15 Aralık 2019 Pazar

Greta Thunberg Gibi Dünyayı Değiştirmek İçin Rol Oynayan 5 Aktivist Çocuk

Genç yaşına rağmen iklim hareketinin öncüsü olmaya aday Greta Thunberg’i bilmeyenimiz yok! Geçtiğimiz yıllarda İsveç Parlamentosu’nun önünde tek başına oturarak eylem yapan Greta, bugün adeta tüm iklim aktivistlerinin sesi olmuş durumda. Birleşmiş Milletler’de inanılmaz bir konuşmaya imza atan bu genç kız, doğa ve insan hakları için savaşan ilk çocuk değil.

Dünyayı değiştirmek için savaşan aktivist çocukları sizler için derledik. İşte genç yaşına rağmen engel tanımadan, gezegenimiz ve haklarımız için savaşan 5 çocuk....

1. Malala Yousafzai
Listemizdeki en ünlü çocuk aktivistlerden biri olan Malala Yousafzai, aynı zamanda günümüze kadar  Nobel Ödülü’nü kazanan en genç isim. Pakistan, Taliban işgali altındayken sesini duyuran Malala; kız öğrencilerin eğitim hakları için unutulmaz bir savaş verdi. Hatta bu savaş öylesine güçlüydü ki kendisine 2012 yılında Taliban tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Tüm bunlara rağmen eğitim hakları için verdiği savaştan vazgeçmeyen Malala, ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşti ve aktivist hareketlerini oradan yürütmeye devam etti. 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Malala, şu anda Oxford Üniversitesi’nde eğitimine devam ediyor.

2. Bana Alabed
2018 yılı Akademi Ödülleri töreninde Common ve Andra Day; Oscar adayı şarkıları “Stand Up For Something”i söylerken arkalarında bir grup aktivist yer alıyordu. Bu aktivistlerden en genci olan Bana Alabed, henüz yalnızca 8 yaşında. Halep’te yaşadığı korkunç deneyimleri, açlığı, saldırıları, savaş anılarını ve zorluklarını Twitter üzerinden tüm dünyaya duyuran Bana; hepimizin yakından tanıdığı Suriyeli mültecilerden biri. Sonunda ailesiyle birlikte Türkiye’ye yerleşmeyi başaran Bana, ne yazık ki yaşadığı korkunç deneyimlerden o kadar kolay kurtulamadı. Şu anda bir kitap çıkarmaya hazırlanan Bana, mülteci krizine bambaşka bir bakış açısı katmaya hazırlanıyor.

3. Timoci Naulusala
Henüz 12 yaşında olan Timoci Naulusala, dünya liderlerine yaptığı eleştirilerle adeta herkesin gözünü açtı desek abartmış olmayız! Fiji’de düzenlenen Ulusal İklim Haftası kapsamında yaptığı konuşmada birçok kişinin farkındalığını arttıran ve gelecek nesillere olan sorumluluğumuzu tekrar hatırlatan Timoci, iklim değişikliği konusunda hiç de kolay olmayan bir savaş veriyor. Genç yaşına rağmen dünya liderlerini karşısına alan Timoci, çocukların eğitim haklarıyla ilgili konulara da dikkat çekiyor.

4. Xiuhtezcatl Roske-Martinez
Şu anda 19  yaşında olan Xiuhtezcatl Roske-Martinez, 6 yaşından beri iklim değişikliğine karşı savaş veriyor. 2015 yılında Birleşmiş Milletler’de yaptığı dikkat çekici konuşmayla hafızalara kazınan Xiuhtezcatl, iklim değişikliğine karşı verilen savaşın en önemli öncülerinden biri. 2013 yılında Barack Obama tarafından Toplum Hizmet Ödülüne layık görülen genç adam, aynı zamanda Amerika Gençlik Konseyi’nde de görev yaptı. Kendi kurduğu Earth Guardians adlı doğal hayatı koruma örgütünde gençlik koordinatörü olarak çalışan Xiuhtezcatl, aynı zamanda Donald Trump’ı ve Amerika hükümetini iklim değişikliğiyle ilgili harekete geçmediği için dava eden 21 kişiden biri.

5. Teagan Stedman
Yakın bir arkadaşına kanser teşhisi konulduğunda henüz 8 yaşında olan Teagan Stedman, çocuklarda kanser tedavisinin yarattığı olumsuz etkiler üzerine yoğunlaştı ve akranlarına destek olmak için “Shred Kids” adlı bir organizasyon kurdu. Kemoterapinin ve tedavi sürecinin çocuklarda yarattığı etkileri azaltmak için nanoteknoloji ve biyoloji alanına yoğunlaşan ve bu alanlarda çalışmalar yapan Teagan, kötü huylu tümörleri tedavi edebilmek için çeşitli yollar geliştirdi. 2017 yılında World of Children tarafından gençlik ödülüne layık görülen Teagan, şu anda genç yaşına rağmen kanser üzerine yaptığı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

14 Aralık 2019 Cumartesi

Beyaz Lahana Salatası Tarifi

Beyaz Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yaprak beyaz lahana
  • 2 tane domates
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane limon
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 2 diş sarımsak

Beyaz Lahana Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Bütün malzemeleri doğrayalım.
  2. Lahanayı tuzlayalım ve bekletelim yumaşması için.
  3. Daha sonra diğer bütün malzemeleri ekleyelim vede iyice karıştıralım.
    Affiyet olsun ☺️

Mantar Çorbası Nasıl Hazırlanır? Tarifi

Mantar Çorbası Nasıl Hazırlanır? Tarifi İçin Malzemeler

  • 500  gr kültür mantarı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 su bardağı su ( et suyu ve ya tavuk suyu varsa tercih edilmeli)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet bulyon ( eklemek tercihe kalmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım limon suyu, 2 kaşık sirke ( mantarları haşlarken)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ( mantarları kavururken)
  • Üstüne arzu edilirse dereotu kıyılarak eklenebilir ( ben eklemedim)

Mantar Çorbası Nasıl Hazırlanır? Tarifi Yapılışı

Merhabalar,
Bugün tüm yurt da ve tabii ki Ankarada da kar var. . Hava da soğuk. Bu soğuk ve karlı gün de içinizi ısıtacak sıcacık bir mantar çorba pişirmek isterseniz hadi başlayalım.
  1. Mantarlarınızı bir kaba alınız ve soyunuz. Mantarların tüm soyma aşamalarını resimlerden görebilir mantarlarınızı o şekil de soyabilirsiniz. Soyduğunuz mantarlarınızı şöyle bir sudan geçirin, yıkayın.
  2. Su ısıtıcınız ile su kaynatın, kaynayan suyu bir tencereye alın içine yarım limon ve 2 kaşık sirke ekleyin. . . .
  3. Yıkanan mantarları da kaynayan suyun içine ekleyin mantarlarınız yumuşayana kadar haşlayın.
  4. Mantarlar haşlandı mantarları bir süzgece alın soğusunlar. Mantarlarınız soğudu mantarları bir tabağa doğrayın.
  5. Bir tavaya 2 kaşık tereyağ ekleyin, eritin doğramış olduğunuz mantarları da tavaya ekleyerek mantarlarınızı bir güzel kavurun. Resimlerden kavrulan mantarları görebilirsiniz.
  6. Çorbayı hazırlayacağınız tencere de 2 kaşık tereyağı eritin buna 3 kaşık unu ekleyin ve kavurun. . . .
  7. Kavrulmuş ununuza 500 ml sütü ekleyin ve kaynatın…. süt kaynadı şimdi evde var ise süte 3 su bardağı et suyu veya tavuk suyu ekleyin yok ise de 3 su bardağı kaynamış su ekleyin. .
  8. Tencereyi 2-3 karıştırın fokurdadığında kavrulmuş mantarları bu karışıma (yağı ile beraber tavayı sıyırın)ekleyin. Çorbanız nerede ise hazır.
  9. Baharat olarak kaynayan çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Arzuya göre bu aşamada 1 adet bulyon ekleyebilirsiniz ama şart da değil tercihinize kalmış.
  10. Çorbanızı karıştırarak ağır ateşte üstü göz göz olana kadar pişirin kıvamı çok sulu olmayacak unlu çorbalar çok sulu olmamalı, krema kıvamında olmalı resimlerde göstermeye çalıştım.
Yeni evliler yeni yemek yapanlar sözüm sizlere. . . Çorbanın suyu için eklediğiniz süt kaynamadan sakın tuz eklemeyin neden ?içine süt, yoğurt, yumurta eklenen çorbalar kaynamadan tuz eklenir ise çorba kesilir pütür pütür olur düzeltemezsiniz. .

Pazı Yemeği Tarifi

Pazı Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet pazı
  • 1 avuç bulgur(pilavlık)
  • 1 kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tavuk bulyonu
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve kırmızı biber

Pazı Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle yağları tenceremize alıp eritiyoruz, soğan ve sarımsakları(yemeklik doğranmış) pempeleştirdikten sonra salçamızı ekliyoruz.
  2. Yarım çay bardağı sıcak su ekleyip kıvamlı bir sos elde ediyoruz.
  3. Ardından bulyonu, baharatları ekleyip bir, iki dk karıştırdıktan sonra pazımızı (ince doğranmış)ve bulgurumuzu ekleyip üzerine de 1 su bardağı sıcak su koyup kapağını kapatıp 15 dk pişirelim, arada kontrol edelim.
  4. İsterseniz limon ile servis edelim, afiyet olsun ;)

Ankara Tava Tarifi

Ankara Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kuzu eti
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı sıcak su
  • karabiber
  • kimyon
  • tuz
  • salça

Ankara Tava Tarifi Yapılışı

  • Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alıyoruz ve ocağı yüksek ateşe alıyoruz.
  • Etin rengi dönüpte suyunu salınca ocağı iyice kısıyoruz.
  • Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz ve ara ara karıştırarak kavuruyoruz.
  • Doğradığımız soğanı sarımsağı ve biberi ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
  • Salçayı ve baharatları ekliyoruz, karıştırıyoruz.
  • Son olarak domatesi ekliyoruz ve tavayı kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Diğer bir tarafta ayrı bir tavada şehriyeleri kavuruyoruz.
  • Rengi dönünce etin üzerine ekliyoruz karıştırmıyoruz. Suyu da ilave edip altını iyice kısıyoruz.
  • Kapağını da kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Suyunu çekince 5-10 dk dinlendirip servis yapıyoruz afiyet olsun.

Patatesli Hingel Tarifi

Patatesli Hingel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı su
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası

Patatesli Hingel Tarifi Yapılışı

  1. Hamuru için;2 su bardağı un. Yarım su bardağı su, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz yoğurun.
  2. İç harcı olana kadar üzerine bir bez örtüp dinlendirin.
  3. İç harcı için;3 orta boy patates küp küp doğrayıp haşlayın. Ezin.
  4. Bir tavada 1 orta boy soğanı ince doğrayıp 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ve de yarım yemek kaşığı domates salçasında kavurun.
  5. Haşlayıp, ezdiğiniz patatesleri buna ekleyip karıştırın.
  6. İç harç hazır olduğunda hamurunuzu açıp bardak yardımıyla yuvarlaklar çıkartın içlerini doldurup kapatın. İsterseniz üçgen şeklinde, isterseniz diğer türlü.

