz ,vişne marmelatı kullandım sizde daha farklı sunumlar yapabilirsiniz 😋 afiyet olsun.
  • Not; şeker severler şeker miktarını biraz daha arttırabilirler.

Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi

 

Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bonfile et
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik

    Lokum Gibi Et Marinesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etleri geniş bir kaba alalım.
  • Daha sonra üzerine soğanları ve sarımsağı halka halka doğrayalım.
  • Baharatlarını ve tuzunu attıktan sonra süt ve sıvı yağı dökelim.
  • Hepsini harmanladıktan sonra üzerine streç folyo kapatıp buzdolabında en az 2 saat dinlendirelim.
  • Marine olmuş etleri sıvı yağda kızartalım. Etleriniz yumuşacık oluyor gerçekten lokum kıvamında deneyenlere şimdi afiyet şifa olsun. ❤️.

Et Yahni Tarifi

 

Et Yahni Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana kuşbaşı
  • 1 kase arpacık soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates-biber salçası karışık
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 defne yaprağı
  • 3-4 tane karabiber
  • Pulbiber, tuz

    Et Yahni Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ocağa yapıştırmaz bir tava alınır en az beş dk ısıtılır, ısınmış tavaya et alınır harlı ateşte dört beş dakika kadar mühürlenir.
  • Tava çok sıcak olmalı ve altı harlı ateş olmalı çünkü et sulanırsa etin lezzeti kaybolur.
  • Tavada eti mühürledikten sonra isterseniz sıcak su ekleyip tavada pişirmeye devam edebilirsiniz ama ben zamandan tasarruf etmek için düdüklü kullanmayı tercih ettim.
  • Düdüklüye alınan etin üzerine bir yemek kaşığı sirke, bir yemek kaşığı tereyağı ve bir çay bardağı sıcak su eklenip düdüklü kapatılır ve 20 dakika kadar düdüklüde pişirilir.
  • Bu arada tavamıza birkaç yemek kaşığı sıvı yağ, tereyağı ve soğan alınır sotelenir.
  • Sotelenen soğanların üzerine salçalar, sarımsak eklenir ve kavrulur ve altı kapatılır.
  • 20 dakika sonra düdüklü uygun şekilde açılır ve kavrulmuş soğan ve baharatlar ete eklenir.
  • Düdüklü tekrar kapatılıp 10 dakika daha pişirilir. 10 dakika sonra uygun şekilde açılan düdüklüde et kontrol edilir ve lokum gibi olduğu görülür:) Şık davet sofralarında basit ama bir o kadar da lezzetli kurtarıcı☺️

Yalancı Tavuk Kebabı (Böreği) Tarifi

 

Yalancı Tavuk Kebabı (Böreği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 tabak tavuk göğsü
  • 1 soğan
  • 2 adet biber
  • 1-2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Köri  (İstediğiniz baharat takviye edebilirsiniz)

Kızartmak İçin

  • Sıvı yağ

Üzeri İçin

  • Sarımsaklı yoğurt

Yufkaları Islatmak İçin

  • 1 çay bardağı tavuk suyu
  • 1 çorba kaşığı salça

Yağ Sos İçin

  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yalancı Tavuk Kebabı (Böreği) Tarifi Yapılışı 

  • Tavukları haşlayıp didikleyin. Suyundan 1 çay bardağı ayırın.
  • Tavaya sıvı yağını ekleyip soğan ve biberi söğüş şeklinde doğrayıp kavurun. Üzerine didiklediğiniz tavuk etlerini ekleyin.
  • Ocaktan almaya yakın baharatları ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
  • Yufkalarınızı düz bir zemine serip sigara böreği şeklinde kesin. Üçgenleri büyük olmalı küçük olmamalı ona göre kesim yapın lütfen.
  • Yufkaların içine tavuk harcından koyup sigara böreği şeklinde sarın.
  • Böreklerinizi kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
  • Kızaran yufkaları belli aralıklarla kesip sunum yapacağınız tabaklara alın.
  • Salçalı sosu hazırlayalım tavaya tavuk suyunu alıp üzerine salçayı ekleyin. Biraz kaynattıktan sonra böreklerin üzerine gezdirip ıslatın.
  • Daha sonra böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
  • Yağ sosu hazırlayalım tavada yağı eritip hafif pembeleşince tozbiber katıp yoğurdun üzerine döküp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi

 

Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç ( sıcak suda bekletilmiş)
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 30 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • Şeker, tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi Yapılışı

  • Bir tencereye tavuk suyu, sarımsak, sirke, şeker ve tuzu ilave edip kaynatalım.
  • Tereyağını ayrı bir tavada yakıp tavuk suyuna ekleyelim.
  • Ardından pirinçleri ilave edip kısık ateşte pişirerek demlenmeye bırakalım. Afiyet, şifa olsun 🥰.

Yeşil Zeytin Salatası Tarifi

 

Yeşil Zeytin Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram yeşil zeytin
  • 1 kase mısır
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 2-3 tane közlenmiş kapya biber
  • Yeşil soğan
  • 3 yemek kaşığı kadar ceviz içi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşı pul biber
  • Yarım limon suyu

    Yeşil Zeytin Salatası Tarifi Yapılışı

  • Çekirdekleri çıkartılmış yeşil zeytini halka halka doğrayalım ( ben hazır doğranmış kullandım.
  • Karıştırma kabına alalım.
  • İnce ince doğranmış soğan, dereotu ve maydanozu ekleyelim.
  • Doğranmış biberi de ekleyelim ve kalan tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım.

Terbiyeli Tavuklu Düğün Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Tavuklu Düğün Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase didiklenmiş tavuk eti
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 2 su bardağı su
  • 5-6 su bardağı tavuk suyu
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • Çok az sıvı yağ

Terbiyesi için :

  • 1 yumurta
  • 1 limon suyu

Üzeri için :

  • Tereyağı
  • Kırmızı toz biber

    Terbiyeli Tavuklu Düğün Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alın.
  • Tereyağı eridikten sonra unu ilave edip, birkaç dakika sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Ardından 2 su bardağı suyu ilave edip topak olmaması için bir taraftan çırpma teliyle hızlıca çırpın.
  • Tavuk suyunu, didiklediğiniz tavuk etlerini, tuzu ve karabiberi ekleyip, ara ara karıştırarak kaynatın.
  • Terbiyesi için bir kase içinde yumurta ve limon suyunu çırpın.
  • Çorbanın kesilmemesi için, terbiyenin ılıması gerekiyor. Bunun için, kaynayan çorbanın suyundan azar azar ilave edip karıştırın.
  • Terbiye ılıdıktan sonra çorbaya ilave edin ve bir taraftan kepçeyle hızlıca karıştırın.
  • Rendelenmiş sarımsağı ilave edin.
  • Bir kaç dakika kaynatıp pişirin.
  • Ocaktan indirip, kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biberi üzerine gezdirip sıcak sıcak servis edin.
  • Çorbanın kıvamı için kullandığınız tavuk suyu miktarı un ölçüsüne göre değişebilir. Kavamını istediğiniz ölçüde ayarlayabilirsiniz. Arzuya göre çorbaya haşlanmış nohut ilave edebilirsiniz.

    Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun:)

Bostan Kebabı Tarifi

 

Bostan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet bostan patlıcan
  • 700 gram kuş başı et
  • 2 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Bostan Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölüp tuzlu suda bekletiyoruz.
  • Tencereye sıvı yağ alıp ısıtıyoruz.
  • Kızgın ateşte etleri ilave edip karıştırıyoruz.
  • Güzelce kavurup suyunu çektikten sonra domates, biber, salça ve tereyağ ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
  • 1 çay bardağı su ilave edip karıştırıp pişirmeye devam ediyoruz.
  • Baharatlarını ilave edip karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Patlıcanları kızartıp tepsiye yerleştiriyoruz.
  • İçlerini ezerek yumuşatıp etleri ilave ediyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri ilave edip 190 derece fırında 10-15 dk kadar pişiriyoruz, afiyet olsun 👌🏻✨.

Hatay Usulü Kağıt Kebabı Tarifi

 

Hatay Usulü Kağıt Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 3 tane kapya biber
  • 1 tane yeşil biber
  • Yarım demetten biraz fazla maydanoz
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı isot biber
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Hatay Usulü Kağıt Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle biberleri ayıklayıp ,soyulmuş sarımsakla robottan geçirelim.
  • Kıymayı yoğurma kabına alalım .
  • Üzerine çekilmiş biber ve sarımsağı ilave edelim.
  • İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ilave edip güzelce yoğuralım.
  • Köfteyi dört eşit parçaya bölelim.
  • Elimizle hafifçe açarak küçük pasta tabağı büyüklüğünde şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ( dilerseniz yağlı kağıdı köfte büyüklüğünde keserekte tepsiye alabilirsiniz)
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede kızarana kadar pişirelim afiyet olsun.

Fırında Peynirli Patlıcan Tarifi

 

Fırında Peynirli Patlıcan Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan kullandım

Üzerine sürmek için;

  • Zeytinyağı, tuz

Domates sos için;

  • 3 adet domates
  • 4,5 diş sarımsak
  • Az sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kimyon

Peynirli sos için;

  • 2 yumurta
  • Dereotu ve maydanoz karışımı
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • 1 çay bardağı kadar rende kaşar peynir, ben rendelenmiş mozzarella peynir kullandım

    Fırında Peynirli Patlıcan Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanları uzunlamasına ortadan ikiye keselim.
  • Fırın tepsisine alıp üzerine fırça ile zeytinyağı sürüp ve tuz serpelim.
  • Fırının grill ayarında patlıcanları fırınladım, üzerleri güzelce kızarıp yumuşayana dek.
  • Bu arada küp seklinde doğranmış domates ve rende sarımsağı biraz sıvı yağ ile soteleyelim.
  • Baharatları ekleyip suyunu hafif çekene kadar biraz pişirelim.
  • Fırından çıkan patlıcanları bir çatal yardımı ile ortalarını ezelim.
  • Domates sosunu her birine pay edelim.
  • Yumurtaya maydanoz ve dereotunu ince kıyıp ekleyelim toplamda bir kase kadar peynirler ekleyip karıştıralım.
  • Bunları da patlıcanlara pay edip alt üst 180 derecede üzerleri kızarana kadar fırına verelim.