30 Nisan 2021 Cuma

Parmak Yedirten Efsane Tavuklu Siron Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı tavuk suyu

Yoğurtlu sos için;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

    Yapılışı

  • Yufkamızdan bir tanesini alalım, tezgaha sererek rulo şeklinde, ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde saralım. Hazırladığımız ruloyu 2 eşit parçaya keselim. Diğer yufkalarımızı da aynı  hazırlayalım.
  • Ardından yufkaları 2-3 parmak kalınlığında parçalara bölelim.
  • Yufkalarımızı uygun bir tepsi ya da fırın kabına güzel bir şekilde dizelim, önceden ısıtılmış 180°C fırında kızartalım.
  • Sosu için ocağa aldığımız uygun bir tavanın içerisine sıvı yağı alalım, üzerine salçayı ilave edelim ve karıştıralım.
  • Karabiber ve tavuk suyunu da ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Ben butları haşladığım suyu kullandım. Haşlayacağınız suya tuz ilave etmeyi unutmayın.
  • Fırından aldığımız yufkalarımızın üzerine tavuk suyunu, her yerine gelecek şekilde gezdirelim ve 10 dakika daha fırına verelim.
  • Fırından aldığımız yufkaları uygun bir tabağa alalım, içerisine sarımsak eklediğimiz çırpılmış yoğurdu üzerine gezdirelim. Yoğurdun tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Salçalı sosu da yoğurdun üzerine ekleyelim.
  • Haşlayıp didiklediğimiz tavuk butunu da ekleyelim ve kıyılmış maydanoz serpiştirerek tavuklu sironumuzu servis edelim. Afiyet olsun.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç (300g)
  • 1 paket ceviz içi (150g)

Şerbeti İçin;

  • 4 su bardağı şeker
  • 2 litre Süt
  • 1 paket vanilya

    Güllaç Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım. Bunun için ocağa aldığımız tencereye şeker, süt ve vanilyayı alalım. Karıştırarak şekerler eriyene kadar karıştıralım.
  • Hazır olan şerbetimizi ocaktan alalım ve el yakmayacak sıcaklığa gelene kadar yaklaşık 5 dakika ılımaya bırakalım.
  • Güllaç yapraklarımızı sütle ıslatarak tepsimize alalım. 6 veya 7 adet güllaç yaprağını bu şekilde ıslatarak üst üste düzelim, dövülmüş ceviz içini üzerine serpelim.
  • Ardından tekrar kalan güllaç yapraklarını sütlü şerbet ile ıslatarak üst üste dizelim.
  • Hazırladığımız güllacımızı 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Güllacımızın üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim. Ben antep fıstığı ve çilek dilimleri ile süsledim. Güllacımız servise hazır. Afiyet olsun.

29 Nisan 2021 Perşembe

Kabak Sarması Tarifi

 

Kabak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 100 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı karabiber

Kabak Sarması Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabakları bol suyla yıkayıp kurulayın. Ardından rulo olacak şekilde uzun ince doğrayın.
  • Bir kasenin içinde yarım yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber ve tuzu karıştırın. Bu karışımı kabakların üzerine fırça yardımıyla sürün.
  • Sosladığınız kabakları fırında 10 dakika pişirin.
  • İç harcı için; Derin bir kasede kıyma, pirinç, domates püresi, karabiber ve kimyonu karıştırın.
  • Fırınlanmış ve soğutulmuş kabakların içerisine, hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup rulo şeklinde sarın.
  • Hazırladığınız kabak ruloları tepsiye dik bir şekilde yerleştirin.
  • Zeytinyağını sos tavasında kızdırın ve içerisine sarımsak tozu ilave edin.
  • Sarımsaklı zeytinyağını kabakların üzerinde gezdirin.
  • Kalan iç harcı salça ile birleştirin. Üzerine sıcak su ekleyerek kıvamını açın.
  • Hazırladığınız karışımı kabak ruloların üzerinde gezdirin. Kabak sarmasını önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Açılmasını önlemek için ortadan tahta şiş geçirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Fırında Bebek Patates Tarifi

 

Fırında Bebek Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bebek patates
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 10 diş arpacık soğan
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • 1 dal taze biberiye
  • 1 kaşık tereyağı 

Fırında Bebek Patates Nasıl Yapılır?

  • Bebek patatesleri bütün bir şekilde fırın tepsisine alalım.
  • Arpacık soğanları soyalım ve bütün bir şekilde patates olan tepsiye alalım.
  • Sarımsakların yarısını ezelim ve patatesleri sarımsak zeytinyağı tuz ve karabiberle harmanlayıp önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra patatesleri ikiye bölerek tüm sebzeleri tavaya alalım tereyağı ve biberiye yaprakları ve kalan 2 diş ezilmiş sarımsakla beraber tavada çevirelim ve sıcak servis edelim. Afiyet olsun.

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi

 

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr çeri domates
  • 3 dal taze soğan
  • 20 gr dolmalık fıstık
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Taze nane 
  • 1 dal taze biberiye
  • Rendelenmiş parmesan peyniri 

Fırında Cherry Domates Salatası Nasıl Yapılır?

  • Çeri domatesler ikiye bölünerek fırın tepsisine alınır. Taze soğanların beyaz kısımları istenilen şekilde doğranır.
  • Biberiye yaprakları tuz karabiber ve zeytinyağı ile domateslerin dağılmamasına dikkat edilerek harmanlanır.
  • 180 C ısıtılmış fırında 7 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğuması beklenir ve içerisine taze soğan taze nane ve kavrulmuş küner içi eklenerek servis edilir.
  • Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri salatanızı daha da lezzetlendirecektir. Afiyet olsun.

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mantar (istiridye mantarı tercih edebilirsiniz)
  • 50 gr tereyağı
  • 2 dal frenk soğanı ya da taze soğan
  • 3-4 dal maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 
  • Karabiber 

Mantar Sote Nasıl Yapılır?

  • Mantarların temizlendiğinden emin olun. Taze otları ince kıyın.
  • Bir tavaya tereyağını alın ve eritin. Artından mantarları atın ve suyunu kaybetmeden pişmesini sağlayın.
  • Önce suyunu çekecek ardından yağı kalıncaya dek soteleme işlemine devam edin ardından taze baharatları ve tuz ve karabiberi ekleyerek tavadan alın. Afiyet olsun.

1 Porsiyon Mantar Sote Kaç Kalori?

  • Bir porsiyon mantar sote, ortalama 190 kalori değerindedir. Diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi

 

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç yaprağı (12 yaprak)
  • 2 litre süt
  • 400 gr şeker
  • 100 gr. beyaz çikolata
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • 500 gr çilek
  • 500 gr frambuaz
  • 100 gr toz fıstık

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütü ve şekeri kaynatıp sonra çikolatamızı ilave ediyoruz.
  • Süt, şeker ve çikolata karışımlı şerbeti soğuması için oda sıcaklığında bekletiyoruz.
  • Şerbet eli yakmayacak seviyeye geldiğinde, kullanıma hazır demektir.
  • Güllaç yapraklarımızı ayrı bir kapta şerbetle ıslatıp borcama diziyoruz.
  • Yaprakların yarısını şerbetleyip borcama dizdikten sonra, arasına dilimlenmiş çilek, frambuaz ve fıstık koyuyoruz.
  • Tekrar geri kalan güllaç yapraklarını ıslatıp aynı şekilde borcama diziyoruz.
  • Kalan sütü, güllaç yapraklarına yedirerek döküyoruz.
  • Dinlenen güllacı süsleyerek porsiyonlarına ayırıyoruz. Afiyet olsun.

Beyaz Çikolatalı Güllaç Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Şerbet kesinlikle ne çok soğuk, ne de kaynar olmalı. Eli yakmayacak sıcaklıkta olması gerekir.
  • Eğer şerbet soğuk olursa tatlımız kabarmaz, eğer çok sıcak olursa tatlımız hamur kıvamına gelir.
  • Güllaç yapraklarını borcama dizerken ara katlarına mutlaka süt gezdirin. Bu sayede daha iyi kabaracaktır.
  • Tatlıyı hazırladıktan sonra en az 1 saat dinlendirin.
  • Verilen ölçülerden 12 kişilik beyaz çikolatalı güllaç hazırlayabilirsiniz.

Çömlek Kebabı Tarifi

 

Çömlek Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Kebabı yapmak çömlek ya da testi
  • 1 kg kuzu kuş başı doğranmış, kuzu kol tercih edebilirsiniz. 
  • 200 gram kuyruk yağı
  • 4 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 20 adet arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Kimyon
  • Ağzını kapatmak için kullanılacak hamur için
  • 200 gr un 
  • Su

Çömlek Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Orijinalinde kömür ateşinde pişmekte ya da tandırlarda pişmektedir. Ancak sizin böyle bir imkanınız yoksa yüksek ısıdaki fırında da pişirebilirsiniz.
  • Çömleğin içerisine sırası ile sıvıyağ, kuyruk yağı et, sebzeler domates konulur en üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesler yerleştirilir ve kalan kuyruk yağı tereyağı ve baharatlar da eklenerek ağzı sıkıca kapatılır.
  • Ağzını kapatmak için hamur hazırlanır ve hamurla kapatılır. Hamurun ortası hava alması için delinir.
  • Çömlek kebabı hazır olduğunda köz üzerine ya da fırına verilir ve yaklaşık 3 saat pişirilir. Ardından sıcakken çömlek kırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

Çömlek Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çömlek kebabında kuzu eti kullanmanız lezzeti arttıracaktır. 
  • İçerisine biber soğan domates gibi sebzeleri arttırabileceğiniz gibi çeşitli sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
  • Etleri çömleğe koymadan marine etmekte fayda var. Böylece hem daha lezzetli olacak, hem de daha çabuk pişecektir. 
  • Kuzu eti marine edilirken bir miktar süt eti daha çabuk yumuşatacaktır. 
  • Közde yapılacaksa testi köze gömülür ve ısıtılır. Köz sürekli desteklenerek ısıyı kaybetmemesi sağlanır.
  • Etlerinizin sert kalmasından endişeleniyorsanız ön haşlama işlemi yaparak daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çömleğin ağzı hamurla kaplanmadan önce bezle de kapatılmalıdır. Ardından hamurla kapatılmalı ve hava alıp daha iyi pişmesi için hamurun ortası delinmelidir. 
  • Çömlek içindeki tüm malzemelerin eşit bir şekilde pişmesi için ara ara sallanmalıdır ve ateş kontrol edilerek pişirilmelidir.
  • Dilerseniz evde fırında yüksek derecede de pişirebilirsiniz.
  • Hamur piştiğinde kebapta pişmiş sayılabilir. Pişme derecesini hamura bakarak anlayabilirsiniz. 

Sütlü Nuriye Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • Hazır baklavalık yufka

İç malzemesi;

  • 250 gram yaş kadayıf
  • 1 su bardağı kırık ceviz

Üzeri için;

  • 1 su bardağı tereyağ

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı süt
  • 3 su bardağı şeker

    Yapılışı

  • Kadayıfı derin bir kabın içerisine alalım. Diderek kadayıfı ufalayalım.
  • Baklavalık yufkadan iki adet üst üste tezgaha serelim.
  • Üzerine her yerine gelecek şekilde eşit miktarda kadayıf serelim ve üzerine ceviz dökelim.
  • Rulo yapalım ve iki parmak genişliğinde kesip borcama dizelim.
  • Üzerine erittiğimiz tereyağını ister bir fırça yardımıyla isterse yemek kaşığıyla her yerine gelecek şekilde yağlayalım.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.
  • Süt ve şekeri tencereye alalım.
  • Kaynayıncaya kadar pişirelim.
  • Kaynayınca bir iki dakika kaynaması yeterli.
  • On dakika sütü ılımaya bırakalım.
  • Fırından çıkan tatlı ılık süt ılık bir şekilde şerbetliyoruz.
  • Tatlımızın yanında dondurma ile servise hazır. Afiyet olsun 😋.

Mükemmel Kremasıyla Hem Hafif Hemde Çok Lezzetli Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Mükemmel Kremasıyla Hem Hafif Hemde Çok Lezzetli Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker

Kek için;

  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galete unu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Krema için;

  • 5 su bardağı süt 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Piştikten sonra yarım paket krem şanti

Üzeri için;

  • Hindistan cevizi
  • Toz fıstık

    Mükemmel Kremasıyla Hem Hafif Hemde Çok Lezzetli Kıbrıs Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini yapıyoruz.
  • Tencereye şekeri ve suyu alıp ateşe alalım kaynadıktan sonra 10 dakika daha kaynatıp ateşten alıp soğumaya bırakalım.
  • Tatlımızın hamurunu yapmak için yumurtayla şekeri iyice çırpıyoruz daha sonra diğer bütün malzemeleri ekleyip birkaç dakika çırpıyoruz yağlanmış tepsiye tatlımızın hamurunu ekliyoruz.
  • 170 derecelik fırında alt üst ayarda 25 yada 30 dakikada pişiriyoruz.
  • Tatlımız fırındayken kremamızı yapıyoruz.
  • Tencereye kreme malzemelerini ekleyip ateşe alıyoruz kıvam alana kadar çırpıyoruz pişen kremamızın içine yarım paket krem şantiyi ekleyip bikaç dakika çırpıyoruz.
  • Pişen tatlımızın fırından alıp soğuk şerbetimizi ekliyoruz onun üzerine kremamızı ekleyip en son süslemek için hindistan cevizi toz fıstık serpiyoruz.
  • Tatlımızı dolapta 2 saat bekletilip servis edilir afiyet olsun.

Tavuk Çöp Şiş-Adana Kebap (Evde Kısa Sürede Mangal Keyfi) Tarifi

 

Tavuk Çöp Şiş-Adana Kebap (Evde Kısa Sürede Mangal Keyfi) Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk için malzemeler;

  • 500 gram tavuk
  • 2 kaşık yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • 6 çeri domates
  • 2 soğan
  • 5 yeşil biber
  • Kekik
  • Toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Adana için malzemeler;

  • 500 gram kıyma
  • 1 kırmızı kapya biber
  • 3 yeşil biber
  • 3 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 kaşık galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

    Tavuk Çöp Şiş-Adana Kebap (Evde Kısa Sürede Mangal Keyfi) Tarifi Yapılışı

  • Tavuk yapılışı; Tavuklar kuşbaşı doğranır ve malzemeler karıştırdıktan sonra en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Çöp şişlere domates soğan ve biberler tavukların aralarına yerleştirilir.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirerek 200 derece ısınmış fırında kızarana kadar kontrollü pişirilir.
  • Adana yapılışı; Soğan robotta çekilir ve suyu sıkılarak kıymaya eklenir.
  • Biberler robotta çekilir ve suları süzülerek kıymaya eklenir.
  • Baharatlar ve galeta unu da eklenerek yoğrulur en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Kalın çöp şiş ile daha iyi tutuyor.Portakal büyüklüğünde parçalar alarak uzun ince halde şişe geçirilir.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirilir.
  • 280 derece ısınmış fırında kontrollü pişirilir.

Hem Tadıyla Hem Görüntüsüyle Şahane Bisküvili Pasta Tarifi

 

Hem Tadıyla Hem Görüntüsüyle Şahane Bisküvili Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 paket kakaolu bisküvi
  • Yarım paket petibör bisküvi

    Hem Tadıyla Hem Görüntüsüyle Şahane Bisküvili Pasta Tarifi Yapılışı

  • 1 litre süt, 1 yumurta, 4 yemek kaşığı un, 1 paket şekerli vanilin, 1 su bardağı toz şeker ve 3 yemek kaşığı kakaoyu göz göz olana kadar sürekli çırparak pişiriyoruz.
  • Ardından 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyip 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Pişen muhallebimizi mikserle güzelce çırpıyoruz. Bisküvileri kabımızın tabanına dizip üstüne muhallebimizi döküyoruz.
  • Bir sıra kakaolu bisküvi bir sıra petibör bisküvi olacak şekilde dizmeye devam ediyoruz.
  • Son olarak üzerine üzerine rondodan çektiğimiz kakaolu bisküvileri serpiyoruz. Afiyet olsun 🥰.

Kıymalı Pide (Kaşar Peynirli Sucuklu) Tarifi

 

Kıymalı Pide (Kaşar Peynirli Sucuklu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağına yakın un ( siz yinede kontrollü kullanın.her un bir olmuyor çünkü)

İç malzemeleri:

  • 300 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan (Küçük kıyılmış)
  • Orta boy 3 tane domates
  • İnce ince kıyılmış 2 tane biber
  • Yarım çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, pul biber (Sizler damak zevkinize göre baharat ekleyebilirsiniz.ayrıca malzemeleri de çoğaltabilirsiniz)

    Kıymalı Pide (Kaşar Peynirli Sucuklu) Tarifi Yapılışı

  • Ilık sütü ve suyu yoğurma kabına koyun.
  • Üzerine maya yı, sıvı yağı, şekeri ve tuzu ilave edip karıştırın.
  • Bi 4-5 dakika bekletin. Sonra yavaş yavaş ununu ilave edip yoğurmaya başlayın.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra 40 -45 dakika mayalandırmaya bırakın.
  • Mayalanan hamurdan aşağı yukarı 13, 15 tane beze çıktı. Bezeleri tek tek uzunlamasına açın ve hangi iç malzemesi yapacaksanız koyun ve önce uçlardan karşılıklı kapatın.
  • Sonra yanlardaki hamurları içe doğru kapatın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine koyun ben 4-5 pideyi sığdırdım.
  • Önceden ısıtılmış 180, 200 derecelik fırında pişirin üzeri kızaran pidelerimiz fırından çıkınca üzerlerine tereyağı ve ya margarİn sürünüz. Afiyet olsun🥰.