Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 5 adet domates rendesi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- İnce kıyılmış maydanoz
- Tuz
Fellah Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bulguru sıcak su ile ıslatın ve şişmesi için 10 dk bekletin.
- Şişen bulgura un, yumurta, salça ve baharatları ekleyerek yoğurun.
- Bulgurdan küçük küçük parçalar açıp yuvarlayın üzerine serçe parmağınızla bastırarak şekil verin.
- Geniş bir tencerede köfteleri 15- 20 dk haşlayın.
- Haşlanan köfteleri kevgire tencereden alıp başka bir kaba koyun.
- Tencereye zeytinyağını ekleyin.
- Üzerine ince ince kıyılmış soğan ve sarımsağı ekleyin.
- Ardından domates ve baharatları ekleyip güzelce pişirin.
- Sos pişince üzerine haşlanan köfteleri ekleyip, karıştırın.
- Servis tabağına aldıktan sonra maydanoz serpin.
- Dilerseniz sarmısaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Ebegümeci Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 bağ ebegümeci yaprağı
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 küçük boy kurusoğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça
- Çeşitli baharatlar
Karabiber
- Pulbiber
- Toz kırmızı biber
- Kimyon
- Kişniş
- İsot
- Sumak
- Kekik
- Nane
- Biberiye
- Tuz
- Sıcak su
Ebegümeci Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ebe gümecinin büyük yapraklarını dibine yakın noktalardan kopartıp ayıralım.
- Ayırdığımız yaprakları güzelce yıkayalım.
- 2. 5 su bardağı sıcak suyu bir kaba alıp içine yaprakları basalım ve yaklaşık 20 dakika bekletelim.
- Sürenin sonunda yapraklarımızı soğuk suyla yıkayalım.
- Bir tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Pirinci de yıkayıp ilave edelim.
- Salçayı, baharatları ve tuzu da ekleyip karıştıralım.
- 4-5 dakika birlikte kavurduktan sonra yarım su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekinceye kadar orta ateşle pişirelim.
- Yapraklarımızı sarma yapar gibi açıp hazır olan içimizden 1 çay kaşığı yardımıyla az az koyup saralım.
- Tencereye sarmaları dizelim. Dilerseniz üzerine limon dilimleyebilirsiniz ben erik pestili ekliyorum.
- Tenceremize biraz zeytinyağı ve üzerini geçecek kadar su ekleyelim.
- Suyunu çekene kadar pişince kapatalım ve servis edelim.
Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler
- 1.5 litre süt
- 1.5 su bardağı pirinç
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 fiske tuz
Kıvamı Asla Şaşmayan Anne Usulü Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pirinci yıkayıp tencereye alalım.
- Üzerine 3 su bardağı sıcak su ve tuzu ekleyip kısık ateşte pirinçler tamamen yumuşayana kadar pişirelim
- Suyunu tamamen çeken pirincin üzerine soğuk sütü ilave edelim karıştırarak 15-20 dakika iyice koyulaşana kadar pişirelim.
- Sonrasında toz şekeri ilave edelim 3-4 dakika daha pişirelim.
- Vanilyayı ekleyip 1-2 dakika fokurdayıp ocaktan alalım.
- Kaselere döküp odasına gelince buzdolabına kaldıralım.
- 3-4 saat buzdolabında dinlendirip sonrasında servis edelim.
Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler
Sulu şerbeti için;
- 350 gr kadayıf
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Sütlü şerbeti için;
- 250 gr kadayıf
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı süt (600 ml)
Şerbetli Hazır Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım.
- Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
- Kadayıflarımızı uygun bir borcama veya fırın kabına yerleştirelim. Kullandığınız markaya göre gramajlar değişeceği için paketin arkasına bakarak hazırlayabilirsiniz.
- Kadayıfları ne çok sıkı ne de çok aralıklı olacak şekilde kaba yerleştirdikten sonra önceden 100 °C de ısıttığımız fırında yaklaşık 10 dakika boyunca kadayıflarımızı tekrardan ısıtalım.
- Fırından aldığımız sıcak kadayıflarının üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Dilerseniz kadayıfları ısıtmadan şerbeti sıcak olarak da dökebilirsiniz.
- Tatlımızı şerbetini çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
- Dinlenen tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.
Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı badem unu
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı acı badem aroması
- 1 yumurta akı
- 1 tatlı kaşığı bal
Marzipan (Badem Ezmesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bütün malzemeyi rondodan geçirin.
- Elinizle biraz yoğurup streç filme sararak rulo yapın.
- Buzdolabında bir gece beklerse kıvamı daha güzel olur.
- Daha sonra dilimleyebilirsiniz isterseniz benmari usulü erimiş çikolata ile kaplayabilirsiniz. Deneyen arkadaşlarım fotoğraf paylaşırsanız çok sevinirim.
Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet orta boy patates
- 400 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 400 gram mantar
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)
Beşamel sosu için;
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı un
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- Kaşar peyniri
Beşamel Soslu Mantarlı Patatesli Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak temizleyelim. Ardından iri iri doğrayalım.
- Uygun bir tencereye zeytinyağını alalım. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanları ilave ederek kavuralım.
- Soğanlar diriliğini kaybedince kıymayı ilave edelim. Rengi dönene kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Domates salçasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırarak kavuralım.
- Doğradığımız mantarları da ilave edelim. Diriliğini kaybedinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
- Mantarlar da kavrulduktan sonra üzerine tuz, karabiber ve ince ince kıydığımız maydanozu ekleyerek 1-2 tur daha karıştıralım.
- Son olarak sıcak suyu ilave edelim ve bir kaç dakika daha kavurup ocaktan alalım.
- Kabuklarını soyduğumuz patatesleri ne ince ne de kalın olacak şekilde dilimleyelim.
- Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayalım. Dilimlediğimiz patatesleri kenarları üst üste gelecek şekilde dizelim.
- Hazırladığımız mantarlı iç harcı patateslerin üzerine yayalım. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ya da sar pişir ile kapatarak önceden ısıtılmış 200 °C fırında 40 dakika pişmeye bırakalım.
- Yemeğimizin beşamel sosu için küçük bir sos tenceresine tereyağını alarak eritelim.
- Eriyen yağın üzerine unu ilave edelim ve karıştırarak kavuralım.
- Unun kokusu hafifçe çıkmaya başlayıp rengi de biraz koyulaştıktan sonra içerisine sütü yavaşça ekleyerek sosu güzelce karıştıralım.
- Beşamel sos kaynamaya başladığında içerisine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyelim. Karıştırarak ocaktan alalım.
- Hazırladığımız beşamel sosu fırından aldığımız yemeğin üzerine gezdirelim ve bir kaşık yardımıyla güzelce yayalım.
- Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peynirinden serpelim.
- Üzeri açık olacak şekilde tekrardan fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.
- Üzerindeki peynirleri güzelce eriyip kızaran beşamel soslu mantarlı patates oturtmamız servise hazır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Airfryer Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 4,5 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Çörek otu – Susam
Airfryer Ramazan Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir yoğurma kabına unu alalım.
- Üzerine instant maya, toz şeker, tuz, ekleyerek karıştıralım. Ortasını havuz şeklinde açalım.
- Açtığımız havuza sütü, suyu, zeytinyağını ekleyerek karıştıralım.
- Ardından hamuru kıvam alana kadar elimizle yoğuralım.
- Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle örtelim ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Sürenin sonunda mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha aktaralım ve tekrar elimizle toparlayalım.
- Hamuru 6 eşit parçaya ayıralım. Ayırdığımız hamuru elimizle toparlayarak beze haline getirelim.
- Bezelerimizi sırasıyla pişirme kağıdı üzerine alalım ve elimizle bastırarak çok az genişletelim.
- Üzerinin sosu için küçük bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu karıştıralım.
- Açtığımız hamurun üzerine hazırladığımız karışımdan sürelim ve elimizle bastırarak tabak genişliğinde pidelerimizi açalım.
- Parmak uçlarımızla bastırarak hamurun kenarına bir daire oluşturalım.
- Ardından aradaki çizgileri yaparak hamurumuza pide şeklini verelim. Yoğurtlu karışımdan sürüp bastırdığınız yerlerin üzerinden tekrar geçerek şeklinin daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
- Son olarak pidelerin üzerine susam ve çörek otu serpelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım.
- Pişirme kağıdı ile birlikte pidemizi airfryer haznesine alalım. 200 °C ‘de 7 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda pişen Ramazan pideleri servise hazır
İftara Yakışacak Bir Tatlı Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı irmik
- 2 su bardağı un
- 1 adet limon kabuğu rendesi
Dışını bulamak için;
Şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
İftara Yakışacak Bir Tatlı Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şerbeti için; uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım. Kaşıkla şeker eriyen kadar karıştıralım. Şerbeti kaynatmadan direk soğuk olarak dökelim tatlıya.
- Hamuru için; yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı alarak çırpalım.
- Arından limon kabuğu rendesi, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu da yoğurma kabına alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hafif ele yapışan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
- Kıvam alan hamurumuzdan küçük parçalar alalım ve elimizle yuvarlayalım.
- Şekillendirdiğimiz parçaları irmiğe bulayalım ve fırın tepsisine alalım. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
- Tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170°c fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
- Pişen tatlılarımızı derin bir kap içerisine yerleştirelim.
- Sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbetimizi gezdirelim ve şerbeti çekinceye kadar dinlenmeye bırakalım. Şerbetini çeken yapımı oldukça kolay limonlu hira tatlımız servise hazır.