15 Şubat 2021 Pazartesi

Mantarlı Patatesli Sigara Böreği Tarifi

 

Mantarlı Patatesli Sigara Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • El açması kendi açtığınız yufkadan ya da hazır markette satılan üçgen yufkadan.
  • 3 haşlanmış orta boy patates
  • 4 baş kültür mantarı
  • Çeşitli baharatlar (karabiber, kırmızı pul biber, tuz)

Mantarlı Patatesli Sigara Böreği Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış patateslerin içine baharat karışımını ekleyip geniş alan sarın.
  • Doğranmış tahta da mantarları sirkeli sudan alıp tekrar sudan geçirip yukarıda sarın. Afiyet olsun
  • Sıcak soğuk çıtır çıtır yiyebilirsiniz.

Red Velvet Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Red Velvet Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 g tereyağı
  • 1 su bardağı şeker(100 g)
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilin
  • 1 /2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı (silme) kırmızı gıda boyası
  • 2 bardak (200 g)+ 1 yemek kaşığı un
  • 60 g bitter çikolata + 30 g beyaz çikolata

Red Velvet Çikolatalı Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • Erittiğimiz tereyağını bir kaba koyalım ve şeker ilave edip iyice karıştıralım.
  • Daha sonra yumurta ve vanilini de ekleyip çırpma teli ile homojen kıvam alıp rengi açılana kadar çırpalım. 
  • Tuz, karnonat ve gıda boyasını da ekleyip çırpmaya devam edelim. Unu eleyelim ve spatula ile karıştıralım.
  • Hafif ele yapışan bir hamur olacak. Daha sonra buzdolabında 30 dk dinlendirelim. (Hamur kendini baya bir toparlıyor)
  • Yumurta büyüklüğünde parça alıp hafif elimizle açalım ve beyaz çikolata ekleyip yuvarlayalım.
  •  Fırın kağıdına aralıklı olarak dizelim ve 180 derecede tam 13 dk pişirelim. Afiyet olsun🤍

Elmalı Turta Tarifi

 

Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un (kıvamına bakarak azar azar koyabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 250 gr tereyağı (buzdolabından hamur hazırlama anında çıkarılmalı soğukken)
  • 2 adet yumurta

İç harcı için:

  • 5 adet orta boy elma rendelenmiş
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 su bardağı ceviz (dövülmüş)

Üzeri için:

  • Pudra şekeri

Elmalı Turta Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; Robotunuza un, tuz ve kabartma tozunu ekleyin.
  • Küp küp doğranmış tereyağını ilave edip kapağı kapatılıp bir tur çekin.
  • Ardından yumurtaları tek tek kırarak ve çekerek ufalanmış hale  getirin.
  • Ufalanmış irili ufaklı hamuru tezgaha alıp ve çok yoğurmadan hamur kıvamına getirin.
  • Hamuru streç filme sarıp ve buzdolabına kaldırıp 30 dk bekletelim streçlemeden önce hamurdan bir parça koparıp üzerine ufalamak için ayırın.
  • İç harcı için; Rendelenen elmalar tavaya alınır hafif rengi dönene kadar kavrulur.
  • Rengi dönen elmalara toz şekeri eklenir ve karamelize olana kadar kavrulur.
  • İyice kavrulan elma harcına tarçın ve cevizler eklenir karıştırılıp altıp kapatılıp soğumaya bırakılır.
  • Dolapta dinlenen büyük hamuru streç filmden çıkarılır ve iki yağlı kağıt arasına alıp bastırılır.
  • Bir merdane yardımıyla tart kalıbının şeklinde olacak şekilde hamurunuzu açılır.
  • Açılan hamur tart kalıbına yerleştirir ve altındaki yağlı kağıt alınır.
  • Elinizle kenarları düzeltilir bir çatal yardımıyla tabanına kabarmaması için delikler açılır.
  • 1.aşama kör pişirme için; Fırın kağıdı tartın üzerine yerleştirilir ve üzerine nohut yada kuru fasulye koyulup 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 -12 dakika pişirilir.
  • Pişen tart fırından çıkarılır tartın üzerine koyulan bakliyat ve fırın kağıdını kaldırılır.
  • 2. aşama kör pişirme için; Tartı hiçbir şey olmadan 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika daha pişirilir.
  • Son aşama; Fırından çıkarılan tartın içerisine hazırlanan elmalı iç harç bir kaşık yardımıyla yayılır.
  • Hamurdan üzerine ufalamak üzere ayrılmış parça küçük küçük ufalanarak tartın üzerine eklenir.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika daha üzeri kıtır olana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan tartı iyi soğuduktan sonra kalıptan çıkartın.
  • Kalıptan çıkarılan tart üzerine pudra şekeri serpilir ve servise hazır hale getirilir. AFİYET OLSUN...

Can Pastası Tarifi

 

Can Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kakao
  • Yarım kutu süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 teremyağ
  • 1 paket pirinç unu
  • 1 adet armut 
  • Hazır pasta tabanı.

Can Pastası Nasıl Yapılır?

  • Hazır pasta tabanının içine suyla ıslatıp sütlü tereyağı kakaolu pirinç unu ile pişen kendi yaptığım kremayı koyun bolca. 
  • Arasına teker teker dilimlenen armutları kakaolu kremaya koyun.
  • Üzerine kapağını kapatıp bolca muhallebiyi sürüp ıslatıp üzerine kabartma tozunu serpiştirin.
  • Sonra tekrar aynı kremayı ilave edin ellerinizle şekil verip süsleyebilirsiniz dilediğiniz gibi. Afiyet olsun.
  • Hamur şişince baya güzel oluyor.

Kahvaltılık Peynir Kızartması Tarifi

 Malzemeler

  • 250 gram hellim peyniri
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Pul biber
  • Kekik
  • Karabiber

Hazırlanışı

Peynir kızartması yapmak için öncelikle hellim peynirini dilimleyelim. Dilimler 1-2 cm kalınlığında olabilir. Peyniri uzunlamasına dilimleyebileceğimiz gibi enine de dilimleyebiliriz. Tercih tamamen bize kalmış.

Peynir dilimlerini pul biber, kekik ve karabiber ile baharatlayalım. İsterseniz tüm peynirlerin üzerine istediğiniz kadar baharat ekleyip karıştırabilirsiniz. Peynirin parçalanmamasına dikkat edin.

Baharatladığımız peyniri bir yemek kaşığı sıvı yağ koyduğumuz tavada arkalı önlü kızartalım. Sıcak sıcak ya da ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Kahvaltılık Baharatlı Peynir Tarifi

 Malzemeler

  • Küp küp doğranmış beyaz peynir
  • Pul biber
  • Kekik
  • Çörek otu
  • Dereotu
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Küp küp doğradığımız peynirleri servis tabağına alalım. Peynir dilimlerinin üzerine istediğimiz kadar kekik, pul biber ekleyelim. Bir tutam çörek otu da ekleyip peynir dilimlerinin üzerine iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirelim.

Son olarak ince ince kıydığımız dereotundan iki yemek kaşığı kadar serpip tüm malzemeyi bir kaşı yardımı ile karıştıralım. Burada çok dikkatli olmak gerekiyor. Peyniri dilimlerini dağıtmadan karıştırmak için yavaş hareket edelim.

Kahvaltılık baharatlı peynir tabağı hazırlamanın püf noktası has zeytinyağı kullanmaktır. Siz siz olun sıvı yağ ile yapmaya kalkışmayın, istediğiniz lezzette olmayacaktır.

Afiyet olsun.

Rajska (Rayska) Tarifi

 Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak kadar ılık süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet karanfil
  • Kimyon ve karabiber
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • 1 adet yumurta
  • 14 adet küçük toplar halinde yenibahar
  • 200 gram domates salçası
  • 130 gram toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-1,5 kilo lop dana eti

Hazırlanışı

Eti üzerini geçecek kadar su, tuz ve kimyon ekleyip düdüklü tencerede ya da normal tencede pişirmeye bırakalım. Düdüklü tencerede et daha kolay pişecektir. Et bütün halinde olduğu için normal tencerede ise 2-3 saatde pişecektir.

Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım. Tereyağ eriyince yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip rengi değişine kadar kavuralım.

Soğanın üzerine unu ilave edip kavurmaya devam edelim. Unun kokusu çıkınca üzerine göz kararı iki su bardağı kadar et suyu ekleyelim. Unun topak topak olması önlemek için sürekli karıştıralım. Et suyunun kalanını sosun kıvamına göre daha sonra ekleyebilirsiniz. Sosun kıvamı tamamen sizin inisiyatifinize kalmış bir şey. İsterseniz daha akışkan bir sos ya da koyu bir sos yapabilirsiniz.

Sos biraz kıvam almaya başlayınca önce salçayı ekleyelim. Salça eriyip sosa rengi verince malzemeler listesinde yer alan tüm baharatları kendi damak tadımıza göre istediğimiz miktarda ekleyelim. Yaklaşık 10 dakika pişirelim ve kıvam almasını sağlayalım.

Kıvam alan sosumuzu süzelim. Süzülmesi için iyice karıştıralım, sadece sıvı kısmının süzgeçten geçmesini sağlayalım. Etimizi dilimleyelim. Dilimlediğiniz etleri servis tabağına alalım.

Süzdüğümüz sosa biraz limon sıkalım ve karıştıralım. Servis tabağındaki etin üzerine bolca dökelim. Etin yanında knedik adı verilen ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Knedik yoksa fırında kuruttuğumuz bayat ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Afiyet olsun.

Et Salatası Tarifi

 Malzemeler

  • Yarım kilo yağsız dana kuşbaşı et
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 5 adet arpacık soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz

Sosu için

  • 1 kahve fincanı kadar zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (ekşi sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı hardal
  • Tuz, kekik, karabiber

Hazırlanışı

Etleri uygun büyüklükte bir tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayalım. Etler yumuşayana kadar pişirelim. Çok dağılmasın olmasın çok da sert olmasın.

Haşlanan etlerin suyunu süzelim ve etleri bir kasenin içine alalım. Üzerine daha önceden küp küp doğradığımız kornişon turşuyu, uzun uzun doğradığımız biberleri ve yuvarlak yuvarlak doğradığımız soğanları ilave edelim. Son olarak kıyılmış maydanozu ve arzu ederseniz elle koparılmış birkaç sap semiz otunu ilave edelim ve karıştıralım.

Başka bir kaseye sos için gerekli malzemeleri alalım. Hepsini güzelce karıştıralım. Hazırladığımız sosu etin bulunduğu kasenin üzerine dökelim ve tekrar karıştıralım. Et salatası sunuma hazır, afiyet olsun.

Karışık Tava Kavurma Tarifi

 Malzemeler

  • 250-300 gram antrikot
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 avuç haşlanmış kuru fasulye 2 avuç erişte
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4-5 dal taze soğan
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Kekik, tuz

Hazırlanışı

Eti incecik dilimler şeklinde dilimleyelim. Soğanları piyazlık doğrayalım.

Bir tenceyere kaynar su koyalım ve erişteyi ilave edip pişirelim.Erişte pişerken dilimlediğimiz etin üzerine biraz tuz, karabiber ve bir yemek kaşığı nar ekşisi dökelim ve karıştıralım.

Tavaya sıvı yağı alalım. Yağ ısınınca etleri arkalı önlü çok kurutmadan pişirelim.

Pişen etleri tavadan alalım, piyazlık doğradığımız soğanları ilave edelim. Soğanlar biraz renk değiştirince ince ince doğradığımız sarımsakları, halka halka doğradığımız kırmızı biberi ve uzun uzun doğradığımız sivri biberleri ekleyip kavuralım. Biberler de kavrulunca birkaç kaşık su ile birlikte halka halka doğradığımız havuçları ekleyelim.

Havuçlar da biraz pişince haşlanan erişte ile birlikte haşlanmış kuru fasulyeyi ilave edelim. Son olarak etleri tekrar tavadaki malzemenin üzerine yerleştirelim. Yarım su bardağından az sıcak su, tuz, karabiber ve kekik ekleyelim ve pişmeye bırakalım. Tereyağını ekleyip biraz daha kavuralım. İsterseniz başka bir tavada erittiğiniz tereyağına susam ekledikten sonra etlerin üzerine bu şekilde ekleyebilirsiniz. Susam ete ayrı bir aroma katıyor.

Etler iyice yumuşayınca tüm malzemeyi tavanın bir kenarına çekelim ve kalan boş bölüme bir yumurtayı kıralım ve tuz ekleyerek yumurtayı burada pişirelim.

Yumurta pişince tavadaki diğer malzeme ile karıştıralım. Son olarak tavadan aldığımız kavurmamıza hazırladığımız kıyılmış maydanoz ile istediğimiz büyüklükte doğradığımız taze soğanı ilave edip karıştıralım ve servis yapalım.

Afiyet olsun.

Bamya Dolması Tarifi

 Malzemeler

  • 150 gram kadar pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağından biraz az zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 10 gram kuş üzümü
  • Yarım kilodan biraz fazla bamya (300 gram kadar)
  • 1 çay kaşığından biraz fazla tuz
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Pirinci yıkayalım ve suda bekletelim.

Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayalım. Tavaya zeytinyağı koyalım ve soğan ve sarımsağı ekleyip kavuralım.

Soğan ve sarımsak pembeleşince kuş üzümü ile dolmalık fıstığı ilave edelim biraz daha kavurduktan sonra pirinci ekleyelim. Pirinci biraz kavuralım ve sıcak suyu ilave edip pişmeye bırakalım. Suyunu çekince tuz, karabiber, nane ve damak tadınıza uyan diğer baharatları ekleyip demlenmeye bırakalım.

Bamyaların sap kısımlarını bıçak yardımı ile keselim ve içini dikkatli bir şekilde boşaltalım. Hazırladığımız bamyaların içine pirinç harcından dolduralım.

Uygun büyüklükte bir tencerenin tabanına dilimlediğimiz limonları dizelim. Limonların üzerine içini doldurduğumuz bamyaları dizelim. Dolmaların tamamı bitinci üzerine tuz, 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve şeker serpelim. Tencerenin kapağını kapatalım. En kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim.

Biraz soğuyunca servis yapalım. Afiyet olsun.

Lor Köftesi Tarifi

 Malzemeler

1,5 su bardağı lor peyniri

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 adet kabak

1 adet yumurta

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 diş sarımsak

Çeyrek demet maydanoz

Karabiber ve tuz

Pul biber

1 çay bardağı buğday unu

Hazırlanışı

Lor köftesi yapmak için önceden nohutları haşlayalım.

Kabakların kabuklarını kazıyalım ve rendeleyelim. Rendelediğimiz kabakların suyunu sıkalım.

Haşlanmış nohutları robotta püre haline getirelim. Püre haline gelen nohutu bir karıştırma kabına alalım. Üzerine suyunu sıktığımız kabağı ekleyelim.

Kalan tüm malzemeyi de ekleyip iyice yoğuralım. Tüm malzeme iyice karışınca üzerini streç film ile kapatalım ve dolapta 20 dakika kadar dinlendirelim.

Dinlenen harcı dolaptan çıkaralım ve top top köfteler hazırlayalım. Hazırladığımız köfteleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.

Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıkınca servis yapalım. Afiyet olsun.

Tavada Parmesanlı Tavuk Tarifi

 Malzemeler

  • 4 adet tavuk göğsü
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı parmesan peyniri
  • 2 su bardağı kadar galeta unu
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Sosu için

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  • Biraz doğranmış taze fesleğen
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Tavuk göğüslerini inceltmek için bir streç film arasına koyalım ve merdane yardımı ile inceltelim.

Merdaneyi etlere vurdukça inceldiğini göreceksiniz. Yaklaşık 5 mm olana kadar bu işlemi devam ettirelim.Sosu hazırlamak için bir kabın içine yumurtayı alalım ve üzerine su koyup haşlamaya alalım. Burada önemli olan su kaynadıktan bir dakika sonra yumurtayı ocaktan almak. Yumurtayı ocaktan aldıktan sonra soğuk suya tutalım ve kabuğunu soyup robota alalım.

Yumurtanın üzerine yağ dışında diğer malzemeleri de ekleyip püre haline gelene ve koyu bir sos olana kadar robotta çekelim. Daha sonra azar azar zeytinyağı ekleyerek sosun kıvamını inceltelim.

Etimizi hazırlamak için yumurtaları geniş bir kaba kıralım ve çırpalım. Başka bir kabın içinde galeta ununu ve parmesan peynirini karıştıralım.

Daha önceden hazırladığımız tavukları önce yumurtaya daha sonra parmesan peynirli galeta ununa bulayalım ve önceden ısıtmış olduğumuz sıvı yağda her iki yüzünü kızartalım. Servis tabağına aldığımız tavukların üzerine hazırlamış olduğumuz sosu dökelim ve sıcak olarak servis yapalım.

Yemeğimiz hazır, deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Çarkıfelek Kurabiye Tarifi

 Malzemeler

  • Oda sıcaklığında 125 gram margarin
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet vanilya
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

İç Harcı için

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • Yarım çay bardağı damla çikolata

Hazırlanışı

Derin bir kabın içine bir miktar un koyalım. Ortasını açıp iç harcı için gerekli malzemeler dışında kalan tüm malzemeyi ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

Yoğurduğumuz hamurun portakal büyüklüğünde bir hamur ayıralım. Bu hamurun üzerine iç harcı için gerekli malzemeleri ilave edip yoğuralım. Elde ettiğimiz kakaolu hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparı elimizde yuvarlayalım.

Beyaz hamurdan ise ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvavarlayıp biraz açalım. Açtığımız hamurun ortasına kakaolu yuvarlak kurabiyelerden bir tane koyalım ve beyaz hamuru kapatalım.

Kapattığımız hamurun kenarlarına su şişesi kapağı ile hafifçe bastırarak resimdeki gibi şekil verelim. Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Tam ortasına bir tane damla çikolata yerleştirelim.

Önceden ısıtmış olduğumuz 175 derece fırında kızarmayacak şekilde pişirelim. İlk ılıklığı çıkınca servis yapalım. Afiyet olsun.