14 Mart 2024 Perşembe

Fırında Köfte Patates Tarifi

 

Fırında Köfte Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet patates
  • 4-5 adet domates

Köftesi için

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı galeta unu yoksa ekmek içi
  • 1 yumurta
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz

Sosu için

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı su (İsteğe bağlı arttırabilirsiniz)
  • Tuz

    Fırında Köfte Patates Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için tüm malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğurun sonra yuvarlak şekil verin.
  • Sebzeleri de yuvarlak olacak şekilde tırtıklı bıçakla kesin.
  • Sonra sırasıyla borcama dizin.
  • Sosu için sıvı yağda salçayı kavurun.
  • Ardından su ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Sonra üzerlerinde gezdirin.
  • En son yağlı kağıt ile güzelce üstünü kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 190° fırında pişirin fırından almadan 10-15 dakika önce yağlı kağıdı alın ki üstü kızarsın
  • Sonra sıcak sıcak servis edin 

Fırında Sebzeli Gerdan Tarifi

 

Fırında Sebzeli Gerdan Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet kuzu gerdan
  • 2 tane kapya biber
  • 2 adet patlıcan
  • 4 -5 adet köy biberi
  • 5-6 tane minik baby patates
  • 7- 8 adet arpacık soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 çay bardağı su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Fırında Sebzeli Gerdan Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İki yemek kaşığı sıvı yağımızı tenceremize alalım. Ben döküm tava kullandım varsa mühürleme işleminizi döküm tavada yapın.
  • Yağ ve tencere kızınca gerdanları tavaya dizdim ve her iki yüzünü mühürledim. 3 er dakika.
  • Baby patatesleri güzelce yıkadım kabuğuyla attım mühürlenen etin üzerine patlıcanı biraz iri doğrayın pişme esnasında ezilmesin.
  • Patlıcanı ilave ettim.
  • Kapya biberleri ,arpacık soğanı ,sarımsakları ,köy biberlerini de ilave edip güzelce karıştırdım biraz soteledim
  • Bir yemek kaşığı tatlı biber salçamızı da ilave ettim tuz ve baharatları da ilave ettim.
  • Sonrasında fırında pişirme yapacağımız tepsimize pişirme kağıdını serdim.
  • Üzerine sebzeli gerdan yemeğimizi döktüm.
  • Bir kaşık tereyağını minik minik yemeğin üzerine ilave ettim.
  • Bir çay bardağı kaynar suyumuzu da ilave ettim.
  • Islatılmış pişirme kağıdıyla üzerini kaplayıp 180 derecede alt üst ayarda ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat 20 dakika üzeri kapalı pişirdim.
  • Son on dakikada üzerini açarak kızarmasını sağladım. Yani fırında tutma süremiz 1 saat 30 dakika. Yemeğimiz hazır. 

Tırtıl Kurabiye Tarifi

 

Tırtıl Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram oda ısısında tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yaklaşık 4 su bardağı un

Süslemek için

  • Pudra şekeri

    Tırtıl Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba un, kabartma tozu, vanilya hariç geri kalan malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Homojen hale gelince kabartma tozu, vanilya ve unu kontrollü şekilde ekleyelim.
  • Hafif ele yapışır kıvam olacak.
  • Daha sonra yağlı kağıt serili tepsiye şekil verip dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fanlı alt üst ayar fırında altları pembeleşene dek pişirin.
  • Fırından alınca soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
  • Dilerseniz benmari usulü eritilmiş çikolataya da batırıp süsleyebilirsiniz.

Sebzeli Mercimek Çorbası (Çok Pratik Çok Lezzetli) Tarifi

 

Sebzeli Mercimek Çorbası (Çok Pratik Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tane küçük havuç
  • 1 tane küçük patates
  • 1 tane küçük kuru soğan
  • Tuz

Meyanesi için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un tepeleme

Sos için

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı kırmızı toz biber (Silme)

    Sebzeli Mercimek Çorbası (Çok Pratik Çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye yıkadığımız mercimeği alalım.
  • Yıkayıp soyduğumuz soğanı dört parçaya keselim yine yıkayıp soyduğumuz havuç ve patatesi de küpler halinde doğrayıp tencereye ilave edelim.
  • Üzerine 7 su bardağı su ilave edip ocağa alalım ve sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Daha sonra blenderdan geçirelim.
  • Diğer tarafta uygun bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı alalım.
  • Bir yemek kaşığı un ilave edip kokusu çıkıncaya kadar 2 -3 dakika kavuralım.
  • Hazırladığımız meyaneyi çorbaya ilave edip topaklanmaması için karıştırmaya devam ederek çorbayı bir taşım kaynatalım gerekirse kıvamına göre su ilave edelim.
  • Tuzu da ilave edip ocağın altını kapatalım.
  • Sos için uygun bir kaba zeytinyağını alalım hafif ısıtalım kırmızı toz biber ilave edip karıştıralım sıcak.
  • Çorbayı kaseye alıp üzerine sostan gezdirerek servis edelim.

23 Şubat 2024 Cuma

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye (Tatlı, Çayın Yanına İkramlık ) Tarifi

 

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye (Tatlı, Çayın Yanına İkramlık ) Tarifi İçin Malzemeler

İç harç için malzemeler:

  • 4 orta boy tatlı elma
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağından biraz fazla iri kıyılmış ceviz içi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı su

Hamur için malzemeler:

  • 200 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 3.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

Su bardağı 200 ml

Çay bardağı 125 ml 

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye (Tatlı, Çayın Yanına İkramlık ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İç harç için elmaları soydum, ve rendeledim.
  2. Tavada şeker, tereyağ ve elmayı iyice suyunu çekene kadar harlı ateşte pişirdim.
  3. Nişasta ve suyu karıştırıp harcın içine aktardım ve iyice karıştırarak suyunu çektirdim, ocağın altını kapattım.
  4. Tarçını ekledim iyice karıştırdım.
  5. Cevizi de ekleyip birkaç tur karıştırdım soğumaya bıraktım.
  6. Hamur için un hariç bütün malzemeleri derin kapta iyice karıştırdım.
  7. Unu ekledim hızlıca yoğurdum ( hamur yoğurdukça cıvıklaşır ve un katmak gerekmesin diye hızlıca yoğurdum).
  8. Hamurdan bir parça kopardım, elimde rulo şekli verdim.
  9. Elime yapışmadan şekil aldı ve böylece hamurun kıvamını test etmiş oldum.
  10. Hamuru 4 parçaya bölüp beze yaptım ve dolapta 1 saat dinlendirdim.
  11. Bezeleri 2 katlı streç filmin arasında oklava ile açtım ve su bardağı ile keserek şekil verdim. (hamuru oklavayla açmak istemezseniz ceviz kadar ya da cevizden bir tık büyük parçalar kopartın, elinizle açın şekil verin).
  12. Bardakla şekil verdiğim hamurların arasına harçtan koydum ve şekil verdim.
  13. Önceden ısınmış 160 derece fanli ayar fırında 40-45 dk pişirdim.
  14. Fırından çıkardım iyice soğumasını bekledim (fırından ilk çıktığında biraz yumuşak oluyor sogudukca kıvam alıyor).
  15. Ben bu malzemelerden 34 adet kurabiye elde ettim.
  16. Soğuyan kurabiyeleri pudra şekeri ile servis ettim.

Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi

 

Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 240 gram çikolata
  • 3 katlı hazır kek

Kreması için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 ,5yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağından biraz fazla şeker

Arası için;

  • Orman meyveleri
  • Damla çikolata
  • Dilediğiniz meyve

Islatmak için;

  • Yarım su bardağı süt

    Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kremayı yapalım.Krema malzemelerini tencereye alalım çırpıp ocağa bırakalım ocakta da çırpmaya devam edelim göz göz olana kadar pişirelim kremayı soğumaya bırakalım.
  • Çikolatayı benmari usulü eritelim kekleri kalıptan çıkaralım ılık çikolatayı kalıba döküp her tarafına yayalım.
  • Kalıbı dondurucuya atalım.
  • Soğuyan kremanın içine kremşanti ekleyip mikser yardımıyla beş dakika çırpalım.
  • Donan çikolatayı dondurucu dan çıkaralım kekin ilk katını kalıba bırakalım sütle hafif ıslatalım kremanın yarısını dökelim üzerine meyve ve damla çikolata ekleyelim ikinci katı üzerine bırakalım.
  • Aynı şekilde kremayı meyveyi ekleyelim son katı da bırakalım üzerini temiz bir poşet ile örtüp buz dolabına bırakalım bir gece dinlendirelim.
  • Dinlenen pastayı servis tabağına alıp ters çevirelim bu nokta çok önemli sivri bir bıçak ile kalıbı delelim kalıbın havasını alalım.
  • Havası alınınca çikolata kendini bırakacaktır.
  • Dikkatli bir şekilde kalıbı çıkaralım pastayı çok sarsmayın ki çikolatası çatlamasın.
  • Pastayı dilediğimiz gibi süsleyelim.
  • Bir püf nokta daha pastayı dilimleyince bıçağı ısıtıp o şekilde dilimleyelim aksi takdirde çikolata kırılır deneyeceklere şimdiden 

Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 150 gram katı yağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 portakalın kabuğu rendelenmiş
  • 1 portakalın suyu
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

Üzerine;

  • 1 adet portakal
  • Sütlü çikolata

    Portakallı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Portakalı incecik doğrayalım peçeteye dizelim.
  • Üzerinede peçete örtüp suyunu alalım.
  • Hamur için tüm malzemeyi yoğuralım tezgaha un serpip alalım merdane ile 1 parmak kalınlığında açalım portakallarınızı ve kivilerinizin ebadında bardak ile keselim.
  • Portakal ve hamurları birleştirip tepsiye dizelim.
  • 200 derece fırında 30 dk kızarana kadar pişirelim çıkarıp soğumaya bırakalım.
  • Bir kasede 300 gram kadar sütlü çikolatayı benmari usulü eritelim ben mikrodalgada erittim soğuyan kurabiyeleri batırıp tepsiye tekrar dizelim.
  • Balkon soğuk olduğu için balkonda dondurabilirsiniz donunca daha güzel oluyor.

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi

 

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram yumuşamış tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7/8 gram yaş maya (1 yemek kaşığı ılık suda çözdürün)
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı toz mahlep
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı un (260 g)

Kaplaması için;

  • 4 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım su bardağı su
  • Kavrulmuş susam

    Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırın, unu yavaşça ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
  • Ben birden ekledim çünkü tarifi birkaç kez yaptım ve hamurum için gerekli un miktarını biliyorum.
  • Kaplama için iki kase hazırlayın, birinde kavrulmuş susam, diğerinde pekmez/su olsun.
  • Hamuru küçük parçalara bölün (22-23 parça çıkıyor).
  • Ellerinizle yuvarlayarak yaklaşık 12 cmlik çubuk haline getirin, iki ucunu birleştirin ve birbirine yapıştırın.
  • Önce pekmez ve su karışımına, ardından susama batırın ve tamamen susamla kaplanmalarını sağlayın.
  • Önceden ısıtılmış 180°c fırında 25-30 dakika kadar pişirin.