7 Haziran 2023 Çarşamba

Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi

 

Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin ya da tereyağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı tahin
  • Yarım su bardağı ceviz içi
  • 1 yumurta sarısı (Beyazı dışına)
  • 1 vanilya
  • 3-3.5 bardak un (3.5 bardak +1 yemek kaşığı kullandım)

Su bardağı ölçüm 200 ml

Üzeri için

  • Yumurta akı
  • Ceviz içi

    Tahinli Kıyır Kurabiye (Kurabiyeyi Kıyır Kıyır Sevenlere) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri elimizle karıştıralım.
  • Margarin oda sıcaklığında olmalı daha sonra kontrollü bir şekilde unu ekleyelim çok sert bir hamur olmasın
  • Hamurumuzu yağlı kağıdın arasına alıp orta kalınlıkta açalım kalıpla şekil verelim.
  • Önce yumurta akına daha sonra çekilmiş ceviz içine batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişirelim .Benim kurabiyeler 25 dk pişti. Siz kontrol ederek pişirebilirsiniz.
  • Soğuyunca tepsiden alıp servis tabağına koyalım 

Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi

 

Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 5,5 su bardağı un

Biberli sosu için

  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy kapya biber
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Biberli Ekmek (Biberli Poğaça) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un ve tuz dışındaki tüm malzemeler yoğurma kanına alınarak karıştırılıp kontrollü un ve tuz eklenip yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • 45 dakika oda ısısında üzeri kapalı mayalanmaya bırakılır.
  • Sosu için ince doğranmış soğan, ince doğranmış biber ve sıvı yağ tavaya alınıp ocakta kavrulup biber ve domates salçası eklenip karıştırılarak salçanın kokusu çıkıncaya kadar tekrar kavrulup baharatları eklenip son kez 1 dakika daha kavrulup soğumaya bırakılır.
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlak şekil verip avucumuzda hafif bastırılarak çok ince olmayacak şekilde inceltilip yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyulup bir tatlı kaşığı sos eklenip kaşığın tersiyle hafif bastırılarak sos sürülür.
  • Tüm hamur bu şekilde hazırlanıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü altı kızarıncaya kadar pişirilir.

Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi

 

Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su 250ml
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı varsa zeytin yağı yoksa sıvı yağ
  • Yeteri kadar un ele yapışmayan bir hamur olucak yaklaşık 2.5 su bardağı kadar

İçi için

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 5 yemek kaşığı un

Arası için

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Kavrulmuş Unlu Kat Kat Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yoğurma kabına hamur malzemelerini alalım yoğuralım.
  • Üzerine bir bez örtüp dinlendirelim 10 dk yeticektir.
  • Bu arada tereyağını tavamıza alalım eriyince unumuzu ilave edelim 5 dk kadar kavuralım un kokusu kalmasın.
  • Sonra aralara sürücemiz yağımızı eritelim.
  • İçine sıvı yağı ilave edelim ocağın altını kapatalım.
  • Hamurumuzu 2 beze yapalım az un serpelim tezgaha aça bildiğimiz kadar açalım.
  • Ortasına bir kase kapatalım aralıklı keselim hamurumuzu rast gele resime bakabilirsiniz.
  • Sonra kaseyi alalım her yerini yağlıyalım ve kavrulmuş unun yarısını serpelim her bir parçayı bir birinin üstüne gelicek şekilde ortaya kapatalım.
  • Sonra kenarlarını elimize düzeltim yuvarlak şekil verelim.
  • Üzerine yağımızdan sürelim üzerine streç veya poşetle kapatalım.
  • Dolaba koyalım.
  • Dileğimiz zaman tavayı az yağlayıp tabakta biraz elimizle bastırıp hamurumuzu arkalı önlü pişirelim.
  • Dileyen buzluğa da atabilir istediği zaman pişirir bekledikçe güzel olur tabi ki acilse hemen de pişirebilirsiniz. Benim vaktim vardı dolaba attım sonra pişirdim deniyecek olanlara afiyet olsun.
  • Not altı üzeri hafif kızardıkdan sonra altını iyice kısın içi de güzel pişsin bir kaç kez alt üst edin.

Fırın Poşette Lokum Kıvamında Kabak Tatlısı Tarifi

 

Fırın Poşette Lokum Kıvamında Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kabak
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı su

1 adet fırın poşeti 

Fırın Poşette Lokum Kıvamında Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tatlımız için ilk olarak kabaklarımızı soyup doğrayıp yıkayalım.
  2. Süzüldükten sonra fırın poşetinin içine dolduralım.
  3. Üzerine toz şeker ilave edelim iyice karıştıralım.
  4. Son olarak yarım çay bardağı suyu ilave edelim ağzını sıkıca bağlayalım bıçak ile birkaç delik açalım tepsiye yerleştirelim.
  5. 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Arkadaşlar pişme sırasında biraz taşabilir bilginiz olsun meydana gelebilir.
  6. Piştikten sonra fırından alıp poşetten kabağa çıkarıp tepsiye dökelim.
  7. 15 dakika fırında kızartalım lokum kıvamında kabağımız servise hazır 

Sade Kalıpta Kek (Sünger Gibi) Tarifi

 

Sade Kalıpta Kek (Sünger Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

    Sade Kalıpta Kek (Sünger Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kalıpta sade kek için uygun bir karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Daha sonra sıvı yağ ve sütü ekleyip yine çırpıyoruz.
  • Unu ,vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip iyice pürüzsüzleşene kadar çırpıyoruz.
  • Margarinle yağlanmış yuvarlak kalıbımıza döküp 170 derece fırında pişmeye bırakıyoruz. 40 dakika hiç açmıyoruz daha sonra iyice içi pişene kadar pişiriyoruz. Fırından fırına değişebilir bu süre ben 50 dakikada pişirdim. Piştiğine kürdanla da bakabilirsiniz
  • Piştikten sonra çıkartıp biraz sallıyoruz ve 5 dakika soğuduktan sonra ters çeviriyoruz.
  • Yumuşacık kekimiz hazır. Dilerseniz iyice soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. 

Kabardıkça Kabaran Tel Tel Açma Poğaça Tarifi

 

Kabardıkça Kabaran Tel Tel Açma Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su su bardağı süt (Ilık)
  • 1 su bardağı su (Ilık)
  • 1 su bardağından iki parmak
  • Eksik sıvı yağ
  • 2 yumurta beyazı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 paket instant maya (15 gram)
  • 8 su bardağı un (Kontrollü)

Arası için

  • 125 gram tereyağı/margarin

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Kabardıkça Kabaran Tel Tel Açma Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamurumuzu yapalım.Tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım.
  • Son olarak kontrollü unu ekleyip ele çok az yapışan yumuşacık bir hamur elde edelim.
  • Hazır olan hamurun üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım elimizi yağa batırıp hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • Parçaları beze haline getirelim.
  • Hamurların kurumaması için üzerini temiz bir poşet ile örtelim.
  • İlk yuvarlağımız hamuru alalım.
  • Elimizle bastırarak açalım üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyelim.Tereyağı yumuşak olmalı.
  • Yuvarlağımız hamurun her tarafına tereyağı sürelim hamuru çekiştirerek uzatalım.
  • Hamuru çok güzel olduğu için çok rahat açılacaktır.
  • Uzattığımız hamurun orta kısmına kesikler atalım parmak uçlarımızla hamuru birleştirelim.
  • Uzattığımız hamurun iki ucunu saralım.
  • Sardığımız bir hamuru diğerinin üzerine bırakalım bastırıp tepsiye bırakalım.
  • Tüm hamurlara aynı şekili verip tepsiye dizelim.
  • Şekil verdiğimiz hamurların üzerini örtüp 20 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru önceden az ısıtılmış 180 derece fırına atalım altı üstü kızaran açmaları fırından alalım ilk sıcaklığı geçen açmaları servis edebilirsiniz yada soğuyan açmaları dondurucuya atabilirsiniz 

Fırında Kıymalı Soslu Makarna Tarifi

 

Fırında Kıymalı Soslu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

Makarnası için;

  • 500 gr boru makarna
  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı harcı için;

  • 400 gr kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su (125 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 2 su bardağı kaşar peyniri

Tabanı için;

  • 3 yemek kaşığı domates sosu

    Fırında Kıymalı Soslu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle makarnalarımızı haşlayalım. Bunun için uygun bir tencereye kaynayan suyu alalım.
  • Üzerine tuz ekledikten sonra makarnayı içerisine alalım ve paketin arkasında yazan süreye göre haşlanmaya bırakalım.
  • Kıymalı harcı için uygun bir tavaya sıvı yağı alalım.
  • Üzerine kıymayı ekleyip tahta kaşığın arkası ile bastırarak rengi değişene kadar kavuralım.
  • Yemeklik doğranmış soğan, doğranmış yeşil biberler ve kırmızı biberi ekleyerek karıştıralım ve 1-2 dakika daha kavuralım.
  • Üzerine domates sosu, biber salçası, kekik, toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak suyu ilave edelim ve kısa bir süre daha pişirmeye devam edelim. Ardından ocaktan alalım.
  • Kullanacağımız fırın kabının tabanına domates sosundan sürelim.
  • Üzerine haşladığımız boru makarnaları dik ve sıkı bir şekilde dizelim.
  • Hazırladığımız kıymalı harcı makarnaların üzerine yayalım.
  • Son olarak kaşar peyniri rendesini serpelim ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 20-25 dakika kadar pişirelim.
  • Sürenin sonunda fırından aldığımız soslu makarna pastamızın üzerine maydanoz serpelim ve dilimleyerek servis edelim. 

6 Haziran 2023 Salı

Havuçlu Patates Çorbası Tarifi

 

Havuçlu Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 5 bardak tavuk suyu

Terbiyesi için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Havuçlu Patates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye tereyağını alalım.
  • Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavuralım.
  • Üzerine küp küp doğradığımız havuç ve patatesleri ekleyip 2 dk daha kavuralım.
  • Üzerine tavuk suyunu ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim ve blenderdan geçirelim.
  • Terbiyesi için ayrı bir kapta yoğurt, un, yumurta, limon suyu ve baharatları çırpalım kaynayan çorbada 2 kepçe ekleyip karıştıralım.
  • Terbiyeyi karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ilave edelim 2 dk kaynatıp tuz ekleyelim.
  • 5 dk kadar kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım.