24 Haziran 2023 Cumartesi

Kayseri Yağlaması ️Yok Böyle Bir Lezzet! Tarifi

 

Kayseri Yağlaması ️Yok Böyle Bir Lezzet! Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 4 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı nane

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Maydanoz

    Kayseri Yağlaması ️Yok Böyle Bir Lezzet! Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurma kabına; su, süt, maya ve şekeri alıp karıştıralım. Ardında sıvı yağı ekleyelim karıştıralım. Son olarak tuz ve unu kontrollü ekleyerek karıştıralım.
  • Hamurumuz kıvam almaya başlayınca tezgaha biraz un serpelim ve hamurumuzu tezgaha alıp 5 dakika yoğuralım.
  • Ardından yoğurma kabına hamurumuzu alalım üzerini kapatıp oda sıcaklığında 30 dakika bekletelim.
  • O sırada harcımızı hazırlayalım. Uygun bir tavaya sıvı yağ ve kıymamızı alıp kavuralım.
  • Suyunu çektikten sonra küçük küçük doğradığımız soğan ve biberleri ekleyelim. Soğan ve biberler iyice ölünce rendelediğimiz domates ve küçük küçük doğradığımız sarımsakları ekleyelim.
  • Ardından salça, tuz, baharatlarını ve suyu ekleyelim ve kısık ateşte pişmeye bırakalım. Beklettiğimiz hamurumuzun havasını alarak tezgaha alalım 12 eşit parçaya ayıralım.
  • Biraz un serpip merdane yardımıyla hamurlarımızı açalım temiz bir bezin üzerine açtığımız hamurları alalım.
  • Uygun bir tavayı ocağa alalım tava ısınınca hamurlarımızın 2 tarafını kızartıp bezin üzerine alıp üstlerini kapatalım. Tüm hamurlar bitince pişen harcımızı ocaktan alalım.
  • Pişen hamurumuzu ortadan katlayıp harcın içine batıralım ve kenarlarını ıslatalım. Servis tabağına serelim üzerine 2 yemek kaşığı harcımızdan koyup yayalım.
  • Tüm hamurlar bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Kalan harcımızı üzerine bolca yayalım.
  • Hazırladığımız sarımsak ve tuzlu yoğurdumuzu üzerine dökelim ve maydanoz serpelim. İstediğiniz gibi servis edelim.

Kahvaltılık Çörek Tarifi

 

Kahvaltılık Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un

İçine;

  • Kaşar peyniri

    Kahvaltılık Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri uygun bir kaba alıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine küp küp doğramış olduğumuz kaşar peynirinden koyup yuvarlayalım ve tepsiye dizelim.
  • Daha sonra 15 dakika tepsi mayası yapalım ve üzerine fırça yardımı ile süt sürelim. Daha sonra önceden ısınmış 200 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkarmış olduğumuz çöreğimizin üzerine margarin gezdirelim.

Kemik Suyu Yapımı Tarifi

 

Kemik Suyu Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • İlikli kemik (dana koyun kuzu hangisi olursa)
  • 1 adet soğan
  • 4 tane defne yaprağı
  • 4 diş sarımsak
  • 9-10 tane tane karabiber
  • 1 kereviz sapı ve yaprağı (şart degil)
  • 1 yemek kaşığı sirke

    Kemik Suyu Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kemikleri tencereye alalım ,üzerine 3-4 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım.
  • Sirke ,tane biber, defne yaprağı, 1 kereviz sapı ve yaprağı, karabiber ,sarımsak soğanı da ekleyip orta ateşte tam kaynamaya başlayınca altını iyice kısalım.
  • Mum ışığı olacak fokur fokur kaynamaması gerekiyor böyle baloncuk baloncuk kaynayacak❗ Hızlı kaynarsa vitamin değeri düşer.
  • Kapağını kapatalım, 8 saat kaynadıktan sonra ilk sıcaklığı gidince varsa kemiğin içindeki iliği çıkarıp bir kaba alalım.
  • kemikleri atalım tenceredeki suyu bir süzgeçten bir tencereye süzelim.
  • Ayırdığımız ilikleri ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Soğuyunca üzerinde bir yağ tabakası olacaktır onu bir kaşıkla kırıp et suyuna karıştırıp karton yada plastik bardaklara doldurup bardakları bir tepsiye dizelim.
  • Buzluğa koyalım, donunca bardakların hepsini bir posete koyup buzlukta muhafaza edelim.

Tatlı Patatesli Kuşkonmaz Tarifi

 

Tatlı Patatesli Kuşkonmaz Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 300 gram kuşkonmaz
  • 2 tatlı patates
  • 200 gram hindistan cevizi sütü
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 300 gram ıspanak

    Tatlı Patatesli Kuşkonmaz Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 yemek kaşığı hindistan ceviz yağı ile ince doğranmış soğanları kavuralım.
  • Küp küp doğranmış tatlı patatesleri ilave edelim tekrar kavuralım daha sonra kuşkonmazlarımızı ekleyelim pişirme işlemine devam edelim.
  • Hindistan cevizi sütünü ekleyelim,tuz ve karabiber ekleyelim ,tencerenin kapağını kapatalım pişirelim.
  • Ispanaklar hemen pişeceği için en son olarak üstüne koyup biraz daha pişirelim.
  • Ben servis yaparken hindistan cevizi cipsi ve badem serptim daha lezzetli oluyor dilerseniz eğer deneyebilirsiniz.

Erik Kompostosu Tarifi

 

Erik Kompostosu Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı erik
  • 20 25 su bardağı su
  • 5 tane karanfil
  • 1 tane çubuk tarçın
  • Şeker (isteğe bağlı miktar)

Güllü buz için;

  • Gül yaprağı
  • Su

    Erik Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Gül yapraklarını buz kalıplarına yerleştirelim. Üstüne suyunu döküp, buzluğa koyalım.
  • Erikleri yıkayalım. Tencereye erik, tarçın, karanfili koyalım. Rengi çıkana kadar kaynatalım. 40 dk kaynattım. Ilıyınca buzdolabında soğutalım. Güllü buzla servis ,edelim.

Rengarenk Süt Burgerler Tarifi

 

Rengarenk Süt Burgerler Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • 1 paket kremşanti
  • 100 ml sıvı krema
  • 2 çay kaşığı limon suyu

Pankek hamurumuz için;

  • 1 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 er paket vanilin ve kabartma tozu
  • Gıda boyası

    Rengarenk Süt Burgerler Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce iç kısmını hazırlıyoruz ve dolaba kaldırıyoruz. Karıştırma kabına 1 paket krem şanti. 100 milim sıvı krema döküp karıştırıyoruz. 2 çay kaşığı limon suyu ekliyoruz iyice karıştırıyoruz.
  • Hamurumuz için; yumurta ve toz şekerimizi iyice karıştırıyoruz.
  • Süt, sıvı yağ ve unumuzu ekliyoruz.
  • Vanilin ve kabartma tozumuzu ekliyoruz.
  • Renklendireceğimiz kaplara ayırıyoruz ve gıda boyalarıyla renklendiriyoruz.
  • Pankek hamurumuz hazır tavada güzelce pişiriyoruz.
  • Şimdi iki pankekin arasına kremşanti gelecek şekilde ayarlıyoruz.
  • Renkli süt burgerlerimiz hazır 

Evde Sucuk Yapımı (Streçle) Tarifi

 

Evde Sucuk Yapımı (Streçle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg orta yağlı çift çekilmiş kıyma
  • 70 gr sucuk baharatı
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Evde Sucuk Yapımı (Streçle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sucuk tarifi için öncelikle uygun bir karıştırma kabına kıymayı alalım.
  • Üzerine sucuk baharatını ve tuzu ekleyelim. Eğer sucuk baharatınızda tuz varsa ekstradan tuz eklemenize gerek olmayacaktır.
  • Harcımızı elimizle güzelce yoğuralım.
  • Ardından tezgaha bir parça streç film alalım ve yoğurduğumuz harcın bir kısmını strecin ortasına yerleştirelim.
  • Streci kapatalım ve sucuğu ileri geri yaparak rulo haline getirelim.
  • Kalan harcı da aynı şekilde hazırlayıp streçlere sardıktan sonra çift kilitli dondurucu poşetine alarak dondurucuya kaldıralım ve en az 1 gece bekletelim.
  • Pişireceğimiz zaman sucuğumuzu dolaptan çıkartıp dilimleyelim ve yağda kızartalım. 

Mayalı Dereotlu Poğaça (Pamuk Gibi) Tarifi

 

Mayalı Dereotlu Poğaça (Pamuk Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet dereotu
  • 5,5 su bardağı un

Arası İçin;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Mavi haşhaş

    Mayalı Dereotlu Poğaça (Pamuk Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Dereotlu mayalı poğaça için öncelikle yoğurma kabına süt, su, sıvı yağ, yumurta akı, instant maya, kaşığı toz şeker ve tuzu alalım. Tüm malzemeyi tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
  • İnce ince kıydığımız dereotunu da karışıma ilave edelim.
  • Ardından yavaş yavaş unu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
  • Hamurunun üzerini streç filmle kapatalım, bir örtüyle saralım ve 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce kabaran hamurun üzerine açalım. Elimizle tekrar yoğurarak havasını çıkaralım.
  • Toparladığımız hamuru tezgaha alalım bir bıçak veya kesme aparatı yardımıyla mandalina büyüklüğünde parçalar keserek beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezenin üzerine bastırarak daire şeklinde açalım ve ortasına beyaz peynir yerleştirelim.
  • Hamurun kenarlarını ortada birleştirip tekrar beze haline getirdikten sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralık olacak şekilde yerleştirelim.
  • Hazırladığımız poğaçaların hepsini fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerlerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim.
  • İsteğe bağlı olarak çörek otu ve mavi haşhaş serpiştirdiğimiz poğaçalarımızı 190 derece fırında 20-25 dakika arasında pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen dereotlu mayalı poğaçalarımız servise hazır. 

Karaköy Poğaçası Tarifi

 

Karaköy Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
  • 250 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 4.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 fiske kakao

    Karaköy Poğaçası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su şeker yumurta ve mayayı yoğurma kabına alıp çırpın, ardından tereyağını kısık ateşte kızdırmadan eritin ve tamamen soğutun. Daha sonra yoğurma kabına döküp çırpmaya devam edin.
  • Daha sonra elenmiş unu azar azar karışıma ekleyin bu aşamada tuzuda ekleyin güzelce ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun zaten yağlı olduğu için ele çok fazla yapışmıyor ama en az 7-8 dakika yoğurun.
  • Ardından üzerine streç filmle kapatıp 45-60 dakika arası mayalandırın. Yağlı bir hamur olduğu için çok fazla kabarmayacaktır.
  • Yeteri kadar mayalandırdıktan sonra 2 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı 6 bezeye ayırın toplamda 12 adet beze çıkıyor.
  • Güzelce avuç içinde yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin, elinizle üzerlerine bastırın ve yumurta sarısına yağ, kakao ekleyip karıştırın poğaçaların üzerine sürün.
  • Varsa tırtıklı hamur kartı ile yoksa çatalla şeklini verin.
  • Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerleri kızarana kadar pişirin 

Bandıra Bandıra Yemelik Menemen Tarifi

 

Bandıra Bandıra Yemelik Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet orta boy pembe domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı ucu ile karabiber
  • 3 adet yumurta

    Bandıra Bandıra Yemelik Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak biberleri ince ince doğrayıp küçük boy bir tencereye koyalım.
  • Sıvı yağ ve tereyağ ekleyip ocağın altını açalım.
  • Biberleri hafiften kızarana kadar pişirelim ve küp küp doğradığımız domatesleri ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatıp ara ara karıştırarak domteslerin pişmesini bekleyelim.
  • Diğer yandan yumurtaları kaseye kırıp çırpalım kenarda bekletelim.
  • Domatesler yumuşak kıvama gelince tuzunu ve karabiberini ilave edip karıştıralım.
  • Üzerine yumurtayı dökelim hafiften karıştıralım istediğiniz kıvama gelince ocaktan menemeni alalım ve servise hazır edelim