1 Haziran 2023 Perşembe

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşak Peynirli Börek Tarifi

 

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşak Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet  yumurta (birinin sarısı üstüne sürülecek)
  • 5 buçuk-6 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su ılık olacak
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk tatlı kaşığı tuz

İçi için malzemeler;

  • 400 kaşar loru

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Açmak için;

  • 1 su bardağı nişasta (buğday mısır nişastası fark etmez)

Yufkalara sürmek için;

  • 1 su bardağı kadar sıvıyağ

    Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşak Peynirli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvı malzemeleri derin bir kaba alın karıştırın .
  • Unun yarısını dökün, kabartma tozu ilave edin, tuzu da ekleyin yoğurun.
  • Diğer kalan unu kontrollü bir şekilde dökün ,yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin .
  • Hamuru 24 eşit parçaya bölün ,bezeler yapın birer birer nişasta serperek bir tatlı tabağı büyüklüğünde.
  • Önce merdaneyle büyütün sonra oklavayla açın.Oklavayla açamayan merdaneyle de açabilir.
  • Aralarına nişasta serperek açtığınız bezeleri üç tane üst üste koyarak üçerli üçerli açın.İnce bir yufka açın hamur okadar yumuşakki.İnanın kendiliğinden açılıyor açtığınız yufkayı her yerine gelecek şekilde sıvı yağ la yağliyoruz.
  • Her iki kenarından katlayın o katların üstünüde yağlayın peyniri ekleyin çok sıkı olmayacak şekilde sarın gül böreği şeklinde yuvarlak tepsiye koyun açtığınız yufkaları bu şekilde.Açıp ilk yaptığınız böreğin etrafını dolayarak.
  • Tepsiye yerleştirin yufkalar bitene kadar bu şekilde devam edin. Üzerine sosunu sürün.
  • 10 dk 200 derecede 30 dakika 180 derecede pişirin pişme süresi fırından fırınada farklılık gösterebilir.

Kek Kalıbında Poğaça Tarifi

 

Kek Kalıbında Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 ml ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta beyazı
  • 2 yatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

İçi için;

  • Peynir ve maydanoz karışımı

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

    Kek Kalıbında Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve mayayı bir kapta karıştıralım. Ardından un hariç diğer malzemeleri ekleyelim. İyice karıştırınca yavaş yavaş unu ekleyelim ve yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamurumuzu yarım saat mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru 4 parçaya bölelim.
  • Böldüğümüz parçalardan elimizle açıp yuvarlak şekil verelim. Yuvarlağın yarısına bıçakla çizikler atalım. Kesiksiz tarafa peynirli harcımızdan koyalım hamurumuzu peynirler dışarı çıkmayacak şekilde saralım.
  • Sardığımız 4 parça hamuru kek kalıbına yerleştirelim. Kalıpta da 15-20 dakika mayalandıralım.
  • Üzerine yumurta sarısını sürelim ve 185 derece fırında kontrollü olarak yarım saat pişirelim.

Patatesli Kabak Çorbası 8+ Tarifi

 

Patatesli Kabak Çorbası 8+ Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy kabak
  • 1 orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 orta boy soğan (isteğe bağlı)
  • Zeytinyağı
  • Tuz (bebeğinizin damak tadına göre baharat ekleye bilirsiniz)

    Patatesli Kabak Çorbası 8+ Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce bütün sebzeleri küçüklü doğrayın ve güzelce yıkayın.
  • Sonra uygun bir tencereye alın ve güzelce kaynatın.
  • Sebzeleriniz eridiğinde tuz ve istediğiniz baharatları ekleyin (ben sadece taze maydanoz ekledim) Ardından blender’ dan geçirin.
  • Çorbanız istediğiniz kıvamı almadıysa yani sulu kaldıysa, bir kaşık tereyağını bir tavada eritip üzerine yarım kaşık un ekleyin.
  • Un eridikten sonra çorbanızın suyundan 3 kepçe ekleyin ve topaklanmaması için bir çırpma teli ile güzelce çırpın.
  • Hazır olduğunda onuda çorbanın içine döküp çırpmaya devam edin.
  • Çorbanız güzel bir kıvam aldığında, çorbanızı ateşten alın ve sıcak bir şekilde bebeğinize servis edin. 

All-in-One Cooker Enginar Dolması Tarifi

 

All-in-One Cooker Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet enginar
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı bezelye
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)

    All-in-One Cooker Enginar Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • All-in-One Cooker’ımızı 10 dakika soteleme programında çalıştıralım.
  • Haznesine zeytinyağını aldıktan sonra doğradığımız soğanı ekleyerek biraz soteleyelim..
  • Üzerine küçük küçük doğradığımız havuçları ilave edelim ve sotelemeye devam edelim.
  • Ardından bezelye ve doğranmış patatesi ekleyerek karıştıralım.
  • Sebzelerimizi soteledikten sonra enginarlarımızı sebzelerin üzerine yerleştirelim.
  • Tuz, limon suyu ve sıcak suyu ekleyerek All-in-One Cooker’ımızın kapağını kapatalım.
  • Enginar dolmalarımızı 40 kPa basınçlı pişirme programında 5 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda kapağını açalım. Enginarlarımızı çukur kısımları yukarıya bakacak şekilde tabağımıza alalım.
  • Üzerine sebzelerimizden yerleştirelim.
  • İnce kıyılmış dereotu ile süsledikten sonra enginar dolmalarımızı limon eşliğinde servis edelim. 

31 Mayıs 2023 Çarşamba

Patlıcanlı Börek Tarifi

 

Patlıcanlı Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 âdet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 4. -4.5 su bardağı un

Sosu için;

  • Yarım su bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta

Arasına;

  • 5 adet patlıcan
  • 3 âdet büyük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı pulbiber

Üzerine;

  • 1 yumurta sarısı ve kalan sos

Açmak için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta

    Patlıcanlı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları küçük doğrayarak bir tatlı kaşığı tuzla ovalayıp yarım saat kadar acı suyunu akıtması için bekletelim.
  • Yoğurma kabına ı su yumurta sıvı yağ tuz ve sirkeyi alarak karıştıralım azar azar un ilavesi yaparak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım hamuru 5 tane eşit bezeye bölerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • İç harcı için soğanları yemeklik doğrayarak tencereye alalım sıvı yağ ile kavuralım.
  • Sonrasında salça ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım patlıcanları elimize sıkarak tencereye alalım tuz ve baharatlarını da ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirip soğumaya bırakalım.
  • Dinlenen hamuru un ve nişasta karışımı oklava ile açarak büyütelim süt sıvı yağ yumurta karışımını açmış olduğumuz yufkanın arasına dökerek her tarafına yayalım. Tam ortasından ikiye bölelim.
  • Patlıcanlı iç harcı köşesine dizelim sarıp rulo yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Kalan sosunu içerisine bir tane yumurta sarısını koyup çırparak fırça yardımı ile böreğin üzerine sürerim.
  • 180 derece önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası Tarifi

 

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet hazır közlenmiş kırmızı biber (Kendinizde közleyebilirsiniz)
  • 1 adet büyük havuç
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • 1 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Limon
  • Zeytinyağı

    Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına küp eklinde doğradığımız közlenmiş biberi alıyoruz.
  • Üzerine rendelenmiş havuç,ince kıyılmış taze soğan,maydanoz ve dereotunu ekliyoruz.
  • Damak zevkinize göre tuz, limon ve zeytinyağı ekliyoruz.
  • Hepsini güzelce karıştırıp servis ediyoruz.

Kıymalı Biber Dolması Tarifi (En Sevdiğim)

 

Kıymalı Biber Dolması Tarifi (En Sevdiğim) İçin Malzemeler

  • 12 adet dolmalık biber

İçi İçin ;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 100 g kıyma
  • 16 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet domates (mevsiminde değilseniz yerine yarım kaşık daha salça kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz
  • Pul biber

Sosu İçin ;

  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Sıcak su

    Kıymalı Biber Dolması Tarifi (En Sevdiğim) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle biberlerin tepe kısımlarını açalım ve güzelce yıkayalım.
  • Fırın tepsisine ters bir şekilde yerleştirerek 200 derecede fanlı olarak çalıştırdığımız fırına sürelim.
  • Üzerleri hafif kızarana kadar fırınlayalım. Çok kızarıp biberlerin tamamen pişmesini beklemeyin eğer çok pişerse doldururken zorlanırsınız fotoğraftaki kıvam gayet iyi olacaktır.
  • Biberler fırındayken diğer taraftan her bir dolmalık biber için 1, 5 yemek kaşığı kadar pirinci derince bir kaba alıp güzelce yıkayın ılık su da bekletin.
  • 10 dakika beklemesi yeterli olur. Soğanı minik minik doğrayın, aslında rendelense daha da güzel olabilir ama soğan rendelemeyi hiç sevmem :) minik minik doğrarım.
  • Küçük bir tencereye sıvı yağ ve soğanı alıp hafif soğanların diriliği gidene kadar kavurun.
  • Ardından kıymayı ilave edin, dilerseniz kıymasız da yapabilirsiniz ama ben çocuklar da yediği için çok az kıyma mutlaka ekliyorum.
  • Kıyma da kavrulduktan sonra salçayı ve domates rendesini ilave edelim.
  • Kışın domates çok almıyorum dilerseniz domates kullanmadan 1 yemek kaşığı domates salçası yarım yemek kaşığı da biber salçası kullanabilirsiniz.
  • Salçada kavrulduktan sonra suyunu süzdüğümüz pirinci ekleyip karıştıralım.
  • Malzemelerin karışması yeterli çok karıştırmanıza gerek yok pirinçler kırılmasınlar. Tuzunu ve dilediğiniz baharatları ekleyin
  • Üzerine gelecek kadar kaynar su ekleyerek bir kez karıştırın, tencerenin kapağını kapatın ve ocağı kısık ateşe alarak pirinçler suyu çekene kadar pişirin.
  • Pirinçler tam pişmeyecekler diri kalacaklardır. Fotoğrafta gösterdiğim su miktarı tam kıvamında gelir.
  • Ocak yüksek ateşte olursa eğer su az olduğu için hızlıca suyu çeker ve tencerenin dibi tutar dikkat edin :) Siz bu işlemleri yapana kadar biberler kızarmıştır, fırında bekletmeden alıp soğumaya bırakın.
  • İç harcı da suyunu çektikten sonra nane ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Ben bizim çocuklar sevmediği için maydanoz eklemedim ama yakışacaktır eklemenizi tavsiye ederim. İç harcını karıştıralım ve dolmalarımızı doldurmaya başlayalım.
  • Dolmalarınızı tepe kısmına kadar doldurabilirsiniz çünkü pirinçler biraz piştiği için daha çok şişmeyeceklerdir, şişse bile çok az şişecektir bu nedenle üzerinde boşluk kalmasına gerek yok.
  • Dolmalarınızı doldurduktan uygun tencereyi ocağa alın ve 2 kaşık kadar sıvı yağda yarım kaşık salçayı kavurup ocağı kapatın. Dolmaları kavurduğunuz bu yağın üzerine sıralayın.
  • Son olarak dolmaların ağzını ister domates, isterseniz de biberlerin kapakları ile kapatın. Ben kapatmadım yazın olsa idi domates kapatırdım :)
  • Son olarak uygun bir tabak alarak dolmaların üzerine kapatın, suyuna geçmesi için çok az tuz ekleyin ve dolmaların üzerine kadar sıcak su dökün. Fotoğrafta görebilirsiniz seviyeyi. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. Çok uzun sürmeyecektir 20 dakika da dolma biberleriniz hazır olacaktır. Yine de ocaktan almadan önce pirinçlerden alarak kontrol edebilirsiniz.
  • Not: Ben dolma içini hep kavururdum ancak bu şekilde su ekleyip hafif pişirmeyi kayınvalidemin tarifi ile sevmiştim. Hatta o biberleri yağda da kızartır muhteşem olur :) Ama bu işlem hem zahmetli h

Bulgur Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Bulgur Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 su bardağı su

Köftesi için:

  • Yarım su bardağı köftelik bulgur
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Tuz

Üzeri için:

  • Sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

    Bulgur Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulgur köftesi için;Bulguru 1 çay bardağı sıcak su ile ıslatıp ağzı kapalı bir şekilde 10 dk bekletelim.
  • Daha sonra un ve suyu ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Elimizi biraz ıslatarak köfteleri minik yuvarlaklar yapalım.
  • Yoğurt,un ve yumurta sarısını pürüzsüz hale kalana kadar karıştıralım.
  • Üzerine su ilave edip ocağa alalım kaynayana kadar karıştıralım.
  • Çorba kaynadıktan sonra köfteleri ilave edip kaynatmaya devam edelim.
  • Sıvı yağda nane ve pul biberi kızdıralım çorbaya ilave edip 8 dk daha kaynatıp tuzunu ekleyelim.