9 Mayıs 2020 Cumartesi

Türkiye'nin 'mini tankı' için seri üretim başlıyor (Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları)

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan insansız kara araçlarına "mini tank" olarak da nitelendirilen yenileri eklenecek.Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı da güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu insansız kara araçlarının yerli olarak üretilmesi ve çeşitlendirilmesi için bir dizi proje yürütüyor.

Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edildi

Gök bilimciler, Hawaii'de Maunakea Yanardağı'ndaki Gemini Rasathanesi ile "şanslı görüntüleme" olarak bilinen tekniği kullanarak Jüpiter'in yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.California Üniversitesi'nden Michael Wong liderliğindeki bir ekip, Gemini Rasathanesi gözlemleriyle uzay teleskobu Hubble ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Jüpiter keşif uydusu Juno'dan alınan görüntüleri bir araya getiren bir teknik kullandı. 


"Şanslı görüntüleme" adı verilen teknik sayesinde Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninde yıldırımlar ve kasırgaların yanı sıra büyük kırmızı benek üzerindeki siyah noktaların yüksek çözünürlüklü görüntüsü elde edildi.

Görüntüler, siyah noktaların bulut örtüsündeki boşluklar olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın ayrıntıları "The Astrophysical Journal Supplement Series" dergisinde yayımlandı.

Devasa ve daimi kasırgalara sahne olan Jüpiter'de düz beyaz kenarlı bulutların aşağıdan yukarı uzunluğu 65 kilometreyi buluyor. Gezegendeki yıldırımlar, Dünya'daki en büyük şimşeklerden üç kat daha fazla enerji açığa çıkarıyor.

8 Mayıs 2020 Cuma

Mısırlı Pilav Tarifi

Mısırlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

Mısırlı Pilav Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle pirinci, fazla ovup tanelerini zedelemeden bir kaç su yıkayalım ve bir kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ve bir tutam tuz ilavesiyle bir kere karıştıralım ve su soğuyana kadar beklemeye alalım. (15-20 dakika)
  2. Sonrasında pirincin suyunu süzelim ve yıkama suyu berraklaşana kadar yıkayalım.
  3. Tencereye orta ateşte yağları alarak, hafifçe kızdırdıktan sonra pirinci ekleyip, pirinç taneleri şeffaflaşıp, birbirinden ayrılmaya başladığı ana kadar güzelce kavuralım.
  4. Ardından mısırları ilave edelim ve pirinçlerle karıştırdıktan sonra, sıcak suyunu ve damak zevkine göre tuzunu da ekleyerek; tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte pilavımızı pişmeye alalım.
  5. Suyunu çekip, pirinç taneleri piştiğinde, altını kapatıp, tencerenin ağzına havlu kağıt koyalım ve kapağını kapatarak pilavımızı demlenmeye alalım.
  6. Demlenen pilavımız servise hazır. Afiyet olsun.

Kuru Domates Çorbası Tarifi

Kuru Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 20-25 adet kuru domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Su
  • Kekik
  • Tuz

Kuru Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle domatesleri temizce yıkayıp, 30 dakika ılık suda bekletelim.
  2. Daha sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip, 1 diş sarımsağı bütün olarak ekleyip haşlayalım.
  3. Domatesler haşlanınca, iyice eriyene kadar blenderdan geçirelim.
  4. Başka bir tencereye, tereyağını koyalım erisin.
  5. Üzerine un ekleyip, kavuralım. Salçayı da ekleyip, kısa süreli kavuralım.
  6. Kavrulan un ve salçanın üzerine, domatesleri ekleyip hızlıca karıştıralım. Topaklanma olursa, tekrar blenderdan geçirelim.
  7. Çorbanın kıvamı koyuysa, su ilave edelim. 5 dakika hep birlikte kaynatalım.
  8. Kapatmadan önce, tuzunu ekleyelim. Ben kekik de yakıştırıyorum. Siz de arzu ettiğiniz baharatları kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun 💕.

Pratik Soslu Salata Tarifi

Pratik Soslu Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet salatalık
  • 2 adet sivri biber
  • 3-4 dal taze soğan yada 1 adet soğan
  • 6-7 dal maydanoz

Sosu için;

  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı nar eksisi
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Tuz

Pratik Soslu Salata Tarifi Yapılışı

Ekmek banmalık der ya bazı tariflere işte bu salatanın sosu tamda onu gerektirir. Her yemeğin yanına çok yakışmaz mı.

  1. Tüm malzemeleri küçük küpler halinde olacak şekilde doğrayıp bir kaba alalım.
  2. Biberleri doğrarken içinin pullarını alalım.
  3. İster acı ister tatlı biber kullanabilirsiniz.
  4. Sosu için bir kaseye doğranmış sarımsak ve diğer malzemeleri alarak karıştıralım.
  5. Doğranan malzemelere sosu dökerek iyice karıştıralım.
  6. Sulanması sizi korkutmasın, daha lezzetli oluyor.
  7. Karışan salatayı servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.

Tavuklu Kağıt Kebabı Tarifi

Tavuklu Kağıt Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 600g tavuk
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet havuç
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet patates
  • 10-15 adet arpacık soğan
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1-1,5 çay bardağı sıcak su
  • Tuz

Tavuklu Kağıt Kebabı Tarifi Yapılışı


  1. Kuşbaşı doğrayıp uygun bir kabın içerisine aldığımız tavuğa karabiber, kırmızı toz biber, zeyinyağını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  2. Marine ettiğimiz tavukların üzerini streç film ile kapatarak 1-2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  3. Etimiz dinlenirken havucu soyup küp küp doğrayalım, ardından içini temizlediğimiz kırmızı biberi de küçük küçük doğrayalım. Patatesi de soyalım ve küp küp doğrayalım.
  4. Dinlenen ve güzel bir şekilde marine olan tavuklarımızı kızdırdığımız tavaya alarak soteleyelim, sık sık karıştırarak sulanmadan pişmelerini sağlayalım.
  5. Daha sonra üzerine arpacık soğanı ekleyerek karıştıralım.
  6. Sonrasında doğradığımız havucu ve patatesi de tavuğa ilave edelim ve karıştıralım.
  7. Son olarak doğradığımız kırmızı biberleri ve bezelyeyi de ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  8. Üzerine doğradığımız sarımsağı ve salçayı da ilave ederek güzelce karıştıralım ve sıcak suyu ekleyelim.
  9. Tuzunu da ayarlayıp karıştıralım ve ocaktan alalım.
  10. Tezgaha pişirme kağıdını alarak serelim, ortasına bir porsiyon kadar sebzeli tavuğumuzdan yerleştirelim.
  11. Pişirme kağıdının iki tarafını ortaya doğru katlayalım ve kenarlarını da sıkıca açılmayacak şekilde katlayarak kapatalım.
  12.  Hazırladığımız kağıt kebabı porsiyonlarını tepsiye yan yana dizelim.
  13. Tepsiye yerleştirirken kağıt kebaplarımızın katladığımız üst düzeyinin çevirerek alta gelmesini sağlayalım.   Biz bu ölçülerle dolu dolu 5 porsiyon kağıt kebabı hazırladık.
  14. Kağıt kebaplarımızı önceden ısıtılmış 180° fırında yaklaşık 20-25 dk pişmeye bırakalım.
  15. Fırından çıkan kağıt kebaplarımızı sıcağı ile servis edelim. Afiyet olsun :)

Muzlu Bebek Pankeki Tarifi

Muzlu Bebek Pankeki Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı siyez unu (tam buğday unu da olabilir)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı (ayçiçek yağı da olabilir)
  • 1 adet yumurtanın sarısı (1 yaşından büyükler tamamını koyabilir)
  • Çay kaşığının ucuyla silme karbonat
  • Çeyrek muz (benim bebeğimin kabızlık problemi olduğundan, ben muz ölçeğini az tuttum, siz daha fazla koyabilirsiniz)

Muzlu Bebek Pankeki Tarifi Yapılışı


  1. Yumurta sarısı, siyez unu, yoğurt, karbonat ve yağı bir kaba koyup çırpıyoruz.
  2. Çeyrek muzumuzu çatal yardımıyla ya da elimizle küçük parçalar haline getiriyoruz (tamamen püre haline de getirebilirsiniz).
  3. Muzu karışımın içine katıp, iyice karıştırdıktan sonra, tavanızın iyice kızmasını bekliyoruz, ısınan tavaya kaşık yardımıyla hamurumuzu döküp kısık ateşte arkalı önlü pişiriyoruz. Pankekler hazır 🤗

Patatesli Katmer Poğaça Tarifi

Patatesli Katmer Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yumurta (akı içine sarısı dışına)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Aralara sürmek için:

  • Tereyağı

İç harcı:

  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 adet soğan
  • Tuz-pul biber-nane

Patatesli Katmer Poğaça Tarifi Yapılışı

Merhaba,

  1. Öncelikle iç harcımız için haşlanan 2 patatesi yemeklik doğranmış soğanlarla kavuruyoruz. Kavurduktan sonra baharatlarını ekleyip altını kapatıyoruz.
  2. Hamuru için tereyağ hariç diğer tüm malzemeleri güzelce karıştırıp, yoğuruyoruz. Hamuru hiç dinlendirmeden 8 eşit parçaya bölüyoruz. Bu parçaları tabak büyüklüğünde oklava ile açıp aralarına oda ısısında tereyağı sürüyoruz. En üst katına sürmüyoruz. Yaklaşık 60 cm genişliğinde tüm hamuru açıyoruz. 12 eşit parçaya bölüyoruz (bu tamamen size kalmış bir bölüm isterseniz daha az isterseniz daha fazla bölebilirsiniz).
  3. İç harcı hamurun geniş yanına koyup sigara böreği sarar gibi sarıp tepsimize diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı çörek otu ve susam ekleyip 30 dk hamuru mayalanması için bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  4. Afiyet olsun.

Bisküvi Pastası Tarifi

Bisküvi Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket kakaolu petibör bisküvi
  • 1 paket çikolatalı puding

Üzeri İçin;

  • 1 paket krem şanti
  • İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz

Bisküvi Pastası Tarifi Yapılışı

  1. Pudingi pişirelim küçük bir tencere (boyutuna siz karar verin) içini streç film ile kaplayalım.
  2. Bisküvilerin üzerine puding sürelim ve tencerenin içine dik olacak şekilde yerleştirelim. Bu şekilde devam edip, tencereyi dolduralım.
  3. Tenceremizi buzdolabında 1 saat dinlendirelim.
  4. Tencereyi ters çevirip, pastamızı içinden çıkaralım. Streç film olduğu için kolay çıkacaktır.
  5. Krem şantiyi de üzerine iyice yayalım.
  6. İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun :-)

Patatesli Katmer Börek Tarifi

Patatesli Katmer Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç harcı:

  • 3 – 4 adet patates
  • 2 adet soğan
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Tuz

Üzeri için :

  • 2 yumurta sarısı
  • Susam ya da çörek otu

Hamurun arasına sürmek için:

  • Eritilmiş tereyağı ya da margarin

Patatesli Katmer Börek Tarifi Yapılışı

El açması böreğin en kolay hali katmer böreği bir de böyle denemenizi tavsiye ederim. 👍sahur için güzel bir tarif.

  1. İlk olarak malzemelerimizi bir araya getirip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
  2. Ardından 45 dakika – 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  3. Patatesli harç için patatesleri haşlıyoruz. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyuyoruz ve iyice eziyoruz.
  4. Doğradığımız soğanları sıvı yağda kavuruyoruz. Bu aşamada baharatları da ilave ediyoruz. Salça kullanmak yerine baharatlar renk vermesini sağlıyoruz. Ardından ezdiğimiz patatesleri, tuzu ilave edip ocağın altını kapatıyoruz. Harcı soğumaya bırakıyoruz.
  5. Mayalan hamuru 4 bezeye bölüyoruz. Ben hamuru 2 kat ölçüde yaptığım için 8 parçaya böldüm. Ardından hamuru açıyoruz ve eritilmiş tereyağından hamurun her yerine sürüyoruz. Bu aşamada hamuru katlıyoruz. Kare şekil veriyoruz. Ama katlarken katladığımız her yeri yağlıyoruz.
  6. Tüm bezeleri bitirdikten sonra derin dondurucuda yada buzdolabında 30 dakika kadar bekletiyoruz. Ben çok kabarsın istemediğimden derin dondurucuya koydum siz arzu ederseniz buzdolabına koyabilirsiniz.
  7. Dolaptan çıkardığımız hamurları şeklini bozmadan açıyoruz arasına patatesli harçtan koyuyoruz. Hamur çok kolay ve çabuk açılacaktır. Rulo şeklinde katlıyoruz. Yaptığımız ruloları tepsiye yerleştirip tepsi mayası vermek için 15 dakika bekletiyoruz.
  8. Tüm hamuru bu şekilde bitirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Çatalla çizikler atıyoruz. Ardından susam serpiyoruz.
  9. 180 derecede 15 – 20 dakika pişiriyoruz. Ilık olarak servis edebilirsiniz.
  10. Ayrıca bu böreği arzu ederseniz pişirmeden ya da pişirerek buzluğa koyabilirsiniz, çat kapı gelen misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Her şekilde yumuşacık oluyor. .
    Afiyet olsun.

Tramisu Tarifi

Tramisu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • Bir su bardağından bir parmak eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Bir paket kabartma tozu

Krema için malzemeler ;

  • 2.5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un ( isterseniz 1 yemek kaşığını nişasta koyabilirsiniz ben sevmediğim için sadece un kullandım)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 300 gram labne peyniri ( krema piştikten sonra vanilya ve kavme peynirini katacağız)

Keki ıslatmak için

  • Yarım su bardağı süt
  • Bir paket kahve (nescafe)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Tramisu Tarifi Yapılışı

  1. Tramisu için yumurta ve toz şekeri köpürene kadar çırpıyoruz.
  2. Kalan malzemelerimizi de kattıktan sonra 170 derece fırında pişiriyoruz ( ben kare bircan en küçük olanda yaptım. Büyük dikdörtgen borcam için malzeme sayısını tam ölçülerde yapabilirsiniz).
  3. Kremamız için (vanilya ve labne peyniri hariç) bütün malzemeleri tencereye alıp kıvam alana kadar pişiriyoruz ama karıştırmayı hiç bırakmayın ve orta ateşte pişirin.
  4. Kıvam alan kremamızı kapattıktan sonra vanilya ve kabine peynirini ekliyoruz ama labne peynirin suyu varsa suyunu süzdürün.
  5. Kekimizi kabından çıkarıp ikiye bölüp ilk önce sütle ıslatıyoruz.
  6. Sonra üzerine kremamızdan sürüyoruz. İsteyen ikiye bölmeden de direk fırın kabın içinde tek katlı da sürebilir.
  7. Kekimizi ıslatmayı unutmuyoruz.
  8. En üstüne kakao serpiyoruz.
  9. Buzlukta bir saat beklettikten sonra buzdolabının alt kısmına indiriyoruz. Bir kaç saatte dinlendikten sonra servise hazır.

Şimdiden afiyet olsun ☺️☺️☺️

Ramazan’nın Sultanı Güllaç Tarifi

Ramazan’nın Sultanı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  •  10 adet güllaç
  •  2 litre süt
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

İçi için:

  •  2 yemek kaşığı ceviz

Üstü için:

  • İstediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz.

Ramazan’nın Sultanı Güllaç Tarifi Yapılışı


  1. Önce şekerimiz ile sütümüzü kaynatalım.
  2. Kaynadıktan sonra vanilyayı ekleyip 2 dakika daha kaynatıp altını kapatalım. Bir kenara alarak ılınmaya bırakalım.
  3. Sosumuza parmağımızla dokunduğunuzda yakmayan kıvama gelince başlayabiliriz.
  4. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde borcama yerleştirelim.
  5. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir kepçe süt döküyoruz.
  6. Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. Katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim. Tüm güllaç yapraklarını ıslattıktan sonra kalan sosumuzu güllacın üzerine dökelim. İstediğiniz meyve ile süslemesini yapabilirsiniz.
  7. Daha sonra buzdolabında soğutup iftar soframızda servis yapabiliriz. Afiyet olsun :).

Ekmek Tarifi

Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 bardak beyaz un. 1 bardak tam buğday unu
  • 2 bardak ılık su
  • 1 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • Üzerine su sürün yumuşak gelmesi için.

Ekmek Tarifi Yapılışı

  1. Maya, su ve şekeri eritin. Tuzu ve unu yavaş yavaş ekleyin. Yumuşak bir hamur yoğurun.
  2. Üzerini kapatıp 40 dakika mayalayın. Altına yağlı kağıt serili tepsiye yuvarlayıp koyun.
  3. Üzerini örtüp biraz daha mayalamaya bırakın. Ortasına bıçakla çizik atın.
  4. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcacık ekmeğimiz hazır 😋afiyet olsun ❤️.
  5. Çıktıktan sonrada nemli bez örtülü bırakın yumuşasın.
  6. Püf noktası fırına ısıya dayanabilcek kaseye su koyup ekmeğimizin güzel ve yumuşak gelmesini sağlayabiliriz.