20 Ocak 2022 Perşembe

Beşamelli Brokoli Çorbası Tarifi

 

Beşamelli Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük paket brokoli
  • 1 lt su
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşamel sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz, karabiber

    Beşamelli Brokoli Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 1 lt su uygun bir tencereye alınıp kaynatılır.
  • Sonrasında yıkanmış küçük parçalara ayrılmış brokoli ve tuz eklenerek haşlamaya bırakılır.
  • Pişme seviyesi çatalla kontrol edilir.
  • Tamamen yumuşadığında kapatılır ve blenderdan geçirilir.
  • Beşamel sos için yağlar eritilir.
  • Un kokusu çıkana kadar 3-4 dk kavrulur.
  • Soğuk süt eklenir ve sürekli karıştırarak pişirilir.
  • Fokurdamaya başlayınca tuz ve karabiber eklenir kapatılır.
  • Beşamel sos tencereye aktarılıp sürekli karıştırarak pişirilir.
  • İsterseniz blenderdan geçirebilirsiniz. Bu aşamada çok fazla kaynatılmaz.
  • 1-2 kez kaynayınca kapatılır ve isteğe bağlı kıtır ekmekle birlikte sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.
  • 📌Kıvamı yoğun olursa sıcak su veya isteğe bağlı et suyuyla açabilirsiniz.

Kremasız Fırında Tavuk Lavaş Tarifi

 

Kremasız Fırında Tavuk Lavaş Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet lavaş ekmeği
  • 500 gr kemiksiz tavuk pirzola
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 çay bardağı süt (250 ml)
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Kremasız Fırında Tavuk Lavaş Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk pirzolamızı küp küp doğrayalım.
  • Ocağa aldığımız uygun bir tavanın içerisine sıvı yağımızı alalım ve üzerine tavuklarımızı ekleyerek kavuralım.
  • Bir yandan da soğanımızı, kırmızı biberimizi, yeşil biberimizi ve sarımsağımızı doğrayalım.
  • Tavuklarımızın rengi döndükten sonra üzerine doğradığımız sebzelerimizi ekleyelim ve karıştırarak sotelemeye devam edelim.
  • Sosu için uygun bir kapta nişasta ve sütü karıştıralım, tavuklarımızın üzerine dökerek kaynamaya bırakalım.
  • Karabiber, köri, zerdeçal ve tuzu ilave ederek karıştıralım. Krema kıvamını aldıktan sonra ocaktan alalım.
  • Lavaşlarımızın üzerine yuvarlak bir kalıp yerleştirelim. Bıçak ile keserek daire şeklinde lavaşlar elde edelim.
  • Kestiğimiz daire şeklindeki lavaşların içerisine çok olmayacak şekilde iç harcımızdan yerleştirelim ve fırın tepsisine sıkı bir şekilde yan yana dizelim. Tüm lavaşlarımıza aynı işlemi uygulayalım.
  • Tüm lavaşları tepsiye dizdikten sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edelim ve önceden ısıttığımız 190°C fırında yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tavuklu lavaşlarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Vişneli Yaprak Sarma Tarifi

 

Vişneli Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo salamura yaprak

İç için;

  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 4 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber (çok olmasın ama dikkat edin)
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 400 gram donuk vişne
  • 1 su bardağı vişne suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 su bardağı su

Pişirirken;

  • 1 su bardağı vişne suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

    Vişneli Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yaprakları bir kaç kez yıkayarak tuzundan arındırıyoruz. Sizin yaprağınızın tuzuna göre bu işlemi daha fazla veya az tekrarlayabilirsiniz.
  • Küçük küçük doğradığımız soğanları yarım su bardağı zeytinyağ ile beraber tencereye alıyoruz ve soğanları eriyene kadar öldürüyoruz. Sonra içine fıstığı ve kuş üzümünü ekliyoruz.
  • Biraz pişirdikten sonra pirinçini, tüm baharatları, tuzu, şekeri, limon suyunu, nar ekşisini, 1 bardak vişne suyunu ve 1,5 su bardağı suyu üzerine ekliyoruz.
  • Biraz karıştırıp kapağını kapatıp suyunu çektiriyoruz. Suyunu çektikten sonra altını kapatıyoruz. İçinin biraz çiğ kalması gerekiyor. İçimiz ılıdıktan sonra sarmaya başlıyoruz.
  • Ben sararken fotoğrafını çekemedim ama önceki kuş üzümlü sarmamın aşamasını koydum. Tek farkı sararken iç harcını koyduktan sonra tam ortasına bir vişne tanesi koyuyoruz. Sonra sarıyoruz. 🌝
  • Sarma işlemi bittikten sonra tencereye yerleştirip, aralarına biraz vişne taneleri atıyoruz.
  • Üzerine 1 su bardağı vişne suyu, 1,5 su bardağı su ekliyoruz. Sonra 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz serpiyoruz. Biraz da zeytinyağını gezdirip üzerine tabak kapatıp pişiriyoruz.
  • Yaprak piştikten sonra altını kapatıyoruz. Ben yaklaşık yarım saat pişirdim. Bu arada ben yazdan yaptığım vişne suyunu kullandım elinizde varsa siz de öyle yapabilirsiniz.

Muhallebili Havuçlu Kek Tarifi

 

Muhallebili Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı iri kırılmış ceviz
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı ucu ile toz karanfil
  • 2 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 2 su bardağı un (bardak 200 ml)
  • Yarım portakal kabuğu rendesi

Muhallebisi için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 

    Muhallebili Havuçlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Keki için yumurta ve toz şekeri beyazlaşıp köpürünceye kadar çırpın.
  • Ardından sıvı yağ̆ ile sütü ekleyip tekrar çırpın.
  • Üzerine tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Kek kalıbına yağlı kağıt koyun. (yağlı kağıt yoksa kalıbı yağlayıp unlayabilirsiniz. ).
  • 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. (eğer fırınınız hızlı pişiriyorsa 150 derecede pişirin. ).
  • Kek pişerken muhallebisi için bir tencereye tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeleri ekleyip kaynanaya kadar sürekli karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra tereyağı ve vanilyayı da ekleyip tereyağı eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın.
  • Keki fırından aldıktan sonra onu da soğumaya bırakın.
  • Soğuyan keki ikiye bölün.
  • Hazırladığınız kremayı mikser ile çırpın.
  • İkiye böldüğünüz kekin arasına kremanın yarısını döküp düzeltin.
  • Kekin üzerinde kabaran kısım varsa orayı düzleyerek kesin.
  • Kalan kremayı da üst katmana döküp düzleyin.
  • Üzerine biraz hindistan cevizi serpip 3-4 saat dolapta dinlendirin.
  • Soğuduktan sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.Afiyet olsunnn🧡

Büyük Borcamda Elmalı Turta (Tart) Tarifi

 

Büyük Borcamda Elmalı Turta (Tart) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 250 gr soğuk margarin veya tereyağı
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 10 yemek kaşığı soğuk su
  • 5 su bardağı un

Elmalı harcı için;

  • 6-7 adet orta boy adet elma
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Pudra şekeri

    Büyük Borcamda Elmalı Turta (Tart) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tartımızın hamurunu hazırlayalım. Ben hamurunu rondo da hazırlayacağım. Daha rahat olması için önce hamurun yarısını hazırlayacağım. Bunun için rondoya hamur malzemelerinin yarısını alalım.
  • Ardından hamur toparlanıncaya kadar rondoyu çalıştıralım.
  • Hamurumuz toparlandıktan sonra tezgaha aldığımız bir parça streç üzerine hamurumuzu alalım ve güzelce sarıp dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım.
  • Hamurun diğer yarısı için tekrar rondoya kalan malzemeleri ekleyelim ve çalıştıralım.
  • Hamurumuz kıvam aldıktan sonra onu da streç üzerine alıp sararak buzdolabına kaldıralım.
  • İç harcı için elmaların kabuklarını soyarak dilimleyelim. İçlerini temizleyelim ve rendeleyelim.
  • Genişçe bir tavayı ocağa alarak içerisine elma rendelerini aktaralım. Üzerine şekeri ekleyelim ve elmalar suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirelim.
  • Tarçın ve dövülmüş cevizi de ekleyelim, son kez karıştırarak ocaktan alalım.
  • Buzdolabında dinlenen hamurlarımızdan bir tanesini alalım ve pişirme kağıdı arasında hemen hemen kullanacağımız borcam ölçüsünde merdane ile açalım. Ben elmalı turtamı 27×40 cm çapında büyük borcam da pişireceğim.
  • Ardından hamurumuzun üzerindeki pişirme kağıdını çıkartalım ve çok az un serptikten sonra merdanenin üzerine alalım.
  • Diğer pişirme kağıdını da sıyırdıktan sonra dikkatli bir şekilde hamurumuzu borcama akataralım ve bastırarak yaydıralım.
  • Borcamın kenarına fazla gelen kısımlarını bıçak ile keselim ve eksik kalan kısımları bu şekilde tamamlayalım.
  • Soğuyan elmalı harcımızı hamurumuzun üzerine boşaltalım ve yayalım.
  • Diğer hamurumuzu da aynı şekilde açalım. Ardından rulet yardımı ile şeritler halinde keselim.
  • Ardından şeritleri bir alttan bir üstten geçirerek sepet şeklinde örelim. Üzerini tamamen bu şekilde kapatalım.
  • Yumurta sarısını çırpalım ve hamurumuzun üzerine sürelim. 180°C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.
  • Üzeri güzelce kızarıp pişen ve soğuyan elmalı tartımızın üzerine pudra şekeri serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun.

Kremalı Tadında Ispanak Çorbası Tarifi

 

Kremalı Tadında Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet havuç
  • 250 gr ıspanak
  • 6 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı et suyu (tavuk ya da et olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sarımsakta ekleyebilirsiniz

    Kremalı Tadında Ispanak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yağları uygun bir tencereye aldım.
  • Havucu rendeleyip ekleyerek kavurdum.
  • Üzerine yıkanmış ve ince doğranmış ıspanakları ekledim kavurdum. Suyu ekleyip kaynattım.
  • Bir kasede süt ve unu karıştırdım.
  • Çorbanın üzerine döktüm.
  • Et suyu ve tuzu da ilave ettim.
  • Bir taşım kaynatıp altını kapattım. Çok yoğun olursa su ilavesi yapabilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.

19 Ocak 2022 Çarşamba

Köz Sebze Yatağında Nefis Köfte Tarifi

 

Köz Sebze Yatağında Nefis Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 500 gram dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 6 yemek kaşığı süt
  • 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon,kekik,karbonat ve toz kırmızı biber
  • Tuz
  • Bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Köz malzemeler

  • 5-6 adet patlıcan
  • 3-4 adet kapya biber
  • 3 4 adet yeşil biber
  • 1 adet büyük soğan
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • (en son üzerine gezdirmek için tereyağı ve kırmızı toz biber

    Köz Sebze Yatağında Nefis Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte için tüm malzemeleri macun kıvamına gelene dek güzelce yoğurup 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdim.
  • Bu esnada sebzeleri yıkayıp kuruladım ve patlıcan ile biberleri sivri bir bıçakla deldim, 1 soğanı da kabuğuyla birlikte ikiye böldüm.
  • Tüm sebzeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip 200 derecede ısıtılmış fırında közledim.
  • Tamamen yumuşayan sebzeleri bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayarak veya bir torbaya koyarak terletip kabuklarını soyun ve doğradım.
  • Közlenmiş sebzelerin üzerine zeytinyağı,3 diş rendelenmiş sarımsak,maydanoz ve tuz ekleyip karıştırdım. Servis tabağına aldım.
  • Köftelere uzunlamasına şekil verip az yağ ilavesiyle tavada da pişirdim.
  • Pişen köfteleri sunum tabağındaki sebzelerin üzerine yerleştirdim.
  • En son kızdırılmış tereyağına kırmızı biber ekledim köftelerin üzerine döktüm.
  • Maydanoz yaprakları serperek servis ettim. Afiyet olsun 

Orijinal Sosuyla Alman Salatası Tarifi

 

Orijinal Sosuyla Alman Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 tane orta boy patates
  • 1 tane soğan
  • 200 gram kırmızı lahana
  • 150 gram bezelye
  • Bir avuç mısır
  • 5 tane kornişon turşu
  • 6 dal maydonoz
  • Tuz
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı hardal ya da 2 yemek kaşığı mayonez (varsa hardal tercih edin)
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik

    Orijinal Sosuyla Alman Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesler kabuklarını soyduktan sonra haşlayın.
  • Bir soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp tuz atın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip sıcak suda bekletin.
  • Lahanaları ince doğrayın.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı sirkeli karışımı hazırlayıp gezdirin. Kornişon turşuları halka halinde kesin.
  • Sosu için sıvı yağ, zeytinyağı ve sütü ekleyip blender ya da ezici ile bir güzel çektirin.
  • Üzerine ezilmiş sarımsak, hardal, baharatlar, tuz ve limon suyu ekleyip tekrar blender ile çektirin.
  • Kıvamı mayonez kıvamında olacak.
  • Soğanların suyunu süzün.
  • Maydanozları ince doğrayın. Patatesleri küp küp doğrayın.
  • Derin bir kaba patatesleri, lahanayı, soğanı, bezelyeyi, mısırı ve maydanozları ekleyin. Biraz tuz atıp üzerine sosu dökün.
  • Salatayı sosla güzelce harmanlayın servis edin. Afiyet olsun 

Lokanta Usulü Orman Kebabı Tarifi

 

Lokanta Usulü Orman Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 su bardağı bezelye
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, kekik, pulbiber 

    Lokanta Usulü Orman Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti düdüklü tencerede haşlayın.
  • Haşlanan eti kevgir yardımı ile sudan çıkarıp ayrı bir tencerede yağda 2 dakika kavurun, ardından yemeklik doğranmış soğanı ilave edip kavurun.
  • Havuçları da ekleyip 5 dakika kavurun, salçaları ilave edip kavurun.
  • Patates, bezelye ve baharatları ekleyip eti haşladığımız haşlama suyunu ilave edin pişirin.
  • Suyu az gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Patates ve havuçlar yumuşayınca ocaktan alın. Afiyet şifa olsun.

10 Dakikada Mükemmel Brokoli Mezesi Tarifi

 

10 Dakikada Mükemmel Brokoli Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük parça brokoli
  • 1 adet rendelenmiş havuç
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam kıyılmış dereotu
  • 5-6 adet dövülmüş ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    10 Dakikada Mükemmel Brokoli Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak brokoliyi 5 dk haşlayalım soğumaya bırakalım.
  • 1 adet havucu 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyip soğumaya bırakın.
  • 1 kasenin içine yoğurt ve mayonez hariç bütün malzemeleri alın karıştırın.
  • Yoğurt ve mayonezi ekleyip karıştırıp tuzunu ayarlayın. İşte bu kadar hemen servis edebilirsiniz