20 Şubat 2021 Cumartesi

Pazı Sarması Tarifi

 

Pazı Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 demet küçük yapraklı pazı
  • 100 gr kıyma
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 6-7 sap maydanoz
  • 4-5 sap nane (yada kuru nane)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Birer tutam karabiber, toz kırmızı biber, pulbiber

Pişirmek için:

  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz

Servis için:

  • Sarmısaklı yoğurt

    Pazı Sarması Tarifi Yapılışı

  • Pazıların saplarını ayıklayıp yıkayalım.
  • Uygun bir tencereye su koyup kaynatalım.
  • Kaynayan suya pazıları alalım ve yaklaşık 1 dakika kadar yumuşamalarını bekleyelim. ( fazla bekletirsek yaprak erir ve saramayız).
  • Bir süzgece alıp soğumaya bırakalım.
  • Uygun bir kaseye kıymayı alalım.
  • Soğanları, maydanozu ve naneyi ufak ufak doğrayalım. Kaseye ekleyelim.
  • Bulguru yıkayalım, süzelim ve kaseye ilave edelim.
  • Salçayı ve baharatlarıda ekleyip güzelce yoğuralım.Harcımız hazır.
  • Şimdi uygun bir tabağa yaprağın bir tanesini damarlı kısım ortada kalıcak şekilde serelim.
  • Ortasına harcımızdan bir tatlı kaşığı kadar alıp kenarlarını katlayıp saralım.
  • Tüm yaprakları bu şekilde bitirelim.Uygun bir tencereye dizelim.
  • Üzerine su, salça, yağ ve bir tutam tuz karışımını dökelim ve kısık ateşte pişirmeye bırakalım.
  • Pişen sarmaların ilk sıcağı çıkınca servis tabağına alalım ve sarmısaklı yoğurt eşliğinde sunalım.
  • Afiyet olsun💞.

Truff Tarifi

 

Truff Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket petibör bisküvi
  • 2 adet muz
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı süt

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi, çekilmiş fındık, çikolata

    Truff Tarifi Yapılışı

  • Bisküvileri rondodan geçirelim.
  • Muzları çatal yardımıyla ezelim.
  • Uygun bir kabın içerisine tüm malzemeleri alalım yoğuralım.
  • Elimizle yuvarlayıp hindistan cevizine bulayalım.
  • Bir kısmını ise benmari usulü eritmiş olduğumuz çikolataya bulayalım. 20 dk dolapta dinlendirelim. Deneyeceklere afiyet olsun 😋.

Nohutlu Yarmalı Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Nohutlu Yarmalı Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış yarma
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet et bulyon (İsteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı su (Sıcak olmayacak)

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Nohutlu Yarmalı Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yoğurt, yumurta ve unu topaklanma olmadan iyice karıştırın.
  • Bu karışıma nohut ve yarmayı ekleyin.
  • Suyunu ve isterseniz bulyonunu koyun.
  • Bulyon kullanmak istemezseniz et suyuda kullanabilirsiniz.
  • Karışımı ocağa alın ve orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın.
  • Kaynayan çorbaya tuzunu ilave edin.
  • Tereyağında naneyi fazla siyahlaştırmadan yakıp çorbaya ekleyin ve servis edin. Ben evde mayaladığım yoğurttan yaptım hazır yoğurtlar katı olduğu için eğer hazır yoğurt kullanırsanız biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Orman Meyveli Trileçe Tarifi

 

Orman Meyveli Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 buçuk su bardağı un
  • Yarım çay bardağı ılık su

Sütlü şerbeti için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket krema
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 paket sade kremşanti (yarım su bardağından biraz fazla sütle çırpıyoruz)
  • 2 paket orman meyveli sos

    Orman Meyveli Trileçe Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle paketin üzerindeki tarife göre orman meyveli sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Ben pakette yazan miktardan biraz daha az su ekliyorum ve ekşi olması için biraz limon sıkıyorum.
  • Sosumuzu hazırladıktan sonra ara ara karıştırarak soğumaya bırakıyoruz.
  • Kekimiz için yumurtaları sarı ve beyazlarına ayırıyoruz.
  • Beyazları tuz ile iyice köpürene kadar ( ters çevirdiğimizde kaptan düşmeyecek şekilde) çırpıyoruz.
  • Diğer kapta yumurta sarılarını şeker ve vanilya ile krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz.
  • Karışıma elenmiş un, su ve kabartma tozunu ekleyerek yalnızca karışana kadar çırpıyoruz.
  • Bu aşamadan sonra mikseri kaldırıyoruz.
  • Unlu karışıma yumurta aklarını ekleyip bir spatula yardımıyla söndürmeden alttan üste doğru karıştırıyoruz.
  • Yağlanıp unlanmış dikdörtgen borcuma yayıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.
  • Pişirme süresi fırından fırına değişiklik göstereceği için kontrollü pişirmelisiniz.
  • Kekimiz piştikten sonra fırının kapağını aralayıp ilk sıcaklığını atmasını sağlıyoruz.
  • Sütlü şerbeti için malzemelerimizi karıştırıp ocağa alıp kaynatmadan yalnızca ılınmasını sağlıyoruz.
  • Ilınan karışımı ilk sıcaklığını atmış kekimize üzerini çatalla delerek döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Kekimiz soğurken kremşantimizi hazırlayıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Kekimiz tamamen soğuduktan sonra kremşantimizi yayıyoruz.
  • Son olarak orman meyveli sosumuzu yayıyoruz.
  • Dilerseniz üzerini kremşanti yada dekor sosu ile süsleyebilirsiniz.
  • Yapıp deneyeceklere afiyet olsun 😋.

