14 Ekim 2020 Çarşamba

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi

 

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 10 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için

  • 80 gr bitter çikolata
  • 1 çay bardağı krema
  • Rendelenmiş portakal kabuğu

Çikolatalı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bu özel tatlıyı yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın. Süt, portakal suyu, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip ocaktan alın. Su ile ıslatılmış kalıba karışımı aktarın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabına alarak en az 2 saat bekletin. Kremayı küçük bir sos tenceresinde kaynatmadan ısıtın. Çikolataları küçük parçalara bölüp kremaya ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Tatlıyı kalıptan çıkartıp dilimleyin. Üzerine çikolata sos döküp rendelenmiş portakal kabuğu ile süsleyerek servis yapın.

Alev Dağı Pilavı Tarifi

 

Alev Dağı Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr taze fasulye
  • 3 havuç
  • 1 kahve fincanı sarı kuru üzüm
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı

Alev Dağı Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Fasulyelerin kılçıklarını temizleyin. Tuzlu kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün ve  yeşil rengini koruması için buzlu suda bekletin.
  • Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Üzümü ılık suda yumuşayana kadar bekletip süzün. Pirinci nişastası gidene kadar bol suyla yıkayın.
  • Havuçları temizleyip iri rendeleyin. Soğanı soyup küp doğrayın.
  • Yağı tencerede ısıtıp soğanı soteleyin. Havucun 3 kaşık kadarını süsleme için ayırıp kalanı soğana ilave edin. Karıştırıp pirinci ekleyin.
  • 10-12 dakika karıştırarak kavurun. Sıcak su, üzüm ve tuzu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin.
  • Üzerini kağıt havlu ile kapatıp 10 dakika dinlendirin. Fasulyeleri  yağlanmış kubbe şeklindeki cam kalıba kenarlarını kaplayacak şekilde yan yana dizin.
  • Pilavı ekleyip üzerine kaşıkla bastırarak sıkıştırın. 10 dakika bekletip servis tabağına ters çevirin.
  • Ayırdığınız havucu teflon tavada hafif kavurun ve fasulyenin üzerine ekleyip sıcak veya soğuk servis yapın. Afiyet olsun.

Kuruyemişli Milföy Tarifi

 

Kuruyemişli Milföy Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 parça dikdörtgen milföy hamuru 400 gr karışık kuru meyve (Kuru üzüm
  • kuru kayısı ve kuru dut) 3 çorba kaşığı portakal likörü 1 tatlı kaşığı tarçın 50 gr çekilmiş antepfıstığı 3 yumurta sarısı 2 çorba kaşığı tozşeker 1 çorba kaşığı nişasta 1.5 su bardağı sıcak süt 1 elma

Kuruyemişli Milföy Nasıl Yapılır?

Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru dutu robotta çekin. Bir kaba alıp portakal likörü ve tarçın ekleyin. 30 dakika dinlendirin. 

Tencerede 2 yumurta sarısı ile tozşekeri köpükleşinceye dek çırpın. Nişastayı ilave edin, sıcak sütü azar azar dökerek karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Krema haline gelince ateşten alıp ılınmaya bırakın. 

Elmayı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Krema ılınınca elma, kuru yemişli karışım ve antepfıstığını ekleyip karıştırın. 

Bir parça milföy hamurunu merdaneyle açarak inceltin. Yuvarlak bir kalıba, kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. Üzerine hazırladığınız iç malzemeyi yayın. Diğer hamurdan küçük bir parça koparıp süsleme için ayırın. Kalan hamuru da merdaneyle açıp kalıbın üzerine yayın. Süsleme için ayırdığınız hamurdan baklava şeklinde desenler kesip kalıptaki hamurun üzerine yerleştirin. Kalan yumurta sarısını üzerine sürüp öneden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 çay bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı baldo pirinç
  • 1 kahve fincanı pilavlık bulgur
  • 1 çorba kaşığı un
  • 50 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 8 su bardağı et suyu
  • Pul biber
  • Nane
  • Tuz

Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 40 gram margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Üzerine unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.
  • Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin.
  • Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Kalan margarini bir tavada eritin. Pul biber ve naneyi ilave edip kavurun. Hazırladığınız sosu çorbanın üzerinde gezdirin.
  • Ezogelin çorbasını, çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ezogelin Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorbanın aromatik bir tat alması için; haşlama esnasında tavuk veya et suyu kullanın. Bunlar yoksa, bir tablet tavuk bulyon ilave edebilirsiniz.
  • Mercimek, pirinç ve bulgurun daha kolay pişmesi için; ılık suda bekletin. Şişmeye başladıkları zaman çorbanın içine ekleyin.
  • Çorbanın kıvamı koyu olduysa, azar azar su ilave ederek bir taşım daha kaynatın. 
  • Karıştırma işlemi için tahta kaşık kullanın. Dilerseniz margarin yerine tereyağı ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Çorbayı servis ederken üzerini kıyılmış maydanoz ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Ezogelin Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan çorbanın bir kasesi, yaklaşık 90 kaloridir.

Tavuk Fajita Tarifi

 

Tavuk Fajita Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü  (fileto)
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 adet yeşil dolmalık biber
  • 4 adet tortilla ekmeği
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Marine için:

  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pudra şekeri

Tavuk Fajita Nasıl Yapılır?

  • Tavukları 4 cm uzunluğunda jülyen bir şekilde doğrayın.
  • Marinesi için; sarımsakları ince ince kesin.
  • Bir kabın içerisine sarımsak, limon suyu, pudra şekeri ve karabiberi alarak karıştırın.
  • Doğradığınız tavukları sosun içerisine alarak harmanlayın.
  • Tavukları kabın içerisinde 30 dakika dinlendirin.
  • Kuru soğanı piyazlık şekilde doğrayın. Kapya ve dolmalık biberin çekirdeklerini çıkarttıktan sonra jülyen şeklinde doğrayın.
  • Geniş tabanlı bir tavada zeytinyağını kızdırın. Doğradığınız sebzeleri yağın içine alarak yüksek ateşte 5 dakika soteleyin.
  • Tavuk etlerini de sebzelerin üzerine ilave ederek yaklaşık 7 dakika pişirin.
  • Üzerine tuz, kekik ve soya sosunu ekleyerek 3 dakika daha pişirin.
  • Ardından hazırladığınız tavuklu karışımı tortilla ekmeklerine paylaştırın ve bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.

Tavuk Fajita Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sevdiğiniz baharatları tavuklu karışıma ekleyebilirsiniz.
  • Tüm malzemeleri jülyen doğrayın.
  • Tavuk filetoların adedi 200 gram olsun.
  • Tortilla ekmeği yerine ev yapımı lavaş kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon Tavuk Fajita Kaç Kalori?

  • Tavuk fajitanın bir porsiyonu, yaklaşık 350 kaloridir.

İstiridye Mantarlı Tapas Tarifi

 

İstiridye Mantarlı Tapas Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 dilim tam buğday ekmeği
  • 150 gram istiridye mantarı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 30 gram labne peyniri
  • 3 dal taze soğan
  • İnce kıyılmış maydanoz

İstiridye Mantarlı Tapas Nasıl Yapılır?

  • Sarımsakları ince ince doğrayın. Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını alın.
  • Yağ ısındıktan sonra üzerine sarımsakları ekleyin.
  • Mantarları yıkayıp güzelce doğrayın.
  • Sarımsakların kokusu gelmeye başladığında, doğradığınız mantarları içine ilave edin.
  • Mantarları 2 dakika kavurun. Bu esnada 2 dal taze soğanı ince ince doğrayın.
  • Mantarların üzerine soya sosu ve taze soğanı ekleyin. 5-6 dakika kapağını kapatarak pişirin.
  • Servis tabağına ekmekleri dizin ve üzerine labne peyniri sürün.
  • Mantarlı harcı ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin.
  • İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı serpiştirin. Afiyet olsun.

İstiridye Mantarlı Tapas Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Soya sosu kendiliğinden tuzludur. Bu yüzden ekstra tuz eklemeyin.
  • Lezzetini arttırmak için, sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
  • Tarifte ev yapımı tam buğdaylı ekmek kullanabilirsiniz.
  • Ekmek dilimlerini servis etmeden önce kızartarak lezzetini arttırabilirsiniz.

Bizcocho Tarifi

 

Bizcocho Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5-2 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 2 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu

Bizcocho Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iki ayrı kabın içerisine yumurtanın sarı ve beyazlarını ayırın.
  • Yumurta beyazının içerisine çok az toz şekeri ekleyin ve köpük iki katına çıkana kadar karıştırın.
  • Şekerin kalanını ise yumurta sarılarına ekleyin krema kıvamı alana kadar çırpın.
  • Yumurta sarılarının üzerine vanilya, un ve kabartma tozunu ekleyin, çırpmaya devam edin.
  • Farklı kaptaki yumurta beyazlarını, yumurta sarılarının üzerine üç kere de boşaltın.
  • Alttan üste doğru spatula ile karıştırın. Yumurta beyazını söndürmemeye özen gösterin.
  • Yağlı kağıt serili veya yağlanmış kelepçeli kalıba (22 cm ya da 24 cm) kek harcını aktarın.
  • Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında, keki yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Pişen keki, oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin. Ardından pudra şekeri serpiştirin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Bizcocho Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız yumurtaların oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Yumurtaların beyaz ve sarılarının birbirine karışmamasına dikkat edin.
  • Unun miktarını harcın kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Köpük kıvamında olmalı.
  • Lezzetini arttırmak için yoğurt ve sıvı yağ da ekleyebilirsiniz.
  • Aroma katmak için limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi kullanabilirsiniz.

1 Dilim Bizcocho Kaç Kalori?

  • Bizcocho'nun bir dilimi, yaklaşık 110 kaloridir. 

Pan Con Tomate Tarifi

 

Pan Con Tomate Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 dilim tam buğdaylı ekmek
  • 1 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sızma zeytinyağı

Pan Con Tomate Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domatesleri ortadan ikiye bölün ve içini rendeleyin.
  • Bu esnada ekmekleri küçük küçük dilimleyin ve üzerinde zeytinyağı gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında ekmekleri 4-5 dakika kızartın.
  • Sarımsağı ince ince doğrayın ve domatesin üzerine ekleyin.
  • Aynı şekilde tuz ve karabiberi de domateslere ekleyerek malzemeleri karıştırın.
  • Domateslere sızma zeytinyağı eklemeyi unutmayın.
  • Hazırladığınız karışımı, kızarmış ekmeklerin üzerine sürebilirsiniz.
  • Bu noktada, domates rendesini ekmeklere yedirebilir veya ekmeğin üzerine ilk önce ezilmiş sarımsağı yedirebilirsiniz.
  • Pan con tomate tarifini, çayla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Pan Con Tomate Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte cherry domates de kullanabilirsiniz.
  • Tarifte ev yapımı ekmek kullanabilirsiniz.
  • Ekmekleri fırına atmak yerine, yapışmaz tavada da kızartabilirsiniz.
  • Lezzetini arttırmak için, nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

Balık Yahnisi Tarifi

 

Balık Yahnisi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet palamut
  • Zeytinyağı
  • Salça
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 4 diş sarımsak

Balık Yahnisi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları küçük küçük doğrayın. Sarımsakları ise ince bir şekilde kesin.
  • Tencerenin içerisine zeytinyağı koyun ve ısıtın.
  • Palamutların kılçıklarını mutlaka ayıklayın.
  • Yağ ısınmaya başladığında soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
  • Soğanların üzerine kılçıkları ayıklanmış palamutları ekleyerek kavurun.
  • Ardından salça ve nane ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Yemeğin üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
  • Hazırladığınız balık yahnisine, bir adet limonun suyu ve maydanoz ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Balık Yahnisi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte palamut yerine levrek de kullanabilirsiniz.
  • Balıkçıdan fileto balık alabilir veya kılçıklarını temizletebilirsiniz.
  • Büyük soğan yerine 4-5 adet arpacık soğan da kullanabilirsiniz.
  • Sarımsağın aromasını katmak için, kesmek yerine rendeleyerek de ekleyebilirsiniz.

Jamon Croquetas Tarifi

 

Jamon Croquetas Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram jamon serrano
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 100 gram tereyağı
  • 100 gram un
  • Maydanoz
  • 1 litre süt
  • Tuz

Kızartmak için:

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Ekmek kırıntısı veya bir kase galeta unu

Jamon Croquetas Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle jamon, soğan ve sarımsakları ince bir şekilde doğrayın.
  • Bir tencereye tereyağı ekleyerek eritin. Yağ eridiğinde üzerine soğan, sarımsak ve jamonu ekleyerek kavurun.
  • Ardından üzerine un ve tuz ekleyerek kavurma işlemine devam edin.
  • Daha sonra içine süt ekleyerek (beşamel sos olacak) yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
  • Maydanozları ince ince kıyıp karışıma ekleyin ve tekrar çırpın.
  • Karışımı soğuması için bir borcama alın ve oda sıcaklığında bekletin.
  • Karışım soğuduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avcunuzda yuvarlayın.
  • Top şekline getirdiğiniz harcı önce una, sonra yumurtaya, en son galeta ununa batırın ve kızgın yağda kızartın.
  • Hazırladığınız jamon croquetasları, acı biberli sosla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Jamon Croquetas Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Karışımı soğuturken borcamın üzerini streçle kapatın.
  • Karışımı oda sıcaklığında soğumaya bırakın, dolaba koymayın.
  • Harcı yuvarlarken elinize yapışmaması için, avcunuzu hafifçe yağlayın.
  • Kroketleri yağda kızarttıktan sonra kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzün.

Çeşm-İ Nigar Çorbası Tarifi

 

Çeşm-İ Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6-7 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 limon suyu
  • 1 yumurta sarısı

Üstüne;

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane

Çeşm-İ Nigar Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı ve zeytinyağı tencereye alınır. Kuru soğan doğranır ve tencereye alınarak sotelenir. Un ilave edilerek kavrulur.
  • Sıcak su ilave edilir. Mercimekler eklenir. Mercimekler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çorba blenderdan geçirilir.
  • Bir yanda süt, limon suyu ve yumurta sarısı ile terbiye hazırlanır.
  • Hazırlanan terbiye çorbaya aktarılır ve çorba bir iki taşım daha kaynatılır.
  • 🍱 Servis ederken üzerine tereyağı ile kırmızı toz biber ve nane sosu gezdirilir. Afiyetle ❤️

Domates Sosu Tarifi

 

Domates Sosu Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 kilo domates
  • Yarım su bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Kavanoz

Domates Sosu Tarifi Yapılışı

  1. Domateslerin kabuklarını soyup ikiye bölüp tencereye alalım.
  2. Kaynamaya başlayınca blenderden geçirelim.
  3. Kaynadıkça köpüklerini alalım, köpük çıkmadığı zaman ve istediğiniz kıvama gelince sirke ve tuzu ekleyip altını kapatalım.
  4. Ortalama 1, 5 – 2 saat.
  5. Sıcakken kavanozlara dolduralım ve sıkıca ağzını kapatıp ters çevirip soğumaya bırakalım.
  6. Kavanozların kapakları yeniydi ama gene de sıcak suda bekletip sıcakken kapattım.
  7. 250 ml 18 adet kavanoz çıktı.
  8. Domates ve kapak sıcak olduğu sürece tekrar suda kaynatmanıza gerek yok.
  9. Domatesleri ikiye böldükten sonra elimle bir kaç kez sıkarak yumuşattım sebebi daha çabuk yumuşuyor yapmasanız da olur zaten blenderden geçiyor.

Afiyet olsun :).

Kuru Domatesli Yeşil Salata Tarifi

 

Kuru Domatesli Yeşil Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy kıvırcık
  • Yarım şar demet maydanoz ve dereotu
  • 5 dal yeşil soğan
  • 4 dal taze nane
  • 1 küçük kavanoz kuru domates

Sos için;

  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz istenilen miktar da

Kuru Domatesli Yeşil Salata Tarifi Yapılışı

  1. Yeşillikler bir güzel ayıklayıp suya bastıralım karbonat veya sirkeyle.
  2. Sonra yıkayıp süzelim istenilen büyüklükte doğrayalım.
  3. Kuru domatesleri de doğrayıp.
  4. Servise yakın sosunu ekleyip karıştırın isteyen eliyle parçaladığı ceviz içini serpebilir ben bu kez koymadım ama uyumlu oluyor.

Şimdiden afiyet olsun ❤️.