23 Aralık 2021 Perşembe

Tavuk Menüsü (Kremasız) Tarifi

 

Tavuk Menüsü (Kremasız) Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk marinesi için;

  • 600 gram kadar kuşbaşı tavuk göğüs eti
  • 1-2 diş sarımsak rendesi
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağından biraz fazla süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 dolu tatlı kaşığı kekik
  • Tuz (Damak zevkinize göre ekleyin)
  • Tavuk piştikten sonra:
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi

Makarna için;

  • 1 paket sevdiğiniz çeşit makarna
  • Makarnayı haşlamak için yeterince su
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (Renk vermesi için)
  • Çok az sıvı yağ
  • Kekik
  • Karabiber
  • Tuz (Kuru fesleğen varsa kekik yerine 1 tatlı kaşığı kullanabilirsiniz ben kullanmadım)

Salata için;

  • 2 adet havuç
  • Çeyrek mor lahana
  • 6-7 tane cherry domates
  • Yarım demet yeşil soğan
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz ve sıvı yağ kullandım sevdiğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz

    Tavuk Menüsü (Kremasız) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba tavuk marinesi için gerekli malzemeleri alalım birbirine geçene kadar karıştıralım.
  • Üzerine kuşbaşı doğranmış tavuk etini ilave edip her yerine gelecek şekilde sosla karıştırdıktan sonra üzerini kapatıp en az 3-4 saat dinlendirelim (1 gece dinlenince dahada lezzetli olur)
  • Ardından dinlenen tavuk etini çok az sıvı yağ gezdirdiğimiz ısınmış tavaya alıp kavuralım tamamen renk değiştirdikten sonra kapağını kapatalım kısık ateşte arada kontrol ederek pişmeye bırakalım.
  • İstediğimiz kıvamda piştikten sonra ocaktan almadan hemen önce tereyağı ve kaşar peyniri rendesi serpelim karıştırıp ocağın altını kapatalım ☺️.
  • Makarna için; tencerede kaynayan suya zerdeçal ekleyip karıştıralım üzerine tercih ettiğimiz makarnayı ekleyip haşlayalım makarnayı süzgece alalım.
  • Tencereye sıvı yağ, kekik, karabiber ekleyip, karıştıralım. Kızınca üzerine makarnayı ve tuzunu ekleyip iyice karıştıralım 2 dakika kısık ateşe piştikten sonra ocağın altını kapatalım ☺️.
  • Salata için; ben evde bulunan malzemeleri tercih ettim sizde istediğiniz gibi yapabilirsiniz salata malzemelerini doğrayalım sosu için limon suyu nar ekşisi sıvı yağ ve tuzu karıştırıp üzerine ilave edelim güzelce karıştıralım salatamız da hazır ☺️ Afiyet şifa olsun 💜🌼💜.

22 Aralık 2021 Çarşamba

Portakallı Üzümlü Kış Kurabiyesi Tarifi

 

Portakallı Üzümlü Kış Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (bir sari üzerine)
  • 2 adet portakal suyu ( yaklaşık bir çay bardağı)
  • 1 su bardağı  şeker
  • 2 yemek kaşığı portakal rendesi
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 3.5 su bardağı un yaklaşık ( kontrollü ekleyin)
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 çay bardağı fındık veya ceviz

    Portakallı Üzümlü Kış Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı, şekeri ve yumurtayı mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Portakal suyu ve sıvı yağ ekleyip karıştıralım.
  • Nişastayı ve ardından unu konturollü ekleyelim.
  • Kabartma tozunu da ekleyelim.
  • Biraz cıvık bir hamur olacak.
  • Portakal kabuğu rendesi çikolatayı üzümü ve fındığı ekleyelim karıştıralım.
  • Hızlıca elinizle yuvarlayıp tepsiye dizin.
  • Yumurta sarısı sürüp üstüne fındık vs serpin.
  • 170 dereceli fırına verin. Kızarana dek pişirin. 🍊
  • Oldukça bereketli 30 dan fazla çıktı. 2 tepsi yaptım. 3-4 gün rahat tazeliğini koruyor.
  • 🌼 Afiyet olsun. 😊.

