20 Mart 2021 Cumartesi

Balaban Kebabı Tarifi

 

Balaban Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı bayat ekmek içi (çekilmiş)
  • 2 adet soğan
  • 1.5 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 2 adet tırnak pide
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı et suyu
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet domates
  • 2 adet biber

Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı küp küp doğrayın ve mümkünse ekmek içlerini incecik çektirin.
  • Bir kabın içerisine kıyma, ekmek içi, soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun.
  • Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Köfteleri elinizle yassılaştırarak döküm tavada önlü arkalı kızartın.
  • Domates ve biberleri de döküm tavada veya ızgarada közleyin.
  • Domates sosu için; Bir tavanın içerisinde tereyağını eritin. Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  • Salçanın kokusu çıkana kadar malzemeleri güzelce kavurun. Üzerine yavaş yavaş suyu ilave edin.
  • Sosu bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  • Tırnak pideleri küp küp doğrayın ve servis tabağının içerisine yerleştirin.
  • Et suyunu bir tencerede ısıtın. Daha sonra tırnak pidelerin üzerinde gezdirin.
  • Yoğurdu çırptıktan sonra pidelerin üzerinde gezdirin. Hazırladığınız domates sosunu da yoğurdun üzerine ilave edin.
  • En üst kısma pişmiş köfteleri, domates ve biberi yerleştirin.
  • Bir tavada tereyağını eritin ve köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Balaban Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte sinirleri alınmış, terbiye edilmiş ve dinlendirilmiş et kullanmaya özen gösterin.
  • Tarifte tırnak pide yerine ev yapımı Ramazan pidesi de kullanabilirsiniz.
  • Köftelere şekil verirken avuç içinizi hafifçe ıslatın.
  • Biber ve domatesleri fırında veya ocağın üzerinde közleyebilirsiniz.

Sivas Kebabı Tarifi

 

Sivas Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuzu eti (iri doğranmış)
  • 6 adet sivri biber
  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 5 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kase maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sivas Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve yuvarlak olacak şekilde dilimleyin.
  • Doğradığınız patlıcanları tuzlu suya koyarak 15 dakika bekletin.
  • Bu esnada biberleri ve domatesleri yıkayın. Domatesleri de patlıcanlar gibi yuvarlak olacak şekilde dilimleyin.
  • Maydanozları iri iri doğrayın. Patlıcanların suyunu süzün ve kağıt havlu ile kurulayın.
  • Derin bir tencere içerisine bol miktarda sıvı yağ koyun ve ısıtın.
  • Biber ve patlıcanları kızgın yağda kızartın ve kenara alın.
  • Kuzu etini bir tencerenin içerisine koyun. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve pişirin.
  • Etler piştikten sonra suyunu süzün. Tencereye tereyağı ve pişmiş etleri koyarak bir süre daha pişirin.
  • Üzerine ince doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.
  • Soğanlı etlerin üzerine patlıcanların yarısını dizin. Patlıcanın üzerine ise domateslerin yarısını dizin.
  • Domateslerin üzerine biberleri yerleştirin. Artan patlıcan ve domatesleri de biberlerin üzerine yerleştirin.
  • En üst kısma maydanozları serpiştirin. 
  • Bir kaseye 1.5 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı salçayı alarak karıştırın.
  • İçerisine karabiber ve tuz ilave edin. Hazırladığınız salçalı suyu yemeğin üzerine dökün.
  • Sivas kebabını önce yüksek ateşte, ardından kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.

Mantarlı Bonfile Tarifi

 

Mantarlı Bonfile Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 hamburger ekmeği
  • 6 bonfile
  • 1 limon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 500 gr mantar
  • 1 soğan
  • 150 ml krema
  • Tuz
  • Karabiber

Marine için

  • 1 diş sarımsak
  • 2 arpacık soğanı
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kekik

Mantarlı Bonfile Nasıl Yapılır?

