Erzurum Ketesi Tarifi İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı instant maya
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 yemek kaşığı tuz
- 5 su bardağı ılık su
- Aldığı kadar un
Üzeri için
- 5 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yumurta sarısı
Yufkalara sürmek için
- 250 gr tereyağ
- 1 su bardağı zeytinyağı ya da sıvı yağ
İç harcı için
- 100 gr tereyağ
- 1,5 su bardağı un
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
Erzurum Ketesi Tarifi Yapılışı
Erzurum da sahurların vazgeçilmezi kete 😋
Selamun aleyküm. Dadaşlar diyarından herkese selamlarr 🙋♀️😅 Ramazan-ı şerifimiz hayırlı olsun inşallah. 😇
Geçelim tarifimize 👀
- Öncelikle tüm malzemeleri yoğurma kabımıza alıp karıştırıyoruz.
- Sonra unu azar azar ilave edip yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun üzerini kapatıp 45 dakikayı geçmeyecek şekilde mayalanmaya bırakıyoruz. Kete hamuru çok mayalanırsa ekşi maya kokusu olabilir.
- Hamurumuz mayalanırken biz ketemizin iç harcını yapalım.
- Yağımızı ocağa koyup erittikten sonra unumuzu ve tuzumuzu katıp helva yapar gibi kavuralım. Orta ateşte rengi dönünce altını kapatıp soğumaya bırakalım. Yufkalar süreceğimiz yağı da eritip mayalanan hamurumuzu bezeler haline getirelim ne çok büyük ne de çok küçük olmasınlar. Ben resmini ekledim bezenin o şekilde 12 adet beze yaptım.
- Bezenin her birini fotoğrafta gördüğünüz gibi incecik açıp yağlayalım. Ben her aşama da fotoğraf ekledim. Yufkanın her tarafını yağlayıp katlayalım.
- Kare şekilde katlayıp iç harcı koyalım. Önce zarf şeklinde katlayıp sonra da bütün uçlarını kapatalım. Katladığımız kısmı alt tarafa getirip elimizle yuvarlak olacak şekilde düzeltelim.
- Yağladığımız tepsiye bırakıp üzerine yoğurt, yumurta karışımı sürüp bir kaç yerden çatalla delik açalım. Çok fazla kabarıp kuru olmasın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece de 20 25 dakika da kontrollü pişirin. Davul fırın kullanıyorsanız keteleriniz daha güzel olacaktır ayrıca pişme süresi daha kısa sürecektir.
Umarım beğenirsiniz.
Son olarak ilk kez tarif ekledim ve telefon ile resmettiğim için biraz acemice oldu. Kusurlarımız var elbette. Kalın sağlıcakla. 🥰💞