10 Nisan 2022 Pazar

Bayram Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi

 

Bayram Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için

  • 4 su bardak şeker
  • 1 su bardak su
  • 3 su bardak süt
  • 1 adet vanilya

Baklava için

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 200 gram kıyılmış ceviz
  • 200 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Kıyılmış antep fıstığı
  • 1 paket sütlü çikolata

    Bayram Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sade tereyağını ayırarak işlemlerimize başlıyoruz. Tereyağını bir kaba alarak kısık ateşte erimeye bırakıyoruz.
  • Tereyağı eridikten sonra kaşık yardımı ile üstte oluşan köpükleri ayrı bir kaba alıyoruz.
  • Bu işlemi yaparak sade yağ ile baklavanın çıtır çıtır olmasını ve daha lezzetli olmasını sağlıyoruz.
  • Yağın köpüklerini aldıktan sonra ocaktan alarak sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Tencereye 4 bardak şekeri ve 1 bardak suyu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
  • Soğuk baklavanın şerbeti normal baklava şerbetine göre daha farklı yapılmaktadır. Şerbet kaynayıp soğuduktan sonra süt ilave ettiğimiz şerbet hem daha hafif hem daha lezzetli olacaktır.
  • Şerbetimiz kaynadıktan ve istediğimiz kıvama geldikten sonra altını kapatarak soğumaya bırakıyoruz.
  • Yufkaları masanın üstüne serelim ve kırılmaması için üzerine nemli bir bez örtelim.
  • Yufkalarımızı dizmeye başlıyoruz.
  • Öncelikle tepsimizin dibini güzelce yağlamamız gerekiyor.
  • Tepsiyi yağladıktan sonra 2 kat yufka koyarak tereyağı sürüyoruz. Kat aralarını güzelce yağlamaya özen gösterin. 20 kat olana kadar bu işlemi yapmaya devam ediyoruz. 20 kat olduktan sonra kıyılmış cevizlerimizi bolca koyuyoruz.
  • Cevizleri yufkanın her tarafına eşit miktarda dökmeye özen gösterelim.
  • Baklavamızın ikinci aşamasındaki yufka sıralamasını yine ilk aşamada yaptığımız gibi yapabilirsiniz. 2 kat yufka koyarak yağlamaya devam ediyoruz.
  • Bizim yufka paketimiz 800gr’lık yufka ve içinde 40 adet yufka bulunmaktadır. Daha düşük gramajlı paketlerde daha az yufka adedi çıkmaktadır. Sizin aldığınız pakette kaç adet yufka varsa sıralamasını ona göre ikiye bölerek yapabilirsiniz.
  • 40 kat yufka sıralama işlemimiz bittikten sonra kesme işlemine başlıyoruz. Ben kare kare kesmeyi tercih ettim. Siz dilediğiniz gibi farklı şekillerde de kesebilirsiniz.
  • Kesme işlemimiz bittikten sonra, tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile tepsinin her tarafını güzelce yağlıyoruz.
  • Baklavamızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika boyunca kontrol ederek pişiriyoruz. Bu süre fırından fırına değişebileceği için altı ve üstü kızarana kadar kontrollü pişirmenizi öneririm.
  • Baklavamız piştikten sonra görüntüsü ile iştah açıyor. Baklavanın ilk sıcaklığı geçmesi için kenarda bekleterek soğuyan şerbetimizi hazırlıyoruz.
  • Şerbete 1 paket vanilya ve 3 bardak sütü döktükten sonra güzelce karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz.
  • Üzerine dökeceğimiz kakaonun içine pudra şekeri dökerek karıştırıyoruz.
  • İlk sıcaklığı geçen baklavamızı şerbetlemeye başlıyoruz. Şerbeti tepsinin her tarafına gelecek şekilde eşit miktarda döküyoruz. Şerbeti döktükten sonra çekmesi bekliyoruz.
  • Bu aşamadan sonra üzerine rendeleyeceğimiz sütlü çikolatayı dondurucuya atarak 5 dakika kalmasını sağlayın bu işlem rendelerken size kolaylık sağlayacaktır.
  • Şerbet çektikten sonra kakaoyu süzgeç yardımı ile baklavanın her tarafına gelecek şekilde serpiyoruz.
  • Kakao serpme işleminden sonra dondurucuda soğuyan çikolatayı baklavanın üstüne rendeliyoruz.
  • İnce kıyılmış antep fıstıkları ile baklavaların kesim yerlerini süsleyerek işlemlerimizi bitiriyoruz. Gerek lezzetiyle, gerekse görünüşü ile yiyenlerden tam puan alacağınız soğuk baklavayı misafirlerinize gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Biber Dolması Tarifi

 

Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-12 biber dolması
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • Biber ve domates salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Pul biber
  • Sıvı yağ
  • Tuz

Salçalı sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pul biber

    Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Dolmalık biberleri yıkıyorsunuz ve içindeki çekirdekleri ayırıyorsunuz.
  • İç malzemesi için bütün malzemeleri küçük doğrayıp kıymamıza katıyorsunuz.
  • Dolmalarımızı harcı ile doldurup kapağını da kapatıp tenceremizin içine sırayla dizip, üzerine domates veya kendi kapağını kapatıyoruz.
  • Domates salçası ile hazırlamış olduğumuz sosu üzerine döküp yaklaşık 1 saat orta ateşte kaynatıyorsunuz. Afiyet olsun.

Fırında Izgara Tadında Pirzola Ve Kremalı Mantar Sos Tarifi

 

Fırında Izgara Tadında Pirzola Ve Kremalı Mantar Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram pirzola
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı knor baharatı (Yoksa koymasanızda olur) knor tuzlu olur tuzunu kontrollü koyunuz.
  • 1 çay kaşığı tuz (Siz damak tadınıza göre ayarlayınız)
  • İsteğe göre kekik

Kremalı mantar sos için;

  • 500 gram mantar
  • 2 tane sıvı yemeklik krema
  • Yarım çay bardağı kadar zeytin yağı
  • Mısır nişastası göz kararı
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya
  • 1-2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı vegeta baharatı
  • 1 tatlı kaşığı kuru maydanoz
  • Tuz

Patates püresi için;

  • 4 tane patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz

    Fırında Izgara Tadında Pirzola Ve Kremalı Mantar Sos Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak geniş bir kaba sıvıyağını ve baharatları koyup karıştırınız. Sonra pirzolaların her tarafını bu sosa bulayınız.
  • Fırınınızda ızgara ayarı varsa ızgara ayarında yoksa normal fırında 185 derecede iyice kızarıncaya kadar pişiriniz.
  • Diğer yandan sosun yapılışı için mantarları güzelce yıkayınız ve ince ince doğrayınız sonra geniş bir tavaya zeytin yağını köyünüz mantarları suyunu tamamen çekinceye kadar pişiriniz.
  • Sonra baharatlarını ve kremasını köyünüz en son nişastayı biraz sütle açıp ekleyip. Göz göz oluncaya kadar pişiriniz.
  • Patates püresi için; patatesleri haşlayınız sonra kabuklarını soyunuz ve patatesleri pürüzsüz bir şekilde eziniz tereyağı ,süt ve tuz ekleyiniz güzelce karıştınız. Afiyet olsun.
  • Not: Pirzolalarınızı baharatlı karışımına 5-6 saat önce bulayıp, bekletirseniz pirzolalarınız daha yumuşak olur. Pişirme süresi fırından fırına değişir.

8 Nisan 2022 Cuma

Sultan Kebabı Tarifi

 

Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 500 gram dana kuşbaşı
  • 1 adet soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 kase bezelye
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kekik

Beşamel sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • Kaşar peynir rendesi

    Sultan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti düdüklü tencerede haşlayın.
  • Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı yağda kavurun.
  • Ardından doğranmış havuçları ekleyip birkaç dakika kavurun, patatesleri ekleyip, birkaç dakika kavurmaya devam edin.
  • Salça ve baharatları ilave edin kavurun ve eti kevgir yardımıyla sudan alıp, sebzelerin üzerine ekleyin, bezelyeyi de ekleyip karıştırın.
  • Eti haşladığınız sudan 1 bardak yemeğe ilave edin ve pişirin. Patatesler yumuşayınca ocaktan alın.
  • Beşamel sosu için tavada tereyağını eritin unu ekleyip kavurun, süt, tuz ve karabiberi ilave edin krema kıvamına gelince ocaktan alın.
  • Yufkaları üst üste koyup 4’e bölün. Bölünmüş parçalardan iki adet alıp, bir kasede üst üste koyun ve iç harçtan doldurup kasenin dışına taşan yufkaları sıkıca üst üste koyup kapatın ters çevirip yağlanmış tepsiye alın.
  • Üzerine beşamel sosu sürüp kaşar peyniri serpin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin benimki biraz fazla pişti siz daha az pişirin ki kaşarlar yanmasın. Afiyet şifa olsun.

Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Haşhaşlı Revani Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı haşhaş
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağından bir parmak eksik süt

    Haşhaşlı Revani Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Ardından süt ve sıvı yağı ilave edin ve karıştırın.
  • Sonra irmik, un ve haşhaşı ekleyin.
  • Karıştırdıktan sonra kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek iyice çırpın ve yağlanmış kare borcama dökün.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
  • Şerbeti için şeker ve suyu kaynamaya başladıktan sonra bir kaç damla limon sıkıp.
  • 1-2 dk kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Altını kapattıktan sonra ilk sıcaklığın geçmesini bekleyin.
  • Daha sonra soğumuş olan kekin üzerine şerbeti dökün.
  • En son olarak üzerine krem şanti sürün.
  • Krem şanti için süt ve toz şanti iyice çırpılır ve buzdolabında 15-20 dk beklettikten sonra kekin üzerine sürülür.
  • Krem şanti sürdükten sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis yapın.
  • Ben genelde bire bir ölçü ile şanti hazırlıyorum şantiyi bardağa koyup ne kadarsa o kadar da süt ekliyorum, bu tarifin orjinali bu fakat biz daha kalın şanti sevdiğimiz için 1 su bardağı şanti (2 poşet)1 su bardağı süt kullandım.200 ml lik bardak kullandım.

    Un ölçüsü az değil kıvam cıvık gibi gelebilir, bu sizi yanıltmasın irmik ve haşhaş şişiyor, şerbeti döktüğümüz zaman kekte kabarcık oluşabilir ben üsteki kabuk tutan kısmı sıyırıyorum ondan sonra şantiyi sıvıyorum.

Kıbrıs Köftesi Tarifi

 

Kıbrıs Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dilim ekmek veya 1 su bardağından 1 parmak eksik galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Kıbrıs Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesle soğanımızı rendeleyip, suyunu sıkıyoruz.
  • Tüm malzemeleri ekleyip, karıştıralım.
  • Köfte şeklini vererek, önceden ısıtılmış kızgın yağda kızartalım. Afiyet olsun 

Mükemmel Mantar Mezesi Tarifi

 

Mükemmel Mantar Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük kuru soğan (mor soğanda kullanabilirsiniz)
  • 1 büyük paket mantar(500-600 gram)
  • 3 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber, kırmızı toz biber, kekik ve pul biber
  • Zeytinyağ

Diğer malzemeler

  • 1 kase süzme yoğurt
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz

    Mükemmel Mantar Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak, mantarları yıkayıp limonlu suda 10 dakika beklettim.
  • Soğanları yarım ay şeklinde, sarımsakları minik minik doğradım.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyip soğanı ve sarımsağı ekleyip 5 dakika kadar soteledim.
  • Ardından mantarları ilave edip tavaya sallayarak sotelemeye devam ettim.
  • Son olarak tuz, maydanoz ve baharatları da ilave edip 1-2 dakika daha soteleyerek ocaktan alıp yoğurt sosunu hazırladım.
  • Kasenin içine yoğurt, tuz ve rendelenmiş sarımsak ekleyerek karıştırdım.
  • Hazır olan sosumu düz zeminli servis tabağına alıp kaşık yardımıyla yaydırdım.
  • Üzerine mantarı ilave edip servis ettim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Kremasız Trileçe Tarifi

 

Kremasız Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Sütlü sosu için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Karamel sosu için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su (125 ml)
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Kremasız Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kremasız trileçe tatlımızın keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek tüm malzemeyi spatula ile karıştıralım.
  • Kek hamurumuzu içerisine pişirme kağıdı serdiğimiz borcama boşaltalım. Borcamı sallayarak hamurun her yere yayılmasını sağlayalım.
  • Ardından kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 10 dakika pişirelim.
  • 10 dakikanın sonunda fırınımızı 150°’ye düşürerek 30 dakika daha pişirmeye devam edelim.
  • Karamel sosu için sos tavasına toz şekeri alalım, eriyip karamelize olana kadar pişirelim. Bu aşamada sos tavamızı ara ara sallayalım.
  • Şeker tamamen eridikten sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Daha sonra suya nişastayı ekleyelim ve karıştırarak çözünmesini sağlayalım.
  • Hazırladığımız nişastalı suyu sosa ekleyelim ve sos kıvam alıp koyulaşana kadar pişirelim.
  • Hazır olan karamel sosumuzu ısıya dayanıklı bir kap içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Keki ıslatmak için süt ve şekeri bir kabın içerisine alalım, şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Kekimizin üzerine kürdanla delikler açtıktan sonra hazırladığımız şekerli sütü sıcak kekin üzerine gezdirelim.
  • Ardından sütü çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Bu sırada üzerinin krem şantisi için çırpma kabına krem şanti ve soğuk sütü alarak koyulaşıp kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1-2 yemek kaşığı kadarını kremasız trileçemizin üzerini süslemek için ayıralım.
  • Kalan krem şantiyi soğuduğundan emin olduğumuz kekin üzerine boşaltalım ve her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Tamamen soğuyan karamel sosumuzu da krem şantinin üzerine gezdirelim ve spatula ya da pasta sıvama aparatı ile düzeltelim.
  • Ayırdığımız krem şanti ile tatlının üzerine ince ince çizgiler çekelim.
  • Son olarak bir kürdan yardımıyla çizdiğiniz çizgilere dik olacak şekilde çizikler atalım.
  • Tatlıyı iyice dinlenmesi için birkaç saat buzdolabına kaldıralım. Dinlenen kremasız trileçe tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

Fırında Beyaz Lahana Dolması Tarifi

 

Fırında Beyaz Lahana Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane sarmalık beyaz lahana
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Nane

Üzeri için;

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı su
  • Tuz

    Fırında Beyaz Lahana Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle lahanaları haşlayalım. Soğanı minik minik doğrayalım sıvı yağ da kavuralım. Salçasını ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • Yıkadığımız bulgur ve pirinci ekleyip, karıştırarak kavuralım. Son olarak baharatlarını tuzunu ve ince kıyılmış maydanozunu ekleyip bir iki karıştırıp altını kapatalım.
  • Daha sonra haşlanmış lahanamızı bir kaseye koyalım içine harçtan koyalım. Fotoğrafta görüldüğü gibi kapatalım. Daha sonra fırın kabına deseydin lahana ve iç bitene kadar bu işlemi tekrar edelim.
  • Üzeri içinde salça ile yağı kavurup su be tuz ilave edelim kaynadıktan sonra dolmanın üzerine dökelim. Dilerseniz domateste ilave edebilirsiniz.
  • Üzerini ıslattığımız yağlı kağıtla kapatıp, 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun.