Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram buğday
- 300 gram kuru fasulye
- 300 gram nohut
- 1 çay bardağı pirinç
- 300 gram malatya sarı kuru kayısı
- 300 gram beyaz kuru üzüm
- 4 adet yeşil elma
- 2 yemek kaşığı dolusu karanfil
- 1.200 gram şeker (Şekeri damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim, ilk olarak daha az ekleyip daha sonra çoğaltmanız her zaman garanti sonuç verir ️)
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 çay bardağı süt
- 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal (Bunu eklemek zorunda değilsiniz, arzuya göre eklenebilir.)
Süslemek için
- Fındık (Kavrulmuş hali çok yakışıyor)
- Antep fıstığı
- File badem
- Nar
- Tarçın
Aşure Tarifi Yapılışı
- Bir gece önceden buğday, nohut ve kuru fasulyeyi suları dupduru olacak şekilde yıkıyoruz (İyice yıkanması gerekiyor, yaklaşık 10 kez suyunu döküp yıkamışımdır) nohut ve kuru fasulyeyi bir gece suda bekletiyoruz (Ilık suda bekleyecekler)
- 2 saat ılık suda bekleyen buğdayı tekrar yıkayıp, suyunu süzdükten sonra yeni su ilavesi yapıp düdüklü tencerede 15 dakika pişirip altını kapatıyoruz (Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su eklenebilir)
- Ertesi günün sabahı suda beklettiğimiz nohut ve kuru fasulyenin suyunu süzüp yıkıyoruz ve her birini ayrı olacak şekilde düdüklü tencerede üzerlerini bir parmak geçecek kadar suda haşlıyoruz.
- İyice yıkadığımız pirincide yarım saat suda haşlıyoruz. Buğday suyunu çekmişse üzerine tekrar su ekleyip iyice patlayıp helmelene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz (Diri kalmaması gerekiyor)
- Haşlanan pirinci ekleyip birlikte kaynamasını sağlıyoruz. Ardından haşlanan nohut ve kuru fasulyeyi suları ile birlikte buğdayın içine ekliyoruz.
- Üzüm ve kayısıyı da iyice yıkayıp ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlıyoruz (Kayısılar haşlanmadan önce çok minik doğranmalı)
- Karanfili yarım su bardağı suda ağzı kapalı bir şekilde 5 dakika kaynatıp bir kenarı bırakıyoruz. Elmaların kabuklarını soyup küçük küpler haline getirip üzerini çok az geçecek suda hafif haşlıyoruz (Maksimum 5 dakika)
- Kayısı, kuru üzüm, elmalar ve karanfilin suyunu da buğdayın içine ekliyoruz (Bu esnada ocağımızın altı kısık ateşte açık olacak) tüm malzemeler eklendikten sonra şekerini ekleyip karıştırıyoruz.
- Ayrı bir kasede nişastayı süt ile inceltip zerdeçalı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Aşurenin suyundan nişastalı karışıma alarak alıştırma yapıyoruz (Topaklanmaması için) azar azar aşurenin içine ekleyip hızlıca karıştırıyoruz.
- Kıvam alan aşurenin altını kapatıyoruz (Kıvamı çok koyu olursa sıcak su eklemesi ile kıvamı ayarlanabilir. ) ilk sıcağı çıktıktan sonra kaselere paylaştırıp arzu edilen şekilde süslüyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder