12 Ekim 2021 Salı

Karamel Soslu Trileçe (Büyük Borcam İçin) Tarifi

 

Karamel Soslu Trileçe (Büyük Borcam İçin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yumurta (Oda sıcaklığında küçükse 6 adet )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Sütlü şerbeti için

  • 1 paket sıvı krema
  • 1 litre süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker

Karamel sosu için

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için

  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt

    Karamel Soslu Trileçe (Büyük Borcam İçin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak pandispanyası hazırlanır. Pandispanyası için yumurtalar, vanilin ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır. Güzelce kabartılır.
  • En az 6-7 dakika su ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Elenmiş un ve kabartma tozu eklenir mikserin düşük ayarında veya spatulayla homojen bir kıvam olana kadar karıştırılır.
  • Büyük dikdörtgen borcamın tabanı tereyağıla yağlanır. Kenarlarını yağlamıyoruz. Tutunup iyice kabarması için. Kek harcı aktarılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 170 derecede 35-40 dakika pişirilir. Yüksek ayarda pişerse üzeri hemen kızarıp içi hamur kalabilir. Üzeri hafif pembeleşince kürdan testi yapılıp kapatılır.
  • Kek pişerken karamel sos hazırlanır. Toz şeker teflon tavaya alınır ve eritilir. Erimeye başladığında kısık ateşte ara ara karıştırılır (Yanıksı tadı olmaması için) sonra tereyağı eklenir.
  • Bu şekilde daha parlak olacaktır. Eridiğinde 1 su bardağı su ilave edilir. Bu aşamada şeker sertleşiyor. Orta ateşte karıştırarak şeker eritilir. Sonrasında nişasta kalan 1 su bardağı suda çözdürülür ve tavaya aktarılır. Kaynayana kadar karıştırarak pişirilir.
  • Kaynamaya başladığında kısık ateşte 3-4 dakika pişmeye bırakılır ve kıvam aldırılır. Kapatılıp oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuduğunda biraz daha koyulaşacaktır.
  • Sütlü şerbeti için gerekli malzemeler geniş bir kaseye alınır ve şeker eriyene kadar karıştırılır. Pandispanya piştikten sonra ilk sıcağı geçince sütlü şerbet her yerine gezdirilir. 1 saat buzdolabında dinlendirilir (Vaktiniz varsa)
  • Üzeri için kremşanti hazırlanır. Soğuk sütle çırpılır. 2 yemek kaşığı kadar dekor için ayrılır. Pandispanyanın üzerine yerleştirilir. Spatulayla düzleştirilir. Karamel sos aktarılır.
  • Kalan kremşanti sıkma poşetine alınır ve ucu ince bir şekilde kesilir. Görseldeki gibi şeritler çekilir.
  • Kürdanla bir sıra ileri bir sıra geri çizgiler çizilir. Bu işlemi buzdolabına koymadan yapın. Daha güzel şekil alacaktır. 3-4 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.

Sonbahar Salatası Tarifi

 

Sonbahar Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram haşlanmış nohut
  • 1/2 (yarım) kabak
  • Karışık marul (Kırmızı/yeşil) roka vs
  • 1/2 (yarım) soğan
  • 1 kase balkabağı çekirdeği
  • 1 avokado
  • Cruton (Kurtulmuş ekmek parçaları)
  • Zeytinyağı
  • Limon yada nar ekşisi

    Sonbahar Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış nohutları bir kaşık zeytinyağda pulbiber, köri ile 1 dakika kadar kavurup soğumaya bırakıyoruz.
  • Kabakları dilimleyerek tost makinasında zeytinyağ yardımıyla soteliyoruz onuda soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğanı ince dilimliyoruz, avokadoyuda soyup dilimliyor ve üzerine limon zeytinyağ ve susam ekliyoruz.
  • Servis tabağımıza karışık marullarımızı alarak üzerine dilimlediğimiz soğanı, avokadoları, nohutu ve kabağı ekliyoruz.
  • Biraz nar ekşisi ve zeytinyağı gezdiriyoruz. Son olarak çekirdeklerimiz ve crutonu ilave ederek servise hazırlıyoruz. Afiyet olsun.

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği Tarifi

 

Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 yufka (yuvarlak fırın tepsisi için)

Sosu için;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ

İç malzemesi;

  • 4-5 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber
  • pulbiber (baharatlar tamamen sizin damak zevkinize kalmış)

    Hazır Yufkadan Patatesli Kol Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Patatesli börek yaparken ben patatesleri soyup küp küp doğradıktan sonra haşlıyorum, çok daha hızlı oluyor. Patatesleri haşlayalım, çatalla yumuşadığını kontrol ettikten sonra ocaktan alarak süzelim.
  • İç harcını kavurmak için tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağı alalım. İnce ince doğradığımız soğanı ekleyip kavuralım.
  • Salçayı ekleyip karıştıralım. Tuzunu ve baharatlarını ayarlayalım.
  • Ardından suyunu süzdüğümüz patatesleri ekleyip karıştıralım. 2-3 dakika kavurup ocaktan alalım.
  • Diğer taraftan böreğin sosu için bir kasede süt, sıvı yağ ve yumurtayı çırpalım.
  • Yufkalarımızı ortadan ikiye keselim. Yufkalardan birini tezgaha serelim. Hazırladığımız sosla hafifçe ıslatalım.
  • İç harcından yufkanın üzerine serpiştirelim ve yufkayı rulo şeklinde saralım.
  • Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye rulolarımızı sararak yerleştirelim. Benim kullandığımı yuvarlak fırın tepsisine 3.5 yufka tam geldi, tepsi boyutuna göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.
  • Tüm yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra kalan sosu böreğin üzerine sürelim. Dilerseniz kalan sos yerine başka bir yumurta sarısı da sürebilirsiniz, böreğin üzeri daha güzel kızarır ama ben daha fazla yumurta harcamak istemediğim için artan sosu kullandım, eğer sosunuz azsa yeni bir yumurta kırıp çırparak o şekilde de kullanabilirsiniz.
  • Böreğin üzerine isteğe bağlı susam veya çörekotu serpebilirsiniz.
  • Böreği 190 derece fırında üzeri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.  Şimdiden herkese afiyet olsun :)

Limonlu Muhallebi Tarifi


 

Limonlu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 paket  vanilin 

    Limonlu Muhallebi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ocağa aldığımız uygun bir tencereye süt, mısır nişastası, un, toz şeker, zerdeçal ve yıkayıp rendelediğimiz limon kabuklarını alalım.
  • Karıştırarak muhallebimiz kaynayana kadar pişirelim.
  • Muhallebimiz kaynamaya başlayınca üzerine tereyağı, limon suyu ve vanilini ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  • Ardından muhallebimizi ocaktan alalım ve servis kaplarımıza paylaştıralım.
  • Dilediğimiz şekilde süsleyerek limonlu muhallebilerimizi servis edelim. Afiyet olsun!

11 Ekim 2021 Pazartesi

Mercimek Salatası Tarifi

 

Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 orta boy kapya biber
  • 6_7 adet kornişon turşu
  • 2 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 2 dal taze soğan (isteğe bağlı)
  • Zeytinyağı
  • Limon
  • Tuz

    Mercimek Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış mercimeği bir kaba alalım, kapya biberi ve kornişon turşuları minik minik doğrayıp ekleyelim.
  • İnce kıydığımız yeşillikleri ekleyelim.
  • Zeytinyağı limon ve tuzunu ekleyip iyice karıştıralım. Dilediğiniz gibi servis yapın. Afiyet şifa olsun. 😊
    Not; mercimeği dağılmayacak şekilde kontrollü haşlayalım.

Buğdaylı Ayran Çorbası (Yöresel) Tarifi


 

Buğdaylı Ayran Çorbası (Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 7 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı Tuz

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Buğdaylı Ayran Çorbası (Yöresel) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Buğdayı bir gece önceden bir kaba koyup üzerine su ekleyelim ve sabaha kadar bekletelim.
  • Ertesi gün buğdayı iyice yıkayıp bir tencereye alalım üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirip süzelim.
  • Derin bir kabın içine yoğurt, yumurta, unu ekleyip çırpalım. Dilerseniz bu işlemi direkt çorba yapacağınız tencerede de yapabilirsiniz.
  • Çorbayı yapacağımız tencereye yoğurdu ve 7 bardak suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Tenceremizi ocağa alıp hiç başından ayrılmadan karıştırarak orta ateşte kaynatalım, eğer karıştırmayı bırakırsak çorbamız kesilebilir.
  • Kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe alarak buğdayı ilave edip karıştıralım ve 5 dakika daha kaynatalım. Tuzu ilave ederek 1-2 dakika daha kaynatalım.
  • Bir kenarda sosu için soğanı çok minik doğrayıp küçük bir tavada sıvı yağ ile soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Kavrulan soğana tereyağını ilave edip eritelim ve üzerine naneyi ekleyip kızdıralım ve ocaktan alalım.
  • Kavurduğumuz harcı çorbamıza ilave edip karıştıralım, ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
  • Afiyet şeker olsun😊

Davet Sofralarınızın Vazgeçilmezi Olacak Tavuk Yemeği Tarifi


 

Davet Sofralarınızın Vazgeçilmezi Olacak Tavuk Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 parça fileto tavuk göğsü (ince olarak dilimleyin)
  • 1 paket mantar
  • 4 adet közlenmiş biber
  • 1 kase mısır
  • 2 adet ay şeklinde doğranmış kuru soğan
  • Tuz, karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı krema

Üzeri için;

  • Cheddar peyniri yada kaşar peyniri

Tavukları soslamak için;

  • 1 adet büyük limon kabuğu rendesi
  • 4 -5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

    Davet Sofralarınızın Vazgeçilmezi Olacak Tavuk Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Limon kabuğu, zeytinyağ, tuz ve karabiberi karıştırıp tavukları sosa buladım. (en az 1 saat buzdolabında dinlendirilecek).
  • Kızdırdığım yanmaz yapışmaz tavada arkalı önlü renk alana kadar kızarttım.
  • Aynı tavaya bir miktar zeytinyağı ilave edip mantarları güzelce kavurdum daha sonra soğanları ekleyip soteledim.
  • Minik doğranmış köz biberi ve mısırı ilave ettim.
  • Bu şekilde 7-8 dakika pişirdikten sonra kremayı ve karabiberi ilave ettim.
  • 7-8 dakika daha pişirdikten sonra harçtan kaşıkla alıp tavukların üzerine yerleştirdim.
  • Harcın üzerinede cheddar peynirini yerleştirip peynirler eriyene kadar 180 derecelik fırında cheddarlar eriyene kadar pişirdim.
  • Üzerine taze nane ekleyip sıcak sıcak servis ettim.
  • |Afiyet olsun|.

Patatesli Börek Tarifi

 

Patatesli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet hazır yufka
  • 200 ml süt
  • 200 ml yoğurt
  • 200 ml sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 300 ml maden suyu

İç malzemesi için:

  • Yarım demet maydanoz
  • 4 adet haşlanmış patates
  • İsteğe göre karabiber ve tuz

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

    Patatesli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı yağ ile yumurta ve sütü bir kapta karıştıralım.
  • İç harcı için maydanozları güzelce yıkayıp ince ince kıyalım.
  • Patatesleri rendeleyelim, maydanozla ve baharatlarla harmanlayalım.
  • Yufkamızı üçgen şeklinde dilediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.
  • Hazırladığımız sostan yufkaya sürelim ve üzerine 1 kat daha yufka koyalım.
  • 2. Kat yufkamıza da sos sürelim.
  • Yufkanın geniş kısmına iç harcı koyup saralım yufka bitene kadar işlemlerimizi tekrar edelim.
  • Yağladığımız tepsiye dizelim.
  • Dilerseniz yağlı kağıt da kullanabilirsiniz.
  • Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpelim.
  • 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirelim.

Ev Yapımı Vanilyalı Puding Tarifi


 

Ev Yapımı Vanilyalı Puding Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Ev Yapımı Vanilyalı Puding Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce sütü puding yapmak için uygun olan bir tencereye döküyoruz.
  • Sonra pudra şekeri nişastayı, şekeri ve unu ekleyip orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağını ilave edip biraz daha karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
  • Kaselere döküyoruz.
  • Biraz soğuduktan sonra buzdolabında 1 -2 saat bekletiyoruz.
  • İsterseniz üzerine süs yapabilirsiniz. Afiyet olsun. 👩‍🍳.

Mayasız Katmer Tarifi


 

Mayasız Katmer Tarifi İçin Malzemeler

Kullandığım bardak ölçüsü: 200 ml

  • 2 su bardağı su
  • 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

  • Yarım demet taze soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 100 gram tereyağı

    Mayasız Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un, su ve tuzu yumuşak hamur olana kadar yoğuruyoruz.
  • Sekiz eşit parçaya bölüyorum her bir parçayı düzgün bir şekilde biz bezeliyoruz.
  • Bezelerin üzerini buzdolabı poşeti ile kapatıp 1 saat kadar oda ısısında dinlendiriyorum.
  • Taze soğanı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğruyorum.
  • İlk iki bezeyi açıyoruz arasına erittiğimiz tereyağı sürüyoruz.
  • Taze soğana tuzunu ve baharatını ekliyoruz tereyağ sürdüğümüz bezenin üzerine serpiyoruz.
  • 2. Yufkayı 1. Yufkanın üzerine seriyoruz.
  • Ruletle 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.
  • Kestiğimiz içeriklerin yarısını rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Buzdolabı poşeti serdiğim tabağa alıyorum.
  • Buzdolabından en az yarım saat kadar tereyağının donması için bekletiyoruz.
  • Tereyağı donan hamurları elimizle ya da merdane yardımı ile açıyoruz ısıttığımız ve tereyağı ile yağladığımız tavada pişiriyoruz.
  • Pişirirken her iki tarafınıda tereyağı ile yağlıyoruz.
  • Tel tel katmerler hazır. Afiyet olsun.

Pratik Çiçek Poğaça Tarifi

 

Pratik Çiçek Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt ılık
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yumurta sarıları dışına sürülecek akı içine
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alırı kadar un

Üzerine dizmek için

  • Burgu peynir veya çubuk peynir

Süslemek için

  • Susam çörekotu

    Pratik Çiçek Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şeker ılık su süt ve maya bir geniş yoğurma kabına alınıp karıştırılır mayanın çözülmesi için bir 15 dakika bekletilir.
  • Unu ve tuzu sıvı yağı koyup güzel yumuşak bir hamur yoğrulup 1 saat mayalanması beklenir.
  • Mayalandıktan sonra hamuru iki eşit parçaya bölüp 2 tane borcama eşit bir şekilde yayıp 15 dakika bekletip parmak uçlarınızla üçgenle oluşturuyoruz ve burgu veya çubuk peynirle üçgen hamurların arasına koyuyoruz.
  • 10 dakika tepsi mayası yapıp yumurta sarışını sürüp ve susam serpip 180 derecede pişiriyoruz afiyet olsun .