15 Ocak 2022 Cumartesi

Havuç Çorbası Tarifi

 

Havuç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet küçük soğan
  • 4 adet orta boy havuç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Oda sıcaklığındaki 1 çay bardağı süt

Üzeri için;

  • Dereotu

    Havuç Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak soğanları iri küpler halinde doğrayalım. Ardından havuçları da rendeleyelim.
  • Tencereye sıvı yağı alalım ve üzerine doğramış olduğumuz soğan ilave edip 2-3 dakika kavuralım.
  • Rendelediğimiz havucu da ekleyerek havuçları rengi dönünceye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 3-4 dakika kavuralım. Burada belirtmek istiyorum, ocağın yüksek ateşte açmamalısınız ve sürekli karıştırmalısınız aksi halde havuçlarınız hemen yanabilir.
  • Kavrulan havucumuza tereyağı ve 3 unu ilave edelim.
  • Tereyağı eriyip unun kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurmaya devam edelim. Bu aşamada hızlı hareket etmeye özen gösterelim, aksi halde un tencerenin taban kısmına sarabilir.
  • Yaklaşık 2-3 dakika sonra 5 su bardağı sıcak suyu ekleyerek karıştıralım. Havuçlarımız iyice yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırarak 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Havuzumuz iyice yumuşadıktan sonra çorbayı pürüzsüz kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirelim.
  • Daha sonra son olarak tuz,  karabiber ve sütü ilave edelim. Çorbamızı 5 dakika daha ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Ocağı kapalım ve çorbamızı 10 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Çorbamızı kaselere paylaştıralım ve üzerine isteğe bağlı ince kıyılmış dereotunu serpiştirelim ve servis edelim. Havuç çorbamızı deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

14 Ocak 2022 Cuma

Turp Mezesi Tarifi

 

Turp Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy kırmızı turp
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Turp Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle turpumuzu güzelce yıkayalım ve kabuklarını soyalım.
  • Ardından bir bıçak yardımı ile ince halkalar halinde doğrayarak uygun bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine limonun suyunu sıkarak ekleyelim.
  • Daha sonra zeytinyağı, nar ekşisi, isot, pul biber ve tuzu ekleyerek güzelce karıştıralım. Dilerseniz bu aşamada farklı baharatlar ekleyebilir, miktarlarını damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Karışan mezemizi servis tabağına alalım. Üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis edelim. Afiyet olsun!

İrmik Muhallebili Karadut Tatlısı Tarifi

 

İrmik Muhallebili Karadut Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Alt taban için;

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

İrmikli muhallebi için;

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı hindistan cevizi

Karadut sos için

  • 4 su bardağı donmuş karadut
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Süslemek için;

  • Dövülmüş fıstık, hindistan cevizi, karadut, v.s…

    İrmik Muhallebili Karadut Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküviyi ufalayın üzerine oda sıcaklığında olan tereyağını ve fındığı ekleyip iyice yoğurun.
  • Kek kalıbını sıvı yağ ile yağlayın her yerini. İçine harmanlanmış bisküvili harcı dökün ve iyice bastırın. Hatta bardak altı ile bastırın.
  • Buzdolabında kahvaltılık bölümünde soğumaya bırakın.
  • İrmikli muhallebi için, süt, şeker, nişastayı karıştırın ve orta ateşte koyulaşana kadar çırpın.
  • Koyulaşmaya başladığında vanilya ve hindistan cevizini ekleyin ve göz göz olmaya başladığında 1 dk kadar pişirin.
  • Ocağı kapatıp sıcak sıcak ikinci katmanı için bisküvili harcın üzerine dökün.
  • Islak kaşık yada spatula ile üzerini düzeltin ve buzdolabında kahvaltılık bölümünde soğumaya bırakın.
  • Birkaç saat bekleyin irmikli muhallebi soğusun diye.
  • Soğuduğundan emin olduktan sonra karadutlu sosu hazırlayın.
  • Karadut, şeker, su, nişastayı orta ateşte pişirin. Kıvam alıp göz göz olduktan sonra ocağı kapatın ve blendırdan çekip püre haline getirin.
  • Sıcak sıcak irmikli muhallebinin üzerine dökün ve soğumaya bırakın. 1 gün sonra servise hazırdır.
  • Servis aşamasında ıslak bıçak ile dilimlere ayırın. Islak bıçak sayesinde rahatlıkla dilimleyebilirsiniz. Böylece bıçağınız karadut sosuna yapışmaz, rahat kesersiniz.
  •  Hindistan cevizi ve dövülmüş fındık ile süsleyin. Afiyet olsun 

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4-5 adet büyük boy patates
  • Kuru nane
  • Tuz
  • Toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam dereotu

    Patates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağımızı tavaya alalım, üzerine küçük küçük doğradığımız kuru soğanı ekleyerek kavurmaya başlayalım.
  • Ardından domates salçasını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  • Önceden haşladığımız ve doğradığımız patateslerimizi de ekleyelim.
  • Üzerine kuru nane, tuz, toz kırmızı biber ve karabiberi de ilave edip 3-4 dakika kavuralım.
  • Kavrulan patateslerimizi bir karıştırma kabına alarak üzerine doğradığımız taze soğan, maydanoz ve dereotunu ilave ederek güzelce karıştıralım.
  • Patates salatamız servise hazır. Afiyet olsun!

