26 Mayıs 2023 Cuma

Çiriş Otlu Börek Tarifi

 

Çiriş Otlu Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo çiriş otu
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kasesi taze çökelik (istenirse beyaz peynirde eklenebilir)
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 3 tane hazır yufka

Yufkayı ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Çiriş Otlu Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Börek için; önce çiriş otlarını temizleyip, yıkayın ve ince ince doğrayın. Kuru soğanı ince ince doğrayın.
  • Bir kaba çiriş otlarını, kuru soğanı alıp üzerine tuz dökün ve elinizle biraz öldürene kadar ovuşturun. Bu arada çok sulanırsa suyunu süzün.
  • Sonra içine tereyağı, zeytinyağı, taze çökelek, pul biber, karabiber ekleyip kaşıkla karıştırın.
  • Yufkayı ıslatmak için süt ve sıvı yağı karıştırın.
  • Yufkayı bütün olarak tezgaha açıp, süt ve sıvı yağlı karışımı yarısına sürün. Üzerine yufkanın yarısını kapatın.
  • Kapattığınız kısma harcı koyacağınız düz kısmı hariç her yerine gelecek şekilde süt ve sıvı yağlı karışımı sürün.
  • Sonra harcı düz kısmına kaşıkla yayıp rulo yaparak yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye alın.
  • Yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırıp böreklerin üzerine sürün.
  • 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar çirişli börekleri pişirin. Kızarınca çıkarıp 5-10 dakika bekletip, dilimleyin ve servis edin. 

Bisküvili Pasta Tarifi

 

Bisküvili Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kakaolu puding
  • 1 paket sade toz kremşanti
  • 2 paket kakaolu bisküvi
  • 2 paket sade bisküvi
  • 4.subardağı süt

Üzeri için;

  • 200 gram çilek
  • 800 gram bitter çikolata
  • Antep fıstığı
  • Kamkat (istediğiniz meyvede olur)

    Bisküvili Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Paket hazır pudingi tarifine uygun 3.5 su bardağı süt ile hazırlayalım.
  • Kelepçeli kalıbımızı servis tabağına yerleştirelim.
  • 1 sade bisküviye pudingden sürüp, üzerini kakaolu bisküviden kapatıp kalıbın tamamına yerleştirelim.
  • Kalıbımızın içerisi dolana kadar üzerine puding sürerek bir sıra sade bir sıra kakaolu bisküviden dizelim.
  • Pastamızın üzerini köpürtülmüş kremşanti ile kaplayalım.
  • Kelepçeli kalıbımızı çıkartıp kenar kısımlarına da kremşanti sürelim.
  • Pastamızı 1 gece buzdolabında bekletelim.
  • Benmari usulü erittiğimiz çikolatamızı pastamızın üzerine döküp, dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Soğan Mücveri Tarifi

 

Soğan Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

  • Büyükse 2 küçükse 3 adet soğan
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Soğan Mücveri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kaba bir su bardağı unu, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine bir şişe maden suyunu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Soğanları söğüş şeklinde doğrayalım.
  • Hazırladığımız harcın içerisine doğradığımız soğanları ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Kızgın yağdan kızartalım.
  • Kaşık yardımıyla yağa ekleyebilirsiniz ve tadı enfes oluyor 

Kahveli Pasta Tarifi

 

Kahveli Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanyası için;

  • 5 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker (yumurta sarıları için)
  • Çeyrek su bardağı şeker (yumurta beyazları için)
  • 5 yemek kaşığı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un

Kreması için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 bardaktan 2 parmak eksik şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çeyrek su bardağı nişasta
  • 1,5 tepeleme yemek kaşığı un
  • 80 gram tereyağı
  • 3 tatlı kaşığı granül kahve (çözünebilir kahve)
  • 1 paket toz kremşanti

Islatmak için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı granül kahve (çözünebilir kahve)

Dış kreması için;

  • 1 paket pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt

Ganaj için;

  • 100 gram sıvı krema
  • 130 gram bitter çikolata

    Kahveli Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pandispanyası için; yumurta beyazlarını ve sarılarını dikkatli bir şekilde ayırıyoruz. Yumurta beyazların içine şekeri ilave edip köpük köpük olana kadar mikserle çırpıyoruz.
  • Ayrı bir yerde yumurta sarılarını şeker ilave edip mikserle çırpıyoruz. Karışımın hafif rengi açılmaya başlayınca içerisine su, sıvı yağ ve unu ilave edip çırpıyoruz.
  • Köpürttüğümüz yumurta beyazlarını sarılarının üzerine 3 seferde ekleyerek alttan üstte doğru havasını söndürmeden spatula ile karıştırıyoruz.
  • Güzelce homojene olan kek karışımımızı yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba döküyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen pandispanyamızı soğumaya alıyoruz.
  • Kreması için; tereyağı, krem şanti hariç tüm malzemeleri tencereye alıyoruz, pişiriyoruz. Pişen kremamızın altını kapatıyoruz ve içerisine tereyağını ekliyoruz.
  • Hazır olan kremamızı 3 4 saat buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Kremanın iyice soğuması çok önemli. Güzel ve kıvamlı olması için.
  • İyice soğuyan kremamızdan 3 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz. Kalan kremayı toz krem şanti ile mikserle 5 dakika kadar çırpıyoruz. İç kremamız hazır.
  • Dış kreması için; 1 paket pasta kremasını soğuk süt ile mikserle çırpıyoruz. Çırptığımız kremanın içine 3 yemek kaşığı ayırdığımız kahveli kremayı ekleyip tekrardan çırpıyoruz. Dış kremamız da hazır.
  • Ganaj için; sıvı kremayı ocakta kaynama noktasına kadar ısıtıyoruz. Ocaktan alıp bitter çikolatayı ekleyip karıştırıyoruz. Ganajımız da hazır.
  • Birleştirmesi için; pandispanyamızı 3 eşit parçaya bölüyoruz. Her katı kahveli su ile ıslatıp, kremadan ilave ediyoruz.
  • Pastamızın dışını hazırladığımız dış kremadan her tarafını kapatacak şekilde sıvıyoruz. Kenarlarını çekilmiş fındık ile kapladım sizin isteğinize bağlı.
  • Orta kısmına da hazırladığımız ganajdan koyuyoruz. Göz zevkinize göre süsleyip hazır hale getiriyoruz.

Hazır Mantı Pişirme Tarifi

 

Hazır Mantı Pişirme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket hazır mantı (600 gr)
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yoğurtlu sosu için;

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Salçalı sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım su bardağı mantı haşlama suyu (100 ml)

    Hazır Mantı Pişirme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Evde hazır mantıyı pişirmek için öncelikle kaynayan su dolu tencereye sıvı yağı ilave edelim.
  • Üzerine  mantıları ilave edelim ve ara ara karıştırarak haşlanmaya bırakalım. Daha sonra sosunda kullanmak için haşlama suyundan yarım su bardağı kadarını bir kenara alalım.
  • Yoğurtlu sosu için uygun bir kap içerisine yoğurdu alalım.
  • Üzerine ezilmiş sarımsak ve tuzu ilave ederek tel çırpıcı ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Salçalı sosu için sos tavasına tereyağını alalım ve eritelim.
  • Yağ eridikten sonra salçayı ilave edelim ve birkaç dakika kavuralım.
  • Ardından nane ve pul biberi ekleyerek salçalı sosumuzu kavurmaya devam edelim.
  • Güzelce kavurduğumuz salçalı sosun üzerine ayırdığımız haşlama suyunu ilave edelim. 1-2 tur karıştıralım ve ocaktan alalım.
  • Haşlanan mantılarımızı kevgir yardımı ile süzerek tabağa aktaralım.
  • Üzerine önce hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu ardından salçalı sosu gezdirelim. Dilerseniz yoğurdunuzu sarımsaksız da hazırlayabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak nane, sumak veya pul biberle süslediğimiz, yapımı oldukça kolay hazır mantımız servise hazır. 

Kayseri Yağlaması Tarifi

 

Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 4 su bardağı un
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

İç harç için;

  • 350 gram kıyma
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 4- 5 adet sivri yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) su bardağı su

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Maydanoz

    Kayseri Yağlaması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın.
  • Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın.
  • Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.
  • Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın.
  • Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakın.
  • İç harç için; soğanları küp küp doğrayın.
  • Bir tavanın içine kıymaları alın hafifçe soteleyin.
  • Ardından içine soğanları ve yeşil biberi ilave edin. Kavurun.
  • Soğanlar ve biberler kavurulunca içine rendelenmiş domatesleri ilave edin.
  • Salçasını da ilave edin ve pişmeye bırakın.
  • Ardından azar azar su ilave edin, tuz ve karabiberini ekleyin.
  • Bu şekilde 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • Birleştirme aşaması için; mayalanan hamuru tezgahın üzerine alın.
  • Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açın.
  • Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın.
  • Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Sac üzerindede olabilir.
  • Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
  • Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
  • Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerine yoğurt, ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve dilimleyerek servis edin. 

Sodalı Puf Börek Tarifi

 

Sodalı Puf Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

İç harcı için;

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 1 su bardağı maden suyu (200 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Kavrulmuş susam

    Sodalı Puf Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için ocağa tavayı alalım. Üzerine sıvı yağı ekleyelim.
  • Yemeklik doğradığımız soğanı da ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım.
  • Daha sonra haşladığımız ve çatalla ezdiğimiz patatesleri ekleyelim.
  • Baharatları da ekledikten sonra güzelce karıştıralım ve kavuralım.
  • Sosu için derin bir kase içerisinde maden suyu, yumurta akı ve sıvı yağı çırpalım.
  • Yufkalardan bir tanesini tezgaha alalım. Üzerine hazırladığımız sostan sürerek her yerine eşit bir şekilde yayalım.
  • 2. kat ve 3. kat yufkayı da yerleştirip sosladıktan sonra yufkalarımızı üçgenler olacak şekilde keselim.
  • Ardından üçgenlerin geniş kenarlarına patatesli harçtan yerleştirelim ve rulo şeklinde saralım.
  • Şekillendirdiğimiz böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra içerisine su haznesini yerleştirdiğimiz ve lezzet buharı ayarında ısıttığımız 180 °C fırında 45 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen sodalı puf böreklerimiz servise hazır.