14 Şubat 2021 Pazar

Çin Usulü Yağ Çekmeyen Pişi Tarifi

 

Çin Usulü Yağ Çekmeyen Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 300 ml ılık su
  • Yarım paket yaş maya ve ya 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı karbonat (ve ya 1 paket kabartma tozu)
  • 1 silme tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3-3.5 su bardağı un

Aralarına sürmek için:

  • Su

Kızartma için:

  • 1-1.5 su bardağı sıvı yağ

    Çin Usulü Yağ Çekmeyen Pişi Tarifi Yapılışı 

  • Ilık suyun içerisine mayayı ve şekeri alıp güzelce karıştıralım.
  • Bir yoğurma kabı alıp içerisine 3 su bardağı un ilave edelim.
  • Unun ortasına bir çukur açıp yumurtayı, kabartma tozunu ve tuzu ilave edip yumurtayı birazcık karıştıralım.
  • Üzerine azar azar mayalı suyu ilave edip önce bir kaşık yardımı ile sonra ise elimizle hamur yoğuralım. Hamur kıvam almadıysa tekrardan biraz un ilave edip hamuru toparlayalım. Ve üzerine biraz zeytinyağ ve ya sıvı yağ gezdirip tekrar yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru bir strecin ortasına koyup streçle güzelce saralım. Ve 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • Elimizi ve tezgahı sıvı yağ ile yağlayıp hamuru bir beze haline getirelim. Bezeyi yarım santimetre kalınlığında merdane ile açalım.
  • Açtığımız hamuru bıçak ile 2 parmak genişliğinde ve dilediğimiz uzunlukta keselim.
  • Kestiğimiz hamurun birisini alıp elimizle su sürelim ve üzerine bir hamur daha koyalım. Bu şekilde tüm hamurları su sürerek üst üste koyalım.
  • Tüm hamurların üzerinden bir hamur kartı ve ya farklı bir aletle uzununa olacak şekilde bastıralım.
  • Baş kısımlarını ise elimizle kapatalım.
  • Tüm işlemler bittiğinde geniş bir tencereyi ocağa alıp içerisine bolca sıvı yağ ilave edelim.
  • Yağ güzelce ısıtıp hamurlarımızı pişirelim.
  • Pişirirken üzerlerine kaşıkla kızgın yağ atarsanız hem daha güzel kabarır hemde daha güzel pişer.
  • Pişen kızartma hamurlarımız yani pişilerimiz servise hazırdır afiyet bal olsun.

13 Şubat 2021 Cumartesi

Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi

 

Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi  İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 buçuk su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Aralarını yağlamak için;

  • 200 gram (%75 yağlı)margarin
  • Sıvı yağ

İçi için;

  • 250gr kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 silme çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi  Yapılışı 

  • Öncelikle yoğurma kabına un, su ve tuz alınıp güzelce yoğrulur.
  • Oda sıcaklığında yumuşamış 200 gram %75 yağlı margarin kullanılması gerekiyor .
  • Börekçiler bu börek için %90 yağlı margarin kullanıyor o çıtırlığı yakalamak için margarinin yağ oranı önemli.
  • Margarin bir kaba alınarak el veya kaşıkla yoğrulur.
  • Kıyma, soğan bir tavada kavrulur ve içine tuz ve karabiber eklenip hazır hale getirilir.
  • Hamur 8 eşit parçaya bölünüp, yuvarlanarak bezeler oluşturulur.
  • Açılan hamurlardan birinin üzerine 1 yemek kaşığı dolusu margarin yayılır ve diğer hamur üzerine kapatılıp kenarlardan parmaklarla bastırılır.
  • Daha sonra içindeki margarinin her yerine eşit dağılması için elinizle yada merdane veya oklava ile hamurun üzerine bastırın.
  • Bu şekilde aralarına yağ konularak ikili olarak 4 adet hamur elde edilir.
  • Aralarına sıvı yağ sürülüp bir tabakta üst üste alınan hamurlar üzerine bir streç film kapatılarak 90 dakika dinlendirilir.
  • Dinlenen hamurlar tezgahın üzerinde el ile kenarlarından çekiştirilerek açılabileceği en ince hale gelene kadar açılır.
  • Açılan hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ serpilip el ile yayılır.
  • İç harcından bir miktar açılan hamurun içine yayılıp önce kenarlarından ortaya doğru zarf gibi kapatıp daha sonra sarılarak kol böreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilen tepsiye hazırlanan 4 börek dizilir.
  • 13-200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • **püf noktaları*** ; Hamurunu iyi yoğurmanız gerekir .Margarinin yağ oranının yüksek olması gerekir. Margarini yoğurmanız gerekir. İki hamurun arasına margarinin eşit şekilde yayılması gerekir. Hamuru en az 1, 5 saat dinlendirmeniz gerekir. Açarken yırtılmalar olabilir, sorun olmaz. Fırına vermeden önce fırını ısıtmanız gerekir Üzerine yumurta sarısı vs. Sürülmez. Margarin kullanmayanlar tereyağ kullanabilir fakat tereyağının çok fazla erimiş olmaması gerekir.

    Afiyet olsun ❤.

Bazlamada Nefis Yumurta Tarifi

 

Bazlamada Nefis Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet bazlama (tarif sayfada mevcut)
  • 5-6 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 kase julyen doğranmış sucuk
  • 1 kase julyen doğranmış sosis
  • 4 adet yumurta

Üzerine;

  • Kekik
  • Kırmızı toz biber

    Bazlamada Nefis Yumurta Tarifi Yapılışı

  • Tereyağı eritilir, sucuk ve sosis julyen doğranır.
  • Kaşar peyniri rendelenir. (ben kuymak için kullandığım peyniri kullandım. Eriyen tür olması yeterli).
  • Bazlamalar hafif içten kesilir ve tabanı kalacak şekilde içi çıkartılır.
  • Eritilmiş tereyağı sürülür.
  • Zemini peynir ile kaplanır.
  • Kenarlarına sucuk ve sosisler yerleştirilir.
  • Ortasına bir adet yumurta kırılır.
  • 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dk pişirilir. (fırına göre süre değişebilir.
  • Yumurtanın sarısı akışkan olması istenirse kontrol edilmelidir.
  • Fırından alındığında kenarlarına tereyağı sürülür.
  • Afiyetle ❤️.

Ev Yapımı Puding Tarifi

 

Ev Yapımı Puding Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3,5 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket eti mini petibör

Üzerine süslemek için;

  • Orman meyveleri kullandım

    Ev Yapımı Puding Tarifi Yapılışı 

  • Bir litre sütü tencereye koyup üzerine 2 yemek kaşığı nişasta, 3, 5 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı unu ilave edip koyulasıncaya kadar çırpıcı ile sürekli karıştıralım.
  • Koyulaştıktan sonra içine vanilya ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edip karıştıralım.
  • Daha sonra servis tabaklarına istediğiniz şekilde mini petibörlerimizi dizelim.
  • Üzerine pudingimizi küçük kepçe yardımı ile dökelim.
  • Pudinglerimizin üzerini de istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Kalpli Çilek Pudingli Kurabiye Tarifi

 

Kalpli Çilek Pudingli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağından 2 parmak fazla şeker (150 gram ) (tam 1 su bardağı olmasın lütfen (: )
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml )
  • 1 paket çilekli puding (125 gram )
  • 1 paket kabartma tozu (10 gram )
  • 1 paket vanilya (5 gram )
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3 – 3.5 su bardağı ) (300 gram – 360 gram )

(su bardağımın ölçüsü 200 ml )

Kalpli Çilek Pudingli Kurabiye Tarifi Yapılışı 

  1. Yoğurma kabına yumurta, şeker, sıvı yağ, puding ekleyip malzemeleri karıştıralım.
  2. Daha sonra yavaş yavaş un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip hamuru kıvamlı bir hale getirelim.
  3. Sonra tezgahımıza yağlı kağıt serelim.
  4. Üzerine yapmış olduğumuz hamuru koyup onun üzerine tekrar yağlı kağıt koyup hamuru açalım.
  5. Açmış olduğumuz hamura kalpli kalıp ile şekil verelim.
  6. Tepsimize dizelim. Hamur bitene kadar bu işleme devam edelim.
  7. Hamurumuz bitip fırın tepsimize dizdikten sonra 170 derece de 15-20 dakika pişirelim.
  8. Fırından aldıktan sonra üzerini süsleyerek parti kurabiyesi haline getirebilir veya sade bir şekilde çayın kahvenin yanında ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun 😋

Köfteli Spagetti Tarifi

 

Köfteli Spagetti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket spagetti
  • Haşlamak için yeterli su
  • Rengi için isteğe bağlı bir çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Köfte için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber

Domatesli sos için;

  • 4 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Bir tutam maydanoz

    Köfteli Spagetti Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle köfte için bütün malzemeleri karıştırıp yoğuralım.
  • Köftemize küçük yuvarlak şekiller vererek dinlendirelim.
  • Tencereye makarna suyunu koyup kaynamasını bekleyelim.
  • Su kaynayınca makarnayı zerdeçalı ve tuzu ekleyip ara sıra karıştırarak haşlanmaya bırakalım.
  • Haşlanan makarnayı süzelim.
  • Tencerede tereyağ ve sıvı yağı eritip makarnamızı ilave ederek bir iki tur karıştırıp yağlanmasını sağlayalım.
  • Diğer tarafta bir yemek kaşığı tereyağı ve bir yemek kaşığı sıvı yağ bir tavaya alalım.
  • Yağ eriyince içine köfteleri atıp kızartalım.
  • Kızaran köftelerin üzerine rendelenmiş domates ve sarımsağı ilave edip biraz da tuz atalım.
  • Kekiğini ve maydanozu da ilave ettikten sonra 5 dakika kısık ateşte pişirip ocağı kapatalım.
  • Servis tabağının alt kısmına makarna üzerine köfte olacak şekilde servis edelim. Çok lezzetli bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ❤️.

Rosto Köfte (Patates Püresi Eşliğinde) Tarifi

 

Rosto Köfte (Patates Püresi Eşliğinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • Çeyrek çay bardağı su
  • 1 çay kaşığına yakın kimyon
  • 1 çay kaşığına yakın pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1, 5 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1su bardağı sıcak su
  • Tuz

Patates püresi için;

  • 3 adet büyük patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağına yakın süt
  • Tuz, karabiber

    Rosto Köfte (Patates Püresi Eşliğinde) Tarifi Yapılışı 

  • Köfte için gerekli bütün malzemeleri yoğurma kabına alalım güzelce pürüzsüz kıvama gelene kadar yoğuralım.(ben 7 dakika yoğurdum)
  • Ardından elimizi hafif ıslatarak köfteyi rulo şekline getirelim ve pişirme kağıdına saralım dolapta 30 dakika bekletelim.
  • Dinlenen köfteyi tepsiye alalım. Tepsiye serdiğimiz pişirme kağıdını hafif ıslatalım.
  • 180 derecelik fırında 30 dakika pişirelim.
  • Fırından aldığımız rulo köfteyi dinlenmesi için tabağa alıp kenarda bekletelim.
  • Dinlenip soğuyan köfteyi bir parmak kalınlığında keskin bıçakla keselim borcama dizelim.
  • Sosunu yapıp üzerine dökelim.
  • 180 derecelik fırında 25 dakika üstüne tepsi kapatıp pişirelim.
  • Patates püresi için patatesleri soyup küp küp doğrayıp tuzlu suda haşlayalım.
  • Haşlanan patateslere tereyağını ekleyip ezelim.
  • Ardından tuzu karabiberi ve sütü ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Patates püresini tabağa alalım. Üzerine köftemizden koyalım sostan dökelim.
  • Sıcak sıcak servis edelim.
  • Deneyeceklere Afiyet Olsun 😊

Hamburger Köfte Yapılışı (Derin Dondurucu İçin) Tarifi

 

Hamburger Köfte Yapılışı (Derin Dondurucu İçin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber, tuz
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı çekilmiş bayat ekmek içi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Kavanoz kapağı, streç film

    Hamburger Köfte Yapılışı (Derin Dondurucu İçin) Tarifi Yapılışı 

  • Kıymayı yoğurma kabına alıyoruz.
  • Üzerine baharatları, yumurtayı, soğanı rendeleyip suyunu sıkıp karıştırıyoruz.
  • Sarımsağı rendeliyor,1 çay kaşığı karbonat  ekliyoruz ufalanmış ekmek içini katıp iyice 10 dakika yoğuruyoruz.
  • Sonra dolaba koyarak yarım saat dinlendirip kavanoz kapağının içine strec film koyarak üstüne ceviz den büyük parçalar alarak kapağa göre bastırıp strec film den çekip tepsiye diziyoruz.
  • Hepsini böyle yaparak bitiriyoruz.
  • Sonra aralarına strec film koyarak derin dondurucu ta koyarak bir başka zaman kızartacağımız zaman çıkartıyoruz. Hazır oluyor. İster derin dondurucuya isterseniz kızartıp yiyebilirsiniz afiyet olsun 👌🌺👌🌺.

Brokoli Çorbası (Vitamin Deposu) Tarifi

 

Brokoli Çorbası (Vitamin Deposu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 2 su bardağı süt
  • Sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Brokoli Çorbası (Vitamin Deposu) Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle sebzelerimizi temiz bir şekilde yıkayalım.
  • Brokolimizi küp küp doğrayalım. Havuç ve patatesimizi de soyup halka şeklinde doğrayalım ve bir kaba bırakalım.
  • Soğanımızı ve sarımsağı da küp küp doğrayalım.
  • Tenceremize 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyelim.
  • Üzerine soğan ve sarımsağı ekleyelim. Soğanlarımız pembeleşene kadar kavuralım.
  • Pembeleştikten sonra havucumuzu ekleyelim ve 2 dk kavuralım.
  • Aynı şekilde patatesimizi de ekleyip onu da 2 dk kavuralım.
  • Sonra brokolimizi de ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Sonra üzerine 6 su bardağı sıcak su ekleyelim ve yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Başka bir tencerede tereyağını eritelim. Üzerine unu ekleyelim ve kavuralım.
  • Un kokusu gidene kadar kavurmaya devam edelim.
  • Sonra sütümüzü azar azar ilave edelim ve karıştırarak sosumuzu pişirelim.
  • Pişen sosumuzun üzerine haşladığımız sebzeleri ilave edelim suyuyla birlikte.
  • Sonra blender ile güzelce ezelim. Tuzunu ve karabiberini de ekleyelim.
  • 5 dk daha kaynatalım. Ve çorbamız hazır afiyet olsun 🌺😘❤️💞.

Fasulyeli Yarma Çorbası Tarifi

 

Fasulyeli Yarma Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yarma
  • 1,5 çay bardağı kuru fasulye
  • 2 litre su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay bardağı mısır
  • 1 avuç reyhan yaprağı
  • Yeterince tuz 

    Fasulyeli Yarma Çorbası Tarifi Yapılışı 

  • İlk önce fasulye ile yarmayı yıkayıp 2 litre su ile düdüklü tencerede 1 saat pişirelim ve içine mısır’ı ekleyelim.
  • Diğer yandan soğanı küp küp doğrayalım.
  • Tavaya sıvı yağı alıp soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip salçayla beraber 2-3 dakika daha kavuralım ve haşlanmış yarma fasulye karışımına ekleyelim
  • Üstüne reyhan yapraklarında ilave edip 5 dk daha pişirelim ,ocağın altını kapatalım.
  • Servis tabağımıza alıp üzerine kuru nane serpelim. Afiyet olsun 😊😊.

Kamkatlı Kek Tarifi

 

Kamkatlı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 1 portakalın kabuğu
  • 2-2.5 su bardağı civarı un (yumurtanın büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir)

Üzeri için;

  • 7 tane kamkat
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı su

    Kamkatlı Kek Tarifi Yapılışı 

  • İlk önce kamkatları halka halka kesip şeker ve suyu ekleyip 10 dk pişirin kenara alin soğusun.
  • Kek için; Oda ısısındaki yumurta ve şeker 5 dakika çırpılır.
  • Sıvı malzemeler ve portakal kabuğu ilave edilip bir iki tur çırpıldıktan sonra kabartma tozu, vanilya ve un eleyerek karışıma eklenip güzelce çırpılır.
  • Kek kalıbına döküp üzerine kamkatlar dizilir (şerbetini dökmeyin kenarda beklesin pisen kekin üzerine süreceğiz)
  • Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kontrollü şekilde pişip pişmediği kürdanla test edilerek fırından alınır.
  • Pişme süresi fırından fırına farklılık gösterebilir.