Lezzeti Dillere Destan İbiza Tatlısı Tarifi

 

Lezzeti Dillere Destan İbiza Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket burçak bisküvi (260 gr – 30 adet)
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 paket hazır pasta kreması
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)
  • 8 adet muz

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Lezzeti Dillere Destan İbiza Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızın muhallebisi için tencereye un, şeker, kakaoyu alarak karıştıralım ve ocağın altını açalım.
  • Bir taraftan karıştırırken diğer taraftan da yavaş yavaş sütü ilave edelim.
  • Muhallebimiz kaynayıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Ocağı kapattıktan sonra muhallebimize tereyağı ve vanilyayı ekleyerek tereyağı eriyinceye kadar karıştıralım.
  • Tatlımızın tabanı için rondoya yulaflı bisküvilerimizi alalım ve un gibi olana kadar rondodan geçirelim.
  • Tüm bisküvilerimiz toz haline geldikten sonra eritilmiş tereyağını ilave ederek güzelce karıştıralım.
  • Fırın kabımızın tabanına bisküvileri boşaltalım ve eşit bir şekilde yayalım. Bisküvili katmanın ince olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Ardından üzerine et döveceği ile bastırarak bisküvileri sıkıştıralım.
  • Bisküvilerin üzerine hazırladığımız kakaolu muhallebiyi boşaltalım ve pasta paleti ile düzeltelim.
  • Muhallebimiz soğuyana kadar 30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Soğuyan muhallebinin üzerine sütle çırparak hazırladığımız pasta kremasını dökelim ve yayalım.
  • Tatlımızı en az 3saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Vaktiniz varsa 1 gece dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
  • Sürenin sonunda tepsimizi dolaptan alalım ve bıçak ile ortadan iki keselim.
  • Ardından tepsiyi çevirelim ve 8 dilim elde edecek şekilde 4 eşit parçaya keselim.
  • Dilimlerden bir tanesini spatula ile çıkartalım ve bir parça pişirme kağıdı üzerine alalım.
  • Muzumuzu dilim boyutunda keselim ve pastanın uç kısmına yerleştirelim.
  • Tatlımızı pişirme kağıdından destek alarak rulo şeklinde saralım. Diğer dilimleri de aynı şekilde sararak servis tabağına yerleştirelim. Ben bu tarifte 35×38 cm ölçülerinde tepsi kullandım.
  • Sarma işlemi bittikten sonra İbiza tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

Ayva Tatlısı Tarifi

 

Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet ayva
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5su bardağı vişne suyu
  • 1 kahve bardağından az su
  • Ayva çekirdekleri ( ben bütün ayva çekirdeklerini kullandım)
  • 10 tane karanfil
  • 2 tane çubuk tarçın

Üzeri için ;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğut süt
  • 1 paket toz antepfıstığı

    Ayva Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ayvaları yıkayalım soyalım iki parça olacak şekilde ortadan kesin.
  • Kabuklarını ve içini çöpe atalım.
  • Daha sonra ayvaları tencereye alalım.
  • Her yarım ayvaya biraz şekeri üzerlerine ekleyelim.
  • Ayva çekirdeklerini de mutlaka tencereye ekleyin.Renginin kırmızı olmasında çok etkili.
  • Her yarım ayva için biraz vişne suyunu bardağını ekleyelim.
  • Kısık ateşte yaklaşık 1 veya 1,5 saat pişirin.
  • Suyunuz jölemsi kıvam aldıktan sonra olmuş demektir.
  • Korkmayın ayvalarınızda kesinlikle dağılma vs olmayacak.
  • Son olarak ayvalarınızı servis tabağına alın.
  • Krem şantiyi hazırlayalım ve ayva soğuyana kadarda buz dolapta bekletelim daha sonra ayvaların üzerlerine krem şantiyi ekleyelim ve süsleyelim tatlımız servise hazır.

Kış Çorbası (Şifa) Tarifi

 

Kış Çorbası (Şifa) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tavuk but
  • 1 kapya biber (Küçük küçük doğranmış)
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çorba kasesi küçük küçük doğranmış brokoli
  • 1 çay bardağı tel şehriye (Bende yarım bardak çıktı üstünü arpa şehriye ile yaptım)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • Yaklaşık 6 su bardağı tavuk suyu yada 3 su bardağı tavuk suyu 3 su bardağı su koyu olursa çorbanız biraz daha kaynamış su eklersiniz daha sonra
  • Eğer tavuk suyunuz yoksa tavuk bulyon da olur
  • Tuz, karabiber pul biber yada kırmızı biber
  • Yarım limonun suyu
  • Maydanoz (Mecburi değil ama yakışıyor)

    Kış Çorbası (Şifa) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yapacağımız ilk şey tavuk suyumuzu hazırlamak olsun bunun için tavuk budunu bir tencereye alalım ve 7 su bardağı kadar su ekleyip haşlayalım. Düdüklü varsa daha kolay olacaktır.
  • Haşlanınca soğumaya bırakalım.
  • Biraz ve etini ayırıp didikleyelim, tavuk suyunu bir tel süzgeçten geçirelim ki içinde parçalar falan olmasın.
  • Geniş bir tencereyi ocağa alalım ve yağımızı ekleyip eritip küçük küçük doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip güzelce kavuralım.
  • Kavrulunca bir buçuk yemek kaşığı un ekleyip 1-2 dakika kavuralım.
  • Küçük küçük doğranmış kapya biberini ekleyelim şöyle bir karıştırıp tavuk suyunu yavaşça ekleyip karıştırmayı ihmal etmeyelim.
  • Tavuk suyunuz yeterli değilse yada daya az kullanmak istiyorsanız suyla karıştırabilirsiniz. Taşmaya çok müsait o yüzden ocağın altını biraz kısın ve başında bekleyin.
  • Çorbayı kaynamaya bırakıyoruz kaynadıktan 5-6 dakika sonra tel şehriyeleri ekliyoruz ve ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
  • Daha sonra brokolileri ekliyoruz baharatları ekliyoruz karıştırıyoruz ve birkaç dakika sonra tavukları da ilave edip 2-3 dakika kaynatıp yarım limonun suyunu ve ince doğranmış maydanozu ekliyoruz.
  • Karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz. Birkaç dakika dinlenen çorba sunuma hazır. Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun ❤️.

Izgara Tadında Tavuk Bonfile Tarifi

 

Izgara Tadında Tavuk Bonfile Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber (Silme)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak

    Izgara Tadında Tavuk Bonfile Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğüslerini enlemesine olacak şekilde ikiye kesiyoruz. (eğer tavuklarınız büyükse üç parçaya da bölebilirsiniz. )
  • Kestiğimiz tavukların üzerlerine bıçakla çizikler atıyoruz.
  • Tavukların marinesi için verilen bütün malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Daha sonra tavukları da sosun içerisine alıp karıştırıyoruz.
  • Bu şekilde üzerini kapatıp 4 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. (bir gece önceden marine işlemini yaparsanız çok daha yumuşak olacaktır. )
  • Dinlenen tavukları pişirmek için yapışmaz yüzeyde bir  tavayı iyice ısıtıyoruz. (isteğe bağlı pişirirken çok az sıvı yağ kullanabilirsiniz. )
  • Isınan tavaya tavukları alıp arkalı önlü pişiriyoruz. (tavukları pişirirken tavanın iyice ısınması gerekiyor. Aksi halde tavuklar pişerken suyunu salacak ve sertleşeceklerdir. )
  • Tavuklar pişerken tavaya  domates biber de ekleyip pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle)

 

İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle) İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • 250 gram dana kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 su bardağı parçalanmış ceviz
  • Tuz
  • Pulbiber

Dışı için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı un
  • Tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça (Biber/domates)

    İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcımız için; soğanları ve kıymayı kavuruyoruz, altını kapatıp cevizi ve maydanozu da ekliyoruz. Soğuması için bırakıyoruz.
  • Daha sonra bulguru ve irmiği bir kaba alıyoruz, üzerine sıcak suyu ekleyip süreçle kapatıyoruz. 10 – 15 dakika bulgurlar şişene kadar bekliyoruz.
  • Ardından yumurta, salça (salçayı isteğe göre ekleyebilir veya azaltabilirsiniz) ve unu ekleyerek yoğuruyoruz. Sonra şekli verip, iç harcımızı koyup kapatıyoruz.
  • Daha sonra hepsine aynı işlemi tekrarlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kesinlikle çatlama yapmayacaktır (İsterseniz haşlayarak, isterseniz kızartarak veya isterseniz buzluğa kaldırarak tüketebilirsiniz) şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun. 🌿

Tavada 3 Yırtık Yufka İle Su Böreği Lezzetinde Börek Tarifi

 

Tavada 3 Yırtık Yufka İle Su Böreği Lezzetinde Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet kadar yufka (600 gr)

Sos malzemesi;

  • 2 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ/ 75ml
  • 1 çay bardağı su / 150ml

İç harç için;

  • 200 gr herhangi bir peynir
  • 1 tutam incecik doğranmış maydanoz / isteğe bağlı

Üzeri ve tavayı yağlamak için,

  • 2 yemek kaşığı tereyağ 

    Tavada 3 Yırtık Yufka İle Su Böreği Lezzetinde Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle böreğimizin sosunu hazırlayalım.
  • Sos malzemelerini bir kapta güzelce çırpıp kenara alalım.
  • Ardından tavayı 1 yemek kaşığı tereyağı ile güzelce yağlayalım .
  • Daha sonra yufkalardan en düzgün ve sağlam olanından bir tanesini tavanın kenarından taşacak şekilde serelim .
  • Yarım yufka kadar yufkayı buruşuk bir şekilde üzerine döşeyelim ve üzerine hazırlamış olduğumuz sostan büyük yemek kaşığı ile 2-3 kaşık kadar gezdirelim.
  • Tekrardan yufka ekleyip ve tekrardan sos ekleyelim 3 yufkadan sonra iç harcımızı ekleyelim ve tekrar yufka tekrar sos olacak şekilde böreğimizi tamamlayalım.
  • Tavanın kenarında dışında kalan yufkaları böreğin üzerine toparlayalım .
  • Geriye kalan bir yemek kaşığı tereyağınıda küçük parçalar olarak böreğin üzerine pay edelim ve tencerenin kapağını kapatıp ocağın büyük gözünde en kısık ayarda 10-15 dakika kadar altı kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Düz bir tabak yardımıyla diğer yüzüne çevirelim.
  • 5 ile 7 dakika kadar da bu yüzü kızartıp ocağı kapatalım.
  • Biraz dinlendirip böreği istediğimiz şekilde dilimleyip servis edelim.
  • Deneyeceklere kolay gelsin hoşça kalın allah’a emanet olun.

    Not. Tava ebatı 26 cm.

Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi

 

Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük mor lahana
  • 2 közlenmiş kapya biber
  • 2 kornişon turşu
  • 8-10 yaprak taze nane
  • 3-4 dal dereotu
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 küçük diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mor lahanaları ince ince dilimleyip zeytinyağı ile tavada soteliyoruz.
  • Turşu ve kapya biberi ince ince kıyıyoruz.
  • Nane ve dereotunu da ince ince kıyıyoruz.
  • Bir kapta tuz,mayonez, yoğurt ve hardalı ve ezilmiş sarımsağı karıştırıyoruz.
  • Mor lahana soğuyunca hepsini karıştırıp afiyetle yiyoruz.

Pita Ekmeği Tarifi

 

Pita Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 5 veya 5.5 su bardağı un kontrollü ekleyin az yada çok un alabilir
  • 1 tane yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya

    Pita Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri katarak ele yapışmayan bir hamur yoğuralım ve 1 saat mayalandıralım.
  • 12 tane bezeye ayıralım.
  • Pasta tabağı büyüklüğünde açıp, tepsiye 4 tane sığacak şekilde yerleştirelim.
  • 250 derecede yaklaşık 7-8 dakika pişirelim. Her fırın farklıdır dikkat edelim.