15 Ekim 2020 Perşembe

Mozaik Pasta Tarifi

 

Mozaik Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 2, 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2, 5 yemek kaşığı kakao
  • Petibör bisküvi

Mozaik Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Bisküvilerimizi kırıp küçük parçalara ayıralım ama tamamen ufalanmasın.
  2. Margarini eritip bir kaba alalım.
  3. Toz şeker, kakao, sütü de üzerine ekleyip karıştıralım.
  4. Bisküvileri de üzerine ekleyip karıştıralım ve yoğuralım.
  5. Karışımı uzun dikdörtgen kesilmiş bir poşete veya streç filme saralım ve silindir şeklini verelim.
  6. Şekillendirdiğimiz pastamızı buzluğa koyup 2 saat kadar bekletelim ve sonra çıkaralım.
  7. Mozaik pastamız hazıır herkese afiyet olsun🍰.

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi

 

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet baget
  • 8 adet biber
  • 1 adet soğan
  • 3 adet patates
  • 5 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Fırın tepsisinin içine butlarımızı koyuyoruz .
  2. Üzerine patatesleri kızartmalık doğruyoruz, biberleri boyuna 4 e bölüp ortadanda ikiye bölüyoruz .
  3. Soğanı ince ince söğüş doğruyoruz ilave ediyoruz .
  4. Sarımsakları iri iri doğruyoruz.
  5. Salçamızı tuzumuzu ve baharatlarımızı ilave edip karıştırıyoruz.
  6. 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Şerbetli Cevizli Tatlı Tarifi

 

Şerbetli Cevizli Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta akı
  • Yumurta sarısı

Ortası için;

  • İri çekilmiş ceviz

Şerbetli Cevizli Tatlı Tarifi Yapılışı

  1. Tatlımızın şerbeti için, tencereye şekeri ve suyu katıp karıştıralım.
  2. Şeker eriyince limonu sıkalım fokurdamaya başlayınca altını kısıp 15 dk kaynatıp tüpten alalım.
  3. Şerbetimiz soğurken, biz de hamurumuzu hazırlayalım.
  4. Bunun için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yumurta, yoğurt, irmik ve pudra şekerini alarak yoğurmaya başlayalım.
  5. Sonrasında unumuzu ve kabartma tozunu ekleyerek, hamurumuzu yoğurmaya devam edelim.
  6. Hamurumuzu pişirme kağıdının üstüne koyup önce elimizle hafifçe bastıralım, sonrasında merdane ile açalım.
  7. Çay bardağı ile yuvarlak şekiller çıkarıp keselim.
  8. Daire şeklindeki hamurlarımızı, pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirelim.
  9. Hamurumuzun diğer yarısına da aynı işlemleri uygulayalım.
  10. Elde ettiğimiz dairelerimizin orta kısmını da, daha küçük bir kapak yardımı ile tekrar keselim.
  11. Daha önce tepsiye yerleştirdiğimiz yuvarlak hamurların üzerine, yumurta akı sürelim.
  12. Ortasını kapakla kestiğimiz hamurlarımızı, diğer hamurların üzerine yerleştirelim.
  13. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek, orta kısımlarındaki boşluklara da iri çekilmiş ceviz yerleştirelim.
  14. Bu ölçüler ile ben 28 adet tatlı elde ettim.
  15. Tatlılarımızı, önceden ısıttığımız 180°c fırında, yaklaşık 20 dakika alt üst ayarda pişmeye bırakalım.
  16. Alt üst kızaran tatlılarımızı uygun bir kaba alalım ve üzerlerine ılıyan şerbetimizi gezdirelim.
  17. Şerbetini çeken tatlılarımız servise hazır.
  18. En az 1 saat dinlensin.

Afiyet olsun. 😍 ❤.

Cicibebe Pastası Tarifi

 

Cicibebe Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket cicibebe bisküvisi

Krema için;

  • 1 lt süt
  • 4 silme yemek kaşığı un
  • 2 silme yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilin
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için,

  • Kakao

Cicibebe Pastası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle sütümüzü, unumuzu, nişastamızı, kakaomuzu ve şekerimizi tencereye alıp kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  2. Daha sonrasında içerisine tereyağını ve vanilinimizi koyuyoruz.
  3. Ben yuvarlak borcam kullandım.
  4. Bisküvileri diziyoruz üzerine hazırladığımız karışımdan döküyoruz.
  5. Tekrar aynı işlemi uyguluyoruz, dilerseniz arasına muz, çilek gibi meyve koyabiliriz .
  6. Birinci katı bitirdikten sonra işlem bitene kadar devam ediyoruz.
  7. Üzerini de dilediğiniz gibi süsleyin.
  8. Dolapta 4-5 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi

 

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru ı̇çin:

  • 3 su bardağı köftelik bulgur(yani ince bulgur)
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un(tepeleme değil)
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber

İçi ı̇çin:

  • Yarım kg kıyma
  • 50 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı
  • 2 adet iri soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı ceviz( iri taneli dövülmüş)
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 tutam maydanoz

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi Yapılışı

  1. İçi için; soğanları ince ince doğrayalım.
  2. Maydanozu ince ince kıyalım.
  3. Kıymayı suyunu çekene kadar kavuralım.
  4. Üzerine tereyağını, sıvı yağı ilave edelim ve kavuralım.
  5. Sonra soğanları ilave edelim ve kavuralım.
  6. Daha sonra salçaları, cevizi, tuzu ve baharatları ilave edelim ve kavuralım.
  7. Son olarak maydanozu ilave edip, karıştıralım soğumaya bırakalım. (iç malzeme iyice donsun ki sonradan yağları akmasın).
  8. Hamuru için; bir kaba bulguru koyalım ve üzerine sıcak su gezdirip, şişene kadar bekleyelim.
  9. Sonra yumurtaları, unu, salçayı, tuzu, ilave edelim ve iyice yoğuralım.
  10. Yoğururken ara ara üzerine ılık su gezdirelim ve elimizi ıslayalım.
  11. Hamurun kıvamı macun gibi olana kadar yoğurmaya devam edelim.
  12. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparalım.
  13. Yuvarlak olacak şekilde işaret ve orta parmağımızla açıp, inceltelim.
  14. Daha sonra kıymalı harçtan bir kaşık koyalım.
  15. Ortaları yuvarlak uç kısımları sivri olacak şekilde ve fazlalıklarını çıkartarak şekil verelim. (bu işlemi yaparken elimizi soğuk suyla ıslatalım ki elimize yapışmasın).
  16. Hazırladığımız köfteleri tepsiye dizip, üzerini nemli bir bezle örtelim. (köftelerin kuruyup çatlamaması için) servis edeceğimi zaman.
  17. Kızgın ve bol yağda köfteleri kızartalım ve kağıt havlunun üzerine alalım. (ı̇steyen buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirler. Buzluktan çıkan köftelerin donu çözülmeden kızartmalısınız).

Kupta Kadayıflı Mıhallebi Tarifi

 

Kupta Kadayıflı Mıhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram kavrulmuş kadayıf
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı iri dövülmüş fındık yada ceviz
  • 1, 5 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 litre süt
  • 200 ml sıvı krema (1 kutu)

Kupta Kadayıflı Mıhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle 4 kaşık toz şeker ile kavrulmuş kadayıfı tavada çok az ısıtıyoruz üzerine dövülmüş fındığı ekliyoruz ve kenarda bekletiyoruz.
  2. Muhallebisi için süt, un, nişasta, yumurta ve şekeri tencereye alarak ocağa koyuyoruz ve koyulaşıp pişene kadar dibini tutmaması için devamlı karıştırıyoruz.
  3. Muhallebi kaynayınca altını kısıyoruz ve 2 dk kısık ateşte karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz. Hafif ılınmaya bırakıyoruz.
  4. Muhallebimiz ılışırken ara ara bir kaşık yardımı ile karıştırıp üstünün kaymak tutmamasını sağlıyoruz.
  5. Ilıyan muhallebiye 1 kutu kremayı boşaltıyoruz ve güzelce yedirerek çok karıştırıyoruz.
  6. 1 kepçe kupumuza muhallebi döküyoruz üzerine 3 yemek kaşığı kadayıf koyuyoruz yine üzerine muhallebi koyup bir kat daha kadayıf koyuyoruz bu ölçü ile 6 kup tatlı çıkıyor.
  7. Tatlımızı buzdolabına en az 4 saat soğutarak servis ediyoruz. Yapacaklara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun.

Pırasalı Patates Yemeği Tarifi

 

Pırasalı Patates Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet pırasa
  • 4 adet patates
  • 1 kaşık salça
  • Az miktar domates kurusu
  • Az miktar biber kurusu
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Pırasalı Patates Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri küp küp doğruyoruz.
  2. Pırasalarımızı (ben 4 adet pırasanın uçlarını kullandım) patates gibi doğrayalım.
  3. Yağımızı kızdıralım üzerine pırasalarımızı ekleyelim ve kavuralım.
  4. Salçamızı ekleyerek 1 dakika daha kavuralım .
  5. Sonra kuru domates ve biberimizi ekleyelim.
  6. Üzerine patateslerimizi ekleyip 1-2 dakika kavurduktan sonra sıcak suyumuzu ekleyelim ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirelim.

Afiyet olsun.

Ispanaklı Bebek Çorba +8 Tarifi

 

Ispanaklı Bebek Çorba +8 Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kıyma
  • Çeyrek kuru soğan
  • Yarım patates
  • 6-7 yaprak ıspanak
  • 1 tatlı kaşığı temeleme mısır unu
  • Su

Ispanaklı Bebek Çorba +8 Tarifi Yapılışı

  1. Zeytinyağını tencereye koyalım.
  2. Kıymayı rengi dönene kadar tencere de çevirip yemeklik doğradığımız soğanı ve patatesleri tencereye alıp kavuralım .
  3. Tencerenin kapağını kapatıp ara ara karıştıralım .
  4. Soğanlar hafif yumuşayınca doğradığımız ıspanakları da koyup kavurmaya devam edelim.
  5. Ispanakların da rengi dönünce üstünü geçecek kadar su ekleyelim .
  6. Patatesler yumuşayınca ayrı bir kasede yarım çay bardağı kadar soğuk su ile mısır ununu karıştıralım.
  7. Yemeğe ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  8. Direk yemeğin içine dökersek mısır unu topak topak oluyor bu yüzden suyla açmak gerekiyor kıvam alınca altını kapabiliriz yemeğimiz hazır :).

Not:.*isterseniz ilikli kemik suyu da koyabilirsiniz yada farklı un da tercih edebilirsiniz.

Fındıklı Helva Tarifi

 

Fındıklı Helva Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı fındık

Şerbeti için:

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su

Fındıklı Helva Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle sıvı yağ ve tereyağını yanmaz yapışmaz tenceremize alıyoruz.
  2. Biraz kızdıktan sonra unu yavaş yavaş dökerek karıştırıyoruz .
  3. Un hafif pembeleşince hafif dövülmüş fındıkları katıyoruz .
  4. Birlikte unun rengi koyulaşıncaya kadar kavuruyoruz.
  5. Sonra şerbetimizi katıyoruz.
  6. Şerbeti dökerken dikkatli olun buharlaşıp elinizi yakmasın .
  7. Buharı çekildikten sonra iyice karıştırıyoruz zaten şerbet çekecektir kendini işte bu kadar. Afiyet olsun 🤗.

Karpuz Kabuğu (Reçeli-Tatlısı) Tarifi

 

Karpuz Kabuğu (Reçeli-Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo karpuz kabuğu (küçük karpuz tam geliyor )
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 750 gram toz şeker (4 su bardağı)
  • 6-7 adet karanfil
  • Karpuz kabuğunun haşlanmış suyuyla beraber 12 bardak su
  • 3-4 adet limon tuzu
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağ(eklemek isterseniz zorunlu değil)

Karpuz Kabuğu (Reçeli-Tatlısı) Tarifi Yapılışı

  1. Karpuz kabuğunu bıçakla kazıyalım, sadece kabuğunu kullanacağız pembe yerlerini de alalım. Benimki küçük karpuzdu🍉 1 kilo kadar çıktı.
  2. Küp küp doğrayıp üzerini kapatacak kadar su, 1 yemek kaşığı da karbonat koyup 6-7 saat kadar bekletelim. ( karbonat kireç görevi yapıyor).
  3. Karbonat kalmayacak şekilde güzelce yıkayıp düdüklü tencereye alalım üzerini geçecek kadar su koyup yüksek ateşte pişirelim. Kaynayınca altını kısalım 5 dakika sonra kapatalım, suyunu süzelim.
  4. Tencerede, toz şekeri ve suyunu koyup eritelim, karanfil atalım.
  5. Ocağı açalım orta ateşte kaynayınca kadar, kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp karpuz kabuklarını içine atalım limon tuzunu ekleyelim.
  6. Şeffaf renk alana kadar pişirelim.
  7. Bozulmasını önlemek için1 çay kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
  8. Tereyağ kokusunu sevmeyenler için önermem.
  9. Renk versin isterseniz gıda boyası, lohusa şekeri, pancar kullanabilirsiniz.

Karadeniz Somonu Tarifi

 

Karadeniz Somonu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane karadeniz somonu
  • 1 bardak un
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Karadeniz Somonu Tarifi Yapılışı

    1. Balıkları temizleyip güzelce yıkayalım.
    2. Süzgece koyup sularını iyice süzdürelim .
    3. Daha sonra un ve tuzu karıştıralım.
    4. Balıkları bu karışıma bulayıp ısıttığımız sıvıyağda kızartalım.

Semizotu Salatası Tarifi

 

Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 3 tane salatalık
  • 3 tane domates
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 tane soğan
  • 1 tane havuç (rende olacak)
  • 1 tane kırmızı biber ( benim biberim büyüktü yarısını kullandım)
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • Tuz

Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Semizotunu yıkayıp kurutalım, yapraklarını kullandım.
  2. Soğanı ince uzun jülyen doğrayalım.
  3. Havuç, salatalık domates biberi küçük küp şeklinde doğrayalım .
  4. Mısırımızı da koyup hepsini karıştıralım .
  5. Sos için: zeytinyağı, limon tuz iyice karıştırıp salatamızın üstüne dökelim.

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi  İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
  • Tuz

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
  2. Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
  3. Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
  4. Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
  5. Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dk daha kavrulur.
  6. Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
  7. Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. (Yazının devamında süreler ile ilgili detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.)
  8. Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
  9. Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Not: Pilav yaparken su oranı 1’e 1,5 olarak ayarlıyorum. Yani 1 ölçü pirinç için, aynı ölçü kabı ile 1,5 kap su ekleyin. 1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.

Afiyet olsun.