6 Aralık 2020 Pazar

Patates Yatağında Mantar Sote (Keçi Peynirli) Tarifi

 

Patates Yatağında Mantar Sote (Keçi Peynirli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-8 orta boy haşlanmış patates
  • 100-150 gram mantar
  • 2 orta boy soğan- doğranmış
  • 2 çorba kaşığı krema
  • 1 çorba kaşığı un
  • 4-5 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım litre süt
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • Tuz ,karabiber

Patates Yatağında Mantar Sote (Keçi Peynirli) Tarifi Yapılışı

  1. Haşlanmış patatesleri ezip içine süt ve tereyağı ile kısık ateşte karıştıralım tuz ve karabiber ilave edin.
  2. Soğanı ve mantarları sıvı yağda kavuralım. Pişmeye yakın un ilave edin.
  3. Yüksek ateşte hızlı karıştırarak unun kavrulmasını sağlayalım.
  4. Son olarak kremayı karıştıralım.
  5. Cam tepsiye patates püresini yayalım.
  6. İnce dilimli peyniri kenarlara dizelim. Ortaya mantar sotemizi yayalım.
  7. 220 derece fırında kontrollü olarak pişirelim.

Tek Hamur 2 Çeşit Kurabiye Tarifi

 

Tek Hamur 2 Çeşit Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin veya tereyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta sarısı (akı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı fındık kırığı badem ve ceviz içi dövülmüş şekilde
  • 1 çorba kaş kakao
  • Yumurta akı

Tek Hamur 2 Çeşit Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak yoğurma kabına oda sıcaklığında ki margarin pudra şekeri ve yumurta sarısını alınır.
  2. Un ve kabartma tozu ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur.
  3. Ayrı bir kabın içerisine fındık badem ve ceviz parçaları karıştıralım.
  4. Bir başka kaba kakao alınır.
  5. Hamuru ikiyi ayıralım ilk bölümde,.
  6. Hamurdan parçalar kopartarak yuvarlayıp önce yumurta akına batırıp kırılmış fındık badem ve ceviz karışımına bulanır.
  7. 2. Bölümde ayırdığımız hamuru tekrar ikiye ayıralım yarışına kakaoyu döküp yoğuralım biraz kakaosu biraz kakaolu parça alıp şekillendirelim.
  8. Kurabiyelerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz.

Pekmezli Diyet Muhallebi Tarifi

 

Pekmezli Diyet Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı dut pekmezi, 1 paket vanilya
  • Üzeri için kakao, ceviz

Pekmezli Diyet Muhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Süt, un, nişasta, ve vanilyayı bir tencereye alın pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın.
  2. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
  3. Kısık ateşe alıp 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alıp pekmezi ekleyip iyice karıştırın.
  4. Muhallebiyi kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince üzerine kakao serpiştirip cevizle süsleyin ve servis yapıncaya kadar buzdolabında bekletin.

Fırında Sütlaç Tarifi

 

Fırında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Fırında Sütlaç Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce tencereye pirincimizi ve suyumuzu ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  2. Pişen pirincin üzerine sütümüzü ilave edip pirinçler iyice pişene kadar kaynatıyoruz.
  3. Ardından pişen sütün altını kapatmadan 5 6 dakika önce şekeri ilave ediyoruz.
  4.  Pişen sütün altını kapattıktan sonra vanilyayı ekliyoruz.
  5. Fırınımızı 200 dereceye alıp sadece üst ızgarayı çalıştırıyoruz.
  6. Fırına koyacağımız kaselerimizin içine sütlacımızı koyuyoruz ve fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  7. Fırın tepsimizin içine kaplarımızı az geçecek şekilde su koyuyoruz.
  8. Sütlaçların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

Krep Tarifi

 

Krep Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 litre süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3.5 4 su bardağı süt

Krep Tarifi Yapılışı

  1. Malzemelerimizi güzelce çırpıyoruz çırpma teli veya mikser de kullanabilirsiniz.
  2. Unu yavaşça ekleyin çok katı olmamalı cıvık olmalı.
  3. Tavamızı ısıtıyoruz ilk yaptığım krep için sıvı yağ bir kaşık kadar kullandım.
  4. Diğerleri için yağ kullanmadım. Tüm krepler bitene kadar arkalı önlü pişiriyoruz.
  5. Pekmez bal reçel nutella veya peynir zeytin her şey ile yenilebilecek miss kokulu kreplerimiz hazır 🥳🥳🥳🌸🌼.

Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun ❤️❤️🌺.

Kırma Yeşil Zeytin Sosu Tarifi

 

Kırma Yeşil Zeytin Sosu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase kırılmış tatlandırılmış yeşil zeytin
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • Yarım limon

Kırma Yeşil Zeytin Sosu Tarifi Yapılışı

  1. Zeytinlerimizi geniş bi kaba alıp salçamızı yağımızı ve limonumuzu ekleyip bir güzel karıştırıyoruz.
  2. ,Ben ekşiyi çok sevdiğim için 1 limon kullandım🤭
  3. Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  4. Kahvaltılarda ekstra lezzet isteyenlere önerilir🥰🤗

Afiyet şifa olsun 👏🏻😇.

Mercimek Köftesi Tarifi

 

Mercimek Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağından biraz ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Yarım limon
  • Maydanoz
  • Tuz

Mercimek Köftesi Tarifi Yapılışı

  1. Mercimeği suda hafif sulu kalana kadar haşlayın.
  2. Mercimek haşlandıktan sonra üzerine bulguru ekleyip kapağı kapatın ve bekletin.
  3. Rendelediğiniz soğanı zeytinyağ da kavurun.
  4. İçine salçaları ve kimyon, karabiber, pul biberi ekle kavurmaya devam edin.
  5.  Tenceredeki mercimek ve bulguru kaşıkla iyice ezin.
  6. Kavurduğunuz soğanı içine ekleyip iyice karıştırın.
  7.  Limon, maydanoz ve tuzu ekleyip yoğurun ve köfte haline getirin.

Kapuska Tarifi

 

Kapuska Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1 iri domates
  • 3 sivri biber
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kilo beyaz lahana
  • 1 havuç olmasalar olur
  • 1 tatlı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz arzuya gör azaltıp çoğalta bilirsiniz

Kapuska Tarifi Yapılışı

  1. Soğanı doğrayalım yağı ilave edelim az kavrulunca kıymayı ilave edelim.
  2. Biberi domatesi ve salçayı da tuzunu atıp biraz daha kavuralım bu arada doğrayıp yıkadığımız lahanamızı süzgece alalım ve tenceremize ila edelim karıştıralım .
  3. 15 dk kadar kavuralım üzerini az geçecek kadar su ilave edelim.
  4. Kaynar suyumuz bulunsun yemeğin suyu azalırsa çok az ilave ede biliriz.
  5. 35 dk kadar pişirelim tabi lahanadan lahanaya fark ola bilir kontrol edelim
  6. Altını kapatmadan rendelenmiş 1 havucu ilave edelim bir karıştıralım ve altını kapatalım ben vitamin açısından kulandım siz istemezseniz kullanmaya bilirsiniz .

Afiyet osun.

Not; ilerleyen günlerde sizle porsiyonluk lahana dolmadı paylaşacağım ve eminim çok seveceksiniz bir çoğumuz seviyoruz ama sarmak zor geliyor bunu sık sık yapacaksınız 😋😋.

Domatesli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Domatesli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 3 su bardağı et suyu
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz
  • Karabiber

Domatesli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tencerede tereyağını eritin.
  2. Eriyen tereyağına arpa şehriyeyi ilave edip kavurun.
  3. Rendelenmiş domatesi de ekleyip kavurmaya devam edin.
  4. Et suyu kuru nane tuz ve karabiberi de ekleyin.
  5. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Pişen pilavı dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun💜🤗.

Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi

 

Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım brokoli
  • Yarım karnabahar
  • 1 büyük havuç
  • 1 çay bardağı mısır

Sosu için;

  • 2 orta boy limon
  • 2-3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Pulbiber

Brokoli Salatası (Kış Salatası) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle sebzelerimizi ayrı ayrı haşlayalım.Renkleri birbirine karışmasın.
  2. İster buharda ister tencerede çok az bir su ile suyu tamamen çekene kadar haşlayalım.
  3. Sebzeleri hafif diri bırakın daha lezzetli oluyor:)
  4. Sebzeleri servis tabağımıza dizelim.
  5. Mısırları serpelim.
  6. Sarımsakları ezip kasemize alalım.
  7. Tuz , zeytinyağ ekleyelim.
  8. 2 adet limon sıkalım, ne kadar çok limon o kadar lezzet patlaması :)
  9. Sos malzemelerini iyice karıştırıp sebzelerin her yerine gelecek şekilde dökelim.
  10. Bir kaç saat dinlendirmeyi unutmayalım , sos iyice çeksin.

Mısır Çorbası Tarifi

 

Mısır Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • Zeytinyağ
  • 1 su bardağı süt
  • Su
  • 1 kutu konserve mısır
  • Tuz

Mısır Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Un, mısır unu zeytinyağda kavrulur.
  2. Hafif kokusu çıkına üzerine süt ve suyu ilave ediyoruz.
  3. Kaynadıkça kıvam alıyor ona göre su eklemesi yapabilirsiniz.
  4. Bir taşım kaynadıktan sonra içine konservenin yarısını ilave edip blandırdan çekiyoruz.Hafif parçalansın.
  5. Kalan mısırlarıda ilave edip tuzunu ilave edip 5 dakika kapatıp üzerine kırmızı biber ve yağı eritip döküyoruz afiyet şeker olsun.Değişik çorba arayanlar denemeli mutlaka 🌽.Kıvamı koyulaşırsa su ilave edebilirsiniz.

Malatya’dan Nefis Geleli Kebabı Tarifi

 

Malatya’dan Nefis Geleli Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet patlıcan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 500 gram kuşbaşı et (tercihen kuzu)
  • 1 baş yemeklik doğranmış soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet iri sulu domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Tuz ve karabiber

Malatya’dan Nefis Geleli Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Genişçe bir tencereye yağı alıp iyice kızınca etleri mühürleyin.
  2. Etleri harlı ateşte renkleri dönene dek kavurduktan sonra ocağı en kısık ayarına getirip tencerenin kapağını kapatın ve etler suyunu salıp çekene dek pişirin.
  3. Suyunu çeken etlere yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
  4. İri iri doğranmış biberleri ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  5. Kabuklarını soyup irice doğradığınız domatesleri de ilave edin.
  6. En son 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip orta ateşte etler iyice yumuşama dek pişirin. Hafif sulu kalsınlar.
  7. Patlıcanları közleyip kabukları soyun ve iri iri doğrayın.
  8. Üzerine pişirdiğiniz etleri alıp 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk da bu şekilde pişirip sıcak sıcak servis edin.
  9. Bu yemeğin iki farklı sunumunu gördüm.
  10. Birinde etleri patlıcanların üzerini örtecek şekilde yaymışlardı.
  11. Bu şekilde göze daha çok hitap ettiğini düşündüğüm için böyle hazırladım. Tercih sizin.

Deneyenlere afiyet olsun.

Trileçe Tarifi

 

Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Trileçe malzemeleri;

  • 2,5 su bardağı un
  • 1, 25 su bardağı şeker
  • 6 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Keki ıslatmak için;

  • 4 su bardağı süt
  • 200 ml kutu krema
  • 1 su bardağı şeker

Karamel sos malzemesi;

  • 250 gram şeker
  • 50 gram tereyağı
  • 200 ml kutu krema

Trileçe Tarifi Yapılışı


  1. Karamel sosun yapılışı; 1-yanmaz bir tavaya şekeri alın.
  2. Önce orta ateşte kenarlarından sıvılaşmaya başlayana kadar bu ayarda bekletin.
  3. Sıvılaşmayı gördüğünüz anda en düşük ayara alın ve ara sıra sallayarak tamamen erimesini bekleyin.
  4. Şeker eriyip taneleri kalınca kaşık yardımı ile şekerleri kırarak eriyinceye kadar karıştırabilirsiniz.
  5. Sakın harlı ateşte pişirmeyin şekeri birden yakıp tadını bozarsınız. 2-tamamen eriyen şekere 50 gram tereyağını ekleyin. Hızlıca karıştırın.
  6. Tamamen eridikten sonra içerisine 1 adet kutu kremayı ekleyin.
  7. Kremayı ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. Şekerler tamamen eriyip sıvı hal alana kadar karıştırın.
  8. Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz.
  9. Şekerler eridikten sonra artık karameli ocaktan alabilirsiniz. Ilıdıktan sonra kullanabilirsiniz.
  10. Trileçenin yapılışı süt şeker ve krema şeker eriyinceye kadar karıştırılarak hafif ısıtılır.
  11. Kremadan 1 yemek kaşığı kadar üzerini süslemek için ayırıp, dolapta bekletelim.
  12. Yumurtaların beyazı ve sarıları ayrılır. Beyazları mikserde krem şanti kıvamını alıncaya kadar çırpılır. 2 dk kadar.
  13. Yumurta sarılarını tek tek ilave edilir ve aynı zamanda çırpmaya devam edilir.
  14. Daha sonra şeker ilave edilir krema gibi olana dek 4-5 dk çırpılır.
  15. Un kabartma tozu ve vanilya birlikte elenir karışıma ilave edilir, alttan üste doğru dikkatlice katlanarak karıştırılır. Un 3 kerede parti parti ilave edilir.
  16. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serilir (kek piştikten sonra aynı tepsiye ters çevirebilmek için yağlı kağıt seriyoruz)
  17. Karışım düzgünce dökülür, spatula yardımı ile karışım tepsinin kenarlarına doğru yayılır. Tepsiye eşit yayılması sağlanır.
  18. 170 derece ısıtılmış fırında 25 dk fanlı fırında pişirdim, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
  19. Fırınlar farklılık gösterebilir, pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım pişip ılıyan kek ters çevrilir, ılık süt ile ıslatılır. Dolapta dinlenmeye bırakılır.
  20. Yarım saat kadar dinlenen kekin üzerine sos dökülerek düzgünce yayılır.
  21. Ayrılan krema küçük sıkma torbasına, sıkma torbası yoksa bir naylon torbaya konulur.
  22. Torbanın köşesi ufak kesilir, kekin üzerine şeritler halinde sıkılır ve kürdan ucu ile şekil verilir.

Dolapta 4-5 saat bekletildikten sonra servis yapılır.