16 Mart 2021 Salı

Nefis Yumuşacık İçli Kete Tarifi

 

Nefis Yumuşacık İçli Kete Tarifi İçin Malzemeler

İçli kete hamurumuz için;

  • 3,5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta ( sarısı üzerine sürmek için kullanılacak)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 8,5 su bardağı un (un kalitesi ve yumurta büyüklüğü un miktarında değişiklik gösterebilir. hamurumuzun kıvamına göre ayarlayalım)

Ketemizin iç harcı;

  • 125 gram margarin ve ya tarin yağ (ben tarin yağ kullandım)
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hamurumuzun arasına sürmek için;

  • 100 gram margarin veya tarin yağ
  • 100 gram tahin

Üzerine sürmek için ;

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çörek otu

    Nefis Yumuşacık İçli Kete Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcımızı ve kat arasına süreceğimiz yağı hazırlayalım.
  • İç harcımız için sıvı yağ ve tarin yağı tavaya alalım ikisi erisin daha sonra un ve tuzumuzu ekleyip kavuralım.
  • İyice kavurduktan sonra soğumaya alalım.
  • İç harcımızı hazırlarken çok dikkatli olalım un çok sıcak olabiliyor.
  • Daha sonra tahin ve yağımızı uygun bir sos tavasına alalım ve eritelim.
  • Hamurumuz için sıvı malzemeleri uygun bir kapta birleştirelim .
  • Daha sonra hamuru yoğuracağımız kaba alalım ve unumuzu dikkatlice ekleyip yoğuralım.
  • Bu kısımda hamurunuz ele yapışmayacak yumuşak bir kıvamda olacak.
  • Daha sonra kabımızı streç film ile sardıktan sonra kabımızı sofra bezine saralım ve 45 dk kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurumuzu 4 büyük parçaya ayıralım ve fırın tepsisi büyüklüğünde açalım ve fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Üzerini erittiğimiz yağ ile yağlayalım. İkinci hamurumuzu da aynı büyüklükte açıp üzerine yerleştirelim.
  • Buz dolabına koyalım yağımızın donması lazım. İkinci tepsiye de aynı işlemi uygulayalım.
  • İlk hazırladığımız tepsiyi 12 eşit parçaya kare şeklinde keselim ve her kare kısmını çok inceltmeden açalım içine harcımızı koyup zarf şeklinde kapatalım. Tüm hamurumuza aynı işlemleri uygulayalım.
  • En son kısım olarak tepsiye tekrar dizelim üzerine süreceğimiz karışımı hazırlayıp çatal yardımı ile şekil verelim ve çörek otu serpelim.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Benim tarifimden 24 tane içli kete çıktı.
  • Pişen keteleri soğuduktan sonra buzluğa da atabilirsiniz.
  • Yapan herkese afiyet şifa olsun inşallah. :):)

3 Malzemeli Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

3 Malzemeli Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağından biraz fazla pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un

    3 Malzemeli Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabımıza pudra şekeri, sıvı yağ ve unun bir kısmını alarak malzemelerimizi birbiri ile özleşene kadar karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ilave ederek malzemelerimizi karıştıralım. Hamurumuz el ile yoğurma kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edelim.
  • Kıvam almaya başlayan hamurumuza biraz daha un ilave ederek elimizle yoğurmaya başlayalım.
  • Hazır olan hamurumuzdan parçalar alarak elimizle yuvarlayarak şekil verelim ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize alalım. Bu ölçüler ile yaptığınızda 20 adet kurabiye elde edebilirsiniz.
  • Ardından kurabiyelerimizin üzerine tel çırpıcının en küçüğünün ucu ile bastırarak şekil verelim.
  • Daha sonra kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 160°C fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişmeye bırakalım. Kurabiyelerimizin üzerinin beyaz kalmasına dikkat edelim.
  • Pişen kurabiyelerimizi fırından alalım ve soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edelim. Afiyet olsun.

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağına yakın fıstık tozu
  • 125 gram paket yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 çay bardağı un

Çikolata sosu için

  • 150 gram sütlü çikolata

    Çikolatalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Fıstık yağ şeker ve un bir kapta yoğrulur.
  • Hamur iki eşit parçaya ayrılır uzun şeritler halinde açılır.
  • Streç filmle kaplanır 15 dk buzlukta bekletilir.
  • Çıkan hamur küçük parçalarla kesilip önceden ısıtılmış 180 derece alt üst fırında altı kızarana kadar pişirilir
  • Ilıyan kurabiyeler benmari eritilmiş çikolataya bulanarak üzeri süslenir. Afiyet olsun😋.

15 Mart 2021 Pazartesi

Karnabahar Köftesi (Efsane Lezzet) Tarifi

 

Karnabahar Köftesi (Efsane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet haşlanmış küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Karnabahar Köftesi (Efsane Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Karnabahar çiçeklerine ayrılır.
  • Kaynayan suya atılarak haşlanır.
  • Süzgece alınır ve suyunun tamamen süzülmesi beklenir. Yoğurma kabına karnabahar alınır.
  • Çatalla ezilir.
  • Üzerine diğer malzemeler eklenir ve güzelce yoğrulur. Bekledikçe kıvam alacağı için en az yarım saat buzdolabında bekletin.
  • Karnabaharın boyutuna göre galeta ununun ölçüsü farklılık gösterebilir. Eğer şekil vermekte zorlanırsanız galeta unu ekleyebilirsiniz.
  • Süre sonunda hazırlanan harçtan cevizden bir tık büyük parçalar alınır ve oval şekil verilir.
  • Bol kızgın yağda alt üst çevirerek pişirilir. Çok çabuk pişecektir çok fazla kızarmasına izin vermeyin. Afiyet şifa olsun inşallah 💞.

Ispanak Soslu Nefis Tavuk Yemeği Tarifi

 

Ispanak Soslu Nefis Tavuk Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo tavuk göğsü eti
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 200 gram bebek ıspanak
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet iri boy kapya biberi
  • 3 diş sarımsak
  • 4 tepeleme yemek kaşığı parmesan peyniri
  • Yarım silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı krema (125 ml )
  • 2 çay bardağı sıcak su (250 ml)
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 1 yemek kaşığı tereyağ+ 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı soğuk su + 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Ispanak Soslu Nefis Tavuk Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğüslerini ortadan ikiye inceltip dilerek ince bütün dilimler haline getirelim kalın olmasınlar,.
  • Tereyağ ve sıvı yağı kızgın tavada eritip, orta ateşten biraz yüksek derecede, etleri arkalı önlü çevirerek güzelce kızartıp bir tabağa alalım.
  • Geniş ve derin başka bir tava içine birer kaşık tereyağ ve sıvı yağı eritip yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı güzelce kavuralım.
  • Üzerine yıkanıp süzülmüş ıspanakları katıp az kavuralım ardına halka doğranmış kapya biberini ekleyip 3-5 daha çevirerek karıştıralım.
  • Sonra ocağı kısıp, üzerlerine, kremasını ve 2 çay bardağı sıcak suyla karıştırılmış tavuk bulyonu, suyla çırpılmış nişastayı, baharatlarını, parmesanı katıp karıştıralım.
  • Sos kaynamaya başlayınca ortaya yakın açıp, tavukları içine yerleştirelim ve kapak örtelim 15 dk pişirelim
  • Ardına sıcak olarak servis edelim. Afiyet şifa olsun.
  • Not: ben aynı tarifimi, jülyen doğranmış tavuk göğsü eti ile de yapıyorum, etleri ince uzun parmak büyüklüğünde dilimleyip aynı tarifimi bu şekilde de diyebilirsiniz.

Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi

 

Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

  • 500g dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1-2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım çay bardağından biraz fazla galeta unu
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patates püresi için;

  • 5 adet patates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çok az karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • İstediğiniz kıvamı alana kadar süt

Diğer malzemeler:

  • 1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 adet haşlanmış havuç
  • 1,5 su bardağı domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1-1, 5 su bardağı sıcak su (Kıvamına göre kesiniz ayarlayabilirsiniz )
  • Tuz ve kekik

    Patates Püresi Eşliğinde Bezelyeli Misket Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köftesi için gerekli olan bütün malzemeleri uygun bir kaba alıp güzelce yoğurun.
  • Daha sonra üzerini kapatıp 30dk buzdolabında bekletin. Köfte harcından parçalar kopartıp misketten biraz büyük köfteler yuvarlayın.
  • Uygun bir tava içerisine çok az sıvı yağ döküp, kızdırın. Köfteleri kızartın. Çok yüksek ateşte kızartmayın. Ara ara karıştırın. Kızaran köfteleri tavadan alın.
  • Aynı tavaya tereyağ ekleyin.
  • Önceden haşlamış olduğunuz bezelye ve küp şeklinde doğranmış havucu ekleyin.
  • 2-3 tur karıştırıp, salçayı ekleyip az daha kavurun.
  • Sonra domates püresini ekleyin.
  • Fokurdamaya başladığında sıcak olan suyu, tuz ve kekik ekleyip 1-2 dk daha pişirin.
  • En son olarak köfteleri ekleyip güzelce karıştırın. 5 dk kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin ve sonrasında ocaktan alın.
  • Kabuğu soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış patatesleri su içerisinde yumuşayana kadar haşlayın.
  • Pişen patatesin suyu süzün, sıcakken ezin ve püre haline getirin.
  • Sonra tereyağı ekleyin.
  • Son olarak tuz, karabiber ve istediğiniz kıvamı alana dek süt ekleyin. Afiyet olsun 😋.

Kremalı Demleme Makarna Tarifi

 

Kremalı Demleme Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 7-8 adet çeri domates
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • 200ml krema
  • Taze Biberiye
  • 250g burgu makarna
  • 2,5 su bardağı su

    Kremalı Demleme Makarna Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tenceremizi ocağa alalım ve içerisine zeytinyağımızı ekleyelim.
  • Sarımsaklarımızı doğrayarak yağımıza ekleyelim ve hafifçe kavuralım.
  • Daha sonra üzerine tereyağını ekleyelim ve eritelim.
  • Biber salçası ile domates salçasını ilave ederek karıştıralım.
  • Üzerine ortadan kestiğimiz çeri domatesleri, karabiberi, pul biberi ve tuzu ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Krema ve taze biberiyeyi de ilave edelim, karıştırmaya devam edelim.
  • Son olarak makarnamızı sosa ilave edelim. Suyumuzu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım ve makarnamızı pişmeye bırakalım.
  • Sosunu güzelce çeken kremalı demleme makarnamız servise hazır. Afiyet olsun.

Haydari Tarifi

 

Haydari Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 dilim beyaz peynir (2 yemek kaşığı kadar)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tutam dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Haydari Tarifi Yapılışı

  • Derin bi kaseye peyniri alıp çatalla ezelim.
  • Tereyağını tavaya alıp eritelim.
  • Naneyi ilave edip hafif kavurup soğumaya alalım.
  • Kasenin içerisine süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak, ince doğranmış dere otu ve kavurduğumuz naneyi içerisine döküp karıştıralım.
  • En son tuzu ilave edip karıştıralım.
  • Sıkma torbasına haydariyi alıp dilimlediğimiz salatalıkların üzerine sıkalım. Dilerseniz servis tabağında da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Giotto Pastası Fındıklı Yaş Pasta Tarifi

 

Giotto Pastası Fındıklı Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta( sarısı ve beyazını ayıralım)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 4 yemek kaşığı ılık su
  • 4 yemek kaşığı çekilmiş fındık

Krema için:

  • 3 paket sıvı krema
  • 500 gram mascarpone/ kaymak
  • 3 poşet kremşanti
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 2 şerit giotto

    Giotto Pastası Fındıklı Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  • Yumurtanın beyazını kar gibi olana kadar çırpalım.
  • Başka bir karıştırma kabında yumurta, vanilya şekeri, ve toz şekeri çırpalım.
  • Suyu ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Elenmiş un, nişasta ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim son olarak çekilmiş fındığı ekleyip çırpalım.
  • Çırptığımız yumurta beyazını 3-4 seferde ekleyip spatula ile söndürmeden yedirelim ( videodaki gibi).
  • Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba boşaltalım.
  • Ve önceden ısıtılmış 180 derecede pişirelim.
  • Krema hazırlanışı; Kremayı 3-4 dakika çırpalım.
  • Şeker ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Mascarpone ve krem santi ekleyip çırpmaya devam edelim.Hazırlanan kremadan en üstünü kaplamak için biraz ayıralım.
  • 2 şerit giottoyu çatal yardımı ile ezip kremaya ekleyip karıştıralım.
  • Pişmiş soğumuş keki kalıptan çıkarıp ortadan ikiye keselim.
  • Kremanın yarısını birinci kat’a yayalım ve çekilmiş fındık serpiştirelim, ikinci keki üzerine kapatalım ve kalan kremayı her yerine gelecek şekilde yayalım.
  • Üzeri için ayırdığımız kremayı sıkma torbasına alıp pastanın üzerini süsleyelim.
  • 1 gün önceden yaparsanız dahada lezzetli olur.

Mayonezli Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi

 

Mayonezli Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet ortaboy kabuğu soyulup rendelemiş havuç
  • 1/2 (yarım) türk kahvesi fincanı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı süzün yerinden yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 5-6 diş ezilmiş sarımsak

    Mayonezli Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yağı tavaya alıp biraz ısıtalım rendelenmiş havucu ekleyip 6-7 dakika kadar havuç yumuşayıncaya kadar kavuralım.
  • Ilıması için havucu kenara alalım.
  • O arada yoğurdun üzerine rendelenmiş sarımsak mayonezi ve tuzu ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine ılımış olan havucu ekleyip karıştıralım ve servis tabağına alalım işte hepsi bu kadar afiyet olsun hoşça kalın allah’a emanet olun.

Pizza Tadında Soslu Pamuk Poğaça Tarifi

 

Pizza Tadında Soslu Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya ( yaş mayada olur)
  • 2 yumurta ( sarıları üzeri için ayrılacak)
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un ( kontrollü ekleyin lütfen yumuşak bir hamur olmalı)

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber, pulbiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • 2 diş sarımsak

İç harcı için

  • 1 kase rendelenmiş veya doğranmış kaşar peyniri
  • 1 kase sucuk

    Pizza Tadında Soslu Pamuk Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Ilık süt, su ve yağı yoğurma kabına alalım üzerine yumurta akları ve mayayı ilave edelim şekeri de ekleyip karıştıralım, biraz un ilavesi yaparak unun üzerine tuzu ilave edelim ( mayanın üzerine direk tuz atınca mayanın etkisini azaltıyor)
  • Yavaş yavaş unu ilave ederek yoğuralım. Yumuşak bir hamur elde edip mayalanması için dinlenmeye bırakalım.
  • Sosu için baharatları bir kaba alalım.
  • Üzerine salçayı ilave edip yavaş yavaş suyu ilave edip karıştıralım. Koyu kıvamlı bir sos olmalı suyu kontrollü ekleyin lütfen sucuk ve peyniri doğrayalım.
  • Mayalanan hamuru 16-17 bezeye ayırıp yuvarlayalım( bezeleri dilediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz ben 20 tane yaptım)
  • Hamurları elimizle veya küçük oklavayla hafif açarak bir tarafına sostan sürelim.
  • Üzerine sucuk ve kaşar peyniri ilave edip önce üzerini kapatıp sonrada alt kısmı kapatalım.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim yaklaşık 30 dakika tepsi mayası yapalım. Süre sonunda üzerine hafif sıvı yağ ilave ettiğimiz yumurta sarısı sürelim.
  • Haşhaş tohumu serpelim yoksa susam veya çörek otu kullanabilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirelim.
  • Üzerine bir bez örtüp biraz dinlendirip servis edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.