18 Ocak 2022 Salı

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (ben zeytinyağ kullanıyorum)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 orta boy havuç
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı kemik suyu
  • Yarım kase arpa şehriye
  • 1 tatlı kaşığı tuz.

Terbiyesi için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı un

    Terbiyeli Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayalım ve tencereye aldığımız sıvı yağ ve tereyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım.
  • Havuçları rendeleyelim ve tencereye ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • Kemik suyu ile birlikte sularımızı ilave edelim.
  • Kaynamaya başlayınca şehriyesini salalım. Şehriyeler pişene kadar kaynatalım. (eğer çorbayı hemen tüketmeyecekseniz şehriyeyi de kavurabilirsiniz. ).
  • Çorbanın terbiyesi için tüm malzemeleri güzelce karıştıralım, pürüzsüz bir kıvam almalı. Ben genelde süzgeçten geçiriyorum.
  • Terbiyesini çorbaya ilave etmeden önce çorbadan bir – iki kepçe alarak terbiyemizi açalım ve ılıtalım.
  • Şehriyelerimiz pişince terbiyemizi yavaş yavaş dökelim ve sürekli karıştırarak kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra tuzunu ilave edelim ve 2-3 dakika daha pişirelim ve kapatalım.
  • 10 dk kadar dinlendirip servis edelim.
  • Püf noktaları:

    1. Eğer çorbayı erken pişirecekseniz ilk önce yağla beraber şehriyeleri kavurun böylece çorba beklese de şehriyeleri hamur olmaz.

    2. Terbiyesini ilave ettikten sonra kesilmemesi için mutlaka kaynayana kadar karıştırın. Ben bunu çok geç öğrendim 😅.

    3. Ben tüm malzemeleri 2 ye katlayarak çoğalttım sadece terbiyesine 2 değil de 1 yumurta sarısı koydum.

    4. Dana paçayı kaynattıktan sonra soğutup köpük bardaklara koyarak buzluğa kaldırıyorum. Köpük bardağı kırarak çıkartmak çok kolay oluyor. Böylece kemik suyu her an buzlukta hazır oluyor, önceden çıkartıp bekletmeye gerek kalmıyor.

    Afiyet olsun 💗🌸.

Pancar Tarator (Pancar Salatası) Tarifi

 

Pancar Tarator (Pancar Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy pancar
  • 1 kase ceviz
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Tuz

Süslemek için;

  • Mısır ve maydanoz

    Pancar Tarator (Pancar Salatası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pancar soyulup dört parçaya bölünür ve rendelenir.
  • Suları sıkılır.
  • Cevizler iri iri kıyılıp içine eklenir.
  • Yoğurt, mayonez, sarımsak ve tuz karıştırılıp pancara eklenir.
  • Hepsi karıştırılıp servis tabağına alınır.
  • Mısır ve maydanoz ile süslenir.
  • Afiyet olsun 😋.

Tavuklu Beşamel Soslu Patates Topları Tarifi

 

Tavuklu Beşamel Soslu Patates Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet sarı kırmızı yeşil biber
  • 2 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4-5 adet kültür mantarı
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 kg patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Beşamel sos için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • 200gr rendelenmiş kaşar peyniri

    Tavuklu Beşamel Soslu Patates Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri soyup ocakta yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  • Haşlanan patateslerimizi bir çatalla yada bir aparatla eziyoruz .
  • Püre haline getirdikten sonra tereyağ ve tuz ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Biraz soğuduktan sonra elimizde kartopu büyüklüğünde yuvarlıyoruz.
  • Etimizi küp küp doğruyoruz uygun bir tencereye alıyoruz .
  • Zeytinyağ ilave edip ocakta 3-4 dk rengi dönene kadar karıştırıyoruz.
  • Ocağın altını orta dereceye alıp 15 dk tencerenin kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz.
  • Sebzelerimizi çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz ilk olarak salça ilave edip karıştırıyoruz.
  • Daha sonra sebzeleri tuz ve baharat ekleyip güzelce karıştırıp tekrar kapağı kapalı bir şekilde 10 dk daha pişiriyoruz.
  • Daha sonra etimizi tepsimize alıyoruz, üzerine patates toplarını yerleştiriyoruz. Daha sonra uygun bir tavaya tereyağ ve unu alıyoruz ve kavuruyoruz, daha sonra karıştırarak sütü ilave ediyoruz tuz ve karabiber ekleyip kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz.
  • Bir kepçe yardımı ile patateslerimizin üzerine sosu gezdiriyoruz.
  • Patateslerin üzerini tamamen kapattıktan sonra üzerine kaşar peyniri serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Deneyeceklere afiyet olsun.

Yıldız Şehriye Salatası Tarifi

 

Yıldız Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yıldız şehriye
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 1 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu

    Yıldız Şehriye Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıldız şehriyesi salatası için ilk olarak 1 su bardağı şehriyeyi haşlayalım. Ben yaklaşık 8 dakika kadar haşladım. Dilerseniz siz de kullandığınız şehriyenin paketinin arkasındaki süreye göre haşlayabilirsiniz.
  • Şehriyelerimiz haşlanırken bizde turşularımızı küp küp doğrayalım.
  • Ardından közlenmiş biber, taze soğan ve maydanozu da ince ince doğrayalım.
  • Haşlanan şehriyelerimizin suyunu süzelim ve soğuk sudan geçirelim.
  • Derince bir kaba  haşlanmış yıldız şehriye, doğranmış yeşil soğan, suyu süzülmüş konserve mısır, kornişon turşu, maydanoz, kırmızı biber, soğan ve maydanozları alalım.
  • Salatamızın tuzunu ayarlayalım. Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Şehriyeli nefis salatamız hazır.  Servis tabağına alarak servis edelim. Afiyet olsun.

Tavuk Kapama Tarifi

 

Tavuk Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-12 adet tavuk baget ( kişi sayısına göre)
  • 3,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur ( koymayabilirsiniz isteğe göre)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz, karabiber

Pilavı demlemek için ;

  • Üzerini geçecek kadar haşlanan tavukların suyu

    Tavuk Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları haşlamak için tencereye alıyoruz, üzerini geçecek kadar su ekleyip kaymaya bırakıyoruz.
  • 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip haşlanmasını bekliyoruz.
  • Ayrı bir tencerede zeytinyağ ve tereyağ eritip pirinç ve bulguru kavuruyoruz.
  • Nohutu ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  • Tuzunu ve karabiberini ilave edip güzelce kavurduktan sonra fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Üzerine haşlanan tavukları diziyoruz.
  • Haşladığımız tavukların suyunu süzgeçten geçirip süzüyoruz.
  • Tepsiye pilavımızın üzerini geçecek kadar döküyoruz.
  • Fırın kağıdını ıslatıp tepsinin üzerine koyuyoruz .
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya ve pilavımız suyunu çekene kadar kontrollü şekilde pişiriyoruz, afiyet olsun

Tek Seferde 4 Pratik Atıştırmalık Tarifi

 

Tek Seferde 4 Pratik Atıştırmalık Tarifi İçin Malzemeler

TAVUKLU MANTARLI VOLOVAN;

  • 4 adet milföy hamuru
  • Yarım tavuk göğsü
  • 7-8 adet mantar
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım paket sıvı krema
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Arasını yapıştırmak için;

  • Yumurta akı

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

BİBER SANDALI;

  • 2 adet kırmızı biber
  • 200 gr lor peyniri
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı çörek otu
  • 1 tutam dereotu
  • Yarım çay kaşığı tuz

YUFKALI ÇITIR SOSİS;

  • 1 adet yufka
  • 2 adet jumbo sosis

Yufkayı yapıştırmak için;

  • Yumurta akı

KANEPE;

  • Volovandan kalan milföy parçaları
  • 2 adet hindi salam
  • 2 adet dana salam
  • 4 adet top peynir

