Bayram Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
Şerbeti için
- 4 su bardak şeker
- 1 su bardak su
- 3 su bardak süt
- 1 adet vanilya
Baklava için
- 1 paket baklavalık yufka
- 200 gram kıyılmış ceviz
- 200 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- Kıyılmış antep fıstığı
- 1 paket sütlü çikolata
Bayram Tatlısı Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sade tereyağını ayırarak işlemlerimize başlıyoruz. Tereyağını bir kaba alarak kısık ateşte erimeye bırakıyoruz.
- Tereyağı eridikten sonra kaşık yardımı ile üstte oluşan köpükleri ayrı bir kaba alıyoruz.
- Bu işlemi yaparak sade yağ ile baklavanın çıtır çıtır olmasını ve daha lezzetli olmasını sağlıyoruz.
- Yağın köpüklerini aldıktan sonra ocaktan alarak sıvı yağı ekleyerek karıştırıyoruz.
- Şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Tencereye 4 bardak şekeri ve 1 bardak suyu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
- Soğuk baklavanın şerbeti normal baklava şerbetine göre daha farklı yapılmaktadır. Şerbet kaynayıp soğuduktan sonra süt ilave ettiğimiz şerbet hem daha hafif hem daha lezzetli olacaktır.
- Şerbetimiz kaynadıktan ve istediğimiz kıvama geldikten sonra altını kapatarak soğumaya bırakıyoruz.
- Yufkaları masanın üstüne serelim ve kırılmaması için üzerine nemli bir bez örtelim.
- Yufkalarımızı dizmeye başlıyoruz.
- Öncelikle tepsimizin dibini güzelce yağlamamız gerekiyor.
- Tepsiyi yağladıktan sonra 2 kat yufka koyarak tereyağı sürüyoruz. Kat aralarını güzelce yağlamaya özen gösterin. 20 kat olana kadar bu işlemi yapmaya devam ediyoruz. 20 kat olduktan sonra kıyılmış cevizlerimizi bolca koyuyoruz.
- Cevizleri yufkanın her tarafına eşit miktarda dökmeye özen gösterelim.
- Baklavamızın ikinci aşamasındaki yufka sıralamasını yine ilk aşamada yaptığımız gibi yapabilirsiniz. 2 kat yufka koyarak yağlamaya devam ediyoruz.
- Bizim yufka paketimiz 800gr’lık yufka ve içinde 40 adet yufka bulunmaktadır. Daha düşük gramajlı paketlerde daha az yufka adedi çıkmaktadır. Sizin aldığınız pakette kaç adet yufka varsa sıralamasını ona göre ikiye bölerek yapabilirsiniz.
- 40 kat yufka sıralama işlemimiz bittikten sonra kesme işlemine başlıyoruz. Ben kare kare kesmeyi tercih ettim. Siz dilediğiniz gibi farklı şekillerde de kesebilirsiniz.
- Kesme işlemimiz bittikten sonra, tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile tepsinin her tarafını güzelce yağlıyoruz.
- Baklavamızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika boyunca kontrol ederek pişiriyoruz. Bu süre fırından fırına değişebileceği için altı ve üstü kızarana kadar kontrollü pişirmenizi öneririm.
- Baklavamız piştikten sonra görüntüsü ile iştah açıyor. Baklavanın ilk sıcaklığı geçmesi için kenarda bekleterek soğuyan şerbetimizi hazırlıyoruz.
- Şerbete 1 paket vanilya ve 3 bardak sütü döktükten sonra güzelce karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz.
- Üzerine dökeceğimiz kakaonun içine pudra şekeri dökerek karıştırıyoruz.
- İlk sıcaklığı geçen baklavamızı şerbetlemeye başlıyoruz. Şerbeti tepsinin her tarafına gelecek şekilde eşit miktarda döküyoruz. Şerbeti döktükten sonra çekmesi bekliyoruz.
- Bu aşamadan sonra üzerine rendeleyeceğimiz sütlü çikolatayı dondurucuya atarak 5 dakika kalmasını sağlayın bu işlem rendelerken size kolaylık sağlayacaktır.
- Şerbet çektikten sonra kakaoyu süzgeç yardımı ile baklavanın her tarafına gelecek şekilde serpiyoruz.
- Kakao serpme işleminden sonra dondurucuda soğuyan çikolatayı baklavanın üstüne rendeliyoruz.
- İnce kıyılmış antep fıstıkları ile baklavaların kesim yerlerini süsleyerek işlemlerimizi bitiriyoruz. Gerek lezzetiyle, gerekse görünüşü ile yiyenlerden tam puan alacağınız soğuk baklavayı misafirlerinize gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.