2 Eylül 2021 Perşembe

Aşure Tarifi

 

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram buğday
  • 300 gram kuru fasulye
  • 300 gram nohut
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 300 gram malatya sarı kuru kayısı
  • 300 gram beyaz kuru üzüm
  • 4 adet yeşil elma
  • 2 yemek kaşığı dolusu karanfil
  • 1.200 gram şeker (Şekeri damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim, ilk olarak daha az ekleyip daha sonra çoğaltmanız her zaman garanti sonuç verir ️)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal (Bunu eklemek zorunda değilsiniz, arzuya göre eklenebilir.)

Süslemek için

  • Fındık (Kavrulmuş hali çok yakışıyor)
  • Antep fıstığı
  • File badem
  • Nar
  • Tarçın

    Aşure Tarifi Yapılışı

  • Bir gece önceden buğday, nohut ve kuru fasulyeyi suları dupduru olacak şekilde yıkıyoruz (İyice yıkanması gerekiyor, yaklaşık 10 kez suyunu döküp yıkamışımdır) nohut ve kuru fasulyeyi bir gece suda bekletiyoruz (Ilık suda bekleyecekler)
  • 2 saat ılık suda bekleyen buğdayı tekrar yıkayıp, suyunu süzdükten sonra yeni su ilavesi yapıp düdüklü tencerede 15 dakika pişirip altını kapatıyoruz (Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su eklenebilir)
  • Ertesi günün sabahı suda beklettiğimiz nohut ve kuru fasulyenin suyunu süzüp yıkıyoruz ve her birini ayrı olacak şekilde düdüklü tencerede üzerlerini bir parmak geçecek kadar suda haşlıyoruz.
  • İyice yıkadığımız pirincide yarım saat suda haşlıyoruz. Buğday suyunu çekmişse üzerine tekrar su ekleyip iyice patlayıp helmelene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz (Diri kalmaması gerekiyor)
  • Haşlanan pirinci ekleyip birlikte kaynamasını sağlıyoruz. Ardından haşlanan nohut ve kuru fasulyeyi suları ile birlikte buğdayın içine ekliyoruz.
  • Üzüm ve kayısıyı da iyice yıkayıp ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlıyoruz (Kayısılar haşlanmadan önce çok minik doğranmalı)
  • Karanfili yarım su bardağı suda ağzı kapalı bir şekilde 5 dakika kaynatıp bir kenarı bırakıyoruz. Elmaların kabuklarını soyup küçük küpler haline getirip üzerini çok az geçecek suda hafif haşlıyoruz (Maksimum 5 dakika)
  • Kayısı, kuru üzüm, elmalar ve karanfilin suyunu da buğdayın içine ekliyoruz (Bu esnada ocağımızın altı kısık ateşte açık olacak) tüm malzemeler eklendikten sonra şekerini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ayrı bir kasede nişastayı süt ile inceltip zerdeçalı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Aşurenin suyundan nişastalı karışıma alarak alıştırma yapıyoruz (Topaklanmaması için) azar azar aşurenin içine ekleyip hızlıca karıştırıyoruz.
  • Kıvam alan aşurenin altını kapatıyoruz (Kıvamı çok koyu olursa sıcak su eklemesi ile kıvamı ayarlanabilir. ) ilk sıcağı çıktıktan sonra kaselere paylaştırıp arzu edilen şekilde süslüyoruz.

Çikolatalı Çilekli Pasta Tarifi

 

Çikolatalı Çilekli Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 150 gram şeker
  • 200 ml buttermilk (200 ml süt + 1, 5 yemek kaşığı elma sirkesini karıştır 20 dakika beklet)
  • 100 gram tereyağ
  • 75 gram sütlü çikolata
  • 70 gram bitter çikolata (Kakaolu)
  • 60 ml sıvı yağ (1/2 (yarım) çay bardağı)
  • 150 gram kek un (1, 5 su bardağı)
  • 50 gram un (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 15 gram kakao (1, 5 yemek kaşığı)
  • 2 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat

Kreması için

  • 3 su bardağı tam yağlı süt
  • 1 orta boy yumurta
  • 2,5 yemek kaşığı mısır nişastası (Tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu (Tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 kutu krema
  • 3 yemek kaşığı labne peyniri (Suyu süzülmüş)
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket vanilin

Üzeri için

  • Çilek
  • Antep fıstıklı çikolatalı draje

    Çikolatalı Çilekli Pasta Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şeker beyaz renk olana kadar çırpılır. Tereyağ eritilir sıcağına çikolatalar eklenir ve iyice karıştırılır. Krema kıvamına gelen yumurta karışımına buttermilk, çikolatalı tereyağ karışımı ve sıvı yağ eklenir.
  • Birbirlerine karışacak kadar kısa ve yüksek devirde çırpılır. Tüm kuru malzemeler elenir ve karışıma azar azar eklenerek çırpılır. 19 cm çapında kelepçeli kalıba dökülür ve tezgaha bir kaç kez vurularak içindeki fazla havası çıkarılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında önce 30 dakika ardından ısı 170 e düşürülerek bir 30 dakika daha yani toplamda 60 dakika pişirilir (Kürdan testi yapıp içinin piştiğinden emin olunca fırından çıkarılır)
  • Oda sıcaklığına gelince streç filme sarılır ve bir gece dinlendirilir. Kreması için nişasta, pirinç unu, un, yumurta ve süt bir tencereye alınır iyice çırpılır.
  • Ocağın altı açılır sürekli çırparak pişirilir. Fokurdamalar artınca şekeri eklenir bir kaç dakika sonra kreması eklenir ve ocaktan alınır.
  • İlk dumanı çıkınca toz krem şanti, labne peynir ve vanilyası eklenir iyice çırpılır. Sakız kıvamında bir krema elde edilir (Açık bir pasta olacağı için kreması çok akışkan olmamalı ki pastadan akmasın)
  • Pastanın üst kısmı tıraşlanır ve ikiye bölünür. Kremadan kenarlara fazla gelmeyecek şekilde konulur ve yayılır. Bol çilek ve draje eklenir tekrar krema ve çilek eklemesi yapılır. İkinci kek katı yerleştirilir.
  • En üste tekrar krema ve çilekle süsleme yapılır. Afiyet olsun.

Fırında Domates Soslu Kaşarlı Misket Köfte Tarifi

 

Fırında Domates Soslu Kaşarlı Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kıyma
  • 1 su bardağı çekilmiş ekmek içi (Yada galeta unu )
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 yumurta yarım çay bardağı sıvı yağ
  • tuz karabiber, pul biber, kimyon

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

Domates sosu için

  • 5 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz kara biber pul biber

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Fırında Domates Soslu Kaşarlı Misket Köfte Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı uygun bir kaba alıyoruz geri kalan malzemelerin hepsini ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
  • Köfte harcımızdan parçalar alıp elimizde misket şeklinde yuvarlıyoruz.
  • Kızgın yağda kızartıyoruz güveç kaplarımızın içine bölüştürüyoruz domatesleri robottan geçiriyoruz uygun bir tavaya alıyoruz.
  • Salça tuz karabiber pul biber ekleyip ocakta 3-4 dakika kaynatıp köftelerimizin üzerine sosumuzu gezdiriyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri serpip 200 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Karpuzlu Limonata Tarifi

 

Karpuzlu Limonata Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 dilim karpuz
  • 2 limon kabuğu
  • 3 limon suyu
  • 4 yemek kaşığı şeker yada bal
  • 500 ml soğuk su
  • Buz

    Karpuzlu Limonata Tarifi Yapılışı

  • Karpuz önce blender dan geçirilir ardından çıkan su tel süzgeçten süzülür.
  • Limon kabuğu ve limon suyu eklenir, karıştırılır. Buzdolabında yarım saat bekletilir.
  • Ardından şeker ve soğuk su eklenip karıştırılır. Buz dolu bardakta servis edilir. Afiyetle.

Haşhaşlı Portakallı Pratik Pasta Tarifi

 

Haşhaşlı Portakallı Pratik Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı portakal marmelatı
  • Yarım çay bardağı haşhaş
  • 250 gram mascarpone
  • 1 paket petibör bisküvi

Üzerini süslemek için

  • 1 paket krema
  • Portakal dilimleri

    Haşhaşlı Portakallı Pratik Pasta Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir tencereye haşhaş ve mascarpone hariç bütün malzemeleri alıyoruz güzelce karıştırıyoruz daha sonra ocağın üzerine alıp kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp haşhaş ilave ediyoruz güzelce karıştırıyoruz daha sonra mascarpone ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
  • Muhallebimizi ara ara karıştırarak ılımasını bekliyoruz dikdörtgen bir kalıbı tepsimizin üzerine yerleştiriyoruz alt tabanına bir sıra bisküvi dizip üzerine ılık muhallebiyi döküp güzelce yayıyoruz.
  • Üzerine tekrar bisküvi dizip buzdolabında 3-4 saat dinlendiriyoruz.
  • Kremamıza vanilya ekleyip koyulaşana kadar mikserle çırpıyoruz krema torbasına alıp dilimlediğimiz pastamızın üzerini krema ve portakal dilimleri ile süsleyip servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Hazır Yufkadan Gözleme Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka

İç harcı için;

  • 200g beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

Yufkaların üzerine sürmek için;

  • Gözlememizin iç harcı için uygun bir kap içerisine ufalanmış beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Yufkamızın bir tanesini tezgaha serelim ve üzerine fırça ile sıvı yağ sürelim.
  • Ardından orta kısma iç harcımızdan birazcık koyarak yayalım.
  • Yufkanın bize bakan kısmını peynirli iç harç üzerine katlayalım ve fırça ile sıvı yağ sürelim. Karşı tarafını da iç harcın üzerine doğru katlayarak yağdan sürelim.
  • Oluşan dikdörtgen kısmın bir tarafını da ortaya doğru katlayalım ve diğer kalan parçayı alta doğru çevirerek katlayalım. Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde hazırlayalım.
  • Hazırladığımız gözlemeleri kızartmak için tavaya fırça ile sıvı yağ sürelim.
  • Sıvı yağ ısındıktan sonra gözlemeyi tavaya alalım ve orta ateşte kontrollü bir şekilde kızarıncaya kadar pişirelim.
  • 2-3 dakika sonra kızaran kısmı çevirelim ve diğer yüzünü de yağlayarak pişirelim. Diğer yufkalarımızı da aynı şekilde kızartalım. Gözlemelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
  • sıvı yağ

    Yapılışı

Semizotlu Cacık Tarifi

 

Semizotlu Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 bağ semizotu
  • 1 adet salatalık
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane (tercihe bağlı)
  • 1 diş dövülmüş sarımsak (isteğe bağlı)

    Semizotlu Cacık Tarifi Yapılışı

  • Semizotlarının yapraklarını ayıklayıp bol su ile iyice yıkayalım. Süzgece alarak suyunun tamamen süzülmesini sağlayalım. Sulu kalırsa yoğurdun kıvamı da açılır aklınızda olsun, cacık koyu olmasın derseniz tabi bu tarifte ölçüler tamamen sizin damak zevkinize kalmış.
  • Yoğurdu bir kasede tuzla çırpalım. Süzme yoğurt kullanacaksanız biraz su ile açabilirsiniz.
  • Salatalığı soyarak küçük küçük doğrayalım. Salatalık ufaksa 2 tane kullanabilirsiniz.
  • Tüm malzemeyi karıştırıp servis tabaklarına paylaştıralım. Dilerseniz servis esnasında üzerine kuru nane serpebilirsiniz, veya içerisine kuru nane ekleyebilirsiniz. Sarımsak da tamamen tercihe bağlı, seviyorsanız kullanmanız hem lezzetini artırır hem de sarımsak da çok faydalıdır. Deneyecek herkese  afiyet olsun :)

1 Eylül 2021 Çarşamba

Starbucks Kurabiyesi Tarifi

 

Starbucks Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram oda sıcaklığında margarin
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • Yaklaşık 3 su bardağı un (Kontrollü)

    Starbucks Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına un, ceviz ve damla çikolata hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Ceviz ve damla çikolatayı ekleyip unu kontrollü bir şekilde ilave edelim. Ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru tezgahta sopa şeklini vererek görseldeki gibi streç filmle saralım. 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru dolaptan çıkarıp 1 er parmak genişliğinde dilim dilim keselim.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Afiyet olsun.

Çıtır Çıtır Patlıcanlı Yaz Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

İç harcı için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Sosu için;

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam

    Yapılışı

  • Böreğimizin iç harcı için derin bir tava içerisine sıvı yağımızı alalım, üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ilave ederek kavurmaya başlayalım.
  • Yemeklik doğradığımız yeşil biber ve kapya biberi de ekleyelim ve 2-3 dakika soğanlarla birlikte kavuralım.
  • Biberlerimiz kavrulduktan sonra kabuğunu soyarak küp küp doğradığımız domates ve biber salçasını da ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Çizgili soyup küp küp doğrayarak tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanlarımızın suyunu sıkalım ve tavamıza ekleyelim.
  • Karabiber, tuz ve kırmızı toz biberi de ekledikten sonra karıştıralım. İç harcımızı patlıcanlarımız pişene kadar kavurmaya devam edelim.
  • Patlıcanları da güzelce pişen iç harcımızı ocaktan alalım ve ayrı bir kaba aktaralım. Ayrı bir kaba aldığımızda daha hızlı soğuyacaktır.
  • Böreğimizin sosu için uygun bir kase içerisine sıvı yağ, su, sirke ve unu ekleyerek güzelce çırpalım.
  • Yufkamızın bir tanesini tezgah üzerine alalım, kenarlarından içe doğru katlayarak kare haline getirelim.
  • Yufkanın her yerine gelecek şekilde sosumuzdan sürelim, kenarına iç harcımızdan yerleştirerek yufkamızı çok sıkı olmayacak şekilde rulo yaparak saralım. Diğer yufkalarımıza da sırası ile aynı işlemleri uygulayalım.
  • Sarma işlemimiz bittikten sonra tepsimize pişirme kağıdını yerleştirelim. Ardından böreklerimizi eşit olacak şekilde keserek tepsimize yerleştirelim. Eğer böreklerinizin fazla olacağını düşünüyorsanız çift kilitli poşete yerleştirerek dondurucuya kaldırabilirsiniz.
  • Böreklerimizin üzerine sürmek için kase içerisine aldığımız yumurta sarısının üzerine sıvı yağ ekleyerek karıştıralım ve fırça yardımı ile böreklerimizin üzerine sürelim.
  • Son olarak susam serpelim ve önceden 175°C ısıttığımız fansız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Nar gibi kızaran patlıcanlı çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun’

Vişnelim Vişneli Limonlu Muhteşem Tatlı Tarifi

 

Vişnelim Vişneli Limonlu Muhteşem Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Limonlu Kısmı İçin

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 limonun suyu
  • 2 limonun rende kabuğu
  • Yarım portakalın rende kabuğu ( varsa )

Vişneli Kısmı İçin

  • 1 kase ayıklanmış vişne
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 çay bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı nişasta

    Vişnelim Vişneli Limonlu Muhteşem Tatlı Tarifi Yapılışı

  • İrmik, tozşeker, rendelenmiş iki limonun kabuğu ( varsa yarım portakalın rende kabuğu renk vermesi için yoksa sorun değil ) vanilya ve tereyağı hepsini beraberce tencereye alın.
  • Üzerine sütü yavaş yavaş dökerek karıştırın ocağa alın, orta ateşte karıştıra karıştıra pişirin.
  • Koyulaşmaya başlayınca sıkılmış bir limonun suyunu içine ilave ederek iyice karıştırın ve bir dakika kadar sonra ocaktan alın.
  • Kalıbı sudan geçirip süzün ve irmikli tatlıyı kalıba döküp düzeltin, oda ısısına gelince buzdolabına koyun, iki saat dinlendirin.
  • İyice soğuyan tatlıyı kalıptan servis tabağına alın. Ayıklanmış vişneyi küçük bir tencereye alın üzerine bir çay bardağı tozşekeri dökün, ocakta beş dakika kadar pişirin.
  • İki tatlı kaşığı nişastayı bir çay bardağı su ile karıştırarak açın, vişneye ilave ederek koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • İrmikli tatlının ortasına dökün ve yine buzdolabına koyun, soğutun, daha sonra dilimleyerek kesin, afiyetler olsun. 🍋🍒.

Hardallı Patates Salatası Tarifi

 

Hardallı Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 3 yemek kaşığı ballı hardal hardal
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Biraz göbek marul
  • 1 adet kuru soğan
  • İsteğe göre biraz konserve mısır
  • 2 adet salatalık turşusu

    Hardallı Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Patatesler haşlanır. Soyulur ve kare kare kesilir.
  • Bir kase içerisinde mayonez, yoğurt ,hardal ve tuz karıştırılır.
  • Patatesin içine doğranmış göbek marul,jülyen doğranmış kuru soğan ve sos karışımı eklenip iyice karıştırılır.

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tavuk bulyon
  • 4 su bardağı su

    Arpa Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle 2 su bardağı pirinci iyice yıkayın ve 30 dakika sıcak suda ıslatın.
  • Pirinç nişastasını attıktan sonra iyice yıkayıp süzün.
  • Ardında arpa şehriyeleri sıvıyağı ile rengi dönene kadar kavurun.
  • Süzülmüş pirinçleri ekleyip iyice kavurun.
  • 3 – 4 dakika kavrulmuş olan pirinçlere tereyağını tuzunu ve 1 tavuk bulyonu ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Son 4 su bardağı suyu ekleyip orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  • Suyu çekip pişmiş olan pirinçlerin üzerine havlu kağıt serip ağzı kapalı demlenmeye bırakın.
    Afiyet olsun.

Kabak Çorbası (Unsuz) Tarifi

 

Kabak Çorbası (Unsuz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarimsak
  • 2 adet kabak
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 500 ml su

    Kabak Çorbası (Unsuz) Tarifi Yapılışı

  • Tencereye yağları alalım. Soğan ve sarımsağı küp küp doğrayıp tencereye alıp kavuralım.
  • Üzerine tuz ekleyip iyice kavuralım. Kabakları iri iri doğrayıp pembeleşen soğanın üzerine alalım. İyice kavuralım.
  • Sebzeleri ne kadar kavurursak o kadar lezzetli olur. Kabakların üzerine karabiber ekleyelim.
  • İyice kavrulan sebzelerin üzerine sıcak suyu ekleyelim. Fazla su koymayın.
  • Ben düdüklüde yaptım çorbayı kapatıp 10 dakika pişirdim. Pişen çorbayı blenderdan geçirip servis ettim.