Çiriş Otlu Börek Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilo çiriş otu
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 çorba kasesi taze çökelik (istenirse beyaz peynirde eklenebilir)
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
- 3 tane hazır yufka
Yufkayı ıslatmak için;
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
Çiriş Otlu Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Börek için; önce çiriş otlarını temizleyip, yıkayın ve ince ince doğrayın. Kuru soğanı ince ince doğrayın.
- Bir kaba çiriş otlarını, kuru soğanı alıp üzerine tuz dökün ve elinizle biraz öldürene kadar ovuşturun. Bu arada çok sulanırsa suyunu süzün.
- Sonra içine tereyağı, zeytinyağı, taze çökelek, pul biber, karabiber ekleyip kaşıkla karıştırın.
- Yufkayı ıslatmak için süt ve sıvı yağı karıştırın.
- Yufkayı bütün olarak tezgaha açıp, süt ve sıvı yağlı karışımı yarısına sürün. Üzerine yufkanın yarısını kapatın.
- Kapattığınız kısma harcı koyacağınız düz kısmı hariç her yerine gelecek şekilde süt ve sıvı yağlı karışımı sürün.
- Sonra harcı düz kısmına kaşıkla yayıp rulo yaparak yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye alın.
- Yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırıp böreklerin üzerine sürün.
- 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar çirişli börekleri pişirin. Kızarınca çıkarıp 5-10 dakika bekletip, dilimleyin ve servis edin.
Bisküvili Pasta Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket kakaolu puding
- 1 paket sade toz kremşanti
- 2 paket kakaolu bisküvi
- 2 paket sade bisküvi
- 4.subardağı süt
Üzeri için;
- 200 gram çilek
- 800 gram bitter çikolata
- Antep fıstığı
- Kamkat (istediğiniz meyvede olur)
Bisküvili Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?
- Paket hazır pudingi tarifine uygun 3.5 su bardağı süt ile hazırlayalım.
- Kelepçeli kalıbımızı servis tabağına yerleştirelim.
- 1 sade bisküviye pudingden sürüp, üzerini kakaolu bisküviden kapatıp kalıbın tamamına yerleştirelim.
- Kalıbımızın içerisi dolana kadar üzerine puding sürerek bir sıra sade bir sıra kakaolu bisküviden dizelim.
- Pastamızın üzerini köpürtülmüş kremşanti ile kaplayalım.
- Kelepçeli kalıbımızı çıkartıp kenar kısımlarına da kremşanti sürelim.
- Pastamızı 1 gece buzdolabında bekletelim.
- Benmari usulü erittiğimiz çikolatamızı pastamızın üzerine döküp, dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Soğan Mücveri Tarifi İçin Malzemeler
- Büyükse 2 küçükse 3 adet soğan
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 şişe maden suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Soğan Mücveri Tarifi Nasıl Yapılır?
- Geniş bir kaba bir su bardağı unu, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
- Üzerine bir şişe maden suyunu ekleyip iyice karıştıralım.
- Soğanları söğüş şeklinde doğrayalım.
- Hazırladığımız harcın içerisine doğradığımız soğanları ekleyip tekrar karıştıralım.
- Kızgın yağdan kızartalım.
- Kaşık yardımıyla yağa ekleyebilirsiniz ve tadı enfes oluyor
Kahveli Pasta Tarifi İçin Malzemeler
Pandispanyası için;
- 5 adet yumurta
- Yarım su bardağı şeker (yumurta sarıları için)
- Çeyrek su bardağı şeker (yumurta beyazları için)
- 5 yemek kaşığı sıcak su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
Kreması için;
- 4 su bardağı süt
- 1 bardaktan 2 parmak eksik şeker
- 1 adet yumurta sarısı
- Çeyrek su bardağı nişasta
- 1,5 tepeleme yemek kaşığı un
- 80 gram tereyağı
- 3 tatlı kaşığı granül kahve (çözünebilir kahve)
- 1 paket toz kremşanti
Islatmak için;
- 1 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı granül kahve (çözünebilir kahve)
Dış kreması için;
- 1 paket pasta kreması
- 1,5 su bardağı soğuk süt
Ganaj için;
- 100 gram sıvı krema
- 130 gram bitter çikolata
Kahveli Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pandispanyası için; yumurta beyazlarını ve sarılarını dikkatli bir şekilde ayırıyoruz. Yumurta beyazların içine şekeri ilave edip köpük köpük olana kadar mikserle çırpıyoruz.
- Ayrı bir yerde yumurta sarılarını şeker ilave edip mikserle çırpıyoruz. Karışımın hafif rengi açılmaya başlayınca içerisine su, sıvı yağ ve unu ilave edip çırpıyoruz.
- Köpürttüğümüz yumurta beyazlarını sarılarının üzerine 3 seferde ekleyerek alttan üstte doğru havasını söndürmeden spatula ile karıştırıyoruz.
- Güzelce homojene olan kek karışımımızı yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba döküyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen pandispanyamızı soğumaya alıyoruz.
- Kreması için; tereyağı, krem şanti hariç tüm malzemeleri tencereye alıyoruz, pişiriyoruz. Pişen kremamızın altını kapatıyoruz ve içerisine tereyağını ekliyoruz.
- Hazır olan kremamızı 3 4 saat buzdolabında soğumaya bırakıyoruz. Kremanın iyice soğuması çok önemli. Güzel ve kıvamlı olması için.
- İyice soğuyan kremamızdan 3 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz. Kalan kremayı toz krem şanti ile mikserle 5 dakika kadar çırpıyoruz. İç kremamız hazır.
- Dış kreması için; 1 paket pasta kremasını soğuk süt ile mikserle çırpıyoruz. Çırptığımız kremanın içine 3 yemek kaşığı ayırdığımız kahveli kremayı ekleyip tekrardan çırpıyoruz. Dış kremamız da hazır.
- Ganaj için; sıvı kremayı ocakta kaynama noktasına kadar ısıtıyoruz. Ocaktan alıp bitter çikolatayı ekleyip karıştırıyoruz. Ganajımız da hazır.
- Birleştirmesi için; pandispanyamızı 3 eşit parçaya bölüyoruz. Her katı kahveli su ile ıslatıp, kremadan ilave ediyoruz.
- Pastamızın dışını hazırladığımız dış kremadan her tarafını kapatacak şekilde sıvıyoruz. Kenarlarını çekilmiş fındık ile kapladım sizin isteğinize bağlı.
- Orta kısmına da hazırladığımız ganajdan koyuyoruz. Göz zevkinize göre süsleyip hazır hale getiriyoruz.
Hazır Mantı Pişirme Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket hazır mantı (600 gr)
- 1,5 litre sıcak su
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yoğurtlu sosu için;
- 3 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
Salçalı sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım su bardağı mantı haşlama suyu (100 ml)
Hazır Mantı Pişirme Tarifi Nasıl Yapılır?
- Evde hazır mantıyı pişirmek için öncelikle kaynayan su dolu tencereye sıvı yağı ilave edelim.
- Üzerine mantıları ilave edelim ve ara ara karıştırarak haşlanmaya bırakalım. Daha sonra sosunda kullanmak için haşlama suyundan yarım su bardağı kadarını bir kenara alalım.
- Yoğurtlu sosu için uygun bir kap içerisine yoğurdu alalım.
- Üzerine ezilmiş sarımsak ve tuzu ilave ederek tel çırpıcı ile krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
- Salçalı sosu için sos tavasına tereyağını alalım ve eritelim.
- Yağ eridikten sonra salçayı ilave edelim ve birkaç dakika kavuralım.
- Ardından nane ve pul biberi ekleyerek salçalı sosumuzu kavurmaya devam edelim.
- Güzelce kavurduğumuz salçalı sosun üzerine ayırdığımız haşlama suyunu ilave edelim. 1-2 tur karıştıralım ve ocaktan alalım.
- Haşlanan mantılarımızı kevgir yardımı ile süzerek tabağa aktaralım.
- Üzerine önce hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu ardından salçalı sosu gezdirelim. Dilerseniz yoğurdunuzu sarımsaksız da hazırlayabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak nane, sumak veya pul biberle süslediğimiz, yapımı oldukça kolay hazır mantımız servise hazır.
Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 4 su bardağı un
- 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
İç harç için;
- 350 gram kıyma
- 3 adet rendelenmiş domates
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan
- 4- 5 adet sivri yeşil biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) su bardağı su
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
- Maydanoz
Kayseri Yağlaması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için; bir kabın içine unu alın ve ortasına bir havuz açın.
- Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırın.
- Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.
- Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarın.
- Üzerini streç film ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakın.
- İç harç için; soğanları küp küp doğrayın.
- Bir tavanın içine kıymaları alın hafifçe soteleyin.
- Ardından içine soğanları ve yeşil biberi ilave edin. Kavurun.
- Soğanlar ve biberler kavurulunca içine rendelenmiş domatesleri ilave edin.
- Salçasını da ilave edin ve pişmeye bırakın.
- Ardından azar azar su ilave edin, tuz ve karabiberini ekleyin.
- Bu şekilde 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
- Birleştirme aşaması için; mayalanan hamuru tezgahın üzerine alın.
- Bezeler haline getirin ve üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakın.
- Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açın.
- Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın.
- Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarın ve arkalı önlü pişirin. Sac üzerindede olabilir.
- Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
- Tüm yufkaları pişirdikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırladığınız kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkın.
- Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerine yoğurt, ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve dilimleyerek servis edin.
Sodalı Puf Börek Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı için;
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet büyük boy soğan
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Sosu için;
- 1 su bardağı maden suyu (200 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Kavrulmuş susam
Sodalı Puf Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- İç harcı için ocağa tavayı alalım. Üzerine sıvı yağı ekleyelim.
- Yemeklik doğradığımız soğanı da ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım.
- Daha sonra haşladığımız ve çatalla ezdiğimiz patatesleri ekleyelim.
- Baharatları da ekledikten sonra güzelce karıştıralım ve kavuralım.
- Sosu için derin bir kase içerisinde maden suyu, yumurta akı ve sıvı yağı çırpalım.
- Yufkalardan bir tanesini tezgaha alalım. Üzerine hazırladığımız sostan sürerek her yerine eşit bir şekilde yayalım.
- 2. kat ve 3. kat yufkayı da yerleştirip sosladıktan sonra yufkalarımızı üçgenler olacak şekilde keselim.
- Ardından üçgenlerin geniş kenarlarına patatesli harçtan yerleştirelim ve rulo şeklinde saralım.
- Şekillendirdiğimiz böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra içerisine su haznesini yerleştirdiğimiz ve lezzet buharı ayarında ısıttığımız 180 °C fırında 45 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen sodalı puf böreklerimiz servise hazır.