10 Ocak 2020 Cuma

BMW araba koltuğunu yatak yaptı: ZeroG Lounger!

Otomotiv şirketleri artık otomobil fuarları kadar teknoloji fuarlarına da önem veriyor. CES 2020’de geniş bir alanda varlık gösteren BMW bunun en somut örneği. Daha önceki videomuzda BMW’nin otonom sürüş yeteneğine sahip i3 modeli ile tur atmıştık. Şimdi ise sıra yatak konforundaki koltuk ile gezmeye geldi. BMW ZeroG Lounger ile gezdik. BMW ZeroG Lounger özellikleri neler?

BMW ZeroG Lounger özellikleri

Seyahat boyunca keyifli ve konforlu vakit geçirmek son derece önemli. BMW ZeroG Lounger özellikleri ile tam da buna odaklanan bir teknoloji.
Yeni koltuk konsepti ile otomobilin içindeki koltuk adeta lüks bir yatak haline geliyor. Otomobil koltuğunda seviye atlayan teknoloji, CES 2020‘de BMW X7’nin içinde sergilendi.
40 derece ya da 60 derece geriye yatabilen lüks koltuklar, yolcuya en iyi konforu vaat ediyor. Tavan döşemesindeki ekran da bu koltuk konseptine eşlik ediyor. Çünkü, yatarak seyahat eden yolcunun multimedya sisteminden uzak kalmaması hedefleniyor. Bu ekran aynı zamanda animasyonlu grafiklerle ekrandan yön bilgisi de verebiliyor. Ekran sürüş başladıktan sonra yolcunun önüne doğru açılıyor.
Emniyet kemeri de koltuğun ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Bu da güvenliğin üst seviyede olduğunun önemli bir göstergesi. BMW’nin açıklamasına göre, ZeroG Lounger diğer güvenlik standartlarını da karşılıyor.
Olası bir kaza durumunda yolcunun en az hasarı alması için bir hava yastığı da koltukta hazır bulunuyor. Çarpışma esnasında hava yastığı yolcuğu sararak kazadan en az hasar almasına yardımcı oluyor.
Şimdilik yalnızca yan yolcuda kullanılan BMW’nin bu koltuk konsepti, tam otonom sürüşe geçildiğinde tüm koltuklarda kullanılacak. Ancak, bu özellik 2021 yılından itibaren BMW müşterilerine sunulmaya başlanacak.

Intel Core i9-10900K sıcaklık sorunu yaşayabilir

CES 2020 kapsamında ürünlerini tanıtan Intel, DG1 harici ekran kartı ile tüketicileri heyecanlandırdı. Ancak konferans kapsamında Intel’in 10. nesil masaüstü işlemcileri hakkında bilgi verilmemesi bir miktar hayal kırıklığı yarattı. Daha önce de sızdırılan haberler doğrultusunda, Intel’in 10. nesil işlemcilerinin neredeyse bütün özellikleri biliniyor ancak resmi bir açıklama olmadığını belirtelim. Bu kapsamda yeni amiral gemisi Intel Core i9-10900K sıcaklık sorunu ile kullanıcıları üzebilir.

Intel Core i9-10900K sıcaklık sorunu şimdiden kullanıcıları endişelendiriyor

Asus, MSI ve Gigabyte gibi birçok anakart üreticisi, yeni Intel Core işlemciler için ürünlerini hazırlamış durumda. Ancak Intel Core i9-10900K için işler biraz farklı görünüyor. Bir önceki nesil de i9-9900K, tam yükte 250W TDP değerine ulaşabiliyordu. Yeni gelen haberlere göre, i9-10900K tam yükte 300W TDP değerine çıkabiliyor. Bu da akıllara sıcaklık sorunu ihtimalini getiriyor.
Intel’in yeni nesil işlemcileri için neredeyse sır kalmadı diyebiliriz. Hem işlemciler hem de beraberinde çıkacak 4000 serisi anakartlar şuan için hazır durumda. Intel Core i9-10900K, 10 çekirdek ve 20 izlek bir işlemci. 14 nm üretim bandından geçmesi, özellikle rakip AMD’nin 7 nm işlemcilerine kıyasla Intel’in elini zorlaştırıyor. Bu kadar yüksek çekirdek ve GHz değerlerine sahip bir işlemci, 14 nm üretim bandında kalınca da sıcaklık değerleri kullanıcıların aklını karıştırıyor.
Intel Core i9-9900K, sıcaklık konusunda pek iyi olmayan bir işlemci ve ürünü yüksek performansta kullanabilmek için etkili bir soğutma çözümü lazım. Üstüne birde Intel Core i9-10900K işlemcisinin 300W güç değerine çıkabiliyor olması işleri iyice zorlaştırmış durumda. Ancak anakart üreticileri, yüksek güç isteyen ürünlere karşı ellerindeki ürünleri mükemmel şekilde güncellediklerini belirtti. Intel Core i9-10900K özellikleri işe şöyle:
  • Turbo frekansta 4.8 GHz tüm çekirdekler
  • Turbo frekansta 5.2 GHz tek çekirdek
  • Intel Turbo Boost ile 4.9 GHz tüm çekirdekler, 5.3 GHz tek çekirdek
  • 10 çekirdek / 20 izlek
  • Arttırılmış çekirdek ve bellek O.C.
  • Çift kanal DDR4 2933 MHz bellek desteği (temel frekansta)
  • Aktif çekirdek grup ayarı
Hazırlanan rapora göre AMD’nin yeni tanıttığı 32 çekirdek ve 64 izleğe sahip Ryzen Threadripper 3970X, 286W TDP değerine sahip. Üstelik 3970X tam yükte dahi 300W değerine ulaşamıyor. Bu durumda 10 çekirdek i9-10900K’nın bu kadar yüksek TDP değerine ulaşması tamamen 14 nm üretim ile açıklanabiliyor.Bu sebeple Intel’in önümüzdeki yıllarda 7 nm hedeflerine ulaşabilmesi, şirket için oldukça önem arz ediyor.
Son kullanıcının yüksek TDP değerinden çok fazla korkmasına gerek yok. i9-10900K yüksek ihtimalle uzun süreler 300W seviyesinde kalmayacaktır. Ancak yetersiz bir soğutma, işlemcinin darboğaz yaşamasına neden olacak ve performans kaybına yol açacaktır. Bu sebeple eğer i9-10900K almayı planlıyorsanız, iyi bir sıvı soğutma da almanız gerekebilir.

Soğuk Kış Aylarında Dudaklarınızın Çatlamasını Önleyecek 5 Şey

Kış aylarının gelmesiyle birlikte dudaklarımız, tıpkı saçlarımız ya da cildimiz gibi özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Düzenli olarak dudak bakımı yapmadığınız takdirde dudaklarınız çatlayabilir, oluşan çatlaklar zaman içerisinde acı verici yaralara dönüşebilir. Bu tip durumlardan kaçınmak için yapmanız gerekenlerse oldukça basit! Cilt bakım rutininize ekleyebileceğiniz birkaç minik adım sayesinde siz de kış boyunca sağlıklı dudaklara sahip olabilirsiniz.

Soğuk kış aylarında dudaklarınızın çatlamasını önlemek için yapmanız gerekenleri yazdık. İşte sağlıklı dudaklar için izlemeniz gereken 5 adım...

1. Bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin
Biliyorsunuz ki sağlıklı bir cildin ilk adımı, bol bol su içmek! Kuruyan ve çatlayan dudaklarınıza kaybettiği nemi geri kazandırmak için her gün 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Tabii içtiğiniz suyun ılık olması şart! Aksi takdirde dudaklarınız daha fazla kuruyabilir, var olan çatlaklarınız acı verici yaralara dönüşebilir. Bu nedenle özellikle kış ayları boyunca çok soğuk ve çok sıcak sulardan kaçınmalısınız.

2. Cildinizi ani hava değişimlerinden koruyun
Dudaklarınızın çatlamasının altında yatan en büyük sebeplerden biri de ani hava değişimleridir. Ev ya da ofis gibi kapalı ve sıcak alanlardan dışarı çıktığınızda cildiniz, ani bir hava değişimiyle karşı karşıya kalır. Bu gibi durumlarda dudaklarınızın kuruması ve çatlaması kaçınılmazdır. Eğer dudaklarınızı ani hava değişimlerinden korumak istiyorsanız bir atkı kullanabilir, ağız çevrenizi kapatarak gerekli önlemleri alabilirsiniz.

3. Asitli içecekler tüketmekten kaçının
Yalnızca dudak bakımı değil, ağız sağlığınız için de dikkat etmeniz gereken bir adımla karşınızdayız: asitli içecekler tüketmemek! Eğer dudaklarınızın çatlamaya yatkın bir yapısı varsa ya da halihazırda yaralarınız bulunuyorsa asitli içeceklerden kaçınmanız şart! Aksi takdirde dudaklarınızın daha fazla kurumasına neden olur, yeni yaralara ve çatlaklara davetiye çıkarırsınız. Bu noktada ilk adımımızı hatırlatmakta fayda var: Bol bol ılık su tüketin! Tercihlerinizi asitli içeceklerden yana değil, ılık sudan yana kullanın. Emin olun pişman olmayacaksınız.

4. Dudak koruyucu kullanın
Sırada en önemli adımlarımızdan biri var; dudak koruyucu kullanmak! Dudaklar için özel üretilen dudak nemlendiricileri, kış ayları boyunca kurtarıcınız olacak. Düzenli kullanımda dudaklarınızı koruyan, nemlendiren ve var olan yaraları iyileştiren bu mucizevi kremleri çantanızda taşımak da oldukça kolay. Çantanıza atacağınız minik bir dudak kremi sayesinde dudaklarınızı sık sık nemlendirebilir, çatlak oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

5. Dudağınıza peeling yapmaya özen gösterin
Tıpkı cildiniz gibi dudaklarınız da peelinge ihtiyaç duyar! Dudaklarınızdaki ölü deriden kurtulmak ve sağlıklı dudaklara sahip olmak için düzenli olarak peeling yapmaya özen göstermelisiniz. Dudak peelinglerini dilerseniz kozmetik marketlerden satın alabilir, dilerseniz dakikalar içerisinde evde hazırlayabilirsiniz. Ancak dudaklarınızda derin çatlaklarınız varsa peeling yapmadan önce iyileşmelerini beklemeniz gerektiğini hatırlatalım!

9 Ocak 2020 Perşembe

Mercimekli Pilav Tarifi

Mercimekli Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım çay bardağından az ince bulgur
  • 1, 5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mercimekli Pilav Tarifi Yapılışı

30. 12. 2019 Çok leziz protein dolu bir pilav 🍚
  1. Yeşil mercimekleri yıkayın ve haşlayın. Haşlanan suyundan 1 bardak ayırın.
  2. 1 soğanı doğrayın tereyağ ve yağ ile pembeleşinceye kadar soteleyin.
  3. Bulguru ekleyin biraz soteleyin ardından sürdüğünüz mercimekleri ilave edin.
  4. 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Ayırdığınız 1 bardak mercimek suyu ve 1 bardak sıcak suyu ekleyin.
  5. 20 dakika pişirin yüksek ateşte. Sonra karıştırın demlenmeye bırakın. Afiyet olsun 😋

Çoban Turtası (Shepherd’s Pıe) Tarifi

Çoban Turtası (Shepherd’s Pıe) Tarifi İçin Malzemeler

(Çay bardağı ölçüsü 100 ml)
  • Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 400 gram yemeklik dana kıyma
  • 1 baş orta boy soğan
  • 1 küçük kavanoz garnitür
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber, toz kırmızı biber ve tuz
  • 5 adet orta boy patates
  • Dolu 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kase dolusu rendelenmiş kaşar peyniri

Çoban Turtası (Shepherd’s Pıe) Tarifi Yapılışı

  1. Geniş bir tavaya yağı ve kıymaları alıp bir süre kavurduktan sonra yemeklik doğranmış soğanları da ekleyip kavurmaya devam edin.
  2. Salçayı da ekleyip kıyma güzelce pişene dek kavurun. En son garnitürü ve baharatları ekleyip alt üst edip küçük boy kare borcama veya aynı boylarda bir fırın kabına döşeyin (yapılış aşamalarının fotoğraflarını ekledim).
  3. Patatesleri haşlayıp ezin. Süt ve tereyağı ile karıştırın ve el blendarından geçirin. İster sıkma torbasıyla ister kaşıkla kıymalı harcın üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayın.
  4. En son yemeğin üzerini kaşar peyniri rendesiyle kaplayıp 200 derecelik fırında kaşar peyniri kızarana dek pişirin. Deneyenlere afiyet olsun.

Brokoli Kızartması Tarifi

Brokoli Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 2 adet yumurta
  • 1 şişe maden suyu
  • 7 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
Üzeri için:
  • Sarımsaklı yoğurt

Brokoli Kızartması Tarifi Yapılışı



  1. Brokolinin çiçeklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayın ama fazla haşlamayın kızartırken dağılma olur.
  2. Haşlanan brokolinin suyunu süzün.
  3. Yumurtaları çırpıp un, maden suyu, karabiber, pul biber ve tuz ilave edip boza kıvamında karışım elde edin.
  4. Sonra kızartacağımız yağı kızdırıp brokoliyi bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın.
  5. Peçete serilmiş tepsiye koyup servise hazır edin.
  6. Üzeri için sarımsaklı yoğurt hazırlayıp servis yapın. Afiyetler olsun. 😊🍴

Kuskus Çorbası Tarifi

Kuskus Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kuskus makarnası
  • 6 su bardağı kaynar su
  • 1 küçük ince yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 çay bardağı kavrulmuş kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane

Kuskus Çorbası Tarifi Yapılışı



  1. Tenceremize sıvı yağı ve ince minik minik doğranmış kuru soğanı koyup kavurunuz.
  2. Salça, kıyma, nane, pul biber ve tuzu da ekleyip karıştırınız.
  3. Kaynar suyu döküp 5 dk daha kaynatınız.
  4. Kaynayan suya 1 su bardağı kuskus makarnaları ilave edip 20 da kısık ateşte pişiriniz.
  5. Çorbamızı servis ederken naneyle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sade Ve Kakaolu Anne Keki Tarifi

Sade Ve Kakaolu Anne Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1, 5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sut
  • 2 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • Yarim su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı +3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı kakao

Sade Ve Kakaolu Anne Keki Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta, vanilya ve şekeri çırpalım şeker erisin.
  2. Süt, sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim.
  3. Un, kabartma tozu ve karbonatı da ekleyip karıştırma işlemine devam edelim.
  4. Yağlanmış kalıba yada tepsiye borcama harcın yarısını dökelim.
  5. Kapta kalan harca kakaoyu ekleyip onuda pişirme kabına dökelim sade kek harcının üstüne.
  6. 180 derece fırında 25 dakika pişirelim.
  7. Unu kontrollü ekleyin lütfen.
  8. Pişirirken kontrol edin herkesin fırını aynı saatte pişirmeyebilir.
Afiyet Olsun.

Tavuk Ciğeri Sote Tarifi

Tavuk Ciğeri Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg tavuk ciğeri
  • 4-5 Adet yeşil biber
  • 2-3 Adet kırmızı biber
  • 1 Diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Kişniş
  • Pul biber

Tavuk Ciğeri Sote Tarifi Yapılışı

Merhabalar;
  1. Ciğerleri yıkayıp kuşbaşı şeklinde doğruyoruz, ardından yıkadığımız suyla saç tavaya veya normal tavaya alıyoruz.
  2. Üzerine de yarım su bardağı su gezdirerek biraz da tuz atarak pişirmeye bırakıyoruz suyunu çekip biraz kavrulduktan sonra bir kaşık tereyağı bir miktarda zeytinyağı gezdirerek soğan ve sarımsağı üzerine atıp kavurmaya devam ediyoruz.
  3. Daha sonra biberleri de üzerine ekliyoruz onu da güzelce karıştırıp biraz soteliyoruz ardından baharatlarını ekliyoruz.
  4. Bir kapak kapatarak attığımız biberler ve soğanların iyice yumuşamasını sağlıyoruz daha sonra kapağını açarak içerisinde kalan suyu çekmesini ve kavrulmasını sağlıyoruz. Afiyet olsun.

Patates Çubukları Tarifi

Patates Çubukları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
Kızartmak için;
  • Sıvı yağ

Patates Çubukları Tarifi Yapılışı

  1. Patateslerin kabuklarını soyup yıkıyoruz. Sonra uzun -uzun doğruyoruz.
  2. Tuz, karabiber ve mayonez ilave edip karıştırıyoruz.
  3. Yağımızı( bir su bardağı kadar) kabımıza döküyoruz yüksek ateşte kaynatıyoruz.
  4. Kaynadıktan sonra patatesleri yağa ilave ediyoruz ve kızartıyoruz.
  5. Kızardıktan sonra servis ede bilirsiniz. Bir kabın içine peçete koyun yağını çekmesi için.
    Afiyet olsun

Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik un
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
Sosu için;
  • 2, yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağ
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Fellah Köftesi Tarifi Yapılışı



  1. İlk olarak ince bulguru bir bardak suyla ıslatıyoruz. Suyunu çekince yumurta, salça, un, baharatlarını ekleyip, azar azar su ilave ederek yoğuruyoruz.
  2. Ele yapışmayacak şekilde yoğuruyoruz. Sonra küçük küçük parçalar alıp yuvarlıyoruz ve ortasına işaret parmağımızla bastırıyoruz. (Kolay yuvarlamak için elimizi hafif ıslatıyoruz. )
  3. Daha sonra orta boy tencere de su kaynatıp kaynayan suya bir çay kaşığı kadar tuz atıp, köfteleri suyun içine ekliyoruz. Yaklaşık 15-20 dk haşlıyoruz.
  4. Daha sonra sosu için sarımsakları doğrayıp yağda hafif kavurup, salçasını ekliyoruz. Üzerine haşlanmış sudan yarım çay bardağı kadar ekleyip, baharatları ile birlikte kavuruyoruz.
  5. Son olarak süzmüş olduğumuz köfteleri ekleyip karıştırıyoruz. Dilerseniz üzerine yoğurt ekleyip maydanozla servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tavuklu Mantar Sote- Makarna Tarifi

Tavuklu Mantar Sote- Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 paket mantar
  • Orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı Süt kreması
  • Köri sosu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım paket penne makarna
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Kekik

Tavuklu Mantar Sote- Makarna Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak makarna suyu kaynatıyoruz.
  2. İçine makarnanın renk alması için çay kaşığıyla azıcık zerdaçal atıyoruz .
  3. Sonra tuz ve makarnayı da ekleyip haşlıyoruz.
  4. Sote için tavukları doğruyoruz ve tencereye alıyoruz önce biraz suyunu salana kadar pişiriyoruz.
  5. Suyunu salıp renk değiştirince soğanı yemeklik doğrayıp ekliyoruz.
  6. Soğanlar ölünce mantarları ekliyoruz.
  7. Mantarlar suyunu salıp çekince tuz karabiber ve bir çay kaşığı köriyi ekliyoruz.
  8. Kremayı da ekleyip karıştırıp altını kapatıyoruz.
  9. Haşlanan makarnaları süzüp biraz yağda çevirip üzerine kekik ekliyoruz.
  10. Salata içinde istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz.
    Afiyet olsun🤗

Acılı Ezme Tarifi

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 3-4 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tane domates
  • 5 tane yeşil soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yeşil biber
  • 5 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı limon suyu ( veya 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi )
  • Bir miktarda zeytinyağı ( ben göz kararı koydum )

Acılı Ezme Tarifi Yapılışı

  1. Doğranacak malzemeleri incecik doğruyoruz.
  2. Ardından sıvı malzemeleri ilave ediyoruz.
  3. Hepsini birleştirdikten sonra karıştırıyoruz.
  4. Acılığı isteğe göre ayarlanıyor .
  5. Pul biber az gelirse acısı biraz daha ilave edebilirsiniz.