7 Aralık 2020 Pazartesi

Mantarlı Patatesli Ispanak Graten (Ispanak Yemem Diyen Kalmayacak) Tarifi

 

Mantarlı Patatesli Ispanak Graten (Ispanak Yemem Diyen Kalmayacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 2 adet patates
  • 1 paket mantar
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • 2 su bardağı süt
  • Kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber

Mantarlı Patatesli Ispanak Graten (Ispanak Yemem Diyen Kalmayacak) Tarifi Yapılışı

  1. 👩‍🍳Mantarlar tereyağında yüksek ısıda sotelenir. (içine bir miktar limon suyu eklenirse kararmaz)
  2. Piyazlık doğranan soğanlar ve sarımsaklar sıvı yağda kavrulur.
  3. Orta boyutta ve ince patates dilimleri elde edilir. Patatesler kavrulan soğanlara eklenir.
  4. Yumuşayana kadar (tam pişmesi beklenmeden) bir süre kavrulur.
  5. Doğranan ıspanaklar tencereye alınır. Tuz ve baharatlar ilave edilir.
  6. Ispanaklar suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Yemeği hazırladığımız tencereye un koyulur ve karıştırılır. Yavaş yavaş süt ilave edilir. Sotelenen mantarlar da eklenip karıştırılır.
  7. Tereyağı ile yağlanan pişirme kabına karışım aktarılır.
  8. Üzeri rendelenmiş kaşar peyniri ile kaplanır. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Mısır Unu Çorbası Tarifi

 

Mısır Unu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kaşık mısır unu
  • 2 kaşık tereyağı
  • 1 patates
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak

Üzerine;

  • Toz biber, tereyağı

Mısır Unu Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tereyağını eritip mısır ununu 3, 4dk kavuralım.
  2. Ardından patates soğan ve sarımsağı ekleyip 2dk kadar kavurmaya devam edelim.
  3. Tencereye 4bardak sıcak su ekleyip pişmeye bırakalım.
  4. Pişince blenderdan geçirip üzerine toz biberle yakılmış tereyağı gezdirelim.

Pumpkin Spice Latte Tarifi

 

Pumpkin Spice Latte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (250 ml)
  • 2 yemek kaşığı balkabağı püresi
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1-2 adet karanfil
  • 1/2 çay kaşığı zencefil
  • 1/2 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • Double espresso (alternatif filtre kahve veya çözünebilir kahve)

Pumpkin Spice Latte Nasıl Yapılır?

  • Kahve ve bal hariç tüm malzemeleri bir sos tenceresine alıp en küçük ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra ateşi en kısık ayara alıp 2-3 dk pişiriyoruz. Sonrasında ocaktan alıp ilk sıcağı çıkınca süzgeç yardımıyla karışımı süzüyoruz.
  • Pişirdiğimiz sosun içine kahveyi ve balı ilave edip karıştırıyoruz ve fincanlara koyup, servis ediyoruz. Afiyet olsun. :)

Fusilli Tarifi

 

Fusilli Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr semolina un
  • 220ml ılık su

Fusilli Nasıl Yapılır?

  • Bir kaba un koyuyoruz.
  • Ortasını açıyoruz ve ılık suyu yavaşça döküp karıştırıyoruz.
  • Bir anda suyun hepsini dökerseniz çok su alır ve hamurunuz cıvık olabilir.
  • Yavaş yavaş dökerek dikkatli şekilde hareket etmeniz gerekir. Makarna emek isteyen bir uğraştır bunu unutmayın.
  • Homojen olacak şekilde karıştırıyoruz veya yoğuruyoruz.
  • Yoğurduktan sonra elimize minik bir parça alıp silindir gibi çok az yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız hamuru ince çubuk yardımıyla kıvırıyoruz. 
  • Kıvırdığımız hamuru hafifçe ve dikkatli şekilde çıkarıyoruz. AFİYET OLSUN.🍝

Çikolatalı Tart Tarifi

 

Çikolatalı Tart Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı oda sıcaklığında  tereyağı (85 gr)
  • 1/3 su bardağı+1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Çay kaşığının ucuyla tuz
  • 1 küçük yumurta (yumurtanız büyük ise çırpıp içinden 1 yemek kaşığı kadarını ayırın)
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı+1 yemek kaşığı un

Pastacı kreması:

  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı Mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 1/2 paket vanilya
  • 100-120 gr bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı krema

Çikolatalı Tart Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tart için yumurta tuz ve şekeri iyice krema haline gelene kadar çırpınız üzerine yumurtayı ekleyip çırpmaya devam ediniz.
  • Daha sonra kakao ve unu ekleyip yoğurunuz. Bu aşamada hamurun toparlanması yeterlidir uzun süre yoğurmayınız.
  • Hamuru streç folyoya sarıp 1 saat dolapta dinlendiriniz. Süre sonunda iki yağlı kağıt arasında tart kalıbınızın şeklinde açınız ve yine dolaba alıp 1 saat dinlendiriniz.
  • Dolaptan aldığımız hamuru yağladığınız tart kalınına yerleştiriniz ve kenardaki fazlalıkları alarak oturmasını sağlayınız.
  • Tabanına çatalla delikler açıp buzlukta 5 dakika dinlendiriniz.
  • Buzluktan aldıktan sonra yağlı kağıt üzerinde herhangi bir bakliyatla 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişiriniz.
  • Bu aşamada bakliyatla kör pişirme tekniği kullanmak istemiyorsanız kalıptaki tartı en az 2 saat dolapta dinlendirmelisiniz ki pişerken kabarma olmasın.
  • Pastacı kreması için; süt şekerin yarısı ve tereyağını tencereye koyup ocağa koyunuz.
  • Bir kase içerisinde yumurta nişasta ve şekerin kalanını iyice çırpınız ısınan sütten biraz içine alarak ılımasını sağlayınız daha sonra ocaktaki üstün içerisine yavaş yavaş katıp sürekli karıştırınız.
  • Kaynayınca altını kısıp 1 -2 dakika daha kaynatıp ocaktan alınız içerisine vanilya ve çikolatayı ekleyip çikolata eriyene kadar karıştırınız ve bir tepsiye dökerek soğumana kadar karıştırınız.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı kremayı ekleyip soğuyan kadar sürekli karıştırınız.
  • Soğutma işlemi kremanızın kabuk bağlamayıp parlak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Soğuyunca tartın üzerine dökünüz ve süsleyerek servis yapınız

Buzlu Ayran Tarifi

 

Buzlu Ayran Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 salatalık
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1-2 dal nane

Buzlu ayran Nasıl Yapılır?

*Salatalığın kabuklarını soyup küçük doğrayın. Blender'a aktarın. Yoğurt ve nane yapraklarını ilave edin. Blender'da karıştırın. Su ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Buz ilave edin.

Dil Peynirli Domates Soslu Tarifi

 

Dil Peynirli Domates Soslu Tarifi İçin Malzemeler

  • Çeyrek paket margarin 4 tavuk but fileto 100 gr dil peyniri 2 domates 1.5 çorba kaşığı domates salçası Tuz
  • karabiber
  • kekik
  • fesleğen

Dil Peynirli Domates Soslu Nasıl Yapılır?

Margarinin yarısını tavada eritip tavuk filetolarını kızartın. Yağlanmış fırın kalıbına yanyana dizin. Dil peynirini dilimleyin. 

Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Salçayı 1-2 kaşık suyla ezin. Kalan margarini tavada eritip domates ve salçayı kavurun. Tuz, karabiber, fesleğen ve kekik serpip ateşten alın. 

Hazırladığınız sosu kalıptaki tavuk filetoların üzerine yayıp peynir dilimlerini dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Şefin Yorumu : ALTERNATİF
Dilerseniz domatesleri halka halka dilimleyin. Et, peynir ve domates dilimlerini hafif üstüste gelecek şekilde kalıba dizip pişirin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin.
Afiyet olsun.

Renkli Pratik Börek Tarifi

 

Renkli Pratik Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yufka 3 havuç 1 kg pazı 1 çorba kaşığı susam Karabiber 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 10-15 dilim pastırma 1 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı su 1 yumurtanın sarısı

Renkli Pratik Börek Nasıl Yapılır?

Havuçları temizleyip rendeleyin. Pazıları yıkayıp süzün ve kıyın. Pastırmaları ince şeritler halinde kesip kaşar peyniri ile harmanlayın. Havuçları yağsız olarak tavada 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavurun ve ayrı bir kaba alın.

Süzmüş olduğunuz pazılara karabiber ekleyerek aynı işlemi uygulayın. Ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı su ve zeytinyağını karıştırın. Yufkalardan birini geniş ve düz bir zemine yayın. Üzerine zeytinyağlı karışımdan sürüp ikinci yufkayı birinci yufkanın üzerini kapatacak şekilde örtün.

Üzerine havucu serpiştirin. Üçüncü yufkayıda aynı şekilde serin. Zeytinyağlı karışımı sürüp pazıları serpin. Son yufkayıda serip pastırma ve peynirli karışımı yayın. Yufkaların bir ucundan tutarak büyük bir rulo şeklinde sarın. Üzerine yumurtanın sarısını sürüp susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak veya ılık servis yapın. Afiyet olsun.

Un Çorbası Tarifi

 

Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 su bardağı su
  • 2 kahve fincanı un
  • 30 gr tereyağı

Üzeri için:

  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı mısır özü yağı
  • 1 kase ufalanmış lor peyniri

Un Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağını tencerede eritip unu kavurun. Tavuk suyunu azar azar ilave ederek çırpma teli yardımıyla sürekli çırparak bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.

Üzeri için yağı sos tenceresinde ısıtıp zar şeklinde doğranmış salçalık biberi kavurun. Ocaktan alıp lor peynirini ilave edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine peynirli karışımı yayın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Maki Sushi Tarifi

 

Maki Sushi Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram sushi pirinci
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı tuz
  • 300 gram somon filetosu
  • 1/2 su bardağı sirke6 adet deniz yosunu yaprağı
  • 1 adet avokado
  • 2-3 adet salatalık
  • 200 gram ton balığı filetosu
  • Zencefil turşusu
  • Kırmızı turp
  • Wasabi

Sarmak için:

  • Bambu tabaka

Maki Sushi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinci haşlayın. Pilav sosu için; Şeker, tuz ve sirkeyi karıştırıp kaynatın.
  • Sosu soğuması için bekletin. Sos soğuduğunda, sıcak pirincin üzerine dökün ve karıştırın.
  • Somon ve ton balığı filetolarını, keskin bir bıçakla ince dilimler halinde kesin.
  • Deniz yosunu yapraklarını ikiye bölün. Bambu tabakanın üzerine yarım yosun yaprağını yerleştirin.
  • Bir avuç pirinci yaprağın üzerine yayın. Üzerine ton balığı veya somon dilimlerini yerleştirin.
  • İsteğe göre iç kısmına salatalık veya avokado dilimleri yerleştirin.
  • Hepsini bambu yardımıyla sıkıca sararak rulo şekline getirin.
  • Ruloyu bambudan çıkartın. Bıçak yardımıyla dilimleyin.
  • Kırmızı turp dilimleri, wasabi ve zencefil turşusu eşliğinde servis edin. Afiyet olsun.

Böğürtlenli Pizza Tarifi

 

Böğürtlenli Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Pizza hamuru için

  • 250 gr un
  • 5 gr yaş maya
  • 150 ml su
  • 20 ml zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Pesto sos için

  • 100 gr taze fesleğen
  • 50 gr zeytinyağı
  • 50 gr parmesan 
  • 2 diş sarımsak
  • Pizzanın üzeri için 
  • 200 gr dil peyniri
  • 100 gr böğürtlen

Böğürtlenli Pizza Nasıl Yapılır?

  • Pizza hamuru yoğurulur ve 2 eşit parçaya bölünür.
  • Parçalar elde yuvarlanarak top haline getirilir ve üzerine nemli bez örtülerek yarım saat dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenen hamurlar tabak büyüklüğünde açılır.
  • Üzerine pesto sos sürülür.
  • Rendelenmiş dil peyniri ve böğürtlenler ilave edilip önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10 dakika pişirilir. 

Sashimi Tarifi

 

Sashimi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram balık (somon, lagos, levrek veya ton)
  • 1 adet kırmızı turp
  • 1 adet orta boy havuç
  • Wasabi veya acı hardal
  • Soya sosu

Sashimi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak çiğ balığın derisini güzelce çıkartın.
  • Balığı ortadan ikiye bölerek kılçıklarını temizleyin.
  • Temizlediğiniz balıkları üst üste koyarak derin dondurucuya koyun.
  • Balıklar tamamen donunca çıkartın ve yarım santim kalınlıkta olacak şekilde kesin.
  • Balık dilimleri, çözündüğünde servis tabağına yatay bir şekilde dizin.
  • Turp ve havucu uzun ince, kibrit çöpü şeklinde doğrayın.
  • Servis tabağının yanına turp ve havuçları koyun. Saşimilerin üzerinde soya sosu gezdirin.
  • Saşimiyi, wasabi ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.

Sashimi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Saşimi yapımında ton, somon, karagöz, dil balığı ve karides kullanabilirsiniz.
  • Sashimi yapımında dikkat edilmesi gereken nokta, balıkların taze olmasıdır.
  • Saşimi yaparken balık ince bir şekilde doğranmalıdır.
  • Soya sosunun yanı sıra farklı balık sosları da kullanabilirsiniz.

Nigiri Sushi Tarifi

 

Nigiri Sushi Tarifi İçin Malzemeler

  • Suşi pilavı
  • Taze balık
  • Wasabi
  • Soya sosu
  • Somon, levrek veya karides
  • Zencefil turşusu

Nigiri Sushi Nasıl Yapılır?

  • Suşi yapımında kullanacağınız balıkları mutfak tezgahına alın.
  • Bıçağı çaprak bir şekilde tutarak balıkları kesin. Ellerinizi hafifçe ıslatın.
  • Suşi pilavından bir miktar alın ve elinizle sıkarak şekil verin.
  • Dilimlediğiniz balıktan bir parça elinize alın. Pilavı balığın üzerine yerleştirin.
  • Balığı kenarlardan hafifçe bastırarak şekil verin.Tüm balıklara aynı işlemi uygulayın.
  • Nigiri suşiyi, wasabi, soya sosu ve zencefil turşusu ile servis edin. Afiyet olsun.

Nigiri Suşi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Nigiri yapımında somon, karides ve ton balığı kullanabilirsiniz.
  • Nigiri yapımında dikkat edilecek en önemli husus balığın taze olmasıdır.
  • Pirinci balığa yerleştirmeden önce, balığın iç kısmına wasabi sos sürün. Bu sayede pilav daha kolay yapışacaktır.