Çikolatalı Tart Kek Tarifi İçin Malzemeler
Kek malzemesi:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı kakao
- Un (yaklaşık olarak 1, 5 su bardağı kadar)
Kekin üst sosu:
- 1 kutu süt kreması (200 ml)
- 2 paket bitter çikolata (160 gr)
- 1-2 tatlı kaşığı kakao (isteğe bağlı)
Çikolatalı Tart Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle unu, kabartma tozunu ve vanilyayı derince bir kaba ekleyin.
- Şimdi aynen normal kek yapar gibi ayrı bir karıştırma kabında şeker ile yumurtaları kar gibi köpük köpük olana kadar en hızlı ayarda güzelce çırpın.
- Üzerine sütü ve sıvı yağı ekleyin tekrar çırpın.
- Şimdi kakaoyu ekleyin homojen bir karışım olana kadar kekinizi düşük ayarda çırpın.
- Unlu karışımı ekleyin çırpın. Kekinizin pürüzsüz hamuru hazır…
- Fırınınızı ısıtmaya başlayın.
- Tart kalıbınızı alın. Oda ısısında ki tereyağı ile kalıbı güzelce yağlayın ve süzgeç yardımı ile kalıbı unlayın. Kalıbın fazla ununu kalıbı lavaboya ters çevirerek çırpın. Dilerseniz sadece yağlayabilirsiniz.
- Yağlanmış tart kalıbınıza kek hamurunuzu dökün ve 180 derecede ısınmış fırında kekinizi 10-15 dakika kadar pişirin (bu aşamada çok dikkatli olun kek 10-15 dakika da pişiyor kekinizi geç pişer diye fırında tek başına bırakırsanız yanar. Unutmayın !! Bu çok çabuk pişen bir kek)
- Kekiniz piştikten sonra bir 5-10 dakika bekleyin. .
- Şimdi kekinizi koyacağınız servis tabağını kalıbın üstüne kapatıp kalıbı ters çevirin. .
- Bu sayede kekinizi servis tabağına aldınız kekiniz biraz soğusun siz bu arada üst sosunuzu hazırlayın. . .
- Kremayı küçük bir tencereye koyun, içine çikolata parçalarını kırın, kakaoyu da ekleyin. Ve bu malzemeleri en küçük ocakta kısık ateşte kremayı kaynatmadan (kremayı kaynatmadan eriteceksiniz) kontrollü bir şekilde yapın. .
- Kakao, çikolata kremanın için de erisin homojen bir karışım olsun.
- Bu aşamada tencerenin başından sakın ayrılmayın ve karışımı devamlı bir kaşık ile karıştırın ki çikolatalar tencerenin dibini tutmasın, kaynamasın. Sos hazır.
- Sosu bir çırpma teli ile güzelce 2-3 kez karıştırın homojen sosunuz hazır. Sosunuz şimdi biraz ılıklaşsın.
- Kek ılık, sos ılık. . . Şimdi kekinizin orta boşluğuna 3-4 kaşık sos dökün sosu kaşık yardımı ile orta bölümünün her yerine yayın.
- 8-10 dakika kadar bekleyin yine 3-4 kaşık sos dökün ve yanlara akıtmadan sosu keke yayın yine 8-10 dakika bekleyin ve kalan sosun hepsini kontrollü bir şekilde kekin üstüne dökün ve yayın… Bırakın sosunuz kekinizin üstünde donsun.
- Şimdi ister bu halde ılık ılık isterseniz de 1 gün bekletip sos donduktan sonra kekinizi afiyet ile yiyebilirsiniz. Tercih sizin.
Ben sosu dök-dondur-dök-dondur-dök- dondur olarak 3 aşamada döktüm bu sayede sosun hepsi kekin üstünde kalıp gibi durdu yanlara akmadı. 7-8 saat bekledikten sonra nerede ise kekin üstünde 1 parmak kalınlığın da sosu vardı.
Benim verdiğim sos malzemesi ile acı ve yoğun bitter tadında bir sos yapılıyor. Orijinal tarifin üst sosu daha hafif daha az acı. Ben bitter sevdiğim için 2 kutu bitter çikolata+ kakao kullandım benim kekimin daha yoğun ve keskin bir çikolata tadı oldu.
İsteyen benim verdiğim sosu yapabileceği gibi “ben acı sevmem, bu sos bana acı ve ağır gelir” derseniz. .
Üst sosunu Şeyda hanım gibi de yapabilirsiniz. Şeyda hanımın sosu daha hafif daha lezzetli bir sos olarak tercih edilebilir. .
200 ml (1kutu)Süt Kreması
1 paket (80gr)Bitter çikolata
1 paket (80gr ) Sütlü çikolata
Dilimlenmiş keklerden de anlaşılacağı gibi sosu üstünden akan kek pişip sos dökülünce hemen kesilen dilim…… Üstünde sosu kalıp gibi duran dilim ise bir gün beklemiş sosu donmuş dilim.. Sizler görün diye ben her ikisinin de resmini paylaştım…
Biz bu keki ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında bir gece bekletip ertesi gün krema eşliğinde yemeyi çok daha fazla sevdik tercih sizin….
Şeyda hanıma da bu tarif için çok teşekkür ederim…
Afiyetler olsun …