27 Ocak 2023 Cuma

Pratik Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım türk kahvesi fincanı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı biber salçası
  • 6 su bardağı su
  • Yarım bağ maydanoz
  • Tuz
  • Nane
  • Tozbiber
  • Kekik
  • 1,5 çay bardağı arpa şehriye

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ, un alınır, unun kokusu çıkana kadar kavrulur, un kavrulunca biber salçası eklenir, güzelce karıştırılır, suyu azar azar verilip bir yandan da karıştırılır.
  • Su kaynamaya başlayınca yemeklik doğranmış maydanoz ve arpa şehriye eklenir, şehriye pişene kadar kaynatılır, damak tadınıza göre tuz, baharatlar eklenip karıştırılır, sıcak servis edilir.

Kandil Simidi Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Un

Üzeri için

  • 1 su bardağı su+ 1 tatlı kaşığı pekmez
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Yavaş yavaş unu ekleyip yumuşak bi hamur elde ediyoruz.
  • Hamurları eşit küçük parçalara bölüp elimizle uzatıyoruz.
  • Uçlardan birleştirip önce pekmezli suya sonra susama bulayıp 160 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun

Meyveli Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Krema için

  • 3 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 ,5 kahve fincanı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Soğuduktan sonra

  • Yarım paket krem şanti
  • 50 gram krema

Ortası için

  • Muz
  • Çilek
  • Kivi

Kaplamak için

  • 2 paket krem şanti üstündeki tariften yarım bardak az süt

Ganaj için

  • 150 gram krema
  • 2 paket sütlü çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta sarısı ve akları ayrılıp şekerin yarısı ve limon suyuyla aklar köpük olana kadar çırpılır.
  • Ters çevirdiğimizde akmayacak hale geldikten sonra sarılara geçilir.
  • Kalan şeker eklenip beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Sıcak su eklenip köpürtüldükten sonra kuru malzemeler eklenir.
  • Yumurta sarılı karışıma beyazlar yavaş yavaş eklenip spatulayla karıştırılır.
  • 170 derece fırında 40-45 dk pişirilir. Krema için krem şanti ve krema hariç malzemeler koyulaşana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra krema ve krem şanti eklenip çırpılır.
  • Pandispanya soğuduktan sonra 3 eşit parçaya bölünür.
  • Alt taban konup sütle ıslatıldıldıktan sonra krema ve meyveler eklenir.
  • Diğer kata da aynı işlemi uyguladıktan sonra en üstü de kapatıp sütle ıslıyoruz. Dilerseniz bu şekilde 1 gün dinlendirip sonra kaplayabilirsiniz. Boş yer kalmayacak şekilde krem şantiyle pastamızı kaplıyoruz.
  • Ganaj için kremayı ısıtıp çikolatanın üstüne döküp karıştırıyoruz.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra pastanın üzerine döküyoruz.
  • Üstünü istediğiniz gibi süsledikten sonra pastamız hazır. 

Avokado Ezmesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet avokado
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 yemek kaşığı dolusu bal

Süslemek için

  • Nar
  • İri ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Olgunlaşmış avokadoyu kaşık yardımıyla çıkarıp bir kapta çatalla eziyoruz.
  • Üzerine bal ezilmiş ceviz döküp karıştırın.
  • Sonra bir servis tabağına alıp ayıkladığımız nar ve iri cevizle süsleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Kuzu Kol Tandır Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kg kuzu kol
  • 1 kase arpacık soğan
  • 1 kase çeri domates
  • 3 adet patates

Etimizin sosu için;

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sosumuzu bir kaseye hazırlayıp karıştıralım ve etimizin üzerine dökelim her yerine yedirelim.
  • Sarımsakları rendeleyelim etimizin üzerine dökelim karıştıralım ve eti yarım saat kadar kenarda bekletelim.
  • Patatesleri gelişi güzel doğrayalım.
  • Soğanları soyalım ve domatesleri de temizleyelim.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve etleri üzerine koyalım.
  • Patates soğan ve domatesleri de ekleyip üzerine yağlı kağıt serelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede ayarlı fırında pişirelim.
  • Ara ara pişip pişmediğini kontrol edelim sıcak servis edelim. Afiyet olsun

Bol Soslu Peynirli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna (Yarım paket)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 100 ml makarna suyu (Yarım çay bardağı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 200 ml krema (1 paket)
  • 100 gram rendelenmiş kaşar (1 kase)

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı paketin üzerinde yazan süreye göre haşlayın.
  • Zeytinyağı ile birlikte soğanı ve sarımsağı tavaya alıp kavurun.
  • Domates salçasını da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Makarna suyu,baharatlar ve kremasında ekleyip karıştırın.
  • Kaşar peynirini de sosa ilave edin.
  • Son olarak makarnayı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Kırmızı Pancar Ve Havuç Tarator Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 /2 kırmızı pancar
  • 1 adet havuç
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kase yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak

Üzeri için

  • Zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı pancar ve havuç rendeleyip zeytinyağını ekleyip ocakta 5 dk kadar pişiriyoruz.
  • Soğumaya bırakıyoruz, onlar soğurken yoğurt mayonez, sarımsak ve tuz güzelce bir kapta karıştırıyoruz.
  • Soğuyan kırmızı pancar ve havuç ekliyoruz yoğurt karışımına.
  • Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz servis etmeden önce.Afiyet olsun.

26 Ocak 2023 Perşembe

Buzluk Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 adet soda
  • 1 paket kabartma tozu
  • Peynir yada patates
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • İç harç için malzemeleri derin bir kaseye alıp karıştıralım. Yufkamızı tezgaha açalım.
  • Hazırladığımız sosu kaşıkla üzerine döküp her tarafına yayalım.
  • Ardından diğer yufkayı üzerine kapatıp tekrar sostan döküp sürelim.
  • Yufkaların tamamını bu şekilde üst üste koyup sostan sürelim.
  • Son kata tekrar sostan sürüp saralım. 3 e keselim yufkamızı.
  • Ardından streç filme sarıp buz dolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru buz dolabından çıkarıp dilim dilim keselim.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Bütün yufkayı bu şekilde hazırlayalım.
  • Üzerine yumurta ve yoğurt karışımını sürelim.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Brokoli Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 avuç ceviz
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır

Sos için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

    Nasıl Yapılır?

  • Brokolimizi sirkeli suda bekletip küçük çiçeklerinden ayırıp az tuz atılmış kaynar suda 5-6 dakika haşlıyoruz.
  • Havucumuzu ince uzun şekilde kesip 5 dakika haşlıyoruz.
  • Soğumaları için bekletip mısır ve cevizi ilave ediyoruz.
  • Sos için zeytinyağı limon nat ekşisi tuz ve ezilmiş 2 diş sarımsağımızı karıştırıyor ve salatamıza ilave ediyoruz. Afiyet olsun

Sebzeli Tavuk Güveç Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 3 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet havuç
  • 3 adet sivri biber
  • 1 su bardağı bezelye donmuş
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz kara biber pul biber kekik

Beşamel sos için

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kara biber

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etimizi yıkayıp küp küp doğruyoruz.
  • Uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Zeytinyağ ekleyip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Tencerenin kapağı kapalı orta ateşte yarım saat pişiriyoruz.
  • Daha sonra salça tuz baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Biberler ,havuç, soğan, domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.
  • Etimize ilave edip sebzeler yumuşayıncaya kadar tekrar pişiriyoruz.
  • Daha sonra bezelyeyi ilave edip 1-2 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz güveçlere bölüştürüyoruz.
  • Beşamel sos için.Yağ ve unu uygun bir tavaya alıyoruz ocakta hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ilave edip kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Tuz karabiber ekleyip kaynadıktan sonra etimizin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kaşar peyniri serpip 220 derece fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.