15 Temmuz 2022 Cuma

Damla Sakızlı Yaz Tatlısı Tarifi

 



Damla Sakızlı Yaz Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 9 yemek kaşığı şeker
  • 8 yemek kaşığı irmik
  • Damla sakızlı vanilya
  • Limon kabuğu rendesi
  • Mini kakaolu petibör bisküvi
  • 2 orta boy şeftali

Süslemek için;

  • Hindistan cevizi ve çilek

    Damla Sakızlı Yaz Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremizin içerisine süt şeker ve irmiği koyup ocağın altını açıp pişiriyoruz sürekli karıştırarak.
  • Yeterli kıvama gelince ocağın altını kapatıyoruz ve içerisine damlasakızlı vanilin ve limon kabuğu rendesi ilave ediyoruz .
  • Diğer tarafta dilimlenmiş olduğumuz şeftalileri ıslattığımız borcama diziyoruz ve üzerine irmikli karışımın yarısını döküp bisküvilerini diziyoruz .
  • Diğer yarısını döküp en az 2saat dolapta dinlenmeye bırakıyoruz ,soğuyunca uygun bir tepsiye borcamdaki tatlımızı ters çevirip süslüyoruz afiyet olsun

Tahinli Poğaça Tarifi

 

Tahinli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

İçi için;

  • 1 çay bardağı tahin (125 ml)
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 50 gr tereyağı (eritilecek)

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Tahinli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına süt, yumurta akları, sıvı yağ, toz şeker ve tuzu alarak şeker eriyene kadar çırpalım.
  • Üzerine unun yarısını ve instant mayayı ekleyerek spatula ile hamuru karıştırmaya başlayalım.
  • Kalan unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım.
  • Ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım, 5-6 dakika daha yoğurarak toparlayalım.
  • Kıvam alan hamurumuzu yoğurma kabına alalım, üzerini streçleyerek bezle saralım ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Tahinli sosu için uygun bir karıştırma kabına eritilmiş tereyağı, tahin ve toz şekeri alarak karıştıralım.
  • Mayası gelen hamuru tezgaha alalım, elimizle rulo şekline getirerek ikiye keselim. Her bir parçayı da 5 eşit parçaya keselim ve beze haline getirelim.
  • Bezeleri sırası ile oklava veya merdane yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açalım.
  • Açtığımız hamuru tabağa alalım ve üzerine tahinli sostan sürelim.
  • 2. hamuru da aynı şekilde açalım. Tahinli sos sürdüğümüz hamurun üzerine yerleştirerek tekrar sos sürelim. Toplamda 5 adet hamuru aralarına sos sürerek üst üste yerleştirelim.
  • Son katın üzerine tahinli sos sürmeden streçleyerek diğer 5 katı hazırlayıncaya kadar buzdolabına kaldıralım.
  • Kalan 5 adet hamurumuzu da açıp tabağa alalım. Yine tek tek aralarına tahinli sostan sürelim.
  • Üzerini streçledikten sonra yine buzdolabına kaldıralım.
  • Buzdolabına ilk kaldırdığımız beşli hamuru çıkaralım, tezgaha alalım ve açmaya başlayalım.
  • Yaklaşık 1 cm kalınlığında açtığımız hamuru bıçak veya kesme aparatı ile önce ikiye daha sonra da beş eşit parçaya keselim.
  • Ardından kestiğimiz hamurları rulo olacak şekilde katlayarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Buzdolabına kaldırdığımız diğer beşli hamuru da çıkarıp aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • Daha sonra tüm poğaçaların üzerine beyazını içine kullandığımız 2 adet yumurtanın sarısından bolca sürelim.
  • Son olarak üzerlerine susam serpelim ve poğaçalarımızı bir 10-15 dakika kabarmaları için bekletelim.
  • Ardından 190 derece fırında alt üst fansız ayarda yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri güzelce kızaran tahinli poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Pratik Yaz Yemeği (Kıymalı Patates) Tarifi

 

Pratik Yaz Yemeği (Kıymalı Patates) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet patates ( kişi sayınıza göre daha fazlada kullanabilirsiniz)
  • 1 kase kadar kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 kase kadar domates püresi
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağına yakın sıvı yağ
  • 2-3 adet sivri biber
  • Tuz- karabiber ( kullandığım sivri biber acı olduğu için pul biber kullanmadım.

    Pratik Yaz Yemeği (Kıymalı Patates) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce uygun bi tencereye sıvı yağını ve ince doğranmış soğanımızı güzelce kavuralım.
  • Ardından kıymamızı ekleyelim ve suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Daha sonra biberlerimizi biraz pişirelim .
  • Sonrasında patateslerimizi ,ardından salçamızı ,domates sosumuzu ve baharatlarıda ekleyerek üzerini çok geçmeyecek şekilde kaynar su ilave edelim.
  • Orta ateşte kontrollü pişirelim.
  • Hem hafif hem pratik tam bir yaz yemeği yanına pilav cacık yada salata eşliğinde menü yapabilirsiniz.

Mayasız Üçgen Poğaça Tarifi

 

Mayasız Üçgen Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 100 gr tereyağı ya da margarin
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı (125 ml)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı Un

İçine;

  • Taze Beyaz Peynir

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Mayasız Üçgen Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına yoğurt, yumurta akları, tereyağı, ayçiçek yağı, tuz, kabartma tozu ve unun bir kısmını ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Yavaş yavaş unu ilave ederek hamuru yoğurmaya devam edelim.
  • Yoğurduğumuz hamuru 2 eşit parçaya bölelim. Ardından her bir parçayı da 8 parçaya ayıralım. Diğer hamuru da aynı şekilde parçalara ayıralım.
  • Ardından her bir parçayı elimizde beze haline getirelim.
  • Bezelerimizi elimizle bastırarak hafifçe genişletelim ve orta kısmına çatalla ezdiğimiz beyaz peynirden koyalım.
  • Daha sonra hamurumuzu üçgen olacak şekilde kapatarak şekillendirelim. Tüm bezeler bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Şekillendirdiğimiz bezeleri birleştirme yeri altta kalacak şekilde fırın tepsisine dizelim.
  • Poğaçaların üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve susam-çörekotu serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen üçgen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

13 Temmuz 2022 Çarşamba

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

 



Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 1 kg dana ciğeri
  • 4 adet patates
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır?

  • Patateslerin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Ardından soğanı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım ve elimizle şöyle bir karıştıralım.
  • Ocağa aldığımız sıvı yağı kızdıralım ve patateslerimizi altın sarısı renk alana kadar bol sıvı yağda ara ara karıştırarak kızartalım.
  • Kızaran patateslerimizi kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım. Kalan patatesleri de aynı şekilde kızartalım.
  • Ciğerimizin zarını soyduktan sonra küp küp doğrayarak tel süzgece alalım ve kanının süzülmesini sağlayalım. Ciğer yıkanmadığı için kanını bu şekilde temizlemeniz yeterli gelecektir.
  • Genişçe bir tabağa un alalım, ciğerlerimizi içerisine alarak güzelce karıştıralım.
  • Unun fazlasını elimizle silkeledikten sonra kızgın sıvı yağda karıştırarak 3 dakika pişirelim.
  • Kızaran ciğerleri de kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım.
  • Genişçe bir karıştırma kabına ciğerlerimizi aktaralım. Üzerine kızarttığımız patatesi, doğradığımız kırmızı soğanları ve ince ince kıydığımız yarım demet maydanozu da ekleyelim.
  • Kimyon, toz kırmızı biber, pul biber ve sumak ekleyerek tüm malzemeleri güzelce karıştıralım.
  • Son olarak tuzunu ilave edelim ve son kez karıştırdıktan sonra Arnavut ciğerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Fırında Misket Köfteli Türlü Tarifi

 

Fırında Misket Köfteli Türlü Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 700 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sebzeleri için;

  • 4 adet patates
  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 10-15 adet çeri domates

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Fırında Misket Köfteli Türlü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce köftemizi hazırlayalım kıymayı bir kaba alalım.
  • Üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsak sıvı yağ galeta unu ve baharatları ekleyip yoğuralım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanozu ekleyip tekrar yoğurup streçleyelim, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirelim.
  • O sırada sebzeleri doğrayıp kızartalım.
  • Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayalım ,tuzlu suda 15 -20 dakika bekletip süzelim.
  • Patates ve kabakları da aynı şekilde küp küp doğrayalım.
  • Sıvı yağını tavaya alıp kızdıralım, sırasıyla patates patlıcan ve kabağı kızartalım.
  • Havlu kağıt serili tepsiye alalım.
  • En son köftemizi misket şeklinde biraz büyük olacak şekilde elimizi hafif suyla ıslatarak yuvarlayalım.
  • Kızgın yağda hafif kızartalım, kenara alalım yeşil ve kırmızı biberi de sebzelerin boyutunda doğrayalım.
  • Hepsini tepsimize alalım karıştıralım, tepsiye yayalım.
  • Üzerine çeri domates koyalım, en son salçayı suda eritelim içine baharatları atıp karıştıralım, yemeğimizin üzerine dökelim.
  • Üzerine yağlı kağıt örtüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 20 dakika pişirelim.
  • Sonra yağlı kağıdı alalım, üzeri hafif kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirelim.
  • Deneyecek Olanlara Şimdiden Kolay Gelsin Afiyet Olsun.

Köfteli Patlıcan Kebabı Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kilo patlıcan

Köftesi için:

  • 750 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Domates
  • Sivri biber
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

    Köfteli Patlıcan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fırında patlıcan kebabı için öncelikle patlıcanları alacalı şekilde soyalım ve 1’er parmak kalınlığında dilimleyelim.
  • Dilimlediğimiz patlıcanları içi su dolu geniş bir kaseye alalım. Üzerine tuz ekledikten sonra yaklaşık 15 dakika bu şekilde bekletelim. Bu işlem patlıcanlarının acısının çıkmasını sağlayacaktır.
  • Ardından patlıcanları bir kağıt havlunun üzerine alarak güzelce kurutalım.
  • Tavaya sıvı yağ alalım ve kuruladığımız patlıcanları tavaya alıp çevirerek kızartalım.
  • Kızaran patlıcanları kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alarak fazla yağının süzülmesini sağlayalım.
  • Köfte harcımız için  kıymayı uygun bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine yumurta, rendelenmiş  soğan, ince kıyılmış maydanoz,  ezilmiş sarımsak, kimyon,  karabiber, pulbiber ve tuz ilave edelim.
  • Tüm malzemeyi elimizle karıştırarak köfte harcımızı yoğuralım.
  • Köfte harcımızdan parçalar kopararak elimizde yuvarlayıp şekillendirelim.
  • Hazırladığımız köfteleri de ayrı bir tabağa dizelim.
  • Yemeğimizin sosu için uygun bir karıştırma kabına  domates salçası ve tuz alalım.
  • Sıcak suyu yavaş yavaş ilave ederek salçayı çözdürelim.
  • 2 patlıcan bir köfte olacak şekilde patlıcanları tepsiye dizelim.
  • Patlıcanları ve köfteleri dizdikten sonra tepsinin ortasına domateslerimizi de yerleştirelim ve yine tepsinin kenarlarına istediğimiz yere biberlerimizi de yerleştirelim.
  • Son olarak hazırladığımız salçalı sosu tepsinin üzerine gezdirerek dökelim.
  • 170 derece ısıttığımız fırında yemeğimizi güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 60 dakika pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda pişen yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Calzone Tarifi

 

Calzone Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 kilo un (kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ

İç harcı için;

  • 1 adet kapya biber
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 kase mantar
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 kase sucuk

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 kase konserve domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı tuz, kekik

    Calzone Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamurun malzemelerini yoğurma kabına alıyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamuru 5 ya da 6 bezeye ayırıyoruz.
  • İç harcı için malzemeleri ince bir şekilde doğruyoruz.
  • Sosumuz için, üç yemek kaşığı domates sosunu ayrı bir kaba alıyoruz, kalan sosun içine baharatlarını ve tuzunu ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • Hamurlarımızı merdane yardımıyla açıyoruz, içine önce baharatlı domates sosunu sürüyoruz sonra malzemeleri birer avuç alarak sosun üzerine koyuyoruz, kapatıyoruz.
  • Kenarlarını alttan yukarı doğru kapatarak sıkıştırıyoruz tepsiye aldığımız hamurun üzerine ayırdığımız sade domates sosunu sürüyoruz, üzerine kaşar peyniri ekleyip 220 derece fırında pişiyoruz.

Kavurma Tarifi

 

Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram kuzu ya da dana kuşbaşının yarısı büyüklüğünde doğranmış et
  • Etin dörtte biri kadar iç yağ yada kuyruk yağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kaya tuz

    Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etlerinizi kavurmalık olarak kasaptan alabilirsiniz ya da kuşbaşı etlerinizi ikiye bölerek hazırlayabilirsiniz.
  • Yağı da aynı şekilde doğrayınız.
  • 2 ayrı tencereyi ocağa alınız.
  • Altını yakınız birine yağları diğerine kavurmalık etlerimizi kızgın tenceremize atıyoruz sıvı yağı ilave edip,ara ara karıştırarak kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  • Bir iki dakika sonra yağ olan tenceremizin altını kısıyoruz, kontrollü bir şekilde altını bir tahta kaşıkla karıştırıyoruz .En az 3-5 dakikada bir karıştırınız.
  • Etlerimiz suyunu salıp toplayınca susuz kalınca yağlarımız da fotoğraflardaki gibi olunca süzüyoruz.
  • Yağımızı etlerinizin üzerine döküyoruz .
  • Etler rengini değiştirip hafif kızarınca tuzunu atıp bir iki dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz.
  • Küpe basacaksak toprak bir kabın içerisine boşaltıp ağzını kapatıyoruz ya da cam konserve kahvaltılarını sıcak sıcak boşaltıp kapağını 2 tık sola bir tık sağa sıkıca kapatıp ters yüz edip bir gece dinlendirip konserve gibi bir yıl içerisinde tüketiyoruz.Ya da sıcak olarak cam tepsiye döküyoruz soğumasını bekliyoruz ,daha sonra keserek buzdolabı poşetlerine yerleştiriyoruz .
  • Dondurucuda bir yıla kadar yada buzdolabında bir, bir buçuk ay kadar zamanda tüketebiliyoruz afiyet olsun 💙
  • Not; kavurmamızı ısıtarak kahvaltılık ve her türlü etli yemeklerimizde kullanabilirsiniz nohut vb. Baklagillerde baklagiller piştikten sonra bir 10 dakika kadar kavurmamızı içine koyarak pişirmeniz yeterli olacaktır.