3 Nisan 2022 Pazar

Çıtır Çıtır El Açması Ispanaklı Sarıyer Böreği Tarifi

 

Çıtır Çıtır El Açması Ispanaklı Sarıyer Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 1 su bardağı ve + 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un (Kontrollü olarak)

Açmak için;

  • 100 gram tereyağı
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

İçi için;

  • 500 gram Ispanak
  • Peynir
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz (Peynir tuzlu olduğu için tadına bakarak ayarlayınız)

    Çıtır Çıtır El Açması Ispanaklı Sarıyer Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak içi için ıspanakları yıkayıp doğrayınız sonra soğanıda ince ince doğrayınız.
  • Geniş bir tavaya zeytin yağını köyünüz ve soğanları pembeleşinceye kadar pişiriniz.
  • Sonra içine ıspanakları ekleyip hafif pişiriniz fazla pişirmeyiniz sulanır, eğer sulanırsa suyunu sürünüz soğuduktan sonra peynirini ekleyiz.
  • Sonra hamuru için kabınızın içine suyu ,unu ve tuzunu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurunuz.
  • Hamuru 8 bezeye ayırıp 10 dakika dinlenmeye bırakınız. Pasta tabağı büyüklüğünde acınız ve her birinin üzerine tereyağını eritiniz ve sıvı yağıyla karıştırıp sürünüz.
  • Sonra 10 dakika bekleyip hamuru elinizle çeke çeke acınız yırtılma olabilir sorun değil çok kolay açılacak içine hazırlamış olduğunuz içten koyup rulo yapınız.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede pişiriniz.
  • Not: Pişirme süresi fırından fırına değişir.

Çikolatalı Elmalı Sandal Kurabiye (Kıyır) Tarifi

 

Çikolatalı Elmalı Sandal Kurabiye (Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin ya da tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

İçi:

  • 4 orta boy elma
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Biraz ceviz

Üzerine:

  • Pudra şekeri
  • 50 gram kadar bitter çikolata
  • Antep fıstığı

    Çikolatalı Elmalı Sandal Kurabiye (Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaseye oda sıcaklığındaki margarin, sıvı yağ, yumurta, nişasta ve pudra şekeri alınarak yoğrulur. Üzerine vanilya, kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenir.
  • Ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edilince un eklemesi yapılmadan hamur dinlendirilir.
  • Elmalar rendelenir. Tavaya alınır, üzerine şeker eklenir ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Kırılmış ceviz ve tarçın eklenir. Bir kaç tur çevrilir ve alınır. Hamurdan cevizden büyük yumurtadan küçük parçalar alınır.
  • Alınan parça top yapılır ve elle tezgahta yaydırılarak açılır. Ortasına elmalı harç koyulur.
  • Kenarları ortaya doğru kapatılarak sandal şekli verilir. Uçları iyice birleştirilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılan 170 derece fırında renk alana kadar pişirilir. Çikolata eritilir. Çıkan kurabiyeleri ilk sıcağı gidince pudra şekeri serpilir.
  • Üzerine eritilmiş çikolata gezdirilir. Sandal kısımlarına hindistan cevizi ya da antep fıstığı koyularak servis edilir.
  • Afiyet olsun 

Lorlu Kurabiye Tarifi

 

Lorlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı taze lor (Ya da loru biraz sütle blender dan geçirelim.,)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tane yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un

    Lorlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Lor, şeker, sıvı yağ kaba alalım.
  • İçine yumurtayı kıralım.
  • Tereyağını eritip, dökelim.
  • Hepsini karıştıralım. Biraz şekeri erisin.
  • Kabartma tozu, vanilya, unu ekleyip yoğuralım.
  • Yuvarlak şekil verip, fırına sürelim.
  • 180 derecede 15 dk pişirelim.
  • Üstü kızarmadan alalım. 15 dk yeterli olmaz gibi görünürse sadece 5 dk daha pişirelim.

İftar Sofralarına Yakışacak Bir Lezzet Badem Tatlısı Tarifi

 

İftar Sofralarına Yakışacak Bir Lezzet Badem Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı yada margarin
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-3.5 su bardağı un

Dışını bulamak için;

  • İrmik

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 .5 su bardağı su
  • 4 damla limon

    İftar Sofralarına Yakışacak Bir Lezzet Badem Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti için şekeri ve suyu tenceremize alalım, kaynatalım, kaynamaya başlayınca 4-5 damla limon sıkıp 5-6 dakika daha kaynatalım şerbeti soğumaya alalım şerbet soğuk tatlı sıcak olacak.
  • Hamuru için kabartma tozu ve un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabımızda karıştıralım un ve kabartma tozunuda eleyerek ekleyelim.
  • Yumuşak bir hamur yapalım ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizle parmak şekli verip yassılaştıralım irmiğe bulayıp tepsiye dizelim.
  • Tüm hamur bitene kadar bu işlemi yapalım şekil verdiğimiz hamurların ortalarına çizik atalım pisince kabarıp, açılacaklar.
  • 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirelim.
  • Pişen tatlımızın ilk sıcağı çıkınca şerbetini dökelim, Üzerini kapatalım, istediğimiz gibi süsleyelim fındık fıstık hindistan cevizi deneyeceklere afiyet olsun.

Sultan Kebabı Tarifi

 

Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 500 gram dana kuşbaşı
  • 1 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 kase bezelye
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kekik

Beşamel sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • Kaşar peynir rendesi

    Sultan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti düdüklü tencerede haşlayın.
  • Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı yağda kavurun.
  • Ardından doğranmış havuçları ekleyip birkaç dakika kavurun, patatesleri ekleyip, birkaç dakika kavurmaya devam edin.
  • Salça ve baharatları ilave edin kavurun ve eti kevgir yardımıyla sudan alıp, sebzelerin üzerine ekleyin, bezelyeyi de ekleyip karıştırın.
  • Eti haşladığınız sudan 1 bardak yemeğe ilave edin ve pişirin. Patatesler yumuşayınca ocaktan alın.
  • Beşamel sosu için tavada tereyağını eritin unu ekleyip kavurun, süt, tuz ve karabiberi ilave edin krema kıvamına gelince ocaktan alın.
  • Yufkaları üst üste koyup 4’e bölün. Bölünmüş parçalardan iki adet alıp, bir kasede üst üste koyun ve iç harçtan doldurup kasenin dışına taşan yufkaları sıkıca üst üste koyup kapatın ters çevirip yağlanmış tepsiye alın.
  • Üzerine beşamel sosu sürüp kaşar peyniri serpin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin benimki biraz fazla pişti siz daha az pişirin ki kaşarlar yanmasın. Afiyet şifa olsun.

Peynirli Mini Bazlama Tarifi

 

Peynirli Mini Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 300 ml ılık su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Un (yaklaşık 500 gram)
  • Yarım yaş maya veya 1 paket kuru maya

Peynirli harcı için:

  • 1 çorba kasesi beyaz peynir
  • 1 su bardağı rende kaşar
  • 2 adet yumurta
  • Maydanoz

    Peynirli Mini Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hamurumuzu yoğuralım bunun için ılık su da mayayı eritelim.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip unu azar azar ekleyerek yoğuralım. Yumuşacık bir hamur olsun. Ele yapışmasın.
  • Hamurun üzerini örtüp bir saat dinlendirin.
  • Daha sonra küçük küçük bezeler elde edin ve merdane yardımıyla açın.
  • İç harcımız için beyaz peyniri ezin rende kaşar ve yumurta ile karıştırın.
  • Ben tuz eklemedim ince kıyılmış maydanoz da ekleyin.
  • Yuvarlak açtığımız hamurlara iç harcımızdan sürelim.
  • Kenarlarını hiç yada çok çok az boş bırakın mümkünse kenarlarına kadar sürün.
  • Fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

Pizza Tadında Patatesli Yumurta Tarifi

 

Pizza Tadında Patatesli Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet yeşil biber (Küp küp doğranmış)
  • 1 adet kapya biber (Küp küp doğranmış)
  • 1 kase sucuk (Küp küp doğranmış)
  • 3 adet yumurta
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 1 kase rendelenmiş kasar peyniri

    Pizza Tadında Patatesli Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesler soyulur küp küp doğranır.
  • Uygun bir tavada sıvı yağ ile kavuralım.
  • Kısık orta ateşte tavanın kapağını kapatıp 3-4 dk pişirelim.
  • Pişmeye yakın patateslerin üzerine biber, sucuk, maydanoz, tuz ve baharatlar ekleyip 5 dk daha soteleyelim.
  • Daha sonra sotelenmiş patateslerin üzerine yumurta eklenip karıştırılır.
  • En sonunda üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek tavanın kapağı tekrar kapatılır ve kısık ateşte peynirlerin erimesini beklenir. Afiyet olsun 

Kalıpta Tiramisu Tarifi

 

Kalıpta Tiramisu Tarifi İçin Malzemeler

Kreması için;

  • 3,5 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 6 tepeleme yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 gr labne

Arası için;

  • 200 gram kedi dili bisküvisi
  • 2su bardağı sıcak su
  • 2 adet 3 bir arada
  • Granül kahve biraz acı oluyor yinede dilerseniz kullanabilirsiniz

Üzerini süslemek için;

  • Kahve kakao karışımı

    Kalıpta Tiramisu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce labne, vanilya, tereyağı hariç tüm malzemeyi tencereye alıp orta ateşte karıştırarak kaynatalım.
  • Kaynayan kremamızın içine tereyağı vanilyayı ekleyip eriyene kadar çırpalım ocağı kapatıp ılıyan kremamızın içine labne ekleyip, mikser yardımı ile en az 5 dk. çırpalım, kremamız hazır.
  • Genişçe bir kasede 2 bardak su ile 2 adet üçü bir aradayı karıştıralım.
  • Kalıbımızın alt tabanına streç film serelim ve kalıbımızı kapalı hale getirelim en alt tabana iki üç kepçe krema üzerine kahve ile ıslatılmış kedi dili bisküvisi koyalım.
  • Bu şekilde 3 sıra krema 2 sıra kahve ile ıslatılmış kedi dili bisküvisi olarak kalıpta tiramisu işlemini tamamlayıp bitiriyoruz.
  • Üzerine streç film veya bir tabak ile örtüp buzdolabında bir gün bekletirseniz çok iyi olur. Benim acelem olduğu için ben 5 saat bekletebildim yine de kalıptan çok rahat bir şekilde çıktı.
  • Sunum tabağına ters çevirip kalıbından ayırdığım tiramisunun üzerine şeritler halinde kestiğim yağlı kağıt parçalarını yerleştirip, kakao kahve karışımını serpelim.
  • Dilediğiniz malzeme ile süsleyebilirsiniz hoşçakalın deneyecek olan herkes şimdiden kolay gelsin.

2 Nisan 2022 Cumartesi

Fellah Köfte (Tam Ölçülü Asla Dağılmaz) Tarifi

 

Fellah Köfte (Tam Ölçülü Asla Dağılmaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1,5 su bardağı sıcak su (Islatmak için)
  • 1 su bardağı ılık su (Yoğurmak için)
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta

Sosu için

  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 su bardağı köfteleri haşladığımız su
  • Yarım demet maydanoz

    Fellah Köfte (Tam Ölçülü Asla Dağılmaz) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile ıslatın ve 1 saat dinlendirin.
  • Daha sonra tuz, un ve 1 su bardağı ılık su ilave edip, iyice yoğurun.
  • Son olarak yumurtayı ekleyip, yoğurun.
  • Misket büyüklüğünde köfteler yapıp, ortasına parmağınız ile hafifçe bastırın.
  • Tencereye yaklaşık iki litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın, kaynayınca köfteleri atın köfteler suyun üzerine çıkınca kevgir yardımıyla sudan alıp süzgece koyun.
  • Sosu için; ayrı bir tencereye yağ ve salçayı ekleyip kavurun, köfteleri haşladığımız sudan 1 su bardağı sosa ekleyin karıştırın.
  • Köfteleri sosa ekleyip karıştırın ve en son maydanozu ekleyip karıştırın sıcak sıcak servis edin. Afiyet şifa olsun.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 yaprak güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için:

  • Toz Antep fıstığı
  • Kiraz şekerlemesi

    Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
  • Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
  • Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
  • Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
  • Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
  • Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
  • En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim. Afiyet olsun!

Yoğurtlu Kereviz Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Kereviz Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy kereviz (500 gr)
  • 1,5 çay bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 1/2 (yarım) demet dereotu
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Yoğurtlu Kereviz Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sarımsakları rendeleyin ve mayonez, yoğurt, limonun suyu, karabiber ve tuz ile birlikte bir kapta karıştırın.
  • Kerevizi rendeleyin ve kararmaması için hemen yoğurtlu karışıma ekleyin.
  • Az dövülmüş ceviz ve kıydığınız dereotunu ekleyip karıştırın.
  • Üzeri için:küçük bir tavada zeytinyağını ısıtın.
  • Pul biberi ekleyin ve hemen ocaktan alın.
  • Salatanın üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.
  • Afiyet olsun.