7 Şubat 2021 Pazar

Çılbır Tarifi

 

Çılbır Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Biraz pul biber

    Çılbır Tarifi Yapılışı

  • Sarımsağı rendeleyin ve yoğurt ile karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Tereyağını küçük bir tava veya tencerede eritin ve karıştırın. Tencereyi kenara alın.
  • Başka bir küçük tencerede su kaynatın ve sirkeyi ilave edin. Ocağın altını biraz kısıp hafif kaynayan suyu tel çırpıcı ile hızlıca karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın.
  • Bir kaseye kırdığınız yumurtayı yavaşça suya yakın bir şekilde oluşturduğunuz girdapın içerisine dökün ve 3 dakika kadar kaynatın.
  • Diğer yumurtaya aynı işlemi uygulayın.
  • Kevgir yardımı ile yumurtaları sudan alın.
  • Servis etmek için ilk olarak yoğurdu servis tabağına alın.
  • Üzerine eritilmiş yağdan dökün ve yumurtaları yoğurdun üzerine yerleştirin.
  • Üzerine pul biber serpip servis edin.

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı tercihen margarin(oda ısısında yumuşamış)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 4 adet elma
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Kıyır Kıyır Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle elmalı iç harcımızı hazırlıyoruz.
  • Elmaların kabuklarını soyup rendeliyoruz.
  • Bir tavaya alıp üzerine şekeri ilave ederek suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra tarçın ve cevizi ilave ederek karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için un hariç verilen bütün malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir sekilde ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuruyoruz.
  • Görseldeki gibi şekil isterseniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalıba bastırıyoruz.
  • Orta kısmına elmalı harçtan koyup kapatıyoruz.
  • Arzu ederseniz başka şekillerde de yapabilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hamurlarımızı diziyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 170 derece fırında üzerleri çok hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan kurabiyeler soğuduktan sonra uzerlerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Afiyet olsun.

Yumoş Yumoş Açma Tarifi

 

Yumoş Yumoş Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet kuru maya (yoksa yarım yaş maya)
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Tereyağ

    Yumoş Yumoş Açma Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle aldığımız kaba eğer sütümüz soğuksa biraz sıcak su ile dengeleyerek su ve sütü koyuyoruz.
  • Bir dolu tatlı kaşığı tuzu serpelim.
  • Yumurtaların sarılarını açmanın üzeri için ayırarak aklarını kaba aktaralım.
  • Daha sonra şeker, yağ ve en son mayayı katarak karıştıralım.
  • Unumuzu yavaş yavaş ilave edelim ki çok yumuşak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Ben yaklaşık bir klodan bir bardak az bir un kullandım. Çok az elinize yapışabilir en son aşamada.
  • Mayalanması için 30-40 dk bandında bekletelim.
  • Hamurumuz mayalandı. Zemine ve elimize çok az sıvı yağ damlatarak kabından çıkaralım.
  • Hiç bir şekilde un değdirmeden masanın üzerinde kare şeklinde açalım.
  • Yumuşak tereyağ ile elimizle minik minik parçalar alarak hamurun üzerine yayalım.
  • Hamuru kenarlardan katlayarak kare şeklinde bir görüntü oluşturalım.
  • Rulet yardımı ile hamuru en son uzun parçalar halinde keselim.
  • Elimiz ile döndürerek açma şeklini verelim.
  • Yumurtalarımızı açmalarımıza sürelim.
  • Tepsideki açmalarımızın üzerine isteğe göre haşhaş, çörekotu, susam serpelim.
  • 200 derecelik önceden ısıltılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişirelim.
  • Fırından çıkar çıkmaz üzerine tereyağ dolaştıralım ki parlak bir görüntü versin. Afiyet olsun :).

Amerikan Kurabiyesi (Soft Cookie) Tarifi

 

Amerikan Kurabiyesi (Soft Cookie) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı esmer şeker
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
  • 2,5 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 100 gram damla çikolata

    Amerikan Kurabiyesi (Soft Cookie) Tarifi Yapılışı

  • Damla çikolata hariç tüm malzemeler karıştırılır.
  • En son damla çikolatalar eklenir, kaşıkla biraz karıştırılır.
  • Streçlenerek buzdolabında 15dk dinlendirilir.
  • Biraz katılaşan hamurdan dondurma kaşığı ile toplar alınarak tepsiye dizilir.
  • 190 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15dk pişirilir.
  • 🌸afiyet olsun🌸.

Doğum Günü Pastası Tarifi

 

Doğum Günü Pastası Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 8 tane yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı un
  • 3/2 su bardağı nişasta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıcak su
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Pastacı kreması için:

  • 1 litre süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket krema (200 gram)

    Doğum Günü Pastası Tarifi Yapılışı

  • Pandispanya için :öncelikle yumurtalarımızı sarı ve beyaz olacak şekilde ayıralım.
  • Yumurta beyazını çırpmaya başlayıp üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ve şekerimizin yarısını ekleyip köpük köpük olacak şekli gelene kadar çırpalım.
  • Sonra yumurta sarılarını üzerine kalan şekeri ekleyip ve sıcak suyu da koyduktan sonra güzelce çırpalım. Yine köpük köpük olacak şekilde çırpalım.
  • Nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı iki defa eleyerek bir karışım elde edelim bu karışımı yumurta sarısı üzerine ekleyerek bir hamur elde edelim.
  • Yumurta beyazını 4 defa da bir spatula yardımı ile hamurumuza yedirelim mutlaka söndürmeye dikkat edin.
  • Kullanacağımız kalıbı pişirme kağıdı ile kaplayalım ve hamurumuzu içine dökelim birkaç kez tezgahı vurup içindeki hava kabarcıklarını çıkartıp 170 derece fırında kapağını hiç açmadan 40-45 dakika kadar pişirelim, sonrasında pişen pandispanyayı ters çevirip bir tel ızgara üzerinde soğumaya bırakalım.
  • Bir tencereye 1 litre süt 4 yemek kaşığı un 4 yemek kaşığı nişasta alınır.
  • Bir buçuk su bardağı şeker bir tane de yumurta eklenip çırpıldıktan sonra ocağa alınır muhallebi kıvamına gelmeye başladığında 2 yemek kaşığı tereyağı eklenip blendırdan geçirilir pürüzsüz bir kıvam elde edilir.
  • Ocaktan almadan önce 2 paket vanilya eklenip güzelce karıştırılır.
  • Tencerenin içindeki kremanın üzere streç film ile kaplanır ve dolapta soğumaya bırakılır.
  • 200 gram krema bir karıştırma kabında çırpılır.
  • Soğuyan pastacı kremasına eklenir ve mikser ile pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırılır.
  • Pandispanya istediğiniz kalınlıkta kesilir.
  • Aralarım pastacı kreması çikolata sosu istediğiniz şekilde çikolata parçacıkları eklenir. Bu şekilde bütün pandispanya üst üste dizilir. Kalan pastacı kreması ile güzelce sıvanır. Kapanıp bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Dinlenen pastamızın üzerine 1 su bardağı süt 2 paket krem şanti karıştırılarak pastamızın üzeri kaplanır.
  • Üzerine hindistan cevizi serpilir ve dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz süsledikten sonra da bir gece bekletirseniz buzdolabında daha güzel sonuç alabilirsiniz deneyenlere afiyet olsun.

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi

 

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1/3 su bardağı süt
  • Karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi Yapılışı

  • Kabuklarını soyup küp küp doğrayarak haşladığımız patatesi derin bir kap içerisine alalım ve çatal ya da patates ezici ile güzelce ezelim.
  • Ardından üzerine nişasta, parmesan peyniri rendesi, tuz, yumurta ve sütü ekleyelim, malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Üzerine karabiber de ekledikten sonra hazırladığımız püreyi sıkma torbasına alarak kızdırdığımız sıvı yağ içerisine spiral şeklinde sıkalım. Tüm harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Spiral patateslerimizi arkalı önlü olacak şekilde çevirerek kızartalım.
  • Kızaran spiral patateslerimizi kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Gökkuşağı Salatası Tarifi

 

Gökkuşağı Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 1 demet brokoli
  • Küçük boy bir karalahana
  • Mısır konservesi
  • Zeytinyağı
  • Kekik
  • Nar ekşisi
  • Tuz

    Gökkuşağı Salatası Tarifi Yapılışı

  • Karalahanayı küçük küçük doğrayıp 3 kaşık zeytinyağında, hafif yumuşayana kadar tuzlayıp pişirelim.
  • Salata yapacağımız kaseye alıp bekletelim.
  • Brokoliyi sap kısmından küçük parçalara doğrayalım.
  • Havuçları soyup, kibrit çöpü uzunluğunda doğrayalım.
  • Yine tavada az yağla brokoli ve havucu soteleyelim.
  • Lahanayala karıştırıp, mısırı ekleyelim.
  • Üzerine limon, az nar ekşisi ve kekik döküp harmanlayalım. Afiyet olsun🌹.

Annemin Gün Salatası (Yiyen Tarif İstiyor) Tarifi

 

Annemin Gün Salatası (Yiyen Tarif İstiyor) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı nohut
  • 500 gram tavuk göğsü
  • 1 paket mantı
  • 6-8 adet kornişon turşu (irilerinden)
  • 2 adet közlenmiş kapya biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 5 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Dereotu

    Annemin Gün Salatası (Yiyen Tarif İstiyor) Tarifi Yapılışı

  • Nohutları ve tavuk göğsünü üstünü geçecek kadar su ile düdüklüde 30 dk haşlayalım.
  • Mantıyı ayrı bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlanmış tavukları didik didik edelim.
  • Hepsini aynı kapta birleştirelim.
  • Kornişon turşu, köz kapya biberleri doğrayıp mısır ile birleştirelim.
  • Yoğurt ve mayonezi çırpıp dolaba kaldıralım.
  • Derin bir kapta hepsini tuz ve baharat ile birleştirelim.
  • Enfes bir tat oluyor. Yiyen bir daha yiyor mutlaka deneyin 💖.

Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi

 

Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı su
  • 200 gram haşlanmış bakla
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • Zeytinyağ
  • Kimyon
  • Acısız tozbiber
  • Kişniş

    Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi Yapılışı

  • Tüm sebzeler yemeklik doğranır, tavaya zeytinyağ ve tüm sebzeler alınır,.
  • Yumuşayana kadar pişirilir.
  • Sebzeler pişince biber salçası ve suyu katılır kaynamaya başlayınca altı kapatılır.
  • Bakla eklenir .
  • Baharatlar ve tahin katılıp karıştırılır .
  • Servis yapacağımız tabağa boşaltılıp üzeri tahin ile süslenir ve servis edilir.

6 Şubat 2021 Cumartesi

BÜLBÜL YUVASI TARİFİ

 İçindekiler

  • 250 gr taze kadayıf
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 150 gr tereyağı + 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı pekmez
  • 2 avuç ceviz
  • 150-175 gr tahin helvası
  • 1 paket tahinli sade Maraş dondurması

Bayramın gözbebeği olmaya aday çıtırlığıyla mest eden, şekerinin azlığı ve dondurmasının mis gibi süt kokusuyla aklınızı başınızdan alacak bir bülbül yuvasıyla karşınızdayım.

  • Ufak bir tavayı ocağa alın. İçerisine 4 çorba kaşığı toz şekeri ve 4 çorba kaşığı suyu ekleyin. Karıştırarak su kaynamadan şekeri eritin. Şekeri eritmeden suyu kaynatmak tatlınızın sonradan şekerlenme ihtimalini yükseltecektir.
  • Su kaynamaya başladığında içerisine 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin ve altını kapatıp şerbeti soğumaya alın.
  • 150 gram tereyağını bir tavada eritin. Bol tereyağlı isterseniz tereyağı miktarını 180 grama çıkarabilirsiniz.
  • Eriyen tereyağının üzerine biriken köpükleri ve dibine çöken sütünü ayırın. Bu köpükleri ve sütü sonradan yumurta pişirirken kullanabilirsiniz. Ayırmazsanız eğer çıtırtıyı azaltacak ve yanıklar oluşmasına neden olacaktır.
  • Sütü ayrılmış tereyağının içerisine 2 çorba kaşığı pekmezi ekleyin ve karıştırın.
  • Kadayıftan bir parça alın ve tezgâha uzunlamasına açın. Üzerine pekmezli tereyağından 1 tatlı kaşığı ekleyip ellinizle kadayıfların her yerine nüfuz etmesini sağlayın.
  • Bir kenardan diğerine doğru rulo yaparak tezgâhta sarın. Dilerseniz işaret ve orta parmağınızın etrafına sararak da bir rulo yapıp yuva şekli verebilirsiniz. Elle sarmak hem kolay hem de daha sıkı olmasına yardımcı oluyor.
  • Yuvaları tepsiye dilediğiniz gibi dizebilirsiniz. Aralarında biraz boşluk bırakmak pişerken hava geçmesine ve güzel kızarmasına yardımcı olacaktır.
  • Fırını alt-üst fansız 180 derecede çalıştırın.
  • Kadayıfları fırının orta rafında 7 dakika kadar pişirin.
  • 2 avuç cevizi kabaca doğrayın.
  • Cevizleri 1 çorba kaşığı tereyağında 1-2 dakika kavurun.
  • 150-175 gr tahin helvasını tavla zarından biraz büyük doğrayın.
  • Fırından çıkan kadayıfların ortasına ikişer tane helva ve helvalarını üzerine cevizleri paylaştırın.
  • Kadayıfları tekrar fırını koyun ve üzeri kızarana kadar pişmeye bırakın.
  • Bülbül yuvaları kızarınca çıkarın ve 2 dakika dışardan harını atmasını bekleyin.
  • Harı çıkınca bülbül yuvalarının üzerine soğuyan şerbeti paylaştırın.
  • Cömert bir dilim dondurma dilimini tabağa koyun ve üzerine 2 parça bülbül yuvası ekleyin.
  • Çıtırtısı ve lezzetiyle baştan çıkaracak tatlınız emrinize amade.

BAKLAVA YUFKASINDAN ELMALI TART TARİFi

 İçindekiler

6 Amasya elması

15 yaprak baklava yufkası

3 dolu çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı pudra şekeri

Yarım çay kaşığı tarçın

1 avuç ceviz

Taze nane yaprakları

• İlk olarak 3 çorba kaşığı tereyağı eritin. Bu tereyağı hem tabanı, hem de üstü için yeterli olacak.

• Kullanacağınız tart kalıbının tabanını yağlayın. Yaklaşık 25 cm çapında bir tart kalıbı işinizi görecektir.

• Baklava yufkalarını teker teker tart kalıbına yerleştirip yağlayın.

• Yufkaları dizerken ilk iki yufkayı + şeklinde koyun. Sonraki iki yufkayı da x şeklinde. Böylece kenarları da eşit şekilde kalıptan sarkacak ve katlarken kolaylık sağlayacak.

• 8. kata geldikten sonra dilerseniz arasın 1 çorba kaşığı kadar pudra şekeri serpebilirsiniz.

• Bütün katları yerleştirin ve ortası kabarmasın çatalla gelişigüzel delikler açın.

• Kenarda kalan yufkaları içeri doğru kıvırın. Kıvırırken, el dikişi yapar gibi yufkaları açılı olarak içeri kıvırın. Böylece pişince daha fazla çıtırdayacak ve daha güzel görünecek.

• Kalan erimiş tereyağından kenarlara biraz sürün. • 6 adet Amasya elmasının kabuklarını soyun, ortasını çıkardıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Elmaları tartın içine 2 çember şeklinde dizin. Büyük bir çember yaptıktan sonra eğri parçaları altlara destek olarak koyup ortaya bir de küçük çember yapın.

• En son, kalan 1 tatlı kaşığı kadar tereyağını elmaların üzerine sürün. • 1 avuç cevizi kabaca doğrayıp elmaların üzerine serpin.

• Kalan 1 çorba kaşığı pudra şekerini ve yarım çay kaşığı tarçını da süzgeçten eleyerek serpin.

• Bu haliyle 200 derecede altlı, üstlü ve fansız çalışan fırının tabanına yerleştirin. 10-12 dakika pişirin.

• Sonra fırının en üst rafında 5 dakika kadar pişirin.

• Üzerine taze nane yapraklarını atın, mis gibi elma tarçın kokulu tartınız afiyetle yemeniz için hazır.