18 Şubat 2021 Perşembe

Yok Böyle Bir Lezzet Unlu İrmik Helvası Tarifi

 

Yok Böyle Bir Lezzet Unlu İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 çay bardağı un

Soğuk şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • Yarım portakal kabuğu

Üzerine

  • Toz fıstık, ceviz, fındık, badem ile süsleyebilirsiniz

    Yok Böyle Bir Lezzet Unlu İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  • Tencereye ocağa alalım tereyağı ve sıvı yağını ekleyip eritelim.
  • Eriyen tereyağının üzerine irmik ve ona ekleyelim bir 2 dakika orta ateşte kavurduktan sonra ocağın altını mum alevi seviyesine getirelim.
  • Yaklaşık 40 50 dakika bu şekilde kısık ateşte kavrulacak.
  • Devamlı karıştırmanıza gerek yok mutfakta işlerinizi yaparken arada gidip gelip karıştırmanız yeterli.
  • Soğuk şerbetinide hazırlayalım. Portakalı rendenin ince tarafıyla rendeleyelim.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip iyice çırpalım şeker eriyene kadar.
  • Helvayı 45- 50 dakika dan sonra orta ateşte getirelim karıştırmayı hiç bırakmadan güzel bir renk alıncaya kadar kavuralım yaklaşık 10-12 dakika.
  • Helva rengini aldıktan sonra ocağın altını kısalım şerbetini ekleyelim. Tekrar ocağı orta ateşe getirelim fokurdamaya başladıktan sonra tekrar ocağın altını kısalım kıvam alana kadar pişirelim.
  • Tencerede yaklaşık 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
  • Servis ederken üzerine dilerseniz tost fıstık ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Milföy Rulo Tarifi

 

Milföy Rulo Tarifi İçin Malzemeler

  • Dikdörtgen şekilde 3 parça milföy
  • Yarım su bardağı kaşar rendesi
  • Yarım domates
  • 1 çay bardağından az çekirdeksiz zeytin
  • Beyaz peynir

    Milföy Rulo Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç malzemelerini istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Örneğin biber sucuk sosis nasıl isterseniz o şekilde olur.
  • Milföylerimizi 3 parça dikdörtgen şekilde ayıralım ve kaşarı bir kase içine rendeleyim.
  • Sonra domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.
  • Zeytininde çekirdeklerini çıkartıp doğrayalım.
  • Peyniri de ekleyip karıştırın.
  • Dikdörtgen milföylerin üzerine yayın ve görseldeki gibi rulo yapın.
  • Ruloları 1-2 parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serili tepsi üzerine dizin.
  • Yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

Bulgurlu Tavuklu Ekşili Sulu Köfte Tarifi

 

Bulgurlu Tavuklu Ekşili Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber

Sos malzemeleri

  • 1 adet haşlanmış tavuk budu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet ince doğranmış soğan
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 6.7 su bardağı sıcak su

    Bulgurlu Tavuklu Ekşili Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

  • Köftelik bulguru ve irmiği sıcak suyu dökerek karıştırıp üstü kapalı 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu esnada bulgurumuz şişecektir içine yumurta ,unu ve diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım küçük parçalar kopartıp misket büyüklüğünde yuvarlayalım.
  • Tencerede soğanı domatesi ve salçayı kavuralım.
  • Haşlanmış tavukları parçalar haline getirelim ilave edelim.
  • Sıcak suyunu dökelim köfteleri ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.

Dolgulu Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Dolgulu Çatlak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy yumurta
  • 2 kaşık tereyağ
  • Yarım su bardağı şeker
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Bulamak için;

  • Şeker
  • Pudra şekeri
  • İçine ise nutella 

    Dolgulu Çatlak Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • İçi nemli nemli ve çikolatalı enfes bir kurabiye.
  • Tereyağını eritip bir kaba alın ve şekerde ekleyin tel çırpıcıyla elinizle çırpın.
  • Vanilin yumurta ekleyin çırpın.
  • Kakaoyuda ekleyin karıştırın.
  • Kabartma tozu ve unu da ekleyip spatula yardımıyla karıştırın.
  • Hamurun kıvamı kurabiye hamuruna göre cıvık olacak. Vaktiniz varsa buzdolabında 3-4 saat bekletin eğer yoksada 10-15 dk buzlukta bekletin çıkartın ve elinizi yağa bulayıp parçalar kopartın poğaça gibi açın ve içine nutella ekleyip kapatıp yuvarlayın.
  • Önce şekere sonra pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin 16 tane çıktı bende.
  • 180 derecelik önceden ısıtılmıs fırında 8 dk pişirin daha fazla pişirmeyin ve soğuyunca servis edin.

Kozalak Mantı Tarifi

 

Kozalak Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı domates sosu
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber (Silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

  • Sarımsaklı yoğurt

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    Kozalak Mantı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak yufkaları minik sigara böreği şeklinde sarıyoruz. Bunun için yufkayı ortadan ikiye katlıyoruz
  • daha sonra üç kat üstüste katlayarak kenarlarından ince şekilde yufkaları kesiyoruz.
  • daha sonra bu yufkayı da ortadan ikiye bölerek minik yufkalar elde ediyoruz detaylı yapılış şeklini videoda izleyebilirsiniz.
  • Tüm yufkaları bir pipet yardımıyla sigara böreği şeklinde sarıyoruz.
  • Uçlarını hafif suya batırarak kapatıyoruz daha sonra kızdırılmış yağda güzelce kızartıyoruz.
  • Kıymalı harç için tavaya yağı alalım.
  • Soğanları ekleyelim kavurmaya başlayalım kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra salça domates sosu baharat ve tuz ekleyerek bir kaç dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatalım.
  • Kızartmış olduğumuz kozalak mantıyı tabağa dizelim.
  • Orta kısmına kıymalı harçdan ekleyelim.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek sıcak sıcak servis edelim çok lezzetli oluyo şimdiden afiyet olsun🌸🌸.

Simit Poğaça Tarifi

 

Simit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

İçi için;

  • Kaşar peyniri
  • Sosis
  • Sucuk
  • Zeytin

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • Susam

    Simit Poğaça Tarifi Yapılışı 

  • İlk olarak margarini bir tavaya alıp eritelim.
  • Daha sonra sıvı yağ, yoğurt, yumurta, tuz, şeker ve erittiğimiz margarini yoğurma kabına alıp pürüz kalmayacak şekilde çırpalım.
  • Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekleyip yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım. ( 18 tane çıkıyor ).
  • Yuvarladığımız hamurun birini alıp elimizle bastırarak açalım içerisine kaşar peyniri koyup kapatalım ve şeklini verelim.
  • Ayrı bir kabın içerisinde pekmez ve suyu karıştıralım.
  • Poğaçaları önce pekmeze daha sonra susama bulayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
  • Bir bıçak yardımı ile poğaçaların üzerlerine çizik atalım.
  • 180° fırında 20 dakika kadar pişirelim.

Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 küçük parça brokoli
  • 3 adet havuç
  • 1 kase mısır
  • Yarım kase dereotu
  • 5-6 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (havucu sotelemek için)

Üzerini süslemek için

  • Nar taneleri ve dereotu (isteğe bağlı)

    Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi Yapılışı

  • Brokolileri önce çiçek çiçek ayıralım.
  • Büyük olan parçaları tekrar keserek ufaltalım.
  • Ardından brokolilerimizi buharda veya suda haşlayalım. (ben buharda haşladım)havuçlarımızı rendeleyerek sıvı yağda soteleyelim.
  • Yoğurdumuza tuzunu ve rendelenmiş sarımsak ekleyip çırpalım.
  • Soğumuş olan havucu soğumuş olan brokoliyi ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştıralım.
  • Servis tabağına alalım.
  • Üzerine nar taneleri ve dereotu ile süsleyip servis edelim.

Kaşarlı Kabak Graten Tarifi

 

Kaşarlı Kabak Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 kabak
  • Yarım bağ dereotu
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir

Beşamel sos için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1, 5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Kaşarlı Kabak Graten

  •  Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızı yıkayalım ve dilim kalınlığı 0.5 cm olacak şekilde halka halka doğrayalım.
  • Borcam içine biraz zeytinyağı döküp, üzerine kat kat kabakları dizelim, her sıraya çok az fırça ile zeytinyağı sürelim. Kabaklarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına, kabakları pişmesi için koyalım.
  • 25 dakika kadar fırında pişerken bir yandan beşamel sosunu hazırlarız.
  • Beşamel sos hazırlamak için, bir tava içinde iki kaşık tereyağını eritelim, sonra eriyen tereyağı içine iki kaşık dolusu un koyalım, biraz çevrildikten sonra azar azar iki su bardağı süt ekleyelim.
  • Kaynamaya çıkana kadar sürekli karıştıralım. Kıvam aldığında sosumuza tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve 2-3 dakika daha pişirerek altını kapatalım.
  • Bu arada fırında pişmekte olan kabaklarımızı fırından çıkaralım.
  • Üzerine hazırlamış olduğumuz beşamel sosu gezdirelim. Doğradığımız dereotunu her yerine eşit gelecek şekilde serpelim. Fırında on beş dakika kadar daha pişirelim.
  • En son üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyarak, kaşarlar kızarana kadar yaklaşık 15 dakika daha kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Peynirli Pişi Çubukları Tarifi

 

Peynirli Pişi Çubukları Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 100 gram peynir (Kaşar, köy peyniri )
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Peynirli Pişi Çubukları Tarifi Yapılışı

  • 2 su bardağı elenmiş unumuzu bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine yumurta kabartma tozu tuz ve peynir ekleyelim.
  • Yavaş yavaş su ekleyerek yoğuralım ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra tezgaha alıp iki bezeye ayıralım.
  • Oklava bezeleri açtıktan sonra bıçak veya desenli bir kesme aracı ile keselim.
  • Kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. Deneyenlere afiyet olsun 🥰.

Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi

 

Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 buçuk su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Aralarını yağlamak için;

  • 200 gram (%75 yağlı)margarin
  • Sıvı yağ

İçi için;

  • 250gr kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 silme çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Börekçilerde Satılan Kıymalı Böreğin Orijinal Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yoğurma kabına un, su ve tuz alınıp güzelce yoğrulur.
  • Oda sıcaklığında yumuşamış 200 gram %75 yağlı margarin kullanılması gerekiyor .
  • Börekçiler bu börek için %90 yağlı margarin kullanıyor o çıtırlığı yakalamak için margarinin yağ oranı önemli.
  • Margarin bir kaba alınarak el veya kaşıkla yoğrulur.
  • Kıyma, soğan bir tavada kavrulur ve içine tuz ve karabiber eklenip hazır hale getirilir.
  • Hamur 8 eşit parçaya bölünüp, yuvarlanarak bezeler oluşturulur.
  • Açılan hamurlardan birinin üzerine 1 yemek kaşığı dolusu margarin yayılır ve diğer hamur üzerine kapatılıp kenarlardan parmaklarla bastırılır.
  • Daha sonra içindeki margarinin her yerine eşit dağılması için elinizle yada merdane veya oklava ile hamurun üzerine bastırın.
  • Bu şekilde aralarına yağ konularak ikili olarak 4 adet hamur elde edilir.
  • Aralarına sıvı yağ sürülüp bir tabakta üst üste alınan hamurlar üzerine bir streç film kapatılarak 90 dakika dinlendirilir.
  • Dinlenen hamurlar tezgahın üzerinde el ile kenarlarından çekiştirilerek açılabileceği en ince hale gelene kadar açılır.
  • Açılan hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ serpilip el ile yayılır.
  • İç harcından bir miktar açılan hamurun içine yayılıp önce kenarlarından ortaya doğru zarf gibi kapatıp daha sonra sarılarak kol böreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilen tepsiye hazırlanan 4 börek dizilir.
  • 13-200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • **püf noktaları*** ; Hamurunu iyi yoğurmanız gerekir .Margarinin yağ oranının yüksek olması gerekir. Margarini yoğurmanız gerekir. İki hamurun arasına margarinin eşit şekilde yayılması gerekir. Hamuru en az 1, 5 saat dinlendirmeniz gerekir. Açarken yırtılmalar olabilir, sorun olmaz. Fırına vermeden önce fırını ısıtmanız gerekir Üzerine yumurta sarısı vs. Sürülmez. Margarin kullanmayanlar tereyağ kullanabilir fakat tereyağının çok fazla erimiş olmaması gerekir.

    Afiyet olsun ❤.

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi

 

Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1/3 su bardağı süt
  • Karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Spiral Patates Tarifi Yapılışı

  • Kabuklarını soyup küp küp doğrayarak haşladığımız patatesi derin bir kap içerisine alalım ve çatal ya da patates ezici ile güzelce ezelim.
  • Ardından üzerine nişasta, parmesan peyniri rendesi, tuz, yumurta ve sütü ekleyelim, malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Üzerine karabiber de ekledikten sonra hazırladığımız püreyi sıkma torbasına alarak kızdırdığımız sıvı yağ içerisine spiral şeklinde sıkalım. Tüm harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Spiral patateslerimizi arkalı önlü olacak şekilde çevirerek kızartalım.
  • Kızaran spiral patateslerimizi kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Tencerede 6 Dakikada Pişen Çikolatalı Sufle Tarifi

 

Tencerede 6 Dakikada Pişen Çikolatalı Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı toz şeker( 100ml)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ( 100ml)
  • 1 çay bardağı süt (100ml)
  • 3 dolu yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu (10gr)
  • 1 çay kaşığı toz vanilin
  • 1,5 çay bardağı un (100 ml bardakla)

Üzerine serpmek için;

  • İsteğe 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • Her bir kase için 2 küçük kare çikolata

    Tencerede 6 Dakikada Pişen Çikolatalı Sufle Tarifi Yapılışı

  • Çırpma kabına şeker ve yumurtayı alıp şeker eriyip beyazlaşıncaya kadar çırpalım.
  • Üzerine sırasıyla yağı ve sütü ekleyip karıştıralım unu kabarma tozunu ve vaninlini ekleyip karıştırdıktan sonra 4 adet sufle kasemize paylaştıralım .
  • Kaseleri derin bir tencereye alalım kaselerin yarısına gelecek biçimde su ekleyelim
  • Tencerenin üzerini mutfak bezi ile örtelim kapağı kapatıp bezin dışarda kalan kısımlarını kapağın üzerine toplayalım .
  • Ocağın büyük gözünde tencereden tıkırdama sesleri gelinceye kadar yüksek ateşte sonrasında en kısık ateşe alıp 6 dakika pişirelim .
  • Pişen sufleleri hemen sudan alalım aksi halde pişmeye devam edeceklerdir .
  • Daha sonra üzerine pudra şekeri serpelim siz daha katı kıvamda seviyorsanız 7-8 dakika pişirebilirsiniz.

    Afiyet olsun görüşmek üzere Allah’a emanet olun 🤗😘.