  • Marine işlemi için, cam bir kaseye soğanları ve sar��msağı rendeleyin. Zeytinyağı, süt, kekik ekleyip karıştırın. Etleri bu karışıma ilave edip 3-4 saat bekletin.
  • Hamburger ekmeklerini enine ortadan ikiye kesin ve fırın ızgarasında kızartın. Mantarları küçük doğrayın ve limonlu suda bekletin.
  • Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Mantarları ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp kremayı ekleyin.
  • Bonfileleri sosuyla yapışmaz bir tavada yumuşayıp kızarıncaya kadar pişirin. Kremalı mantarı kızarmış ekmeklerin üzerine paylaştırın.
  • Bonfileleri üzerlerine yerleştirin. Taze biberiye yapraklarıyla pişirilmiş elma dilim patates ile sıcak servis yapın.

Patso Tarifi

 

Patso Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram donmuş patates
  • 2 adet sandviç ekmeği
  • 2 adet uzun sosis (isteğe göre)
  • Kornişon turşu
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Sıvı yağ 

Patso Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle donmuş patatesleri fritöze veya sıvı yağla doldurulmuş tavaya alın.
  • Patatesleri çevirerek kızartın. Kızartma işleminin ardından kağıt havlu üzerinde bekletin ve fazla yağını süzdürün.
  • Başka bir tavaya 1 yemek kaşığı margarin koyun ve eritin.
  • Yağ eridiğinde sosisleri üzerine alarak çevirerek kızartın.
  • Sandviç ekmeğinin arasına önce kızarttığınız sosisi, daha sonra patatesleri koyun.
  • Ekmeğin içerisine isteğe göre ketçap, mayonez, ve kornişon turşu ekleyin.
  • Sandviç ekmeğini içindekiler taşmayacak şekilde kapatın ve tost makinesinde bastırın. Afiyet olsun.

Karpatka Tarifi

 

Karpatka Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 5 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gram tereyağı

Kreması için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gram tereyağı
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 2 paket vanilin
  • 10-15 adet ahududu

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Karpatka Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; Ufak bir tencerenin içerisine su, tuz ve tereyağını koyarak kaynatın.
  • Su kaynar hale geldiğinde içerisine un ekleyin ve topaklar gidene kadar karıştırın.
  • Hamuru pişirdikten sonra başka bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
  • Hamur ılımaya başladığında kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ilave edin.
  • Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra ikiye bölün. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba hamurun yarısını alın ve yayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Hamur piştiğinde kalıptan çıkartın ve kenara alıp oda sıcaklığında soğutun. Bu esnada diğer hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve pişirin.
  • Kreması için; Tereyağı ve ahududu dışında kalan malzemeleri tencereye aktarın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli çırparak pişirin.
  • Kremanın üzerini streç film ile örtün ve kenara alarak soğutun.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kasede çırpın. Daha sonra kremanın içerisine yavaş yavaş dökerek karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Hamuru kelepçeli kalıbın içerisine alın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve her tarafa yayın.
  • En üst kısma ahududuları yerleştirin. Diğer hamuru üzerine kapatın ve hafifçe bastırın.
  • Hazırladığınız karpatka tatlısını buzdolabında en az 3 saat dinlendirin. Krema sertleştiğinde kalıbı çıkartın.
  • Karpatka pastasını dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.

Göce Çorbası Tarifi

 

Göce Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 küçük kase göce bulguru
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Göce Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereye su koyun ve ısıtın.
  • Su ılımaya başladığında içerisine göce bulgurunu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Bir kasenin içerisinde yoğurt, yumurta ve unu karıştırın.
  • Çorbanın suyundan bir miktar alın ve yoğurtlu terbiyeye koyarak ılıtın.
  • Ardından yoğurtlu terbiyeyi çorbanın içerisine ilave edin.
  • Bir tutam tuz ekledikten sonra bir taşım pişirin.
  • Sos tavasına tereyağını alın ve eritin. Yağ eridiğinde içerisine naneyi ilave edin.
  • Hazırladığınız çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Naneli sosu çorbanın üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

19 Mart 2021 Cuma

Peynirli Salatalık Tarifi

 

Peynirli Salatalık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 veya 3 adet salatalık
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı koyu yoğurt
  • 100 gram süzme peynir veya
  • 100 gram labne peyniri
  • Biraz taze soğan yeşil kısmı
  • Bir dış ezilmiş sarımsak
  • Bir tutam taze nane
  • Bir tutam dereotu
  • Acı kuru biber (Sevenleri için )

    Peynirli Salatalık Tarifi Yapılışı

  • Lor, süzme peynir, yoğurt bir kabın içinde ezerek karıştırılır.
  • Ezilmiş sarımsak eklenir veya varsa bir tane taze sarımsak doğranır.
  • İnce kıyılmış taze soğan, dereotu ve taze nane eklenerek tekrar karıştırılır.
  • Kuru süs biberi elle ufalanır içine ilave edilir. Acıyı sevenler içine mutlaka ilave edin. Derim 🥰.
  • Peynirin tuzuna dikkat ederek gerekirse tuz eklenir ve iç malzemesi hazırlanır.
  • Salatalıklar çok ince olacak şekilde kesilir, sarılacak kadar ince olmalıdır.
  • İnce bir dilim salatalığın ucuna tatlı kaşığı ile peynirli harç konur ve sarılır.
  • İç malzeme bitinceye kadar devam edilir, bittikten sonra tabağa yerleştirilir. Afiyetler olsun.

Sütlü Domates Çorbası Tarifi

 

Sütlü Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet büyük boy sulu domates (kışlık olarak hazırladığınız domates püresinden de kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 2 çay bardağı sıcak süt
  • 2 adet sarımsak

Servisi için;

  • Yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri

    Sütlü Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin.
  • 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tereyağında kavurun.
  • 5 adet rendelenmiş domatesi ve 2 adet rendelenmiş sarımsağı kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin.
  • Üzerine 4 su bardağı sıcak suyu ilave edin.
  • Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
  • Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
  • Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin.
  • Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun 🖤.

Tavuk Sote Tarifi

 

Tavuk Sote Tarifi  İçin Malzemeler

  • Yarım kg tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

    Tavuk Sote Tarifi Yapılışı

  • Tavuk etini kuşbaşı doğrayın.
  • Soğanları yemeklik, biberleri julyen doğrayın, domatesleri de küp küp doğrayın.
  • Kısık ateşte tavukları arada karıştırarak kavurun.
  • Suyunu biraz çektikten sonra soğanları ve ince kesilmiş sarımsağı ekleyin.
  • 1-2 dk kavurduktan sonra biberleri ilave edin.
  • Biberler de sotelenince domatesi, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyip pişirmeye devam edin.
  • Son olarak 1 bardak suyu ekleyin ve etler pişene kadar kapağı kapalı bir şekilde pişirin.
  • Tavuk sote çok pratik bir yemek, isterseniz makarna ile de servis edebilirsiniz.

Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi

 

Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • 2 adet havuçu kısa şeritler şeklinde doğrayın.
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun ,sarı rengini vermeye başladığı zaman tereyağı ekleyin.
  • Tereyağı eriyince pirinçi ekleyin ve 3 dk kavurun.
  • Tuz, karabiber ,zerdeçal ekleyin ve 3 su bardağı sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.
  • Pişince kaşık ile alt üst karıştırın bir tutam dereotu ve bir tutam maydanoz ekleyin tekrar karıştırın.
  • 5 dk demlenmeye bırakın. Mutlu kalın 😍

Kedidili Yaş Pasta Tarifi

 

Kedidili Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 30 adet kedidili bisküvi
  • Kakao

Muhallebisi İçin;

  • 750 ml süt
  • 2 çay bardağı un
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 200g labne peyniri

Bisküvileri ıslatmak için;

  • 3ü1 arada kahve
  • Ilık su

Dışı için;

  • Krem şanti

    Kedidili Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tatlımızın muhallebisini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye süt, un ve şekeri alalım, çırpma teli yardımı ile karıştırarak pişirelim.
  • Koyulaşıp kıvam alan muhallebimizin içerisine vanilya ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Ocaktan aldığımız muhallebimizi daha hızlı soğuması için cam karıştırma kabına aktaralım.
  • Üzerini muhallebiyle temas edecek şekilde streçleyelim ve soğumaya bırakalım. Burada kullandığınız streç muhallebinizin üzerinin kabuklanmasını önleyecektir.
  • Muhallebimiz soğuduktan sonra üzerini açalım, labne peynirini ekleyerek mikser yardımı ile çırpalım.
  • Streç filmden iki parça keselim ve uçları üst üste gelecek şekilde yan yana tezgaha yerleştirelim.
  • Bisküvilerimizi ıslatmak için bir kase içerisinde kahvemizi ılık su ile çözdürelim.
  • Kedidili bisküvilerimizi kahveye batıralım ve streç film üzerine dizelim. Ben kedidillerini 10’arlı 3 sıra şeklinde dizdim. Siz bisküvi miktarlarını azaltıp çoğaltarak dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz.
  • Bisküvileri dizdikten sonra kremamızı üzerine dökelim ve güzelce yayalım. Ardından süzgeç yardımı ile üzerini kakao ile kaplayalım.
  • Strecin uzun kenarlarından birini tutalım ve pastamızı sararak rulo haline getirelim, diğer ucunu da sıkıca tutturalım.
  • Şekil verdiğimiz pastamızı tabağa alalım, buzdolabına kaldıralım ve vaktiniz yoksa en az 2-3 saat vaktiniz varsa 1 gece kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen pastamızın üzerini açalım, iki kenarından da ince bir dilim keserek kenarlarını düzeltelim.
  • Krem şantimizi paketin üzerinde yazan ölçüye göre hazırlayalım ve pastamızın dışını krem şanti ile kaplayalım.
  • Kalan krem  şantimizi sıkma torbasına aktaralım ve pastamızın üzerini dilediğimiz gibi süsleyelim. Üzerine kakao serpelim. Kedidili ile rulo pastamız servise hazır. Afiyet olsun.

Çilekli Naked Yaş Pasta Tarifi

 

Çilekli Naked Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya tarifi;

  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı ılık su
  • Vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Pastacı kreması;

  • 500 ml süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 80 gram toz şeker (1/3 su bardağı+1 yemek kaşığı)
  • 30 gram un (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 30 gram nişasta (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 1 çimdik tuz
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Çilekli Naked Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  • Pandispanya hazırlanışı ;4 yumurta, 4 kahve fincanı şeker, 4 kahve fincanı un, 1 kahve fincan ılık su, vanilya, 1 paket kabartma tozu.
  • Sarı ve beyazları ayrılır, 2 kahve fincanı şekeri beyazları köpük olana kadar çırpılır.
  • Ayrı bir kapta yumurta sarılarıyla kalan 2 fincan şeker rengi açılana kadar çırpılır.
  • Sonra o beyaz köpük olan yumurta akı yavaş yavaş spatulayla sarısıyla olan karışıma yedirilir ılık suyu koyulur.
  • Yavaşça alttan üste doğru karıştırılır.
  • Havası içinde kalması için, en son un kabartma tozu vanilyayı elenip karıştırılır, 16 cmlik kalına dökülür.
  • 160 derece alt üst fanlı ayarda 30- 35 dk pişirilir.
  • Krema hazırlanışı; süt tencerede orta ateşte ısıtılmaya başlatılır.
  • Bir karıştırma kabında yumurta sarısı ve şeker karıştırılır.
  • Un, nişasta, elenir, tuz ve vanilya da eklenir.
  • Isınan sütten 1 kepçe alınıp karışıma dökülür çırpma teliyle karıştırılır.
  • Ardından 2 kepçe daha süt dökülüp karıştırılır.
  • Tencerenin içine yumurtalı karışım dökülür, hızlıca çarpılır.
  • Hemen kıvam alacaktır, tereyağı eklenir, karıştırılır.
  • Pürüzsüz kıvam alan krema borcama dökülür üstüne değecek şekilde streç örtülür.
  • Oda ısısına geldikten sonra dolapta 1 gün bekletilir.
  • Ertesi gün katılaşan krema mikser yardımıyla biraz karıştırılır, pastaya sürme kıvamına gelir.
  • Bu krema tarifi çok garantili ve tam tutan tariftir.

    Dinlenen kek ve krema istenilen şekilde birleştirilip süsleme yapılır. Afiyet olsun :).

Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi

 

Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

Dışı için:

  • 360 gram konserve nohut (3 su bardağına yakın)
  • 3 adet orta boy haşlanmış patates
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber

İçi için:

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı esmer şeker (beyaz toz şeker de olur)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 paket kuş üzümü (30 gram) (sıcak suda 10 dakika bekletilecek)
  • 1 paket dolmalık fıstık (23 gram)
  • 2 yemek kaşığı tahin (en son eklenecek)

Üzerine:

  • Tarçın
  • Limon suyu (opsiyonel)

    Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi Yapılışı

  • Dışını hazırlarken: patatesleri soyup 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimliyoruz.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip tam 17 dakika haşlıyoruz.
  • Püf nokta: patatesler haşlanırken suyun içinde parçalanmamalı, çatalla kontrol edip ortasına batırdığınızda ayrılıyorsa süzebilirsiniz.
  • Haşlanan patatesleri süzüp soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada konserve nohutları süzüp iyice yıkıyoruz ve tüm kabuklarını ayıklıyoruz.
  • Soğumuş patatesleri ve nohutu rondoya alıp çekiyoruz.
  • Birkaç tur döndürdükten sonra tahin, tuz, tarçın ve karabiberi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar rondoda çekiyoruz.
  • İçini hazırlarken: iç harcı için soğanları soyup piyazlık doğruyoruz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tavaya alıyoruz.(ben elimde 4 adet beyaz soğan olduğundan 1 adedini mor soğan kullandım. ).
  • Büyük ocakta en kısık ateşte soğanlar solana kadar karıştırarak kavuruyoruz.
  • Esmer şekeri ilave edip şekerler eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Ardından dolmalık fıstığı ilave edip, soğanlar tamamen kavrulana kadar yine kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pişen soğanları ocaktan alıp tuz, tarçın, yenibahar, karabiber, suda bekletip süzdüğümüz kuş üzümü ve tahini ekleyip iyice harmanlıyoruz.
  • İç harcı ve dış harcı streçleyip buzdolabına kaldırıp birkaç saat dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen harçları buzdolabından çıkarıyoruz.
  • Dış harçtan 1 yemek kaşığı tepeleme (dolu dolu olsun) alıp iki streç film arasında parmak uçlarımızla hafifçe bastırıp yayarak açıyoruz ve ortasına iç harçtan 1 yemek kaşığı koyup, streç film yardımıyla bohça gibi kapatıp yuvarlak şekil veriyoruz ve streçe sarılı şekilde kenara alıyoruz.
  • Püf nokta: dış harcı ince tutmayın, yarım parmak kalınlığında olsun. Harçlar bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. 1 saat kadar buzdolabında (lezzeti daha da otursun istiyorsanız 1 gece) streç filme sarılı şekilde dinlendirdikten sonra dikkatlice streç filmi açıp servis tabağına alıyoruz.
    Üzerlerine tarçın serpiştirerek (dilerseniz limon suyu da sıkarak) servis ediyoruz.

    Masanın geri kalan mahareti Madam Despina’nın :)

    Deneyen herkese afiyet olsun efendim.