10 Dakikada Hazır İkramlık Tarifi

 

10 Dakikada Hazır İkramlık Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kedidili bisküvi (26 adet)
  • 1,5 tatlı kaşığı granül kahve
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıcak su (120 ml)
  • 120 gram sütlü çikolata
  • 1 dolu yemek kaşığı labne peyniri (100 gram)

Üzerini bulamak için;

  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı

    10 Dakikada Hazır İkramlık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir bardağa granül kahveyi alarak üzerine sıcak suyu ilave edelim ve kahve çözününceye kadar karıştıralım. Sütlü çikolatanın üzerine kahveli suyu ekleyelim ve çikolata eriyinceye kadar karıştıralım.
  • Diğer tarafta kedidilili bisküvileri rondodan geçirelim ve geniş bir kaseye alalım. Üzerine hazırladığımız çikolatalı karışımı ve labne peynirini ekleyerek karıştıralım.
  • Kıvamına bakarak elimizle toparlayalım. Cıvık olursa biraz daha bisküvi ekleyebilirsiniz. Şekil alacak kıvama gelince şekil verelim. Ben uzun bir formda şekil verdim, dilerseniz yuvarlak şekil verebilirsiniz.
  • Şekil verdikten sonra dışını hindistan cevizi ve toz antep fıstığına buladım. Dilerseniz benmari usulü eritilmiş çikolataya da bulayabilirsiniz.
  • Buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis etmenizi öneririm. Lezzeti tek kelimeyle şahane oluyor✅ sürekli yapmak isteyeceğiniz bir tarif olacağını düşünüyorum💯 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi

 

Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1/2 (yarım) çay bardağı mısır
  • 1/2 (yarım) çay bardağı ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı normal yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz

    Havuçlu Kereviz Salatası Muhteşem Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kerevizin kabuklarını soyup rendeniniri kısmıyla rendeliyoruz kaseye alıyoruz. İçine yarım limon sıkıp, karıştırıyoruz.
  • Kerevizlerimizin kararmaması için havucu rendeliyoruz, ilave ediyoruz, sarımsakları rendeleyip, ilave ediyoruz, mısırı ilave ediyoruz, cevizi ilave ediyoruz yağını tuzunu ilave edip, hepsini karıştırıyoruz.
  • 1 adet büyük portakalı 8 eşit dilime ince yuvarlak olarak kesiyoruz her bir portakala iki yemek kaşığı salatadan yerleştiyoruz.
  • İsterseniz portakal olmadan normal servis tabağı olarak sunum yapabilirsiniz. Salatamız hazır afiyetle.

Acılı Ezme (5 Dakikada Hazır) Tarifi

 

Acılı Ezme (5 Dakikada Hazır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane domates
  • 1 tane soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane büyük biber
  • Küçük demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Birkaç damla limon suyu
  • Sumak
  • Karabiber
  • İsot
  • Pulbiber
  • Nane
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Nasıl Yapılır?

  • Domates, soğan ve sarımsağın kabuğunu soyun.
  • Tüm malzemeleri rondoya koyun ve çektirin.
  • Tabağa aldığınız acılı ezme üzerine zeytinyağı gezdirin. Deneyenlere afiyet olsun 🤗.

Nohutlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Nohutlu Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram semizotu
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz

Nohutu kavurmak için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Nohutlu Semizotu Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu ilistire alıp güzelce yıkıyoruz.
  • Suyunu süzüp uygun bir kaba alıyoruz .
  • Rendelenmiş havuçları ekleyip yoğurdumuza sarımsak ve tuz ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra semizotuna ilave edip karıştıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.
  • Zeytinyağ bir tavaya alıyoruz kırmızı toz biber ilave edip ocakta yağ kızana kadar kavuruyoruz .
  • Daha sonra nohutu ilave edip bir iki tur karıştırıp salatamızın orta kısmına koyuyoruz deneyenlere afiyet olsun

Tava Böreği (Su Böreği Lezzetinde) Tarifi

 

Tava Böreği (Su Böreği Lezzetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane yufka

Sosu için

  • Yarım su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 tane yumurta

İçi için

  • Kaşar peyniri
  • Lor peyniri

    Tava Böreği (Su Böreği Lezzetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu için süt sıvı yağı ve yumurtayı çırpalım. Yapışmaz bir tavayı biraz yağlayalım.
  • İki yufkayı da 4 parçaya bölelim.
  • Her parçayı bir kata serelim ve sostan üzerine gezdirelim.
  • 4. Kata peyniri yerleştirelim.
  • Kalan diğer katları da soslayarak tamamlayalım.
  • Tavamızı en büyük gözlü ocağa yerleştirelim.
  • Altını çok az olacak şekilde açalım.
  • Tavanın kapağını kapatalım.
  • Bir tarafı piştiğinde diğer tarafa döndürelim.
  • Toplamda ocakta 45 dakikada pişti böreğim. Püf noktası ocağın çok kısık olması uzun sürede içini çekerek kızarması. Kullandığım tava 26 cm.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • Yarım su bardağı erişte
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

    Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeğimizi yıkayalım ve üstünü geçecek şekilde şu koyup ocağa alalım mercimek yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra ayrı bi tencereye sıvı yağ, salça, nane alalım kavuralım.
  • Daha sonra mercimeği ekleyelim 2 su bardağı su koyalım.
  • 15 dakika pişirelim ardından erişteleri ekleyelim 15 dakika daha kısık ateşte pişirelim (suyunu çektikçe sıcak su eklenebilir ) afiyet olsun.

Kuru Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Kuru Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet kurutulmuş patlıcan
  • 2-3 adet kurutulmuş kırmızı biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sıcak su

    Kuru Patlıcan Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Beş tane kurutulmuş patlıcanı ve 2 tane kurutulmuş kırmızı biberi bir tencereye alalım ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayalım. Kuru biber yoksa kurutulmamış kırmızı biberlerden daha sonraki aşamalarda ekleyebilirsiniz.
  • Haşlama işlemi tamamlandığında sebzelerimizin suyunu süzelim ve soğuk sudan geçirelim.
  • Soğanımızı yemeklik doğrayalım, sarımsaklarımızı da ince ince dilimleyelim.
  • Haşladığımız kuru patlıcan ve kuru biberi de dilimleyelim.
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağ alalım ve soğan ve sarımsağı ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Bu aşamada isterseniz kıyma ekleyebilirsiniz.
  • Ardından eğer kullanacaksanız yıkayıp doğradığınız kapya biberi ekleyelim ve güzelce kavuralım. Eğer kurutulmuş biberiniz varsa bu aşamayı geçebilirsiniz.
  • Domates ve biber salçasını da ekleyerek kokusu çıkana kadar bir kaç dakika daha kavuralım.
  • Doğradığımız kuru patlıcan ve kuru biberleri, bulguru da ekleyerek karıştıralım.
  • Malzemelerin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyelim, tuzunu ayarlayarak karıştıralım ve kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Bulgurları güzelce pişen kuru patlıcan yemeğimiz servise hazır. Yanında yoğurt ile servis etmenizi öneririm. Afiyet olsun..

13 Ocak 2022 Perşembe

Terbiyeli Havuç Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Havuç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sebze tozu yada bulyon
  • Tuz,karabiber

Terbiyesi için:

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Misket köfte için;

  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 dolu çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Karabiber, tuz
  • 1 yemek kaşığı su
  • 2-3 yemek kaşığı un(köfteleri bulamak için)

    Terbiyeli Havuç Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfteleri hazırlıyoruz.
  • Kıymayı bir kaba alınıp üzerine bulgur,baharatlar ve su ekleyip yoğuruyoruz.
  • Misket büyüklüğünde toplar yapıp una buluyoruz (ileri geri  hareket ettirilir heryeri unlanmış olur).
  • Tencereye sıvı yağı alıp unu ekleyip kavuruyoruz.
  • Ardından rendelenmiş havucu ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Sıcak su ve köfteleri ve baharatları ekleyip kapağını kapatıp bir iki taşım kaynatmaya bırakıyoruz.
  • Şimdi terbiyeyi hazırlayalım. Bunun için karıştırma kabına yoğurt,yumurta sarısı ve limon suyunu alıp güzelce karıştırıyoruz.
  • Tencerede kaynamakta olan çorbadan 1-2 kepçesini terbiye karışımına ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ardından terbiyeyi tencereye yavaş yavaş döküp bir yandan da çorbayı karıştırıyoruz ki yoğurt ve yumurta kesilmesin.
  • Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatabilirsiniz. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz 🍵👌🏻afiyet olsun.