22 Ekim 2020 Perşembe

Tereyağlı Bulgur Pilavı Tarifi

 

Tereyağlı Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 3,5 bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Tereyağlı Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle sıvı yağımızı tencere koyup üzerine tel şehriyeyi atıp rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  2. Bulguru ve tereyağınıda ekleyip biraz kavuruyoruz.
  3. Tuzunu ve kaynamış suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
  4. Suyu çekene kadar pişiriyoruz ve tencerenin ağzını kağıt havluyla kapatıp dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.

AFİYET OLSUN.

Nohut Soslu Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Nohut Soslu Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım demet semizotu yaprakları
  • 2 adet salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 su bardağı yoğurt

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay kaşığının ucu ile zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kekik

Nohut Soslu Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle semizotu yapraklarını ayıklayıp, yıkayalım.
  2. Salatalıkları soyup, dilediğimiz şekilde doğrayalım.
  3. Sarımsakları ezici ile ve çok küçük olacak şekilde doğrayalım.
  4. Uygun bir kaba alıp, üzerine yoğurt ilave edip karıştıralım.
  5. Farklı bir tencerede tereyağını eritip, içerisine kekik, zerdeçal ve haşlanmış nohut ilave edelim.
  6. Karıştıralım ve salatamızla buluşturalım.

Afiyet olsun🌱

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

 

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram mantar (1 paketin yarısı)
  • 1 adet soğan
  • 1 paket sıvı krema
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, karabiber
  • 3 dal kadar maydanoz

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Soğanları yağda kavuralım.
  2. Mantarların saplarını kesip küp küp doğrayalım ve tencereye koyalım.
  3. Suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  4. Bir yemek kaşığı tereyağında unu kavurup mantarların içine ekleyelim.
  5. Kremayı da ekleyip kaynayana kadar karıştıralım.
  6. 3 – 3, 5 bardağı kadar su koyalım.
  7. Koyu kıvam sevenler su oranını daha az tutabilir.
  8. Tuz, karabiber ve kıyılmış maydanozu da ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatalım. Deneyenlere afiyet olsun 🌿.

Muhteşem Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Muhteşem Köfteli Patlıcan Sarma Tarifim İçin Malzemeler

  • 6-7 adet patlıcan

Köftesi İçin;

  • 500 gram dana kıyma
  • 3 dolu yemek kaşığı galeta unu
  • 3 yemek kaşığı dolusu beyaz un
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı dolusu karabiber
  • 1 çay kaşığı dolusu köri
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz kullandım
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu İçin;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1.5 su bardağı soğuk su (320 ml)
  • Yarım çay kaşığı tuz kullandım

Muhteşem Köfteli Patlıcan Sarma Tarifim Yapılışı

  1. Soğan ve sarımsağı mutfak robotu ile püre şeklinde kıyıyoruz.
  2. Kıyma, unlar, baharatlar ve tüm yazılı olan malzemeyi yoğurma kabında birleştirip el ile güzelce kıymayı 2-3 dk yoğuruyoruz. Katı kıvamda bir harç olmuyor buda lezzetine lezzet katan bir faktör oluyor.
  3. Etin, ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  4. Patlıcanların sap ve uç kısımlarını kesip, ilk baştan incecik kabuğunu tek dilim halde soyuyoruz.
  5. Boydan uzunlamasına ince şeritler halinde bütün patlıcanları dilimliyoruz.
  6. Geniş tava içerisine bolca sıvı yağ ekleyip, en yüksek ateşte kızdırıyoruz.
  7. Patlıcanları arkalı önlü olarak hafifçe kızartıp bitiriyoruz (kızarıklık olmayacak) patlıcanları kesme tahtası üzerine sığdığı kadarıyla yan yana dizip, kalın kısım taraflarına uçlardan biraz boşluk bırakarak, kıymamızdan parmak şeklinde uzun rulolar yuvarlayıp içlerine koyuyoruz.
  8. Patlıcanın ucundan tutarak köfte üzerine sarıp rulo şeklinde kıvırıyoruz.
  9. Tepsiye yan yana dizip aralara domates biberle dekor veriyoruz.
  10. Salçaları, su ve tuzuyla iyice çırpıp tepsiye eşitçe yayarak döküyoruz.
  11. Önceden ısınmış alt üst ayar fansız fırında 200° alttan ikinci rafta, 30-35 dakika pişiriyor.
  12. Daha sonra fırından alıp üzerlerine biraz kaşar rendesi serpip tepsiyi orta rafa çıkarıp 10 dakika daha pişiriyoruz.
  13. Servis aşamasında köftelerin üzerine tepsideki sosundan kaşıkla bolca gezdirip ikram ediyoruz. Afiyet şifa olsun.

21 Ekim 2020 Çarşamba

Pratik Limonlu Kek Tarifi

 

Pratik Limonlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu + bir tutam karbonat
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon suyu

Pratik Limonlu Kek Tarifi Yapılışı

  1. Yumurtayı ve şekeri karıştırıp 3 dk. Çırpın.
  2. Çırparken vanilya ve limon kabuğunu koyun ki yumurtamız korkmasın.
  3. Ardından süt, sıvı yağ, limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
  4. Ardından un kabartma tozu koyup çırpın.
  5. Kalıbı yağlayıp kek hamurunu kek kalıbına dökün.
  6. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 30 dk. Pişirin.
  7. Tam sararmayan yeşil limonlarla yapınca kokusu daha da muazzam oluyor.Pişerken ki kokusu nefis oluyor.
  8. Keki dilimleyip tabağa koyup istediğiniz gibi süsleyin.

💕 afiyet olsun 💕.

Cocostar Pasta Tarifi

 

Cocostar Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Ara katı için:

  • 2 toz krem şanti
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı hindistan cevizi

Çikolata sosu:

  • 200 ml kutu krema
  • 200 gram çikolata

Cocostar Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri güzelce çarpalım.
  2. Daha sonra elenmiş un ,kakao ,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpalım,.
  3. Kelepçeli kalıp tabanına yağlı kağıt serelim harcı kalıba dökelim.
  4. 175 derecede önceden ısıttığımız fırında 25 dk pişirelim.
  5. Her fırının pişirme süresi değişebilir. Kürdan yöntemi pişmesini kontrol edebilirsiniz.
  6. Pişen kek biraz ılındıktan sonra üzerini çatalla delelim ve 1 su bardası sütü dökelim.
  7. Ayrı bir kasede 2 poşet krem şanti 2 bardak sütümüzü iyice çırpıp içine 2 bardak hindistan cevizi içine boşaltım güzelce karıştıralım ve harcı kekin üzerine yayalım.
  8. 1 kutu kremayı ufak bir tencereye koyalım kaynama noktasına gelmeden ısınsın altını kapatalım içine çikolatamızı boşaltalım karıştırarak çikolatanın krema içerisinde erimesini sağlayalım onuda kekin üzerine dökelim.
  9. Buzdolabından çikolatası tutana kadar bekletelim, ve tatlımız servise hazır şimdiden afiyet olsun 

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi

 

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet çok iri kuru soğan

İç harç için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber ,pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir demet maydanoz

Sumak suyu için;

  • 3 yemek kaşığı tüm sumak
  • 3 su bardağı kaynar su

Soğan Dolması (Mardinli) Tarifi Yapılışı

  1. Soğanların alt kısmını kesin ve kabuklu haliyle yandan çizik atın.
  2. Tencerede üstünü örtecek kadar suyu dökün ağzını kapatın ve kaynayınca altını kısın. 20 dakika kısık ateşte pişirin.
  3. Soğanları süzgece alın süzülürken iç harcı hazırlayın. Soğanları başta haşlayın zira geç soğuyorlar.
  4. Sumak suyu için bir kaba sumağı ve üstüne kaynar suyu dökün demlensin.
  5. Yarısını iç harca diğer yarısını dolmayı pişirirken kullanacaksınız.
  6. İç harç için; zeytinyağında kuru soğanı, biberi kavurun.
  7. Domatesi küp doğrayın salçaları ve baharatları ekleyip karıştırın.
  8. Yıkadığınız pirinçi ve sumak suyunun yarısını ekleyip karıştırın ve ağzı kapalı orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ek su eklemeyin.
  9. Pirinç yarı pişecek çünkü soğanla pişerken tamamlayacak pişmesini.
  10. Harç ılıyınca ince doğranmış maydanozları karıştırın ve bekletin.
  11. Soğanların kabuklarını atın ve dikkatlice katmanlarını ayırın.
  12. Her katmanı harçla doldurun sarın tencereye dizin.
  13. Tüm soğanlar bitince üstlerine zeytinyağı gezdirin ocağın altını tam açın önce kalan sumak suyunu süzerek koyun sonra üstü hafif örtülecek kadar kaynar su ekleyin. Kapağını kapatın.
  14. Kaynayınca altını tamamen kısın ve suyunu çekene kadar yaklaşık bir saat pişirin suyu çekmeye yakın altını kapatıp demlenmesine izin verin.
  15. Sıcak servis yapın ve şahane bir lezzete şahit olun 😊.

Afiyet olsun 🧅🧅🧅🧅🧅🧅 🧅🧅🧅.

İrmik Lokması Tarifi

 

İrmik Lokması Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker

Hamuru için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) (yarım su bardağı) irmik
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

İrmik Lokması Tarifi Yapılışı

  1. Bir tencerede şerbetini hazırlayalım, kaynadıktan sonra beş dk ateşde dursun.
  2. Daha sonra ocaktan alın soğusun.
  3. Diğer tencereye sütü ,irmiği koyun, şekil verecek katılığa gelinceye kadar pişirin sonra bırakın soğusun.
  4. Soğumuş irmik hamurumuzun içine bir yumurta bir kaşık sıvı yağı koyup iyice karıştırın.
  5. Beş dk kadar beklesin.
  6. Sonra tavaya bol yağ koyup elimizle yuvarlak şekil verip soğuk yağın içine atın karıştırarak kızartın.
  7. Kızarınca soğuk şerbete atın afiyet olsun.

Peynirli Kabak Sandal Tarifi

 

Peynirli Kabak Sandal Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy kabak
  • 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 200 gram beyaz peynir( evde ne varsa)
  • 6-7 adet yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Peynirli Kabak Sandal Tarifi Yapılışı

  1. Kabakları yıkayıp eşit şekilde ortadan ikiye keselim ve bir kaşık yardımıyla içlerini fazla inceltmeden oyalım.
  2. Daha sonra yarım litre suda tuzunu atarak 5- 6 dk haşlayalım kontrollü bir şekilde haşlayalım ki kabaklar dağılmasın.
  3. Haşlanan kabakları süzüp soğuması için bekletelim.
  4. İç harcı için yeşil soğanları yıkayıp temizledikten sonra derin bi kabın içersine ince ince doğrayıp üzerine beyaz peynir ekleyip karıştıralım.
  5. Soğuyan kabakları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  6. Kabakların oyuk yerlerine peynirli iç harçtan koyalım .
  7. Onun üzerine de rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kaşarlar kızarana kadar pişirelim afiyetler olsun 🤗🧡

Fırında Tavuk Baget ve Patates Tarifi

 

Fırında Tavuk Baget ve Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet tavuk baget
  • 4 adet patates
  • 2-3 diş sarımsak

Tavuğun marinesi için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Bir tutam kuru fesleğen
  • Bir tutam kekik
  • Bir tutam pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Sıvıyağ

Fırında Tavuk Baget ve Patates Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak bagetlerin derilerini ocakta biraz tütsüleyelim ve yıkayıp sularını süzelim.
  2. Suyu süzülen bagetleri derin bir kaba alalım ve marine malzemelerinin hepsini ilave ederek güzelce karıştıralım.
  3. Streçleyip buzdolabına kaldıralım ve birkaç saat bekletelim.
  4. Pişirme kabına tavukları alalım ve marine kabında kalan sosa patatesleri koyup iyice karıştıralım.
  5. Fırın kabına tavukları ve patatesleri güzelce yerleştirelim aralarına ince dilimlenmiş sarımsakları atalım.
  6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika tavukların üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Sucuklu Makarna Tarifi

 

Sucuklu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket mantı makarna
  • 1 kangalın 1/3 u kadar dana sucuk
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 buçuk çay kaşığı tuz

Sucuklu Makarna Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle makarna haşlanarak soğuk suya tutulur ve süzgeçteyken tuzu atılır.
  2. Diğer yandan tavaya sıvı yağ alınır.
  3. Salça ve sucuklar aynı anda pişirilir.
  4. Pişen malzemelerin üzerine makarnalar boca edilir.
  5. Bir süre daha kavrulduktan sonra servis edilir.

Yoğurtlu Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram tavuk göğsü
  • 7 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) su bardağı şehriye
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Servis için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet pide

Yoğurtlu Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Bir tencereye suyu ve tavuk göğsünü ekleyip, ocağa alın.
  2. Tavuk eti pişene kadar haşlayın.
  3. Haşlanan tavuk etini didikleyip, bir tabağa alın.
  4. Kalan suyu süzgeçten geçirip, geri tencereye alın.
  5. Tavuk suyunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
  6. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu güzelce çırpın, kaynamakta olan tavuk suyuna hızlı hızlı çırparak ilave edin.
  7. Yoğurtlu karışımı da ekledikten sonra sürekli karıştırarak tekrar kaynayana dek pişirin.
  8. Ardından didikleyip kenara ayırdığınız tavuk etlerini, şehriyeyi ekleyin.
  9. Sarımsakları da içine rendeleyip, tekrar kaynayana dek karıştırın.
  10. Çorbanızın altını kapamadan önce tuzu ve karabiberi ekleyin.
  11. Kaynamaya tekrara başlayınca altını kapatın.
  12. Pideyi küp küp kesin. Bir tava alarak tereyağ ile ekmekleri ekleyin.
  13. Kızarana kadar karıştırarak pişirin. Böylelikle çorbanız hazır afiyet olsun 🤗.

Trileçe Tarifi

 

Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı ılık su
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı un

Süt şerbeti için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 paket sıvı krema
  • 3 çorba kaşığı toz şeker

Ahududu sos için;

  • 1 su bardağı ahududu
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Trileçe Tarifi Yapılışı

  1. Kek yapılışı;Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.
  2. Sarılarına toz şekeri ekleyip, çırpın.
  3. Yumurtanın beyazına da tuzu ekleyip, köpük köpük olana kadar çırpın.
  4. Yumurta sarısına su, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, mikser ile çırpın.
  5. Daha sonra yumurta beyazını yavaş yavaş ekleyin.
  6. Spatula yardımı ile karıştırın.
  7. Borcamın altına yağlı kağıdı serin.
  8. Hazırladığınız kek hamurunu dökün. 180° de ısıtılmış fırında pişirin.
  9. Süt şerbeti yapılışı;.
  10. 1 paket krema ve toz şekeri bir tencereye alıp, ısıtın. Isınmaya başlayınca sütü ekleyin. Bir taşım kaynatın. Ocaktan alıp kenara alın. Ilımaya bırakın.
  11. Ahududu sos yapılışı;Ahududuları blenderla iyice ezin.
  12. Sos tavasında alıp, şekeri ekleyin.
  13. Bir yandan nişastayı su yardımıyla açın.
  14. Sos tavasındaki malzemeler kaynamaya başlayınca, açtığınız nişastayı ekleyin.
  15. Aynı zamanda hızlıca çırpın.
  16. Kaynamaya başlayınca kenara alın.
  17. Soğuması için bekletirken ara ara karıştırın. Bu sayede kaymak tutmaz.
  18. Kekiniz pişince soğumasını bekleyin.
  19. Soğuduğunda yağlı kağıtla keki kaldırın.
  20. Tersine çevirerek alt tarafını üste alıp, borcama yerleştirin.
  21. Süt şerbetini 15 dakika mikserle çırpın.
  22. Üzerine eşit şekilde süt şerbetini dökün.
  23. Şerbeti çekmesi için 10 dakika bekleyin.
  24. En son ahududu sosunu üzerine yayın. Ve trileçeniz hazır 😊 ben süsleme olarak çikolata sosu kullandım. Onun yerine tüm ahududu ve nane yaprağı da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun 🤗.