19 Şubat 2021 Cuma

Kandil Simitleri (Ustasından Alınan Tarif İle) Tarifi

 

Kandil Simitleri (Ustasından Alınan Tarif İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı sıvı krema
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 500 gram un

Üzeri için

  • Kavrulmuş susam
  • Çörek otu
  • 1 yumurta

    Kandil Simitleri (Ustasından Alınan Tarif İle) Tarifi Yapılışı

  • Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır.
  • Un kontrollü olarak eklenir.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır.
  • Hamur ikiye bölünür rulo şeklinde sarılır birer parmak olacak şekilde kesilir.
  • Kesilen parçalar rulo haline getirilir ve yuvarlak yapılır.
  • Yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır.
  • Çörek otlu için; üzeri çatalla çizilir yumurta sarısı sürülür ve çörek otu eklenir.
  • Susamlı için; yumurta beyazına batırılır ve susama bulanır.
  • Önceden ısıtılmış alt üst ayar 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Fıstıkpare Tarifi

 

Fıstıkpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağ
  • 1 yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1, 5-2 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı antep fıstığı tozu
  • Yarım çay bardağı hindistan cevizi tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri için;

  • Antep fıstığı

    Fıstıkpare Tarifi Yapılışı

  • İlk önce şerbetimizi hazırlayıp ocağa alalım.
  • Kaynadıktan sonra içine birkaç damla limon suyu ekleyelim altını kısıp 10 dk kaynatıp altını kapatalım ve ılımaya bırakalım.
  • Sonrasında oda sıcaklığında olan tereyağımızı bir kaba alalım.
  • Üzerine irmik, un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri ekleyelim.
  • Malzemeleri birbiriyle iyice karıştıralım.
  • Üzerine önce irmiği ve kabartma tozunu ekleyelim ve yoğuralım.
  • Ardından 1 bardak unu koyduktan sonra kalanı yavaş yavaş ekleyelim.
  • Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.
  • Hafif yağlanmış olan tepsiye dizelim.
  • 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dk kontrol ederek pişirelim. Çünkü çok çabuk pişiyor.
  • Fırından çıkarıp ılımaya bırakalım. Yine ılımış olan şerbet ile birleştirelim.
  • Yaklaşık 10-15 dk şerbetini çekmesini bekleyelim.
  • Üzerini antep fıstığı tozu ile süsleyelim. Daha sonra servise hazır afiyet olsun😊

Sade Puf Poğaça Tarifi

 

Sade Puf Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 yumurta + 1 yumurta akı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiğince un

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Sade Puf Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Un hariç tüm malzemeleri karıştırma kabına ekleyip karıştırıyoruz.
  • Karıştırma kabının üzeri örtülüp 15 dakika beklenir.
  • Unu ele yapışması geçecek kadar azar azar ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurun üzerini streçleyip bir bez ile örterek 1 saat mayalanması için bekliyoruz.
  • Mayalanan hamurdan parçalar koparıp yuvarlayarak tepsiye diziyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Kakaolu İrmik Topları Tarifi

 

Kakaolu İrmik Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kakaolu puding
  • 8 yemek kaşığı irmik
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Bulamak için;

  • Yarım su bardağı hindistan cevizi

    Kakaolu İrmik Topları Tarifi Yapılışı

  • Muhallebimiz için uygun bir tencereye kakaolu pudingimizi alalım. Üzerine irmik, şeker ve sütü alarak çırpalım, pürüzsüz bir kıvam elde edelim.
  • Tenceremizi ocağa alalım ve karıştırarak pişirmeye başlayalım.
  • Muhallebimiz kaynamaya başlayınca ocağımızı kısık ateşe alalım, koyu ve yoğun bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Muhallebimiz koyulaştıktan sonra vanilya ve tereyağını ekleyerek karıştırmaya devam edelim, kısık ateşte tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından muhallebimizi uygun bir kap içerisine alarak ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyelim.
  • 5 dakika kadar bekledikten sonra muhallebimizin üzerinde hava boşluğu kalmayacak şekilde elimizle bastırarak streçleyelim,
  • Muhallebimiz oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 2 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda muhallebimizin üzerindeki streç filmi alalım ve muhallebimizden ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avuç içerisinde yuvarlayarak toplar elde edelim. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Hazırladığımız toplarımızı hindistan cevizine bulayalım ve 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Bu boyutlarda toplamda 28 adet irmik topu elde etmiş oluyoruz.

