12 Ekim 2023 Perşembe

Fındıklı Şekerpare Tarifi

 

Fındıklı Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4-4,5 su bardağı un kontrollü ekleyin
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 çay bardağı irmik

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Çeyrek limon

Üzeri için

  • Fındık

    Fındıklı Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilk olarak tatlımızın şerbetini yapıp soğumaya bırakalım.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15 dk tutup ocaktan alalım.
  • Yumuşamış tereyağını bir kaba alalım.
  • Üzerine pudra şekeri, irmik ,bir yumurta ve ikinci yumurtanın beyazını ekleyelim.
  • Sarısını üzeri için ayıralım.
  • Vanilya, kabartma tozu ve son olarak da unu yavaş yavaş ekliyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan cevizden büyük parçalar alıp yuvarlıyalım.
  • Hamurun hepsi bitene kadar işlem aynı.
  • Daha sonra kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerine kenarda ayırdığımız yumurta sarısına bir kaşık sıvı yağ ekleyip üzerlerine sürelim.
  • Hamurların tam ortasına fındık batırıp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar 20, 25 dk pişirelim.
  • İlk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti üzerine gezdirelim.
  • Şerbeti çekince servis tabağına alıp servis yapabilirsiniz.

Müthiş Lezzetli Patates Salatası Tarifi

 

Müthiş Lezzetli Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük patates
  • 1 avuç taze reyhan
  • 1-2 dal yeşil soğan
  • 1 avuç maydanoz
  • 1-2 yaprak marul / kıvırcık
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Nane
  • Kekik
  • Varsa kuru fesleğen
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon

    Müthiş Lezzetli Patates Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesi haşlayalım.
  • Diğer yandan sebzelerimizi doğrayalım.
  • Patates haşlandıktan sonra soyup küp küp doğrayalım.
  • Tuz, pulbiber, karabiber ekleyip iyice harmanlayalım ve tüm malzemeleri karıştıralım. Acayip lezzetli oluyor. Afiyet olsun :).

5 Ekim 2023 Perşembe

Sebzeli Pirinçli Bulgurlu Çorba Tarifi

 

Sebzeli Pirinçli Bulgurlu Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan (küçük küçük doğranmış)
  • 1 adet orta boy havuç (küçük küçük doğranmış)
  • 1 adet orta boy patates (küçük küçük doğranmış)
  • 1 adet iri diş sarımsak veya iki küçük diş sarımsak
  • 1 su bardağı domates püresi (rendelenmiş domates)
  • 1 çorba kaşığı biber salçası (acı veya tatlı isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (ben zeytinyağı kullandım)
  • 10 su bardağı su

Üzeri için:

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber veya pul biber ( ben acı kırmızı toz biber kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz

Su bardağı ölçüm:200 ml

Sebzeli Pirinçli Bulgurlu Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sıvıyağı bir tencereye alıyoruz içine soğanı patatesi ve havuçu ekleyip 5 dakika karıştırarak kavuruyoruz.
  2. Daha sonra içine bulguru ve pirinçi ilave edip bir dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz salçayı domates püresini ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip çok az daha kavurup 7 su bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz.
  3. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp havuç patates pirinç bulgur yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  4. Piştikten sonra yaklaşık 3 su bardağı suyu kontrollü ilave edip kıvamını damak zevkimize göre ayarlıyoruz.
  5. Tavuk suyunuz varsa istediğiniz miktarda tavuk suyu ilave edebilirsiniz ben 2 su bardağı tavuk suyu ekledim ama tavuk suyu yoksa şart değil.
  6. Çorbamız pişince ocaktan alıyoruz.
  7. Üzeri için küçük bir kapta tereyağı eritiyoruz içine tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıp çorbanın üzerine döküp karıştırıyoruz.
  8. Bu çorbaya limon çok yakışıyor limon dilimleri ile servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.

Not:Çorbaya istediğiniz baharatları istediğiniz miktarda ilave edebilirsiniz.

Çorbanın su miktarını isterseniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Çok lezzetli ve besleyici bir çorbadır.

Çorbanın içine başka bakliyat veya sebze ilave edebilirsiniz.

Bu çorba annemin tarifidir bizler çocukken annem bu çorbayı çok yapardı ve severek içerdik.

Asla Yağ Çekmeyen Peynirli Çubuk Pişi (Mayasız) Tarifi

 

Asla Yağ Çekmeyen Peynirli Çubuk Pişi (Mayasız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2-3 su bardağı un (kontrollü)
  • 1 çay bardağı beyaz peynir (ezilmiş)
  • 1 çay bardağı kaşar rendesi
  • 4-5 dal maydanoz (kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı sıvı yağ ( kızartmak için)

    Asla Yağ Çekmeyen Peynirli Çubuk Pişi (Mayasız) TarifiNasıl Yapılır?

  • Malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Güzel bir kıvam alana kadar yoğrulur.
  • Poğaça hamurundan bir tık sert olacak.
  • Çalışacağınız tezgah biraz unlanır.
  • Hamur merdane yardımıyla 1 cm kadar inceltilir.
  • Kısa çubuklar şeklinde kesilir.
  • Kızgın yağda çevirerek kızartılır.
  • İlk sıcağı geçince servis yapılır.
  • Afiyet olsun 🌸.

Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

 

Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 2 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 çay bardağı su (500 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Mercimekli bulgur pilavı için öncelikle 1,5 çay bardağı yeşil mercimeği güzelce yıkayalım.
  • Ardından mercimeklerimizi uygun bir tencereye alalım ve üzerine suyu ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika
    boyunca mercimeklerimiz hafif yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Bu noktada mercimeklerin gereğinden fazla haşlanarak dağılmamalarına dikkat edelim.
  • Mercimekler yeterince yumuşadıktan sonra tencereye ocaktan alalım. Bir süzgeç yardımıyla mercimeklerin
    suyunu ayrı bir kaba süzdürelim.
  • Süzdüğümüz sudan yaklaşık 2 çay bardağı kadarını pilavımızın suyu için ayıralım.
  • Diğer taraftan pilav tenceresine zeytinyağını alalım.
  • Ardından yemeklik doğradığımız soğanları kavrulmak üzere tencereye aktaralım.
  • Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra pilavlık bulguru tencereye ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Birkaç dakikada bulgurları şöyle güzelce kavurduktan sonra haşlanmış yeşil mercimekleri de tencereye alalım.
  • Yaklaşık 1-2 dakika tüm malzemeyi birlikte kavurduktan sonra mercimekleri süzerken ayırdığımız  haşlama suyunu ve 2 çay bardağı sıcak suyu tencereye ilave edelim.
  • Son olarak uzu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika boyunca pilavımızı pişmeye bırakalım.
  • Pilav suyunu tamamen çektikten sonra ocağı kapatalım ve tereyağını ekleyerek karıştıralım.
  • Tereyağı tamamen eriyip pilav güzelce karıştıktan sonra üzerine bir kağıt havlu örterek pilavımızı 15 dakika boyunca dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda mercimekli bulgur pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!

Nefis Domates Soslu Karışık Kızartma Tarifi

 

Nefis Domates Soslu Karışık Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet patates
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kapya biber
  • 6-7 adet yeşil köy biberi
  • 2-3 adet kabak (bu defa kullanmadım)
  • Sıvıyağ
  • Tuz

Sosu için;

  • 4 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • Kırmızı toz biber (damak tadınıza göre ayarlayalım)

    Nefis Domates Soslu Karışık Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu hazırlayalım. Domateslerin orta kısımlarını çıkarın ve iri parçalar halinde doğrayın. Mutfak robotuna aktarın.
  • Sarımsakları ekleyip küçülene kadar çekin. Çok sıvı olmasın.
  • Uygun bir tencerede pişmeye bırakın.
  • Kaynadığında tuz kırmızı toz biber ve sıvı yağı ilave edip 10-15 dk kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın.
  • Patatesleri soyup kurulayın ve istediğiniz şekilde doğrayın.
  • Biraz tuzlayarak kızgın yağda kızartın.
  • İsterseniz iki seferde yapabilirsiniz.
  • Sonra bir tabağa süzdürerek çıkartın.
  • Patlıcanları alacalı şekilde soyup ister yuvarlak ister uzun şekilde doğrayın.
  • Tuzlu suda bekletin ve sonrasında süzüp kurulayın.
  • Biraz tuzla kızartın.
  • Ara ara karıştırın ve kızardığında çıkarın.
  • Biberleri yıkayıp güzelce kurulayın. Islak olursa çok sıçrayacaktır.
  • Tohumlarını ayıklayıp jülyen kesin ve az tuzlayıp kızartın.
  • Ara ara karıştırın ve kızardığında çıkarın.
  • Domates sosla birlikte servis yapın. Afiyet olsun

Kütür Kütür Kornişon Turşu Tarifi

 

Kütür Kütür Kornişon Turşu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kornişon salatalık
  • 1 çay bardağı salamura tuz
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 6-7 diş sarımsak
  • Üzerini geçecek kadar ılık içme suyu

    Kütür Kütür Kornişon Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıkadığınız salatalıkları uygun bir kavanoza alıp tüm malzemeleri üzerine ekleyin.
  • Ağzını sıkıca kapatıp bir kaç kere sallayın.
  • Tüm malzemelerin karıştığından emin olduktan sonra 1 hafta dinlenmeye alın.
  • Not: çeşme suyunda bulunan klor salatalıklarınızı yumuşatabilir bu yüzden çeşme suyu önermiyorum.

Çikolatalı Bulut Kek Tarifi

 

Çikolatalı Bulut Kek Tarifi İçin Malzemeler

(26 cm’lik kalıpta)

  • 150 gram tereyağ
  • 200 gram bitter çikolata
  • 3 adet yumurta
  • 200 gram tozşeker
  • 350 ml süt (1 su bardağı,1 çay bardağı ve yarım çay bardağı )
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 2 dolu yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 silme çay kaşığı karbonat
  • 300 gram un ( 3 silme su bardağı)

    Çikolatalı Bulut Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı küçük bir tavada eritiyoruz ve çikolatayı içine ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Ardından ılınmaya bırakıyoruz.
  • Yumurtaları ve şekeri krema haline gelene kadar çırpıyoruz.
  • Sütü, eritilmiş çikolatayı, vanilya şekerini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Un,kabartma tozu,karbonat ve kakao yu eleyerek karışıma ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
  • İyice yağlamış olduğumuz kek kalıbına harcı döküp önceden ısıtılmış 175°c alt üst ayar fırında yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz.
  • Ilındıktan sonra kalıptan çıkarıyoruz üzerine pudra şekeri serpiştirip frambuaz sosu yada vanilya sosu ile servis ediyoruz.

4 Ekim 2023 Çarşamba

Muhammara Tarifi

 

Muhammara Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet közlenmiş kapya biber (konserve kullandım)
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Bir avuç ceviz
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı pulbiber
  • Karabiber
  • Kimyon

    Muhammara Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeyi robottan geçirip püre haline getirin .
  • Servis tabağına alın.
  • Üzerini cevizle süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 🤤.

    Not: kapya biberleri kendiniz közlerseniz elbette çok daha lezzetli olur.