11 Nisan 2024 Perşembe

Kıtır Hamurlu Elmalı Turta Tarifi

 

Kıtır Hamurlu Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Elma harcı için;

  • 5 – 6 adet elma
  • 1 -1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz içi

Üzerine :

  • Pudra şekeri

    Kıtır Hamurlu Elmalı Turta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce rendelenmiş elma ile toz şekerinin rengi değişince kadar pişirelim. 🍎🍎.
  • Ocaktan aldıktan sonra tarçın ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Tereyağını eritip soğuduktan sonra yumurta şeker ile karıştırıp un kabartma tozu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım.
  • Hamuru 3 parçaya bölüp 1 parçasını buzlukta 15 dakika kadar donması bekletelim.
  • Hamurun 2 parçasını yağlanmış yuvarlak borcam tepsiye kenarlarını düzgün şekilde yayalım.
  • (elmalar tasmasını diye. ).
  • Elmaları kaşık ile güzelce bastırmadan yayalım.
  • Üzerine cevizleri eşit olarak yayalım.
  • Donmuş hamuru iri rende yaparak üzerini kapatalım.
  • Öncede ısıtılmış 180-200 fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Servis etmeden önce dilimleyip üzerine pudra şekeri serpiştirelim.
  • Dilimleyerek servis edelim.

Snickers Pasta Tarifi

 

Snickers Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Çeyrek çay bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kremşanti

Üzerine;

  • 200 gram krema
  • 200 gram sütlü veya bitter çikolata (ben 80 gram bitter kullandım)
  • 1 kase tuzsuz fıstık (tuzlu ise sıcak suda bekletin peçete ile suyunu alın)

Keki ıslatmak için;

  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı su
  • Hazır karamel sos (ben kekin üzerine serpiştirdim)
  • (karamel yapmak isterseniz şeker, su, yarım su bardağı süt, yarım yemek kaşığı tereyağı)

    Snickers Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Keki için yumurta ve şekeri çırpalım beyaz olana kadar (ben akı ve sarışını ayrı yaparak yaptım ama karıştırırken zorlandım)
  • Ilık su atıp çırpalım ,kuru malzemeleri eleyerek içerisine atalım ,spatula ile hafif kabaran karışımı söndürmeden yedirelim.
  • 180 derce fırında kontrollü şekilde pişirelim.
  • Kreması için krem şanti hariç tüm malzemeleri tenceremize alalım kaynayana kadar karıştıralım.
  • Koyulaştıktan sonra soğuması için kenara alalım.
  • Soğuduktan sonra kremşanti ile çırpalım.
  • Kekimiz piştikten sonra ortadan ikiye keselim kekimizi ıslatmak için süt ve şekeri bir kapta karıştıralım.
  • Hazır sos var ise 1 yemek kaşığı da sostan dökelim.
  • Kekimizin her yerine eşit şekilde dökelim yarışınıda öbür kekimizin üzerine dökeceğiz ben birde hazır sostan kremanın üzerine gezdirdim.
  • Hazırladığımız soğuyan kremamızı kekimizin üzerine yayalım ardından öbür ikinci kekimizi üzerine koyalım ıslatalım üzerine kremamızı koyalım buzdolabına kaldıralım.
  • Üzeri için kremamızı tavamıza alalım hafif kaynattıktan sonra çikolatamızı içerisine atalım ocağın altı kapalı olsun çikolatayı kremamız ile birleştirelim ve yer fıstığımızı içerisine atalım harmanlayalım ılımasını sağlayalım.
  • Ilık olan üst kremayı bir sıra dökelim yemek kaşığı ile spatula ilede düzeltelim bi anda dökmeyin yoksa fıstıklar aynı yere toplanır düzeltmek zor olur.
  • 1 gün buzdolabında dinlendirelim hafif bir tatlı

Çarşamba Kıvratması Tarifi

 

Çarşamba Kıvratması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı soda
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 pk vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke yada 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yaklaşık 1,5 kg un ( 9-10 silme su bardağı dikkatli ekleyin)

İç malzemesi:

  • 800g çifte kavrulmuş fındık
  • 500 gram ceviz içi
  • İçine bolca şeker

Üzerine:

  • 500 gram tereyağı
  • Hamuru sadece nişasta kullanarak açın

    Çarşamba Kıvratması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sirke hariç tüm sıvı malzemeleri geniş bir kaseye alın iyice karıştırın ardından, vanilya, kabartma tozu ekleyin, karbonatı sirke ile karıştırıp ekleyin bu şekilde karbonatı aktive etmiş olursunuz.
  • Son olarak ununu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Üzerine hafif nemli bez ile örtün 20 dakika dinlendirin.
  • Bu arada fındık ve cevizleri rondodan geçirip ufaltın fakat un haline getirmeyin içinde küçük küçük parçacıklar kalsın.
  • Hamuru yapmak istediğiniz kalınlığa göre 15 ile 20 adet parçalara koparıp yuvarlayın tekrar üzerine nemli bez ile örtün.
  • Hamurları sadece nişasta yardımı ile olabildiğince büyük ve ince açın üzerine bolca iç malzemesinden döküp dağıtın son olarak üzerine en az 5-6 yemek kaşığı şeker serpiştirin ( hamur şekersiz olduğu için üzerine serpştirdiğiniz şeker çok fazla gibi gelecek fakat tam ölçü oluyor).
  • Açtığınız hamuru kenarlarından hafif içe kıvırın ve çok ince bir oklava yardımı ile rulo yapın, her iki taraftan büzüştürün ve tepsiye yerleştirin.
  • Tereyağını işitin üzerindeki köpükleri alın ve bolca kıvırmaların üzerine döküp fırça yardımı ile her yerine sürün.
  • Önceden işitilmiş fırında alt üst ayarda 180°’de en az 40 dakika pişirin.
  • Üzeri daha da kızarsın derseniz 5 dakika daha pişirirsiniz.
  • Bu tarifi arzu eden şerbet ile ıslatıp tatlı yapabilir.
  • Bardak ölçüm 220 ml.

    Bu tariften 15 -16 adet kıvratma çıkıyor.

    Siz daha ince yapmak isterseniz yaklaşık 20 adet bezeye ayırabilirsiniz.

    Miktarı çok derseniz malzemenin yarısınıda yapabilirsiniz.

4 Nisan 2024 Perşembe

Kuru Cacık Tarifi

 

Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet salatalık
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 6 yemek kaşık süzme yoğurt
  • Tuz
  • Limon kabuğu rendesi

Üzeri için;

  • Kuru nane
  • Zeytinyağı

    Kuru Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Salatalık ve turşuları istediğiniz boyutta doğrayın.
  • Uygun bir kabın içinde yoğurda tuz atıp karıştırın.
  • Salatalıklarınız sulanacak gibiyse az sıkıp suyunu alın ve yoğurt ile karıştırıp üzerini süsleyip servis edin.

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet büyük boy kuru soğan

İç harcı için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine dökülecek sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanların kabuklarını soyalım ve başını kesip, ortadan bir tarafını keselim daha sonra kaynayan suya ilave edelim soğanları.
  • Kaynadıktan sonra 20 dakika kadar kaynasın yumuşayınca sudan çıkarıp, katlarını birbirinden ayıralım.
  • Dolmanın içini hazırlayalım pirinci yıkayalım, soğanı ve maydanozu ufak ufak doğrayalım baharatı kıymayı ve salçasını da ilave edip güzelce elimizle karıştıralım.
  • Soğanların içini doldurup, saralım üst katları büyük olacağı için ikiye bölüp, sarabilirsiniz tencereye dizelim.
  • Dolmalarımızı 1,5 bardak kaynar suya yarım yemek kaşığı salçayı tuzu ve baharatı ekleyip iyice karıştıralım ve dolmalarımızın üzerine dökelim.
  • Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak ile kapatalım orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirelim arada kontrol edelim tabi.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis ettim inanılmaz lezzetli oldu. 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi

 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet tavuk baget

Tavukları haşlamak için;

  • Bol su
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz

Garnitürleri için;

  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1-2 adet yeşil sivri biber ya da çarliston biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1/3 çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı kadar soya sosu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı köri baharatı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

    Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bagetleri bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyelim ve üzerine bir soğan ve 2 adet defne yaprağı da ekleyip 1o dakika kadar pişirelim. Tavuklar çok yumuşamasın.
  • Pişen tavukları bir tabağa alalım ve soğuyunca derisini soyalım.
  • Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kabın içine sos için gerekli malzemeleri alalım ve pürüzsüz olana kadar karıştıralım.
  • Ardından doğramış olduğumuz sebzelerimizi sosumuzun içine ilave edelim ve güzelce karıştıralım.
  • Sosladığımız sebzeleri küçük bir borcama alalım. Ben küçük boy dikdörtgen borcam kullandım.
  • Kalan sosumuzun içine haşlayıp derisini soyduğumuz tavuk bagetlerimizi bulayıp sebzelerimizin üzerine dizelim.
  • Kalan sosu da kaşıkla bagetlerin üzerine dökelim.
  • Hazırlamış olduğumuz yemeğimizin üzerine ıslatıp güzelce sıktığımız pişirme kağıdıyla kaplayalım.
  • Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırınımızda 30-35 dk üzeri kağıtlı bir şekilde pişirelim.
  • Daha sonra fırın kağıdını alalım ve 5 dk kadar da o şekilde pişirelim.

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağından az arpa şehriye
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 5 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşık un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz

Üzeri için

  • Nane
  • Tereyağı

    Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Küçük bir tencerede arpa şehriyeleri üzerini geçecek kadar su ile haşlıyoruz.
  • Diğer yandan yoğurt, un, yumurta, su ve tuzu karıştırıyoruz.
  • Kaynamaya yakın şehriyeleri atıyoruz onunla da bir süre kaynatıyoruz.
  • Naneyi tereyağında kızdırıp çorbamıza ekliyoruz. Biraz kaynatıp kapatıyoruz.