Tiramisu Pasta Tarifi

 

Tiramisu Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • Pasta Altı

Muhallebisi için;

  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı süt
  • 200g Labne Peyniri

Islatmak için;

  • 1 paket 3ü1 arada
  • Yarım su bardağı ılık su

Üzeri için;

  • Kakao 

    Tiramisu Pasta Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak pastamızın muhallebisini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencerenin içerisine şeker, un, yumurta ve sütü alalım, çırparak ocakta kaynayana kadar pişirelim.
  • Kaynayan muhallebimizi ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Muhallebimiz soğuduktan sonra içerisine labne peynirini ekleyelim ve mikserle çırpalım.
  • Uygun bir kase içerisine kahvemizi ve sıcak suyumuzu alarak karıştıralım, kahveyi çözdürelim.
  • Pasta altımızın ilk katını servis tabağımıza alalım ve kaşık yardımı ile kahvemizle ıslatalım.
  • Hazırladığımız kremamızın yarısını da üzerine dökelim ve düzeltelim.
  • Pasta altımızın ikinci katını da kahve ile ıslatalım ve kremamızın üzerine yerleştirelim.
  • Kalan kremamızı da pastamızın üzerine dökelim ve her yerini kaplayarak 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pastamızı dolaptan alarak üzerine kakao serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun.

18 Şubat 2021 Perşembe

Yumurtasız Sütsüz Nefis Havuçlu Kek Tarifi

 

Yumurtasız Sütsüz Nefis Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüm 250ml

  • 4 adet havuç rondoda ufaltıldığında 2 su bardağı oluyor
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı hafif iri çekilmiş ceviz
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 3 su bardağı un
  • Kalıbı yağlamak için tereyağı

    Yumurtasız Sütsüz Nefis Havuçlu Kek Tarifi Yapılışı

  • Havuçları rondodan çekip ufaltalım.
  • Cevizleri de irice çekip hazır edelim.
  • Malzemeleri bir karıştırma kabında güzelce karıştıralım.
  • En son unu ekleyelim.
  • Kek kalıbımızı yağlayıp hamuru dökelim.
  • Alt üst 160 derecede önceden ısıtılmış fırına verelim.
  • Fırın kapağını ilk yarım saat hiç açmayalım.
  • Kürdan testi yapalım. Temiz çıkarsa fırından alalım.
  • Ilıyınca üzerine pudra şekeri serpelim.
  • Afiyet olsun.

Etli Lahana Sarması Tarifi

 

Etli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • Orta boy sarmalık beyaz lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 dal maydanoz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Nane
  • Pul biber
  • Tuz

    Etli Lahana Sarması Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak lahanaları haşlamak için büyük bir tencereye su alınır, lahananın yaprakları tek tek ayrılır, yıkanır ve kaynayan suyun içine az az atılır alt üst çevrilir, çok yumuşamayacak çokta sert kalmayacak şekilde haşlanır. ( yada görseldeki gibi lahananın ortasını kesip kaynar suya bütün şekilde atıp haşlayabilirsiniz. Yapraklar kendiliğinden ayrılacaktır. ).
  • Tencereye sıvı yağ alınır, soğan kavrulur kavrulduktan sonra domates ve biber salçası ilave edilir.
  • Pirinç yıkanır ve tencereye eklenir tuz da ilave edilip 1 su bardağı sıcak su ile biraz pişirilir.
  • Ocaktan alınır tüm baharatlar eklenir.
  • Lahananın iri damarlı olan yerleri temizlenir, ince damarları yerleride bıçakla mümkün olduğunca ezilir.
  • Lahanalar yeterli büyüklükte parçalara ayrılır, içine harçtan koyulup sarılır.
  • Lahananın kesilen damarları tencerenin altına dizilir, onun üzerine sardığımız lahanalar eklenir.
  • Tuz, sıvı yağ ve lahanaların üzerini biraz geçecek kadar su eklenir.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ilık ya da soğuk servis edebilirsiniz, deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Kandil Simidi Tarifi

 

Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağ veya margarin
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 4-4, 5 su bardağı un
  • 1 yumurtanın sarısı içine akı üzerine

Üzeri için;

  • Simit susamı

    Kandil Simidi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle 150 gram kadar tereyağı yada margarini eritelim.
  • Ilık bir kıvamda yoğurma kabımıza alıyoruz .
  • Ardından 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı yoğurdu ekliyoruz.
  • 1 yumurtanın akını üzerine susam bulamak için ayırıyoruz ,sarısını içine döküyoruz .
  • 1 tatlı kaşığı tuz ,1 yemek kaşığı toz şekeri ekliyoruz ve kandil simidinin olmazsa olmazı 1 yemek kaşığı mahlepi ve kıyır kıyır olması için 2 yemek kaşığı sirkeyi de ekliyoruz.
  • Kontrollü olarak 4-4. 5 su bardağı unu da ekliyoruz sert bir kıvam olmamalı hamura şekil verirken kopmaların olmaması için.
  • 5 dakika dinlendirdikten sonra önce yumurta akına sonra susama bulayıp şekil vermeye başlıyoruz.
  • Hamurumuzun hepsini şekillendirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst seviyede kontrollü olarak pişiriyoruz.
  • Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası Alacatene (Uşak) Tarifi

 

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası Alacatene (Uşak) Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüsü 200 ml

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı pilavlık bulgur
  • 5 çorba kaşığı sıvı yağı ya da zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kekik (tercihe göre)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 9 su bardağı su

    Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası Alacatene (Uşak) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yeşil mercimeği yıkayın ve kaynar su koyduğunuz bir tencerede 2 dakika kadar kaynatın. Süzün. Kara suyu çıksın.
  • Tencereye yağı alın ve küp doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Ocağı orta hararetli ateşe alın, salçayı ekleyin ve 2-3 dakika kadar daha kavurun.
  • Mercimeği ilave edin ve 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Sıcak suyu ekleyin, 5 dakika bu şekilde pişirin.
  • Yıkadığınız bulguru, baharatları ilave edin ve 15-20 dakika kadar daha pişirin.
  • Afiyet olsun 🤌😊.

Rulo Ispanaklı Köfte Tarifi

 

Rulo Ispanaklı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet patates

Kıyma harcı için;

  • ️500 gram kıyma
  • 2 adet rendelenmiş (suyu sıkılmış soğan)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı kadar galeta unu
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Ispanak harcı için;

  • 250 gram ıspanak
  • 1 soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Tuz

İçi için;

  • 100 gram kaşar

Sos için;

  • Yarım lt kadar domates konserve
  • ️3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • ️Yarım çay kaşığı tuz
  • ️1 çay kaşığı şeker
  • ️2 diş sarımsak
  • ️1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Rulo Ispanaklı Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk önce köfte yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır. Ispanaklar temizlenir ve ince ince kıyılır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda kavrulur.
  • Ispanaklar da eklenerek kavrulmaya devam edilir. Baharat ve tuzu eklenerek altı kapatılır.
  • Patatesler halka halka doğranarak sıvı yağda kızartılır. ( biraz diri kalacak şekilde).
  • Orta boy borcama dizilir.
  • Köfteler 11 parçaya bölünür streç film arasında merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı kadar ıspanaklı harçtan yayılır.
  • Ispanağın üzerine uzun şerit doğranmış kaşar koyulur.
  • Ve streç film yardımı ile rulo şeklinde sarılır.
  • Kenar kısımları içine doğru sıkıştırılır.
  • Aralıklı şekilde patateslerin üzerine dizilir.
  • ️220  derece fırında köfteler kızarana kadar pişirilir.
  • Sosu için sıvı yağda konserve domates ve salça kavrulur.
  • İnce kıyılmış sarımsaklar da eklenir.
  • Baharatlar, tuz ve şeker eklenir.
  • 5 dk kaynadıktan sonra altı kapatılır.
  • Pişen köfteler üzerine sos gezdirilir. Afiyet olsun😋😋.