    Tek Seferde 4 Pratik Atıştırmalık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kesme tahtası üzerine oda ısısına gelen milföylerimizi alalım ve yarısını büyük çember ile daire şeklinde keselim ve dairelerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Ardından diğer kalan milföyleri de yine önce aynı çember ile daire şeklinde keselim. Ardından kullandığımız çemberden daha küçük bir aparat ya da çay bardağının ağız kısmı ile dairelerin ortasına bastıralım ve çemberler elde edelim. Kalan küçük daireleri başka bir tarifte kullanmak için kenara alalım.
  • Yumurtamızın sarısını ve akını ayırdıktan sonra tepsideki daire milföylerimizin kenarlarına yumurta akından sürelim ve üzerine çember şeklindeki milföylerimizi yerleştirelim.
  • Çatal ile milföylerimizin tabanına delikler açalım ve kenarlarına yumurta sarısı sürelim.
  • Kalan küçük dairelerimizi de sırayla tepsimize dizelim.
  • Biber sandalı için biberlerimizi uzunlamasına ikiye keselim ve çekirdek kısımlarını temizleyerek fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Son tarifimiz için yufkamızı uzun olacak şekilde keselim ve kenar kısmına yan yana olacak şekilde sosislerimizi yerleştirelim.
  • Ardından yufkamızı rulo şeklinde saralım. Yufkanın son kısmına yumurtanın akından sürelim ve yapışmasını sağlayalım. Daha sonra rulomuzun uç kısımlarını alalım ve  parmak genişliğinde olacak şekilde dilimleyelim.
  • Yufkalı sosislerimize kürdan batırıp yumurta sarısı sürdükten sonra tepsimize sık olacak şekilde yerleştirelim.
  • 4 atıştırmalığımızı önceden ısıttığımız 180°C fansız fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Bu sırada bizde volovan için tavukları hazırlayalım.  Tavamızı ocağa alarak kızdıralım.
  • Üzerine doğradığımız tavuk göğsünü ekleyelim ve 1-2 dakika kadar çevirelim.
  • Doğradığımız mantarları da ilave ederek mantarlar suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Ardından tereyağı, tuz ve karabiberi ekleyerek 2-3 dakika pişirelim.
  • Son olarak yarım paket ya da yarım paketten biraz daha az kremayı ilave edelim, 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alalım.
  • Biberlerin içerisini dolduracağımız peynirli harç için lor peynirinin üzerine ince ince kıydığımız dereotunu ekleyelim.
  • Çörekotu, tuz ve zeytinyağını da ekleyip karıştıralım.
  • Sürenin sonunda fırından çıkan atıştırmalıklarımızın ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Volovanlarımızın ortalarına hafif bastıralım ve hazırladığımız kremalı mantarlı tavuklarımızı yerleştirerek servis tabağına alalım.
  • Daha sonra biberlerimizin ortasına da hazırladığımız peynirli harcımızı dolduralım onları da servis tabağımıza alalım.
  • Kanepelerimizi de istediğimiz şekilde hazırlayalım. Ben salam ve peynir kullandım ancak siz dilediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.
  • Yufkalı çıtır sosislerimizi de servis tabağına aldıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun!

Örgü Poğaça Tarifi

 

Örgü Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 adet yumurta sarısı üzerine beyazı hamura
  • Aldığı kadar un

    Örgü Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz .
  • Yumuşak bir hamur elde ediyoruz .
  • Hamurumuzu bir saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp beze yapıyoruz.
  • Elimizi sıvı yağa bandırıp bezelerimizi tezgahın üzerinde kıvırarak uzun şekilde yuvarlıyoruz .
  • 3 eşit parçayı örgü şeklinde örüp pişirme kağıdı sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz .
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 15 dk tepsi mayası yaptıktan sonrada 200 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz ,deneyenlere afiyet olsun.

Ana Yemekte Vazgeçilmeziniz Olacak Beşamel Soslu Tavuk Güveç Tarifi

 

Ana Yemekte Vazgeçilmeziniz Olacak Beşamel Soslu Tavuk Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram tavuk göğsü
  • 1 tane kırmızı dolma biber veya kapya biber
  • 2 tane orta boy patates
  • 1 küçük kase haşlanmış bezelye
  • 1 yemek kaşığından biraz az salça
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Beşamel sosu için;

  • 2 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağından biraz fazla süt
  • Tuz

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Ana Yemekte Vazgeçilmeziniz Olacak Beşamel Soslu Tavuk Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini küp küp doğrayalım.
  • Bir tavaya yağı koyup eti kavuralım suyunu çekmeye yakın biberi ilave edip 1-2 dk kavuralım.
  • Daha sonra salçayı ilave edip karıştıralım.
  • 1-2 dk daha suyunu ve bezelyeyi baharatları ilave edip karıştırıp 1 kere kaynatıp altını kapatalım.
  • Patatesleri küp küp doğrayıp kızartalım.
  • Çanaklara veya herhangi bir fırın kabına koyalım.
  • Beşamel sosu için bir tavada yağı eritelim unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Daha sonra sütü ve tuzu ilave edip karıştıralım.
  • Kaynaya kadar karıştırıp kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Çanaklara koyduğunuz yemeğin üstüne 1 kepçe kadar koyalım.
  • Üzerine kaşar peyniri serpip önceden ısıtılmış 250 derecede üstü kızarana kadar pişirelim.

Ispanaklı Havuçlu Tarator Tarifi

 

Ispanaklı Havuçlu Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet rendelenmiş havuç
  • 300 gram ıspanak
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1-2 yemek kaşığı mayonez
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için:

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • İri kıyılmış ceviz

    Ispanaklı Havuçlu Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Rendelenmiş havuçları sıvı yağda yumuşayana kadar soteleyin.
  • Ardından iri kesilmiş ıspanağı da ekleyip diriliği gidene kadar çok az pişirelim.
  • Sosu için yoğurt, mayonez, sarımsak ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Üzerine kavrulan havuç ve ıspanakları ekleyip karıştırın.
  • Küçük bir tavada sıvı yağ ve cevizi çok az kavurun üzerine toz kırmızı biberi ekleyip karıştırıp hemen ocağın altını kapatın.
  • Salatanın üzerine cevizli biberli sosu gezdirip servis edebilirsiniz.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun