9 Ocak 2020 Perşembe

Sağlığınıza Zarar Verebilecek Bazı Kumaşlar Yerine Giyebileceğiniz 5 Kumaş

Kıyafet satın alırken yaptığınız kumaş tercihleri, sağlığınızı düşündüğünüzden çok daha fazla etkiler. Naylon gibi yapay lifler içeren ya da polyester gibi sentetik polimerlerden üretilen kumaşlar; uzun süre vücudunuzla temas ettiği takdirde sağlığınızı tehlikeye atabilir, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak ve sağlığınıza zarar vermeyecek kumaşlar tercih etmek düşündüğünüzden çok daha kolay!

Sağlığınıza zarar vermeyecek, çevre dostu kumaşları sizler için yazdık. İşte sağlıksız kumaşlar yerine tercih edebileceğiniz 5 doğal kumaş...

1. Pamuk
Pamuklu kıyafetler, emici özelliği sayesinde teri emer ve vücudunuzun nefes almasını sağlar. Bu sayede kıyafet tercihi yaparken sağlığınızdan ödün vermenize gerek kalmaz. Ayrıca kötü koku oluşumunu da önleyen pamuklu kumaşlar, diğer kumaş türlerine göre oldukça uzun ömürlüdür. Satın aldığınız ürünler tamamen pamuklu kumaştan oluşmasa da iç etiketlerini inceleyerek içerisinde bulunan pamuk oranını öğrenebilir, bilinçli tercihler yaparak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

2. Yün
Eğer soğuk kış günlerinde sizi sıcak tutacak bir kumaş arıyorsanız yün kumaşlar tam size göre! Tıpkı pamuklu kumaşlarda olduğu gibi tamamen yünden oluşan kumaşlar bulmakta zorlanıyorsanız kıyafetlerin iç etiketini inceleyebilir, yün oranı yüksek kumaşlar tercih edebilirsiniz. Yün kumaşlar doğal olduğu için güve tarafından yenebilir ya da havayla temas etmesi durumunda keçeleşebilir ve sararabilir. Bu nedenle yünlü kıyafetlerinizi hava almayacak şekilde muhafaza etmeli, sıcak suyla temasından kaçınmalısınız. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece yünlü kıyafetlerinizi uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.

3. Keten
Keten kumaşlar, özellikle yaz aylarında oldukça sık tercih edilir. Tıpkı yün kumaşlar gibi özel bir bakım isteyen keten kumaşlar; sıcak suyla temas etmesi halinde çekebilir, yapısı bozulabilir ve kırışabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için keten kıyafetlerinizi soğuk suda yıkamaya özen göstermelisiniz. Eğer keten kıyafetleri seviyor ancak kırışmasından rahatsız oluyorsanız kıyafetlerin iç etiketini inceleyebilir, yüzde 40’a kadar viskoz içeren keten kumaşlar tercih edebilirsiniz.

4. İpek
İpek kumaşlar, vücudunuz için oldukça sağlıklı olsa da diğer kumaş türlerine göre daha pahalıdır. İpek böceklerinden elde edilerek dokunan kıyafetler, diğer kumaş türleriyle dokunan kıyafetlere göre daha uzun ömürlü olur. Tıpkı diğer kumaş türlerinde olduğu gibi ipek kumaşlarda da yüksek bir nem emme kapasitesi vardır, bu sayede vücudunuz nefes alabilir. İpek kıyafetler kullanmayı seviyorsanız ipeğin çok hassas bir kumaş türü olduğunu unutmamalı, ipek kıyafetlerinizin bakımını dikkatli bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz.

5. Kaşmir
Kaşmir keçilerinin taranmasıyla elde edilen kaşmir yünü, diğer yünlere oranla oldukça yüksek bir nem emme kapasitesine sahiptir. Kaşmirin doğal renkleri kahverengi, beyaz ve gri olsa da günümüzde çeşitli yöntemlerle farklı renkler elde etmek mümkün. Oldukça hafif bir yün olan kaşmir, insan vücuduna kolaylıkla adapte olabilir ve alerji yapmaz. Termal özelliğe sahip kaşmir, yaz aylarında terlemenizi önlediği gibi kış aylarında da sizi sıcak tutar. Kısacası hem yaz hem de kış aylarında rahatlıkla giyebileceğiniz parçalar arıyorsanız kaşmir tam size göre!

8 Ocak 2020 Çarşamba

Portakallı Kereviz Tarifi

Portakallı Kereviz Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 adet soğan
  • Sıcak su
  • 2 adet portakal (Suyunu sıkalım)
  • 1 adet  limon
  • 1 çay kaşığı tuz

Portakallı Kereviz Tarifi Yapılışı

  1. Kerevizmizi soyalım. Limonlu su dolu kaba koyalım kerevizi soyalım kararmasın.
  2. Şekil vermek isteyenler verebilir. Olmayan normal doğrayabilir. Ben kalp kalıbı şekil verdim orta kısmı da havuç ile doldurdum.
  3. Patates i doğrayalım.
  4. Soğanları yuvarlak doğrayalım.
  5. Tenceremize zeytinyağı koyup en alta soğan halkalarını patates, kereviz, havuç üst üste koyalım.
  6. Sıcak su ilave edilir. şeker ilave edilir.
  7. İndirmeye yakın portakal suyu ilave edilir. kereviz yumuşayınca altını kapatın. Deneyecek olan herkese afiyet olsun 

Güveçte Porsiyonluk Püreli Et Sote (Şahane Lezzet) Tarifi

Güveçte Porsiyonluk Püreli Et Sote (Şahane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

Sote İçin
  • 400 gr kadar kuşbaşı et
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 5-6 adet yeşilbiber (Kullandığım biberler küçüktü siz büyüklüğüne göre miktarını ayarlayabilirsiniz )
  • 2 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu kışlık domates sos
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı yada sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kekik
  • Yağ, tuz ve baharat miktarını damak tadına göre ayarlayabilirsiniz
Patates Püresi İçin
  • 4 adet patates ( çok büyük olmasın )
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 çay bardağı kadar süt ( sütü azar azar ekleyip pürenin kıvamını damak tadına göre ayarlayabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
Üzeri İçin
  • Kaşar peyniri rendesi

Güveçte Porsiyonluk Püreli Et Sote (Şahane Lezzet) Tarifi Yapılışı

Yumuşacık lokum gibi lezzetlimi lezzetli bir yemek tarifi😋😋😋
Hem sunumu çok güzel hemde pratik 😍😍😍
Gelelim tarife,
  1. Öncelikle uygun bir tencereye su ve patatesleri koyarak haşlamaya bırakıyoruz.
  2. Patatesler haşlanırken diğer tarafta uygun bir tava yada tencereye zeytinyağı yada sıvı yağ koyarak ocağa alıyoruz ve yağ kızdığında etleri ekleyip karıştırıyoruz.
  3. Etler suyunu tamamen çekmeden üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatıyoruz ve suyunu tamamen çekinceye kadar pişiriyoruz.
  4. Suyunu çeken etlerin üzerine yemeklik doğranmış soğan ve ince ince doğradığmız sarımsakları ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  5. Daha sonra üzerine istediğimiz şekilde doğradığmız yeşilbiber ve kapya biberleri ekleyip tuz, karabiber, pulbiber ve kekik ekledikten sonra biberler çok erimeyecek ama yumuşayacak kadar pişiriyoruz.
  6. En son domates sosunu da ekleyip birkaç dakika daha pişirdiğimiz soteyi ocaktan alıyoruz.
  7. Patates püresi için haşlanan patatesleri sıcak sıcak soğumadan soyuyoruz ve büyük bir kaseye alıyoruz.
  8. Üzerine tuz ve tereyağını ekleyip patates ezici yada çatalla eziyoruz, tamamen ezilen patatesin üzerine yavaş yavaş istediğimiz kıvama gelinceye kadar süt ekleyip karıştırıyoruz. Ben pürenin çok katı olmasını istemediğim için sütü biraz fazla ekledim ve eklediğim süt miktarını ölçü olarak yazdım ama süt miktarını siz damak tadınıza göre istediğiniz ölçüde ekleyin.
  9. En son karabiber ekleyip karıştırdığımız püremiz hazır olduğunda yemeğimizin son aşamasına geçiyoruz.Ben yemeğin yarısını önce püre sonra üzerine sote olarak yarısını da önce sote sonra üzerine püre olarak hazırladım iki şekilde de harika oldu siz istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.
  10. Porsiyonluk güveçlerin 3 tanesine püreden koyarak yayıyoruz.
  11. Üzerine et soteden koyup fırın tepsisine diziyoruz, diğer 3 güveçe et sote koyarak düzeltiyoruz.
  12. Üzerine püre koyarak tamamen üzeri kapanacak şekilde yayıyoruz ve fırın tepsisine diziyoruz, bütün güveçlerin üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serperek 200 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  13. Üzeri kızaran yemekleri fırından alıp biraz dinlendikten sonra servis ediyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 😋😋😋😍😍😍😊😊😊👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻👌🏻👌🏻👌🏻❤️❤️❤️❤️❤️

Kremalı Sarımsaklı Dereotlu Nefis Mantar Çorbası Tarifi

Kremalı Sarımsaklı Dereotlu Nefis Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 iri diş sarımsak rendesi
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1, 5 litre sıcak su
  • 1 paket krema (200 ml) (Oda sıcaklığında)
  • 1/4 (çeyrek) demet ince kıyılmış dereotu
  • Tuz

Kremalı Sarımsaklı Dereotlu Nefis Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

Herkese Merhaba, 💐🌈🎈
Nefis bir mantar çorbası yapmak isterseniz, bu tarifimi mutlaka denemenizi öneriyorum. Sarımsak ve dereotu, mantar ile birlikte çorbanın lezzetine lezzet katıyor ve tadı damakta kalıyor. Hemen başlayalım. 😉👇👇
  1. Sıvı yağ ve tereyağını orta ateşte, uygun büyüklükte bir tencereye alın ve hafifçe kızdırdıktan sonra, temizleyip küp küp doğradığınız mantarları ilave edip sotelemeye başlayın.
  2. 5-10 dakika arası sotelediğimiz, suyunu salmaya başlayan mantarlara sarımsakları da ekleyin ve suyunu çekene kadar 5-10 dakika daha sotelemeye devam edin.
  3. Ardından ununu ekleyerek, bir kaç dakika kokusu çıkana kadar kavurun. Bu aşamadan sonra, bir taraftan sürekli karıştırarak çorbanın sıcak suyunu ve damak zevkinize göre tuzunu da ekleyin.
  4. Karıştırmayı bırakmadan,  yaklaşık 20 dakika civarı pişirmeye devam edin.
  5. Kaynamaya başlayan çorbanın altını bir miktar kısarak ve yine karıştırarak, yavaşça krema ilavesini yapın.
  6. 5 dakika kadar krema ile bütünleşmesini sağladıktan sonra altını kapatın ve son aşamada dereotunu da ekleyerek, homojen dağılana kadar karıştırın.
Lezzetine doyum olmayan nefis mantar çorbanız servise hazırdır. 😋😍
Afiyet olsun. 🌷🎊

Arpa Şehriye Salatası (Orijinal) Tarifi

Arpa Şehriye Salatası (Orijinal) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 buçuk su bardağı arpa şehriye
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet taze nane
  • 2 adet konserve kırmızı biber
  • 1 adet havuç
  • 5 adet salatalık turşusu
  • 1 kase mısır
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limonun suyu

Arpa Şehriye Salatası (Orijinal) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tencerenin içine şehriye konulup pembeleşinceye kadar sıvı yağ ile kavrulur.
  2. Kavrulan şehriyenin üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz ilave edip pilav gibi pişirilir.
  3. Suyunu çekip dinlenen şehriye soğumaya bırakılır.
  4. Ardından diğer malzemeler ufak ufak doğranıp hazırlanır. (havuç rende olmalı)
  5. Soğuyan şehriye derin bir kaba boşaltılır doğrayıp hazırlanan malzemeler içine ilave edilir.
  6. 1 tatlı kaşığı nar ekşisi, yarım limon suyu ve tuzunu ilave edip karıştırarak dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz. şimdiden afiyetler olsun

Zahmetsiz Lezzetli Etli Lahana Dolması Tarifi

Zahmetsiz Lezzetli Etli Lahana Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • Orta boy lahanadan 7 yaprak
İç harcı için:
  • 4 çorba kaşığı kıyma
  • 2 çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 büyük boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1’er tepeleme çay kaşığı kırmızı pul biber (acı sevmezseniz daha azı), kuru nane
  • 1’er tepeleme çay kaşığı zerdeçal, tuz, kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 çay bardağı su

Zahmetsiz Lezzetli Etli Lahana Dolması Tarifi Yapılışı



  1. Önce lahana yaprakları teker teker kaynar suda haşlanır sert yerleri bıçakla inceltilir. Aldığımız sert kısımları atılmaz.
  2. Dolmaların dibini tutmaması için pişirilecek tencerenin altına döşenir. İç harç için tencereye sıvı yağ, robottan geçirilmiş soğan ve sarımsak eklenir.
  3. Diriliği biraz kaybolunca salça ve baharatları katılır. Sonra kıyma koyulur ve kavrulur.
  4. Pirinç eklenir bir iki karıştırarak malzemelerle özdeşleşmesi sağlanır. Sonra üzerine suyu eklenir ve kısık ateşte hafif diri kalacak şekilde pişirilir.
  5. Şimdi sıra doldurmaya geldi. Kaseye haşlanan bir yaprak yerleştirilir. İçine 2 çorba kaşığı harçtan koyulur.
  6. Yaprağın dışarıya sarkan kısımları ile üstü kapatılarak ters çevrilir ve tencereye dizilir.
  7. Dolmaların üstüne hafif sıvı yağ, tuz gezdirildikten sonra yarı hizasına gelecek kadar su eklenip kaynayana kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pişirilir.
  8. Piştiği anlaşıldıktan sonra kalan fazla suyu varsa tekrar harlı ateşte tencerenin kapağı açık olarak buharlaşması sağlanır.
  9. Ocaktan alınan tencerenin üstüne bir kağıt havlu koyularak kapağı kapatılır. Bu şekilde yarım saat dinlendikten sonra servise hazır.

Butik Kurabiye Tarifi

Butik Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket margarin
  • 1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • 1 paket nişasta
  • 4,5 su bardağı un

Butik Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Oda sıcaklığında beklemiş olan margarinimizi bütün malzemelerle güzel bir şekilde yoğuruyoruz ele yapışmayan hamur elde ediyoruz.
  2. 20 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra şekil veriyoruz 180 derece alt üst ayarda önceden ısıtılmış fırınımızda en fazla 10 dakika pişiriyoruz.
  3. Zaten hemen pişen bir kurabiye tamamen soğuduktan sonra yiyebilirsiniz şimdiden herkese afiyet olsun

Eti Cin Kek (Enfes Tadıyla) Tarifi

Eti Cin Kek (Enfes Tadıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 çay bardağı dolusu un (kontrollü koyun miktarı unun cinsine göre değişir)
Üstü için;
  • 2 su bardağı portakal suyu
  • Yarım su bardağı su
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
Üzerine dökmek için;
  • Kakaolu pasta süsü

Eti Cin Kek (Enfes Tadıyla) Tarifi Yapılışı



  1. Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpıyoruz daha sonra süt, sıvı yağ, su, vanilya ilave edilip tekrar karıştırıyoruz.
  2. Daha sonra kabartma tozu ve unu ilave edip tekrar karıştırıyoruz yağlanmış unlanmış tart kalıbına döküyoruz.
  3. 180 derecelik fırında kontrollü bir şekilde pişiriyoruz benim ki 25 dakikada pişti.
  4. Daha sonra soğumaya bırakıyoruz tencereye sıkmış olduğumuz portakal suyunu ve normal suyu döküyoruz.
  5. Daha sonra şeker, vanilya, nişastasını da ilave edip koyulaşana kadar karıştırıyoruz.
  6. Daha sonra soğuyan keki çevirdikten sonra sosu üzerine döküyoruz pasta süsü ile üzerini süslüyoruz.Dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz afiyet Olsun. 🤗

Yumuşacık Kahvaltılık Krep Tarifi

Yumuşacık Kahvaltılık Krep Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 3 su bardağı su
  • Tuz

Yumuşacık Kahvaltılık Krep Tarifi Yapılışı


  1. Malzemeleri bir kapta topaklar kayboluncaya kadar iyice çırpın.
  2. Tavaya çok az sıvı yağ damlatıp fırçayla yağlayın ve yüksek ateşte tavayı ısıtın.
  3. Kepçeyle krep hamurundan tavaya döküp çevirerek yayın ve arkalı önlü pişirin.

Pudingli Bisküvili Kekli Pasta Tarifi

Pudingli Bisküvili Kekli Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Üst katı için;
  • 2 paket çikolatalı puding
  • 1,5  paket kakaolu petibör bisküvi
Pudingi pişirmek için;
  • Süt
Süslemek için;
  • Robotta çekilmiş kakaolu bisküvi veya Hindistan cevizi

Pudingli Bisküvili Kekli Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Keki için, yumurta ve şekeri güzelce çırpalım. Daha sonra süt ve sıvı yağı ekleyip tekrar karıştıralım.
  2. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyip güzelce karıştıralım.
  3. Elde ettiğimiz kek hamurunu tabanı yağlanmış kare borcama döküp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında güzelce pişirelim.
  4. Kek pişerken üzerindeki süt miktarına göre pudingimizi pişirelim. Pişen pudingin kabuk bağlamaması için ara ara karıştıralım.
  5. Pişen ve ılıyan kekimizin üzerine ılımış pudingden bir miktar koyup güzelce yayalım.
  6. Pudingin üzerine kakaolu bisküviden 1 sıra dizelim. Bisküvinin üzerine tekrar puding ekleyelim.
  7. Puding ve bisküvi bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. En üst katman puding olacak.
  8. Daha sonra pastamızın üzerine isteğe göre Hindistan cevizi veya çekilmiş bisküvi ile kaplayalım. Tamamen soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun