22 Nisan 2023 Cumartesi

Yapay zeka ile yazılan röportaja dava: Yargıya taşınıyor!

 Alman “Die Aktüelle” dergisinin nisan sayısında yayımlanan Michael Schumacher röportajının yapay zeka aracı kullanılarak yazdırıldığı ortaya çıktı. Schumacher ailesinin tepkiyle karşıladığı röportaj, yargıya taşınıyor. Gerçeğe aykırı ifadelerle Schumacher’in mahremiyetini ihlal eden röportaj hakkında dava açılacak.

Röportajı hazırlayan editör işten çıkarıldı

Michael Schumacher, 7 kez şampiyon olmuş başarılı bir Formula 1 pilotuydu. Geçirdiği bir kayak kazasının ardından kariyerine veda eden Schumacher, ekranlardan tamamen uzaklaştı. 15 Nisan tarihinde yapay zekayla hazırlanan bir röportaj, onu tekrardan gündeme taşıdı.

Kazanın ardından Schumacher’in bakımını üstlenen ailesi, yazılan röportaja şiddetli bir şekilde tepki gösterdi. Mahremiyete son derece önem veren aile, röportajın tamamıyla hak ihlali olduğunu ifade etti. Oldukça gerçekçi olan röportaj, sözlerin Schumacher’e ait olduğunu düşündürdü. Röportajın yayımlandığı derginin yönetimini üstlenen Funke, hatasını kabul etti. Böylesine bir içeriğin yayımlanmaması gerektiğini ifade eden şirket yöneticisi Bianca Pohlmann, aileden özür diledi. Ayrıca 2009 yılından beri derginin genel yayın yönetmeni olarak görev alan Anne Hoffmann, işten çıkarıldı.Michael Schumacher, geçirdiği kayak kazasının ardından bir yıl boyunca komada kaldı. Komadan çıktıktan sonra bakımını üstlenen ailesi, Schumacher’ın hassasiyetini bildiği için hiçbir mecrada onunla ilgili bilgi vermedi. Yayımlanan bu röportaj, dergi tarafından “ilk röportaj” olarak vurgulandı.

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi

 

Büyük Borcamda Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su (60 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı toz şeker

Karamel Sosu İçin;

  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin;

  • 1 paket krem şanti (75 g)
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Büyük Borcamda Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük borcamda trileçenin karamel sosu için öncelikle ocağa aldığımız tencereye toz şekeri alalım. Şeker eriyip karamel rengini alana kadar kısık ateşte ısıtalım. Beklerken tencerenizi ara ara sallayabilirsiniz.
  • Şeker eridikten sonra içerisine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından kremayı da karışıma yavaşça ekleyelim ve sosumuz kıvam alana kadar hızlıca karıştıralım.
  • Kıvam alan karamelimizi hızlı bir şekilde soğuması için ısıya dayanıklı bir kaba aktararak kenara alalım.
  • Trileçenin keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri bir kaba alarak mikserle çırpalım.
  • Ardından sıvı yağ, ılık su, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Büyük boy dikdörtgen borcamın içerisine pişirme kağıdını yerleştirelim.
  • Hazır olan kek hamurumuzu bir borcama boşaltalım ve spatula ile her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında alt üst fansız ayarda 35 dakika pişirelim.
  • Şerbeti için uygun bir kaba süt, krema ve toz şekeri alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Ardından bir kenara alalım.
  • Üzeri için toz krem şanti ve soğuk sütü uygun bir kap içerisinde kıvam alana kadar çırpalım. Bu aşamada sütünüz soğuk olursa krem şantiniz daha güzel köpürecektir.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1 kaşık kadarını üzerini süslemek için ayıralım.
  • Pişen keki fırından alalım. 1-2 dakika ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Ardından keki borcama ters çevirerek pişirme kağıdını dikkatli bir şekilde çıkartalım.
  • Şerbetini daha iyi çekmesi için kürdan yardımıyla kekin üzerine delikler açalım.
  • Hazırladığımız şerbeti kekin üzerine gezdirelim. Kek sütü tamamen çekip soğuyana kadar bekletelim.
  • Dinlenen kekin üzerine hazırladığımız krem şantiyi kaşık yardımıyla paylaştıralım. Spatula yardımıyla kekin her yerine sürelim.
  • Güzelce soğuyan karamel sosu da krem şantinin üzerine dökerek her yerine yayalım.
  • Karamel sosu da yaydıktan sonra ayırdığımız krem şantiyi sıkma torbasına alalım.
  • Birbirine paralel olacak şekilde tatlımızın üzerine çizgiler çizelim.
  • Kürdan ile çizdiğimiz çizgilere zıt çizgiler atarak pastamızın süslemesini tamamlayalım ve 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Karamelli trileçemiz servise hazır. 

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi

 

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı maş fasulyesi
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 2-3 dal taze soğan
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 1 çay bardağı nar tanesi
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz

    Maş Fasulyesi Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle salatanın sosunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir kaseye zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu alarak güzelce karışana kadar çalkalayalım.
  • Geniş bir karıştırma kabına haşlanmış maş fasulyesini, doğradığımız közlenmiş kırmızı biberi, turşuyu, taze yeşil soğanı, ince kıyılmış taze naneyi, ince kıyılmış dereotu, konserve mısırı ev ayıklanmış nar tanelerini alalım.
  • Hazırladığımız sosu da malzemelerin üzerine ilave edelim.
  • Tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra servis tabağına alalım ve servis edelim. 

Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi

 

Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet baklavalık yufka
  • 100 gr tereyağı

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su (300 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

Arası için;

  • Kaymak
  • Antep fıstığı
  • Ceviz

    Airfryer Sac Arası Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızın şerbeti için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • 10 dakika kadar kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
  • 2 adet baklavalık yufkayı üst üste olacak şekilde tezgaha alalım. Üzerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağından sürelim.
  • Her yerini güzelce yağladığımız yufkanın geniş kenarına kaymaktan sürelim. Ardından üzerine bolca Antep fıstığı serpelim.
  • Kaymak sürdüğümüz taraftan başlayarak yufkamızı rulo şeklinde sıkıca saralım.
  • Sardığımız ruloyu kendi etrafında dolayarak gül şeklini verelim. Daha rahat şekil vermek için gerekirse yufkalarınızı nemli bir bez arasında bekletebilirsiniz.
  • Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayalım. İç harcında isteğe bağlı olarak rondodan geçirilmiş ceviz ya da fındık da kullanabilirsiniz.
  • Tüm tatlılarımızı şekillendirdikten sonra airfryer haznesine yerleştirelim.
  • Kalan tereyağından üzerlerine bolca sürelim.
  • Tatlılarımızı 160 °C de üzerleri güzelce kızarana kadar 10 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda tatlılarımızı airfryerdan alalım. Soğuk şerbeti üzerlerine gezdirelim.
  • 10 dakika kadar dinlendirdiğimiz tatlılarımızın üzerini dondurma ya da kaymakla süsleyerek servis edebilirsiniz. 

Sosuyla Bağımlılık Yapacak Kendini Kremalı Sanan Makarna Tarifi

 

Sosuyla Bağımlılık Yapacak Kendini Kremalı Sanan Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket yassı makarna
  • 1 orta boy soğan
  • 4 orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 6-7 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • Tuz

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta

    Sosuyla Bağımlılık Yapacak Kendini Kremalı Sanan Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı üzerinde tarife göre haşlayalım.
  • Yağımızı genişçe tavaya alarak üzerine ince doğrandığımız soğanı ekleyelim ve kavuralım.
  • Bu sırada pişen makarnamızı süzüp (1 bardak makarnanın suyundan ayıralım) sudan geçirerek kenara alalım.
  • Domatesi bölerek dorayıcıyla püre haline getirelim (rendeleyebilirsiniz) kavrulan soğanların üzerine ekleyelim.
  • Pişen sosumuzun üzerine makarnanın suyunda ekleyelim. Salça ve baharatlarıda ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  • Diğer yandan derince kaba sütü ve nişastayı alarak çırpıcı yardımıyla iyice çırpalım.
  • Pişen sosumuzun üzerine gezdirerek 2-3 dakika daha karıştırdıktan sonra yoğunlaşan sosumuza makarnamızı ekleyerek güzelce karıştıralım. 

Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi

 

Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet salatalık
  • 2 adet közlenmiş kapya (konserve kullandım)
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 dolu tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Lokantaları Kıskandıran Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzelerin hepsi teker teker manuel blenderdan geçirilir (yoksa robot da olur fakat su gibi yapmayın taneli bırakın) ve süzgecin içine alınır.
  • Önemli püf noktası süzgeçte en az 3-4 saat beklemesi. Ben sabah süzgeçe koyup akşam baharatlarıyla karıştırıyorum ki ezme sulanmasın💡
  • Süzgeçte iyice dinlenen sebzeler önce bi karıştırılır.
  • Son suyu çıkınca salça, baharatlar, nar ekşisi ve yağı da eklenip karıştırılır. Servis tabağına alınır afiyetle

Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi

 

Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo tavuk kelebek yada kanat
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kajun baharatı (olmasa da olur)

    Özel Sosu İle Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk harici malzemeleri karıştırma kabında karıştıralım. Daha sonra içerisine yıkadınız tavukları alıp harmanlayalım 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
  • Daha sonra tepsiye dizerek üzerine ıslattığınız yağlı kağıdı örtelim.
  • 200°’de önceden ısıtılmış fırında pişirelim son 10 dakikasını üzeri açık halde pişirelim güzelce kızarsın. Bu kadar pratik ve lezzetli bir tarif. 

Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşık dolusu kıyma
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Nane
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 3 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Sıcak su (miktarını çorbanızın kıvamına göre ayarlanacak)

    Kıymalı Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytin yağını alalım, biraz ısıtıp, kıymayı ekleyelim ve kavuralım.
  • Salça ve baharatlarımızı ekleyip tekrar kavuralım.
  • Suyunu ilave edip, kaynamaya bırakalım.
  • Ayrı bir kapta yoğurt, un, yumurtayı karıştıralım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek bir yandan karıştıralım ve yoğurdun ısısını yükseltelim.
  • Hazırladığımız terbiyeyi kaynayan çorbamızın üzerine azar azar dökelim bir yandan karıştırmayı unutmayalım.
  • Kaynayana kadar karıştıralım. 

Mekik Tatlısı Tarifi

 

Mekik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı yeterli geldi yumuşak bir hamur olacak)

Üzeri için;

  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • İnce 1 dilim limon

    Mekik Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti hazırlayalım. Şeker ve suyu tencereye alalım. Kaynamaya başlayınca içine limon ekleyelim ve 15-20 dakika orta ateşte kaynatalım.
  • Hamuru yoğuralım. 5 bezeye bölelim. 1 saat dinlendirelim. Çok güzel açılıyor. Oklavayla nişasta ve un karışımıyla açalım.
  • Oklavayla çok sıkmadan büzdürürelim. Sonra yavaşça açalım ve uzunlamasına aralıklı olarak bir tatlı kaşığı ceviz koyalım ve iki tarafından hamuru kapatalım.
  • Elimizle aralarını sıkıştıralım ve bıçakla keselim fırın tepsisine dizelim. Tereyağını eritelim üzerindeki tortuyu mutlaka alalım ve tatlının üzerine gezdirelim.
  • 200 derece ısıtılmış fırında alt üst ayarda kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlının ilk sıcağı çıkınca soğuk şerbeti gezdirelim yada tam tersi tatlıyı önce pişirelim şerbeti ocaktan alalım ılımaya bırakalım.
  • Ilık şerbeti soğuk tatlıya dökelim.