4 Şubat 2021 Perşembe

Bardakta Üç Renkli Muhallebi Tarifi

 

Bardakta Üç Renkli Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 vanilya

Muhallebiyi bölmek için;

  • Birine 2 yemek kaşığı mavi haşhaş
  • Diğerine 100 gr sütlü çikolata

Portakallı peltesi için;

  • 4 su bardağı meyve suyu
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta

    Bardakta Üç Renkli Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak muhallebisi pişirilir. 2 ye bölünür.
  • Birine haşhaş eklenip karıştırılır.
  • Diğerine 100 gr çikolata eklenip iyice eriyene kadar karıştırılır.
  • En alt kısmına çikolatalı muhallebi dökülür bardağa sonra haşhaşlı muhallebi tüm bardaklara eşit dökelim.
  • Şimdi portakal peltesi ne geçelim.
  • Nişasta meyve suyu ve şekeri bir tencereye ekleyip karıştırın ateşe bırakın.
  • Kaynayınca altını kapatıp bardaklara boşaltın.
  • En üst katman portakallı jöle olacak. Çok güzel tadı ve hafif mutlaka deneyin 🌼.
  • Afiyet olsun 🌼.

Yulaflı Tartolet (Diyet Yapanların Tatlı Krizine İyi Gelecek) Tarifi

 

Yulaflı Tartolet (Diyet Yapanların Tatlı Krizine İyi Gelecek) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı yulaf
  • 50 gram tahin
  • 1 adet muz
  • 2 çay kaşığı tarçın

Krema için;

  • 2 yemek kaşığı labne ya da süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı bal

Üzeri için;

  • İstediğiniz meyve

    Yulaflı Tartolet (Diyet Yapanların Tatlı Krizine İyi Gelecek) Tarifi Yapılışı

  • Hamur için gerekli malzemeleri yoğurduktan sonra parçalara ayırıp yuvarlayın ve ortasını elinizle çukurlaştırın.
  • 180 derece de kızarana kadar pişirin
  • Ayrı bir kasede labne ve balı karıştırın. (labne yerine süzme yoğurt da olabilir)
  • Kızaran hamurun içine kremamızdan 1 tatlı kaşığı kadar ekleyelim ve üzerini meyve ile süsleyelim.
  • Afiyet olsun😘.

Donut Tarifi

 

Donut Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı un

    Donut Tarifi  Yapılışı

  • Yoğurma kabımıza ılık su, ılık süt, şeker, sıvı yağ, maya, tuz, tarçın ve yumurtayı alarak çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek hamur kıvamı alana kadar çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim.
  • Hamurumuz kıvam almaya başlayınca elimiz ile güzelce yoğuralım. Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor.
  • Ardından hamurumuzun üzerini streç film ile kapatıp temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım
  • Sürenin sonunda mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım, unladığımız tezgaha alarak toparlayalım.
  • Ardından hamurumuzu iki eşit parçaya ayıralım. Ben hamurun bir parçasını sıvı yağda kızartarak bir parçasını da fırında pişireceğim. Bekleteceğim hamuru tekrar yoğurma kabına alıp üzerini streçliyorum.
  • Tezgaha aldığımız hamurumuzu merdane ile 1 cm ya da 1  parmak kalınlığında açalım.
  • Açtığımız hamurumuzdan kesme aparatı ya da büyük ağızlı bir su bardağı ile daireler keselim. Ortalarını da daha ufak bir daire ile kesip boşaltalım ve halkalar elde edelim. Ben şişe kapağı kullandım :)
  • Kestiğimiz hamurları fırın kağıdı yerleştirdiğimiz tepsimizin üzerine alıp üzerini streçleyelim ve  biraz bekletelim. 10-15 dakika yeterli gelecektir. Mayasının gelip kabardığını göreceksiniz.
  • Daha sonra 180 derece fırında kabarıp pembeleşene dek pişirelim.
  • Kalan hamurlarımızı da aynı şekilde açıp şekillendirelim. Artan hamurları birleştirerek hiç hamur kalmayana dek şekil vermeye devam edelim.
  • Elde ettiğimiz halkalarımızı da pişirme kağıdı üzerine alalım, makas ile pişirme kağıdını halkaların boyutunda keselim. Bu yöntem donutları kızgın sıvı yağa daha kolay atmamızı sağlayacak.
  • Fırında pişen donutlarımızı çıkartalım ve bir kenarda soğuması için bekletelim.
  • Bizde bu sırada diğer donutlarımızı kızgın yağda kızartalım. Donutlarımızı kızdırdığımız yağın içerisine alalım.
  • Altı kızaran donutlarımızı çevirelim, diğer tarafını da aynı şekilde kızarmaya bırakalım.
  • Sıra geldi donutlarımızı süslemeye. Yağda kızarttığımız donutlarımızı sıcakken alalım ve şeker ve tarçın karışımına bulayalım.
  • Kalan diğer donutlarımızı benmari usulü erittiğimiz sıcak çikolataya batıralım, sonra hayal gücümüzü de katıp süsleyelim. :) Ben sütlü çikolataya batırdığım donutları benmari usulü erittiğimiz beyaz çikolata ile süsleyeceğim. Çikolatayı sıkmak için pişirme kağıdına huni şeklini veriyorum. Siz de dilerseniz o şekilde yapabilirsiniz ya da sıkma torbası da kullanabilirsiniz.
  • Fırında pişirdiğimiz donutları da aynı şekilde benmari usulü erittiğimiz çikolataya batıralım ve birazını beyaz çikolata, birazını da pasta süsleri ile süsleyelim. Siz dilerseniz farklı şekillerde de süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun :)

3 Yumurtayla Kek Kalıbında Su Böreği Tarifi

 

3 Yumurtayla Kek Kalıbında Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • Tuz

İçi için;

  • 200gr peynir
  • 3 adet yeşil soğan.

Ayrıca;

  • 50gr tereyağ

    3 Yumurtayla Kek Kalıbında Su Böreği Tarifi Yapılışı

  • Önce hamuru için yumurtaları bir kaba aldım.
  • Üzerine tuzu ekledim çırptım. Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurdum.
  • Ele yapışmayan bir hamur olmalı. Üzerini kapattım dinlendirmeye bıraktım.
  • İç harcı için yeşil soğanı ince doğradım peynir ile karıştırdım.
  • Derin bir tencereye su alarak kaynamaya bıraktım.
  • Ayrıca derin bir kaba da soğuk su aldım.
  • Hamuru büyük, orta ve küçük olacak şekilde üç parçaya böldüm.
  • Önce orta boy olan hamuru un serperek açtım. Ortasına delik açtım.
  • Her yerini tereyağ buladığım kek kalıbına hamuru tamamen oturttum.
  • Büyük olan hamuru yine un serperek açtım ve ince uzun olacak şekilde dikey kesikler attım.
  • Her hamur parçasını önce kaynar suya attım 30 a kadar saydım.
  • Diğer yandan sürekli kevgirle hamuru hareket ettirdim birbirine yapılmaması için.
  • Kaynar sudan alıp soğuk suya attım. Buradan da yine kek kalıbına dizdim.
  • Aralarında tereyağ parçaları ve iç harçtan ilave ettim.
  • Bütün hamur bitene kadar bu işleme devam ettim.
  • Son olarak küçük hamur parçasını yine un serperek açtım.
  • Ortasına deli açtım ve kek kalıbının en üstüne serdim.
  • Alttaki hamuru üste doğru çekerek böreği kapattım.
  • En üste yine yumuşamış tereyağ sürdüm.
  • Önceden ısıtılmış 200derece fırında kızarana kadar pişirdim.

