19 Ekim 2020 Pazartesi

Un Helvası Tarifi

 

Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı iri parçalanmış fındık, badem veya ceviz

Un Helvası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tereyağı ve sıvı yağı karıştırılır ve un ilave edip yaklaşık 15 dk sürekli karıştırılarak kavrulur.
  2. Rengi dönünce şeker ilave edip 3 dk da bu şekilde kavrulur ve fındık eklenir.
  3. En son soğuk süt eklenip karıştırarak helva 15 dk kapağı kapalı ve havlu kağıt serili şekilde dinlendirilir.
  4. Arzuya göre servis esnasında içine dondurma koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi

 

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 450 gram bezelye
  • 1 adet patates (büyük boy)
  • 1 adet havuç (büyük boy)
  • 2 adet soğan (orta boy)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
  • 4-5 su bardağı sıcak su
  • Pulbiber
  • Tuz

Sebzeli Bezelye Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Soğanları, havucu, patatesi küp küp doğrayalım.
  2. Tencereye bir miktar yap koyup soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
  3. Salçayı ekleyelim 1-2 dk daha karıştıralım.
  4. Bütün sebzeleri ve pulbiber, tuz ekleyelim.
  5. 2-3 dk daha karıştıralım ve sıcak suyu ekleyelim. (su sebzelerin 1 parmak üzerine çıkması lazım. ).
  6. 30 dk ağzı kapalı bir şekilde pişirelim. (dikkat edelim suyunu fazla çekebilir. Sık sık kontrol edelim. Suyunu çekerse su ısıtıp ekleyebilirsiniz. ).

Yemeğimiz hazır. Servis edebiliriz. Afiyet olsun. 😊.

Fincanda Lahana Sarma Tarifi

 

Fincanda Lahana Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy lahana
  • 500 gram baldo pirinç ( ilik suda yarım saat bekletelim)
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım fincan sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı sumak
  • Bir miktar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Fincanda Lahana Sarma Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle beyaz lahanayı haşlamak için derin bir tencereye su koyalım su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı tuz ilave edelim.
  2. Lahananın damar kısımlarını bıçak yardımıyla alalım.
  3. Kaynayan suya bir miktar lahanayı atıp 2 dakika kadar haşlıyoruz.
  4. Haşlanan lahanayı önce soğuk suya daha sonrada süzgece alıyoruz.
  5. İç harcının hazırlanışı;Pirinci süzgece alıp nişastası gidene kadar yıkıyoruz.
  6. Süzülen pirincin üzerine kıyma, salça, küp küp doğranmış soğan ve baharatlarını ilave edip son olarak sıvı yağınıda ekleyip karıştırıyoruz.
  7. Kahve fincanına lahana yaprağını koyalım.
  8. Orta kısmına 1 tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyalım ve sıkıca kenarlardan ortaya doğru kapatalım.
  9. Fincanı ters çevirip sarmayı çıkartalım.
  10. Tencereye dizelim.
  11. Sarma işlemi bitdikten sonra sosunu hazırlamaya geçelim.
  12. Sosu için küçük bir tencereye yağ ve salçayı alıp kavuruyoruz.
  13. Tuz ve sumak ve kaynamış suyumuzu ilave edip karıştıralım.
  14. İnce süzgeç yardımıyla sosu sarmaların üzerine dökelim.
    Not; su miktarını dolmaların yarısına gelecek şekilde ayarlayalayalım.
  15. Kaynadıktan sonra altını kısıp 1 saat kadar pişirelim.
    **arzu ettiğiniz şekilde servis yapabilirsiniz.
    **afiyet olsun.

San Sebastian Usulü Cheesecake Tarifi

 

San Sebastian Usulü Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram taze peynir
  • 300 gram labne
  • 400 ml krema (2 paket sıvı krema)
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 paket vanilya

San Sebastian Usulü Cheesecake Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tüm ürünler oda sıcaklığında olmalı.
  2. Labne peynir, taze peynir ve pudra şekerini iyice çırpalım.
  3. Daha sonra yumurtaları tek tek ekleyip çırpmaya devam edelim.
  4. Sıvı kremayıda ekleyelim.
  5. Son olarak un, nişasta, vanilyayı koyup çırpalım.
  6. 22 cm kilitli kalıba yağlı kağıdı serelim.
  7. İçine karışımı koyalım ve 200 derece fırında alt üst konumda 40 – 45 dk pişirelim. Afiyet olsun.

Bereket Salatası Tarifi

 

Bereket Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 göbek marul
  • 1/4 kırmızı marul
  • 1 küçük kereviz
  • 1 yeşil elma
  • 1 narın taneleri
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 tutam zencefil
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

Sos için:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz

Bereket Salatası Nasıl Yapılır?

  • Bulguru yıkayıp küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Süzün. Tuz ve zencefil ekleyip harmanlayın.
  • Elmayı yıkayıp kabuğunu soymadan jülyen doğrayın. Kararmaması için limon suyunun yarısını dilimlerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Marulun göbek bölümünden faydalanmak için parçalamadan ceviz büyüklüğünde ayırın. Kerevizin kabuğunu soyup irice rendeleyin ve kalan limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Sos için zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Geniş bir salata kasesine salata malzemesini harmanlayın. Sosu servise sunmadan hemen önce ekleyip karıştırın. Servis yapın.

Lor Peynirli Top Börek Tarifi

 

Lor Peynirli Top Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un1 yumurtaYarım paket kabartma tozuYarım su bardağı süt kreması3 çorba kaşığı süzme yoğurt60 gr margarinYarım çay kaşığı tuzİç malzeme: 2 diş sarımsak1 çay kaşığı tuz180 gr lor peyniri1 yumurta2 çorba kaşığı süzme yoğurt2 çorba kaşığı süt kreması1 tutam kişnişKarabiberÜzeri için: 1 yumurta sarısı

Lor Peynirli Top Börek Nasıl Yapılır?

Unu kabartma tozu ile harmanlayıp hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, süt kreması, yoğurt, margarin ve tuz ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru top yapıp üzerini nemli bezle örtün. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

İç malzemeyi hazırlamak için; sarımsağı ezip lor peyniri, yoğurt, yumurta ve krema ile bir kâsede karıştırın. Tuz, karabiber ve kişniş ekleyip tekrar karıştırın.

Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile 2 mm kalınlığında açın. Çapı 9 cm ve 12 cm olan 4?er yuvarlak hamur kesin. Büyük hamurların üzerine iç malzemeyi paylaştırın. Üzerlerine küçük hamurları kapatıp alttaki hamuru üstteki hamura doğru kıvırarak parmağınızla bastırıp yapışmasını sağlayın ve şekil verin.

Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi

 

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gr kuzu but (150 gr’lık 4 parça)
  • 30 gr tereyağı
  • 2 soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurtanın sarısı

Kuzu Etli Elbasan Tava Nasıl Yapılır?

  • Soğanları piyazlık doğrayın. Tereyağını tencerede eritip etleri alt üst yaparak 3 dakika pişirin.
  • Soğanı ilave edip 2 dakika daha soteleyin. Su ve tuzu ekleyip kısık ateşte 1 saat pişirin.
  • Ayrı bir kaba yoğurdu aktarın. Yumurta sarılarını çırpın. Un ve yumurta sarılarını ilave edip karıştırın.
  • Et suyundan bir miktar ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. Karışımı etlerin üzerine dökün. 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Karnabahar Çorbası Tarifi

 

Karnabahar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 gr tereyağı
  • 1 soğan
  • 1 küçük karnabahar
  • 1 patates
  • 700 ml sebze suyu
  • 400 ml süt
  • Kırmızı pulbiber
  • Kekik
  • Tuz

Karnabahar Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağını tencerede eritin. Soğanları iri küp şeklinde doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavurun. İri doğranmış patates ve karnabaharı, sebze suyunu, süt ve tuzu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.

Sebzeler tamamen yumuşayınca mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Tekrar tencereye alıp bir taşım kaynatın ve kaselere paylaştırın. Üzerine pulbiber ve kekik serpiştirerek sıcak servis yapın.

Bigadiç Güveci Tarifi

 

Bigadiç Güveci Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo oğlak eti
  • 50 gram kuzu eti
  • 100 gram kuzu yağı
  • 3 adet domates
  • 3 adet biber
  • Sevdiğiniz baharatlar

Bigadiç Güveci Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak oğlak etini kuşbaşı şeklinde doğrayın.
  • Domates ve biberleri de orta büyüklükte doğrayın.
  • Güveç kabının tabanına doğradığınız domates ve biberleri yerleştirin.
  • Kuşbaşı oğlak etini, domates ve biberlerin üzerine ekleyin ve güveç kabına yayın.
  • Kuzu yağı ve kuzu etini birlikte harmanlayın. Bu karışımı, oğlak etinin üzerine yaydırın.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında yemeğinizi pişirin.
  • Bigadiç güvecini, servis tabaklarına koyarak servis edin. Afiyet olsun.

Bigadiç Güveci Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kasaptan eti alırken, kişi sayısını söyleyerek uygun ölçülerde alabilirsiniz.
  • Eti kekik, nane gibi sevdiğiniz baharatlarla harmanlayabilirsiniz.
  • Her fırının pişirme süresi farklılık gösterir. Bu yüzden yemeğinizi pişirirken sık sık kontrol edin.

Susurluk Ayranı Ve Tostu Tarifi

 

Susurluk Ayranı Ve Tostu Tarifi İçin Malzemeler

Susurluk Tostu için:

  • 2 dilim tost ekmeği
  • 2 dilim mihaliç peyniri
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Salam, sucuk (isteğe göre)

Susurluk Ayranı için:

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 su bardağı soğuk su
  • 1/4 su bardağı süt
  • Tuz

Susurluk Ayranı Ve Tostu Nasıl Yapılır?

  • Susurluk tostu için; İlk olarak ekmek dilimlerini tost makinesine yerleştirin ve 30 saniye kadar bastırın.
  • Ardından bir dilimin üzerine domates salçasını sürün.
  • Salçanın üzerine mihaliç peynirlerini yerleştirin ve diğer tost ekmeğini üzerine kapatın.
  • Bu şekilde peynirler eriyinceye kadar kızartın.
  • Susurluk ayranı için; Yoğurt ve soğuk suyu robota koyarak karıştırın.
  • Üzerine süt ve tuzu ekleyerek köpüklenene kadar karıştırın.
  • Ardından ayranı bardağa dökün ve köpükleri üzerine yerleştirin. Afiyet olsun.

Susurluk Ayranı ve Tostunun Püf Noktaları Nelerdir?

  • Susurluk tostunu hazırlarken, içerisine salam, sosis, sucuk gibi sevdiğiniz malzemeleri de ekleyebilirsiniz.
  • Ayranı yaparken mutlaka soğuk su ve soğuk süt kullanın.
  • Malzemeleri blenderdan geçirirseniz, daha fazla köpük elde edebilirsiniz.

1 Porsiyon Susurluk Tostu Kaç Kalori?

  • Susurluk tostunun bir porsiyonu, yaklaşık 185 kaloridir.

Saçaklı Mantı Tarifi

 

Saçaklı Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bütün tavuk (haşlanmış, didiklenmiş)
  • 3 adet yumurta
  • 1 kg un
  • 1 su bardağı su
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Karabiber

Saçaklı Mantı Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisine un, tuz ve su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
  • Bu hamurun üzerini kapatarak 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru 4 parçaya ayırın. Bezeleri unlanmış tezgaha alarak tek tek açın.
  • Açtığınız hamurları uzun ve kalın şeritler halinde kesin.
  • Şeritleri tepsiye kafes görünümü alacak şekilde dizin. (ilk kat yatay, ikinci kat dikey)
  • Katların arasında sıvı yağ gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Pişen hamuru soğumaya bırakın. Ardından başka bir tepsinin içerisine yaydırın.
  • Üzerine haşlanıp didiklenmiş tavukları, karabiberi ve tavuk suyu ekleyin.
  • Bu şekilde ocağa alarak suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Saçaklı mantıyı, ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Soğuk Sandviç Tarifi

 

Soğuk Sandviç Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet sandviç ekmeği
  • 1 adet domates
  • 4 dilim kaşar peyniri
  • 4 dilim hellim peyniri
  • 4 yaprak marul
  • 8 adet salam
  • 4 adet hindi füme
  • 1 adet kırmızı soğan

Soğuk Sandviç Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tüm sebzeleri yıkayıp kurutun.
  • Ardından domates ve soğanları yuvarlak şekilde doğrayın.
  • Hellim peynirini 10 dakika suda bekletin. Ardından dilimleyerek kurumasını bekleyin.
  • Yağsız tavada hellim peynirini önlü arkalı olacak şekilde kızartın.
  • Hindi fümeleri de aynı şekilde kızartabilirsiniz.
  • Sandviç ekmeğini enlemesine kesin ve ilk olarak kaşar peynirini yerleştirin.
  • Üzerine marulu koyun. Ardından hindi jambon ve salamları yerleştirin.
  • Salamın üzerine hellim peyniri, soğan ve domatesleri dizin.
  • Sonra tekrar marul yerleştirerek ekmeğinizi kapatın.
  • Dilerseniz, tost makinesine bastırabilirsiniz. Afiyet olsun.

Soğuk Sandviç Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanacağınız sebzeleri güzelce kurutun.
  • Sandviç ekmeğinin ilk sırasına mutlaka kaşar peyniri koyun. Bu sayede ekmeğin ıslanmasını önleyebilirsiniz.
  • Hellim peyniri, çok tuzlu olduğu için suda bekletmeyi ihmal etmeyin.
  • Domateslerin ıslaklık bırakmasını önlemek için, soğan ve marul arasında yerleştirin.
  • Salatalık, maydanoz, taze soğan gibi sevdiğiniz malzemeleri de kullanabilirsiniz.
  • Tarifte ev yapımı sandviç ekmeği de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız sandviçi streçle kapatarak istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

İsveç Köftesi (İkea Köftesi) Tarifi

 

İsveç Köftesi (İkea Köftesi) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 1 orta boy soğan
  • 250 gr kıyma (kendinize göre ayarlarsınız)
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • Karabiber
  • Ekmek içi
  • 1 yumurta

Sosu için;

  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 400ml et suyu
  • 200 ml krema
  • Karabiber
  • Tuz 

İsveç Köftesi (İkea Köftesi) Nasıl Yapılır?

  • Soğanı minik minik doğrayıp tavada sıvıyağ ile kavuruyoruz.
  • Kıymayı karabiber, tuz ve hardal ile karıştırıp  içine kavurduğumuz soğanları ekliyoruz.
  • İçine ekmek içi ve yumurtayı da (ben yumurta eklemiyorum) ekleyip iyice yoğuruyoruz.
  • Küçük küçük köfteler yapıp tepsiye dizip üzerine hafifçe un ekliyoruz.
  • Fırın tepsisine ya da tavaya yağ ekleyip istiyoruz ve köfteleri içine atıyoruz. Sallayarak kısık ateşte pişiriyoruz. Sonra köftelerin içine  1 çorba kaşığı tereyağı ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
  • Sonrasında köfteleri ayrı bir yere alıp aynı tavaya  2 çorba kaşığı un ekliyoruz ve en az 6-7 dakika kısık ateşte kavuruyoruz.
  • 400 ml et suyu (dolaptan kullandım) ve 1 bardak sıcak suyu da ekleyip 20 dakika pişiriyoruz.
  • Biraz suyunu çekince 200 ml krema, karabiber ve biraz da tuz ekleyip karıştırarak 15 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Kıvam alınca içine köfteleri ekleyip 5 dakika fırında pişiriyoruz.