2 Ekim 2020 Cuma

Gaziantep’in Ekşili Bamyası Tarifi

Gaziantep’in Ekşili Bamyası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket bamya (buzluktan çıkardım eğer buzlukta yoksa yarım kilo bamya yeterli olacaktır.)
  • 1 paket nohut
  • 3 -4 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 250 -300 gr kuşbaşı doğranmış et
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya bir limonun suyu
Üzerine ;
  • Yağ ve nane

Gaziantep’in Ekşili Bamyası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle kuş başı etimizi tencereye koyup kavuruyoruz .
  2. Daha sonra kavrulan etimizin üzerine biraz sıvı yağ ekleyip doğradığımız soğanları atıyoruz.
  3. Soğanlar pembeleşince temizlenmiş bamyaları atıyoruz .
  4. Bamyayı biraz kavurup domatesimizi ve sarımsağımızı ekliyoruz ve yemeğimizin suyunu göz kararı ekliyoruz ve pişmiş nohutumuzu ekliyoruz.
  5. Bamyalar renk alıp hafif yumuşayınca bir yemek kaşığı sumak ekşimizi veya bir limonun suyunu ekliyoruz.
  6. Bamyamızın tadına bakıp suyu kıvam alınca ocaktan indiriyoruz.
  7. Üzerine yağ ve nane kavurup aktarıyoruz.

Kapya Biberi Turşusu ️ Tarifi

Kapya Biberi Turşusu ️ Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kilo kapya biber
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz

Kapya Biberi Turşusu ️ Tarifi Yapılışı

  1. Kapya biberlerin içini temizleyip 2-3 parmak genişliğinde doğruyoruz.
  2. Tenceremize zeytinyağı, sirke ve tuzu koyup kaynatıyoruz.
  3. Kaynadıktan sonra içine doğradığımız biberleri ve sarımsağı koyup biraz yumuşayana kadar kapağı kapalı bir şekilde pişiriyoruz.
  4. Çok fazla yumuşayıp dağılmasın.
  5. Almaya yakın maydanozu koyup sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz.
  6. Yeni kapak kullanarak sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Bir gece ters olarak bekletiyoruz.
Afiyet olsun. 💜.

Köfte Ekmek Tarifi

Köfte Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram yağlı dana kıyma
  • 3-4 dilim ekmek içi kurutulup rondodan geçirilmiş
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Köfte Ekmek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle soğanın kabuklarını soyup rendeleyip suyunu sıkın.
  2. Derin bir kabın içine rondodan çekilmiş ekmeği, soğanı, rendelenmiş sarımsak, kıyma, zeytinyağı ve yumurtayı ekleyin.
  3. Tüm malzemeler birbirlerine geçene kadar yaklaşık 10-12 dakika kadar güzelce yoğurun. Baharatları ve tuzu da ilave ederek yoğurma işlemini bir kaç dakika kadar devam ettirin.
  4. Yoğurduğunuz köfteleri istediğiniz büyüklükte parçalar halinde ayırarak yuvarlayın.
  5. Daha sonra bir tepsiye aralıklarla dizip, üzerini streç filmle kapatıp, buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Tos makinasına yağlı kağıt serip arasında pişirin veya.
  6. Kızartma tavasının içerisine sıvı yağı ekleyerek kızdırın. Kızmış yağda dinlenen köftelerinizi arkalı önlü kızartın.
  7. Kağıt havlu serili bir tabağın üzerine alıp, fazla yağlarından süzdürüp, servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun. 💜.

Buzlu Ayran Tarifi

Buzlu Ayran Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 salatalık
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1-2 dal nane

Buzlu ayran Nasıl Yapılır?

*Salatalığın kabuklarını soyup küçük doğrayın. Blender'a aktarın. Yoğurt ve nane yapraklarını ilave edin. Blender'da karıştırın. Su ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Buz ilave edin.

Dil Peynirli Domates Soslu Tarifi

Dil Peynirli Domates Soslu Tarifi İçin Malzemeler

  • Çeyrek paket margarin 4 tavuk but fileto 100 gr dil peyniri 2 domates 1.5 çorba kaşığı domates salçası Tuz
  • karabiber
  • kekik
  • fesleğen

Dil Peynirli Domates Soslu Nasıl Yapılır?

Margarinin yarısını tavada eritip tavuk filetolarını kızartın. Yağlanmış fırın kalıbına yanyana dizin. Dil peynirini dilimleyin. 

Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Salçayı 1-2 kaşık suyla ezin. Kalan margarini tavada eritip domates ve salçayı kavurun. Tuz, karabiber, fesleğen ve kekik serpip ateşten alın. 

Hazırladığınız sosu kalıptaki tavuk filetoların üzerine yayıp peynir dilimlerini dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Şefin Yorumu : ALTERNATİF
Dilerseniz domatesleri halka halka dilimleyin. Et, peynir ve domates dilimlerini hafif üstüste gelecek şekilde kalıba dizip pişirin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin.
Afiyet olsun.

Un Çorbası Tarifi

Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 su bardağı su
  • 2 kahve fincanı un
  • 30 gr tereyağı
Üzeri için:
  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı mısır özü yağı
  • 1 kase ufalanmış lor peyniri

Un Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağını tencerede eritip unu kavurun. Tavuk suyunu azar azar ilave ederek çırpma teli yardımıyla sürekli çırparak bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.

Üzeri için yağı sos tenceresinde ısıtıp zar şeklinde doğranmış salçalık biberi kavurun. Ocaktan alıp lor peynirini ilave edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine peynirli karışımı yayın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Zencefil Suyu Tarifi

Zencefil Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay kaşığı zencefil (rendelenmiş)
  • 1 adet limon
  • 1 adet salatlık
  • 1 adet lime
  • 700 ml su
  • 2-3 adet nane yaprağı

Zencefil Suyu Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle salatalığın kabuklarını soyun ve ince dilimlere ayırın.
  • Ardından limon, lime ve zencefili de aynı şekilde dilimleyin.
  • Bir şişenin içerisine 2 litre su koyun ve nane yapraklarını ekleyin.
  • Dilimlediğiniz malzemeleri de suya koyarak bir gece buzdolabında dinlendirin.
  • Hazırladığınız zencefil suyunu, gün içerisinde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Zencefil Suyu Nasıl Kullanılır?
  • Zencefil suyunu günde 2-3 bardak aç karna olacak şekilde tüketin.
  • Özellikle sabah aç karna tüketmek, zencefil suyunun yağ yakıcı etkilerini hızlandırır.
  • Tat vermek için, bir tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
  • Karışımı soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

Levrek Külbastı Tarifi

Levrek Külbastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet levrek balığı
  • 1 yemek kaşığı kapari
  • 1 paket krema (220 ml)
  • 4 diş sarımsak
  • 200 ml. süt
  • 2 adet patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Domates sosu (isteğe göre)

Levrek Külbastı Nasıl Yapılır?

  • Levrekleri fileto şeklinde kesip, derisinden tamamen ayırın.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyin ve kızdırın. Kızgın yağda levrekleri önlü arkalı pişirin.
  • Pişirdiğiniz balıkları bir kenara alın ve bekletin.
  • Balık tavasına ince ince kıyılmış sarımsakları atın ve kavurun.
  • Ardından üzerine süt ve kremayı ilave edin.
  • Sos kaynamaya başladığında içine balıkları yerleştirin.
  • Balıklara kapari ve karabiber serpiştirin. Kapari turşusu tuzlu olduğu için, yemeğin tuzunu iyi ayarlayın.
  • Bu şekilde 6-7 dakika pişirdikten sonra servis tabağına alın.
  • Levrek külbastıyı patates püresi, havuç ve biber eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Levrek Külbastı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • İşi kolaylaştırmak için, levrekleri balıkçıdan fileto şeklinde alabilirsiniz.
  • Balıkları yağda kızarttıktan sonra, kağıt havluda fazla yağını çektirin.
  • Patates püresi yerine patatesleri kibrit şeklinde dilimleyebilirsiniz.
  • Krema sosu yerine rendelenmiş domates kullanarak domates sosu da hazırlayabilirsiniz.

Ispanaklı Pasta Tarifi

Ispanaklı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için:
  • 2.5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 300 gram ıspanak
  • 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 su bardağı labne peyniri
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı krem şanti (toz halinde)
Süslemesi için:
  • 10-15 adet yaban mersini

Ispanaklı Pasta Nasıl Yapılır?

  • Krem şanti, labne peyniri, süt ve pudra şekerini geniş bir kaseye aktarın.
  • Malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar güzelce çırpın.
  • Hazırladığınız kremayı buzdolabına koyun ve bekletin.
  • Pandispanya için; Ispanakları yıkayıp temizleyin. Tencereye su koyun ve kaynatın.
  • Ispanakları kaynar suyun içerisine atarak 20 saniye kadar bekletin. Ardından ıspanakları çıkartıp suyunu süzün.
  • Ispanakları bir kaseye koyduktan sonra üzerine buzlu su koyun. Bu sayede rengi canlı kalacak.
  • Ispanaklar soğuduktan sonra rondoya alın ve üzerine süt ekleyin.
  • Püre haline gelinceye kadar rondodan geçirin.
  • Derin bir kasenin içine şeker ve yumurtayı ekleyerek krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Yumurtalı karışımın içine ıspanak püresi ve sıvı yağ koyarak karıştırın.
  • Unu eleyerek azar azar karışıma ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
  • Karışımı mikserden geçirdikten sonra, yağlanmış kelepçeli kalıbın içerisine dökün.
  • Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 20 dakika pişirin. Ardından kürdanla pişip pişmediğine bakın.
  • Eğer pişmediyse kapağı kapatarak 10-15 dakika daha pişirin.
  • Pandispanya piştikten sonra, üst kısmını traşlayın. Bu kısımdan çıkarttığınız kek parçalarını rondodan geçirip kenarda bekletin.
  • Pandispanyayı ortadan ikiye bölün ve ortasına krema sürerek her tarafa yayın.
  • Diğer pandispanyayı üzerine ekledikten sonra tekrar krema sürün.
  • Üzerine rondodan geçirdiğiniz kek parçalarını serpiştirin.
  • Mevsim meyveleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ispanaklı Pasta Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • Tarifte kullanacağınız ıspanakları güzelce temizleyin.
  • Ispanakları rondoya eklemeden önce ince ince kıyın.
  • Fırını önceden ısıtarak kekin eşit derecede pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Pişirme işleminin ilk 20 dakikasında fırın kapağını açmayın.

Sumak Çayı Tarifi

Sumak Çayı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 fincan su
  • 1 dilim limon
  • 1 dilim elma (isteğe göre)

Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

  • Bir fincan suyu çaydanlığa koyun ve içerisine 3-4 damla limon sıkın.
  • Kısık ateşte kaynatılan çaya elma dilimi ekleyin.
  • Su kaynadıktan sonra bardağa dökün ve içine bir tatlı kaşığı sumak ekleyip demlemeye bırakın.
  • 5-7 dakika sonra demlenen çaydan sumağı süzün ve çayın içerisine bir limon atarak için.
Sumak Çayı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • Sumak çayını demledikten sonra, içinde sumak kalmayacak şekilde süzmeye özen gösterin.
  • Eğer sumağı tek başına tüketmek istemiyorsanız, salataların içerisine koyarak da tüketebilirsiniz.
  • Sumak çayını tok karna tüketebilirsiniz.
  • Sumak çayının faydalarından yararlanmak için haftada 2 fincan içmeniz yeterlidir.

Tavşan İçi Tarifi

Tavşan İçi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk (temizlenmiş)
  • 4-5 tane karabiber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 8 bardak su
  • 2-3 dal kekik
  • 2 çay kaşığı tuz
Pilav için:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3.5 su bardağı tavuk suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
Sosu için:
  • 200 gram tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz sarımsak
Tabanı için:
  • 3-4 adet kuru yufka

Tavşan İçi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuğu iyice yıkayın ve geniş bir tencerenin içine yerleştirin.
  • Soğan ve havucu dört parçaya bölün. Tencerenin içine havuç, soğan, karabiber, su, tuz ve kekik dallarını ekleyerek haşlayın.
  • Tavuğu haşladıktan sonra didikleyerek küçük parçalara ayırın.
  • Pilav için; Farklı bir tencerede tereyağını eritin. Bulgurları yıkayıp süzdükten sonra tencereye ekleyin.
  • Üzerine su ve tuzu ilave ederek karıştırın. Sos tenceresine tereyağı ekletip eritin.
  • Eriyen yağın içine toz sarımsak ekleyin. Servis yapacağınız tencerenin içine kuru yufkalardan birini kırın.
  • Üzerine iki kepçe tavuk suyu koyun. Pişirdiğiniz pilavdan birkaç kaşık yufkaların üzerine ekleyin.
  • Üzerine didiklenmiş tavuk etini serpiştirin sarımsaklı sosu gezdirin.
  • Ardından tekrar kuru yufka kırın ve aynı işlemleri malzemeler bitene kadar uygulayın.
  • En üst kısma didiklenmiş tavuk etini koyun. Pul biberli sos hazırlayarak üzerinde gezdirin.
  • Tavşan içi yemeğini, biberle birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tırtıl Kurabiye Tarifi

Tırtıl Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı mısır nişastası

Tırtıl Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtaları bir süre oda sıcaklığında bekletin. Bu sayede kıvamı daha kolay tutturabilirsiniz.
  • Karıştırma kabının içine yumurta ve toz şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye kadar çırpın.
  • Bir tavanın içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek kısık ateşte eritin.
  • Eriyen yağı soğuması için kenarda bekletin. Yeterince soğuduğunda yumurtalı karışıma ilave edin.
  • Mısır nişastası, kabartma tozu ve unu elekten geçirerek karışıma ekleyin.
  • Hamuru toparlanıncaya kadar yoğurun. Kurabiyelere şekil vermek için yağlanmış duy kullanın.
  • Hazırladığınız hamurdan bir miktar alın ve yağlanmış duya koyun.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirdikten sonra, duya parmağınızla bastırın.
  • Uzun, tırtıklı ve ince kurabiye şekilleri hazırlayın.
  • Ağızda dağılan tırtıl kurabiyelerin kabaracağını unutmayın. Bu yüzden tepsi üzerinde belirli aralıklar bırakın.
  • Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kurabiyeleri ortalama 20-25 dakika kadar pişirin.
  • Üzeri kızaran tırtıl kurabiyeleri, çayla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tırtıl Kurabiye Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • Tarife başlamadan önce yumurtaları mutlaka oda sıcaklığında bekletin.
  • Tereyağını erittikten sonra yeterince soğuduğundan emin olun. Eğer sıcakken hamura eklerseniz, hamurun kıvamı bozulacaktır.
  • Kurabiyelere aroma katmak için vanilya, tarçın veya portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.
  • Kurabiyelerin rengini değiştirmek için bir tatlı kaşığı kakao ekleyebilirsiniz.
  • Kurabiyelere şekil vermek için ucunda tırtıklı duy olan krema poşeti de kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığınız tırtıl kurabiyeleri, çikolata sosuna batırarak da servis edebilirsiniz.
1 Adet Tırtıl Kurabiye Kaç Kalori?
  • Orta boyutlarda bir adet tırtıl kurabiye, yaklaşık 25 kaloridir.

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Tarifi

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı basmati pirinci 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 yumurta sarısı 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ safran yarım çay kaşığı(yoksa zerdeçal) 
  • Tuz 
  • Yarım çay kaşığı köri 
  • 1 yemek kaşığı kadar gojibery meyvesi ve antep fıstığı 

Tahchin (Safranlı İran Pirinci) Nasıl Yapılır?

  • Önce safran 2 yemek kaşığı ılık suda 1 saat kadar bekletilir. 
  • Pirinç tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlanır. 
  • Suyu süzülür bekletilir. 
  • Ardından suyu süzülen safran yumurta sarısı, köri, tuz ve sıvı yağ hafif çırpılır. 
  • Yoğurt ilave edilir ve tekrar karıştırılır.
  •  Bu karışıma haşlanıp suyu süzülen pirinç yavaşça ilave edilir.
  •  Tercihen orta derinlikte 15 cm çapı olan teflon yada çelik tencere hafifçe yağlanır.
  • Hazırlanan karışımın yarısı tencereye hafifçe bastırarak yayılır. 
  • Burada bir spatula yada kaşık kullanabiliriz. 
  • Bu işlemden sonra gojiberry ve ayıklanan antep fıstığı araya serpiştirilir. 
  • Sonra geriye kalan diğer yarısı güzelce yayılır. 
  • Ağzı kapatılıp kısık ateşte 30 dk pişirilir. 
  • (Arada kontrol edip yanmamasına dikkat etmek lazım)
  • Altını kapatıp 15 dakika bekledikten sonra bir tabağa ters çevrilir. 
  • Altın sarısı hafif karamelize bir renk almalıdır.
  • Üzerine yine çok az yağda çevrilmiş gojiberry ve fıstıkla süsleyebiliriz.
  • Aslında orijinal tarifte arada tavuk sote var. 
  • Ama ben böyle daha hafif olsun diye tercih ettim.