Muhteşem Mantar Dolması Tarifi

Muhteşem Mantar Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 avuç kıyma
  • Yarım kg mantar
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil çarliston biber
  • Az kaşar peyniri
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yarım su bardağı su
  • Az sıvı yağ
  • Tuz
  • İstenilen baharatlar

Muhteşem Mantar Dolması Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak tencereye kıymamızı alıp kavuralım yağımızı ve soğanımızı ekleyelim kavurmaya devam edelim.
  2. Ardından biberlerimizde küçük küp şeklinde doğrayıp ekleyelim.
  3. Biberlerimizde kavrulduktan sonra 1 adet domatesimizin kabuğunu soyup doğrayalım ve ekleyelim tuzu ilave edelim harcımız piştikten sonra altını kapatalım.
  4. Mantarlarımızın kabuklarını soyup yıkayalım.
  5. Uç kısımlarından ayıralım bir borcama dizelim.
  6. Daha sonra mantarların ortalarına kıymalı harcımızdan koyalım.
  7. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirimizi ekleyelim.
  8. Bir kase de su ve salçamızı karıştırıp mantarlarımızın üzerine gelmeyecek şekilde borcama ekleyelim.
  9. Kontrollü bir şekilde 180 derecelik fırın da pişirelim.

Hindi Baget Tarifi

Hindi Baget Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet hindi baget
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 adet domates
  • 2 adet karnabahar, brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
Sos için:
  • 3 kaşık yoğurt
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 2 kaşık soya sosu
  • 1 kaşık domates salçası
  • Tuz, kekik, karabiber

Hindi Baget Tarifi Yapılışı

  1. Kaseye yoğurt, zeytinyağı, salça, soya sosu, tuz, kekik karabiber konulur. Karıştırılır.
  2. Hindilerin üzerine çizikler atılır. Kesilen yerin içerlerine sarımsak konulur.
  3. Hazırlanan sos. Hindilerin üzerine sürülür.Soslu hindinizi vaktiniz varsa 1 gün önceden buzdolabında bekletilir. Yoksa 4 saat dinlendirilir.
  4. Hindiler alüminyum folyo ile kaplanır ve fırın tepsisine konulur.1. saat 220• turbo fırın ayarında pişirilir.
  5. Daha sonra doğranmış patates, soğan, havuç, domates, brokoli tepsiye konulur.
  6. Üzerlerine tuz serpilir.
  7. Folyo çıkarılır ve 1 saat tekrar fırına atılır.
    Afiyet olsun 🙂

Benim Islak Kekim Tarifi

Benim Islak Kekim Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un +2 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma
Kek kalıbını yağlamak için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Sosu için:
  • 1 su bardağı süt (Daha ıslak isterseniz süt miktarını arttırabilirsiniz)
  • 1, 5 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tutam tuz

Benim Islak Kekim Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir kasede yumurta ve şekeri aktarın.
  2. Şeker eriyip, karışım krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  3. Ardından içerisine sütü, sıvı yağı ilave edin.
  4. Vanilini de ekleyin.  Koyup tekrar karıştırın.
  5. Topak kalmaması için kakao, kabartma tozu ve unu süzgeçten geçirin.Karışıma ekleyin.Son bir kez daha güzelce çırpın.
  6. Yağlanmış, ısıya dayanıklı bir kabın içerisine karışımı dökdükten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  7. Keki ıslatmak için bir sos tenceresinde süt,  toz şekeri aktarın.
  8. Sıvı yağı da ilave edin.
  9. Kakao ve bir tutam tuzu karıştırıp bir taşım kaynatın.
  10. Kaynayınca ocaktan alın.
  11. Fırından çıkan kekin üzerine ocakta hazırladığımız sosu dökün ve çekmesini bekleyin.
Hindistan ceviziyle süsleyin
Afiyet olsun.

Karadut Soslu Tart Kek (Tam Bir Lezzet Şöleni) Tarifi

Karadut Soslu Tart Kek (Tam Bir Lezzet Şöleni) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (akışkan bir kek hamuru olacak şekilde)
Islatmak için.
  • 1 su bardağı karadut suyu
Ara katı için
  • 1 paket sade kremşanti
Sosu için
  • 2, 5 su bardağı karadut suyu
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağından az tozşeker
Süslemek için.
  • Hindistan cevizi
  • Kuş lokumu

Karadut Soslu Tart Kek (Tam Bir Lezzet Şöleni) Tarifi Yapılışı

Sizler için çok iddialı görüntüsü de tadı da mükemmel bir lezzet hazırladım😍yiyenlerden tam not aldı👌 bir yapan bir daha yapacak o kadar iyi😋 buyurun tarifi💁‍♀️
Benim kullandığım tart kalıbı biraz büyük olduğu için ölçüyü ona göre yazdım siz küçük bir tart kalıbında 1 çay bardağı ölçüyle hazırlayabilirsiniz.
  1. Sade ve akışkan bir kek hamuru için yumurtaları tozşekerle birlikte köpürene kadar çırpın
  2. Üzerine diğer malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam edin. İyice köpürdükten sonra vanilya ve kabartma tozunu unla birlikte ekleyip karıştırın akışkan katı olmayan güzel bir hamur elde edin.
  3. Yağladığınız kalıba kek hamurunu döküp 180 derece fırında 20 dk pişirin.Çıkarınca 10 dk dinlendirip kalıptan çıkarmadan heryerini 1 su bardağı karadut suyuyla ıslayın.
  4. Diğer tarafta sosu için bütün malzemeleri jöle kıvamına gelene kadar karıştırın ve kıvam alınca altını kapatın soğumaya bırakın.
  5. Kekinizi düz bir tabağa ters çevirip üzerine sade kremşantiyi sürün.
  6. Son olarak soğuyan sosunuzu da şantinin üzerine döküp tamamlayın.
  7. Sosun kıvam alması için 2 saat kadar dinlendirin.
  8. Servis esnasında üzerine bol hindistan cevizi serpin küçük lokumlar da kullanabilirsiniz. Tabağa aldığınız esnada orman meyveli sos dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Kavala Kurabiye Tarifi

Kavala Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 tane kabartma tozu
  • 250 gram tereyağı
  • 4 çay bardağı kavrulmuş un
  • 5 çay bardağı da kavrulmamış un
  • 2 çay bardağı çekilmiş badem
  • İsteğe göre bir yemek kaşığı gül suyu

Kavala Kurabiye Tarifi Yapılışı

Selam
  1. 4 çay bardağı un ile 2 çay bardağı badem 5 dakika kavuralım ve soğumaya bırakalım
  2. Ardından yoğurma kabına tereyağını ,şekeri ,yumurtayı ,sıvı yağ, gül suyunu karıştıralım
  3. Soğuyan un ile kabartma ekleyelim ve kalan unumuzu kontrolü şekilde yavaş yavaş ekleyelim.
  4. Hazır olan hamurdan bi parça alalım ve ister kurabiye aparatı isterseniz de bir bardakla şekil verebilirsiniz.
  5. 180 derece fırında 15-20 dakika kızarınca denk pişirelim.
  6. Üzerinde pudra şekeri serpelim.

Hatay Usulü Kısır Tarifi

Hatay Usulü Kısır Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 çay bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz dereotu taze soğan
  • Tuz
  • Kimyon
  • Toz acı biber
  • Marul

Hatay Usulü Kısır Tarifi Yapılışı

  1. Genişçe bir tepsiye bulguru döküyoruz.
  2. Üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp bulgurun yumuşamasını bekliyoruz.
  3. Bulgur yumuşadıktan sonra sırayla salçaları, nar ekşisi ve zeytinyağını dökerek yoğuruyoruz. Her malzemeden sonra 3-5 dakika yoğuruyoruz.
  4. En son baharatları ekleyip, yeşillikleri doğrayıp karıştırıyoruz.
    Servise hazır,
    Afiyet olsun:)

Atıştırmalık Nohut Tarifi

Atıştırmalık Nohut Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • Tuz

Atıştırmalık Nohut Tarifi Yapılışı

  1. Nohutu akşamdan ıslatalım. Sabah şişmiş olan nohutların suyunu süzüp tuzunu atalım
  2. Tavanın altını yakalım.
  3. Nohutun yarısını tavaya koyup kavuralım. Yumuşacık leblebiden daha lezzetli oluyor benim oğlan bunu çok severek yiyor.