3 Şubat 2021 Çarşamba

Çok Pratik İrmik Tatlısı Tarifi

 

Çok Pratik İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • Toz antep fıstığı
  • Hindistan cevizi

    Çok Pratik İrmik Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Sütü boşalttığımız tencereyi ocağa alıyoruz. Şeker ve irmiği de ekleyip sürekli çırpıyoruz.
  • En son kakaoyu da ekleyip kaynamaya başlayana kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  • Kaynayınca altını kısıp 2-3 dk daha ocakta tutuyoruz ve kenara alıyoruz.
  • O sırada vanilyasını da ekleyip karıştırıyoruz.
  • Eğer kare borçlanınız varsa daha iyi olur ama benim küçük kare olmadığı için 2 tane dikdörtgene yaptım.
  • Kabımızı ıslatıp harcı içine döküyoruz ve oda sıcaklığında ılınması için bırakıyoruz.
  • Daha sonra dolapta 2 saate yakın bekletiyoruz.
  • Kabı çıkarıp düz bir tabağa ters çeviriyoruz ve kendimizin istediği boyutlarda parçalara ayırıyoruz.
  • Üzerine toz Antep fıstığı ve hindistan ceviziyle süslüyoruz.
  • İstersek bunlara da komple de batırabiliriz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ☺️.

Baklava Yufkası İle Dışı Çıtır Çıtır İçi Pamuk Gibi Tepsi Böreği Tarifi

 

Baklava Yufkası İle Dışı Çıtır Çıtır İçi Pamuk Gibi Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Ölçüler büyük yuvarlak borcam içindir

  • 1 paket baklava yufkası

Sosu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

İçi için;

  • 300 gr kadar beyaz peynir

Tepsinin dibine ;

  • 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

    Baklava Yufkası İle Dışı Çıtır Çıtır İçi Pamuk Gibi Tepsi Böreği Tarifi YapılışıNot; Mutlaka yağlı kağıt kullanmalısınız

    1. İlk olarak böreğimizin sosunu hazırlayalım.
    2. Yumurta, süt, sıvı yağ ve kabartma tozunu bir kabın içine alıp homojen bir kıvam alana kadar çırpalım.
    3. Borcamın dibini biraz ıslatıp yağlı kağıt serelim.
    4. Bir tatlı kaşığı kadar tereyağını yağlı kağıdın üzerine bırakın ve fırça yardımı ile sıvı yağ sürelim.
    5. Böreğimizi piştikten sonra ters çeviriyoruz bu aşama önemli.
    6. Baklava yufkasından iki adet alıp tepsinin ortasından dışına doğru serelim kenarları tepsinin dışına sarkmalı.
    7. Tepsinin diğer karşısınada aynı şekilde iki yufka seriyoruz.
    8. Birer adet baklava yufkasını açık kalan kenarlara bırakıyoruz.
    9. Hazırladığımız sos ile tabanını ıslatıyoruz.
    10. Bundan sonra baklava yufkaların ikişer adet kullanıyoruz.
    11. İki adet baklava yufkasını  tepsini ortasından kırışık bir şekilde koyuyoruz diğer yarısında aynı şekilde yapıyoruz.
    12. Sos ile ıslatıp peynirin yarısını koyuyoruz.
    13. Diğer yufkalardada aynı işlemi uyguluyoruz.
    14. Peyniri iki aşamada kullanıyoruz.
    15. Dört adet yufkayı kenara ayırıyoruz.
    16. Bütün yufka bittikten sonra kenarlarından sarkan yufkaları tepsinin üzerine kapatıyoruz ve yine sostan sürüyoruz.
    17. Kalan 4 yufkayı ikişer ikişer sos sürerek üzerine koyuyoruz.
    18. Kalan sosun tamamını üzerine döküyoruz.
    19. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dk kadar sadece altı tarafını pişiriyoruz.
    20. 20 dk sonra alt üst pişiriyoruz.
    21. Pişen böreğimizi servis tabağına ters çevirerek dilimleyebilirsiniz.
    22. Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim.
    23. Yapacaklara afiyet bal şeker olsun 🌺.

    Not ben yufkadan 6 adet tatlı yapmak için ayırdığım için 1, 5 su bardağı süt kullandım.

    Yufkanın tamamını kullanacaksanız eğer mutlaka 2 su bardağı süt kullanmalısınız.

Patates Yemeği Tarifi

 

Patates Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 -400 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 tane yeşil biber (benimkiler büyük olduğu için 1 tane kullandım)
  • 1 dış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça (yada domateste kullanabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber ve kekik

Dışı için;

  • 3 yada 4 tane orta boy patates (ince bir şekilde ve yuvarlak şekilde kesin)
  • Kaşar peyniri rendesi (ben bunda pizzalara katılan kasar ve mozerella karışık peynir kullandım)
  • Mozarella peyniri(yada tost ta kullanılan peynirde olur)

    Patates Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Bu tarifi daha önce yayınladığımda bir çok kişi tarafından yapıldı ve onaylandı tekrar yayınlamak istiyorum.
  • Diğer görselim aşağılarda misafir sofralarına en çok yakışan patates yemeği idi.
  • Soğanları küçük doğrayıp soteliyoruz sarımsağı küçük küçük doğrayıp zeytinyağ da pembeleşişe kadar kavurun.
  • Biberleri küçük küçük doğrayıp soğanla birlikte kavurun.
  • Ve kıymayı ilave edip suyunu çeksin. İçine 1 yemek kaşığı salçayı ve baharatları ilave edip karıştırın içine çok az su ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Sulu olmasın kıyma. Kıyma yerine tavuk sote de koyabilirsiniz yada sadece peynirlide yapabilirsiniz.
  • Tepsinizin altına kaşar peyniri serpin. Üzerine patatesleri birbirinin üzerine fazla bindirmeden koyun.
  • Resimde görüldüğü gibi patateslerin üzerine tekrar kaşar peyniri koyup 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Pişen patateslerin üzerine hazırladığımız harcı ince bir şekilde yayıyoruz.
  • İnce şekilde yaymasanız yada çok koyarsanız veya çok sulu bir şekilde koyarsanız rulo yapmakta zorlanırsınız ve üzerine peynir serpip rulo şeklinde sarıp biraz sıkı sarin ama tekrar fırına koyuyoruz.
  • Hafif açılma olursa kaşık yardımı ile düzeltebilirsiniz. Hiç sorun olmuyor. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Ispanaklı Börek (El Açması Tadında) Tarifi

Ispanaklı Börek (El Açması Tadında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet hazır yufka
  • Sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı un

İç harcı için;

  • 1 bağ ıspanak
  • 1 adet orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber

Üzeri için ;

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Susam

    Ispanaklı Börek (El Açması Tadında) Tarifi Yapılışı

  • Ispanaklarımızı bol suda yıkayıp doğruyoruz minik minik doğradığımız soğanımızı tuz karabiber toz biber bir yemek kaşığı yağ ile güzelce harmanlıyoruz.
  • Yufkamızı ortadan ikiye bölüyoruz.
  • Yağ ve unu çırpıyoruz yufkamıza fırça yardımıyla sürüyoruz. (çok güzel bir tat veriyor el açması gibi oluyor)
  • Yufkamızın kenarıma göz kararı ıspanaktan alıp koyuyoruz rulo şeklinde kıvırıyoruz.
  • Dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. Ben fotoğraftaki gibi yaptım.
  • Fırın tepsimize alıyoruz. Yufkalar ve ıspanaklar bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Üzerine yoğurt ve yumurtayı çırpıp sürüyoruz.
  • Susam serpiştirip 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. 🤗
  • Afiyet olsun el açması tadında nefis pratik bir börek 👌🏻.

    Not; siz ölçüleri dilediğiniz miktarda ayarlayabilirsiniz.

Ganajlı Tavuk Göğsü (Dokusuna Bayılacaksınız) Tarifi

 

Ganajlı Tavuk Göğsü (Dokusuna Bayılacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 paket krema
  • 2 paket çikolata (140, 160 gram civarı)

    Ganajlı Tavuk Göğsü (Dokusuna Bayılacaksınız) Tarifi Yapılışı

  • Margarini tencerede eritip unu ilave edip hafif kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine sütü ekleyip hızlıca karıştırıyoruz.
  • Ardından şekeri de ilave edip kaynatıyoruz.
  • Vanilyayı da ekleyip mislerle bir kaç dakika çırpıyoruz.
  • Kaselere dağıtıyoruz.
  • Üzeri için kremayı ısıtıp içine çikolataları ilave edip erimesini sağlıyoruz.
  • Kıvama geldikten sonra kaselere eşit şekil de dağıtıyoruz.
  • Buzdolabında bir kaç saat dinlendirip servise sunuyoruz🤩.
  • Ben fotoğraf çekmek için acele ettim o yüzden ganajı tam donmadı 😂.
  • Afiyet şeker olsun🎈🎈.

Osmanlı Mutfağından Soğanlı Yumurta Tarifi

 

Osmanlı Mutfağından Soğanlı Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  •  2 adet orta boy soğan
  •  1/4çay kaşığı kimyon
  • 1/4 (çeyrek) çay kaşığı tarçın
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı pul biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı zeytinyağı
  •  2 yemek kaşığı tereyağı (tercihe göre)

    Osmanlı Mutfağından Soğanlı Yumurta Tarifi Yapılışı

  • Soğanlama iki şekilde yapılıyor. Terleme usulü ve soğanların karamelize (yani yağda kavrulması).
  •  Terleme usulü: soğanlar piyaz şeklinde doğranır. Tavaya zeytinyağı dökülür.
  • Ardından piyaz şeklinde doğranan soğanlar ilave edilir.
  • Tavanın üstü kapak ile kapatılır ve kısık ateşte kendi buharında yavaş yavaş terleyerek pişecek. Ortalama.
  • 10-15 dk. Sürecek. Soğan adedine göre bu süre uzayabilir ya da kısalabilir.
  •  Soğanlar kısık ateşte piştikten sonra tereyağı ilave edilir.
  • Tereyağı eridikten sonra yumurta kırılır. Yumurtayı dağıtmayın.
  •  Kırılan yumurtanın üzerine baharatları ve tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz.
  • 1-2 dk. Yumurtanın kayısı şeklinde pişmesini bekleyin. Servise hazır.

Kahvenin, Çayın Yanına 5 Dakikada Çikolatalı Atıştırmalık Tarifi

 

Kahvenin, Çayın Yanına 5 Dakikada Çikolatalı Atıştırmalık Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket burçak bisküvi (125 gram paketlerden)
  • 1 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Yarım çay bardağından az süt

Üzeri için:

  • 80 gram sütlü çikolata
  • 80 gram beyaz çikolata
  • 1 çay bardağı kadar fındık kırığı
  • İçerisine çikolata koymak istemezseniz sadece sütle de toparlayabilirsiniz

    Kahvenin, Çayın Yanına 5 Dakikada Çikolatalı Atıştırmalık  Tarifi Yapılışı

  • Bisküvi, kakao, çikolata ve sütü robottan geçirelim. Sütü az az ekleyelim toparlanana kadar.
  • Toparlanınca istediğimiz büyüklükte yuvarlayalım. Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz tabağa dizelim.
  • Beyaz ve sütlü çikolatayı benmari usulü eritelim. Fındık kırıklarını erittiğimiz çikolataya paylaştıralım.
  • Topları çikolatayla kaplayalım.
  • 1-2 saat dolapta dinlendirelim.
  • Afiyet olsun. 👌.