Tik Tok Makarnası Tarifi

 

Tik Tok Makarnası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna
  • 1 kase çeri domates
  • 1 küçük kalıp beyaz peynir
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 diş sarımsak
  • Kuru fesleğen, karabiber, pulbiber, tuz

    Tik Tok Makarnası Tarifi Yapılışı

  • Fırın kabına beyaz peynir, domates, ince ince doğranmış sarımsak, baharatlar ve zeytinyağ alınır.
  • Harmanlanan malzemeler önceden ısınmış 190° fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Domatesli sos pişerken bu arada makarnalar bol su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Pişen domatesli sos bir çatal ile güzelce ezilir ve haşlanmış süzülmüş makarnaya eklenir.
  • Makarna ve sos güzelce karıştırılır. Servise hazır. Kendileri oldukça ünlü☺️.Tiktok makaranası.

Patatesli Kaşarlı Çıtır Toplar Tarifi

 

Patatesli Kaşarlı Çıtır Toplar Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet büyük boy patates
  • 2 adet yumurta sarısı beyazı bulamak için ayrılacak (eğer yumurtalarınız küçükse 3 adet)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Bulamak için;

  • Yumurtaların akı
  • 1 kase un
  • 1 kase galeta unu

    Patatesli Kaşarlı Çıtır Toplar Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri kabuklarını soymadan bütün olarak haşlıyoruz.
  • Haşlanan patatesleri soyup eziyoruz.
  • Soğuduktan sonra yumurta sarılarını ve baharatları atarak karıştırıyoruz.
  • Ayrı ayrı ayırdığımız yumurta beyazını, unu ve galeta ununu koyuyoruz.
  • Hazır olan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz.
  • Biraz bastırıp içine bir parça kaşar peyniri koyarak, tekrar kapatıp yuvarlıyoruz.
  • Bütün harç bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz.
  • Daha sonra sırasıyla her topu önce una bulayıp fazlasını elimizle hafif çırptıktan sonra yumurta akına buluyoruz.
  • En son olarak galeta ununa da bulayıp diziyoruz.
  • Bir tavaya sıvı yağ koyup iyice yağ kızdıktan sonra patates toplarını içine atarak çevirerek kızartıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Mantarlı Et Yemeği Tarifi

 

Mantarlı Et Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg dana bonfile

Marine için;

  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 3-4 tane karabiber
  • 3-4 sarımsak
  • 1 dal biberiye
  • 1 soğan
  • 300 gram mantar
  • 2 domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, pulbiber, kekik, tuz
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1.5 su bardağı su

    Mantarlı Et Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Etler en az iki saat önce marine edilir.
  • Et, süt, zeytinyağ, baharatlar, tüm sarımsak be biberiye bir kaba alınır, harmanlanır kapağı kapatılır dolaba kaldırılır.
  • Pişirmek için yapışmaz bir tava alınır, harlı ateşte ısıtılır.
  • Et tavaya alınır, harlı ateşte etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çektikten sonra tavaya biraz sıvı yağ̆ ve doğranmış soğan eklenir, kavrulur.
  • Daha sonra doğranmış mantarlar eklenir, kavrulur.
  • Mantarlarda biraz kavrulduktan sonra salça eklenip kavrulur.
  • Salçada kavrulduktan soyulmuş ve doğranmış domatesler eklenir.
  • Domateste suyunu çektikten sonra baharatlar eklenir, ılık su ile un iyice karıştırılıp yemeğe eklenir, altı kısılır ve suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Etinize göre pişme süresi değişir, suyunu çekmiş hala pişmemişse kaynar su ekleyip pişirmeye devam ediniz.
  • Altı kapatılan yemek biraz dinlendirilir ve servise hazır.

Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Hep Taze) Tarifi

 

Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Hep Taze) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg salamura salatalık veya kornişon
  • 1 kg salamura biber turşusu

Taze olarak

  • Yarım beyaz turşuluk lahana
  • 1 kilo biraz kalın havuç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet maydanoz kadar yeşil kereviz yaprağı yarım karnabahar
  • Yarım kilo bürüksel lahanası veya brokoli (isteğe bağlı)
  • 20 diş kadar sarımsak
  • Bir çay bardağı kadar iri salamura tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • 1 limon

    Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Hep Taze) Tarifi Yapılışı

  • Lahana 2 parmak kalınlığında doğranır.
  • Karnabahar da lahanaya yakın boyutta doğranır.
  • Havuç soyulur ve halka halka doğranır. Yeşilikler irice doğranır.
  • En son salamura salatalık ve biber doğranır.
  • Soyulan sarımsaklar ortadan kesilip konur.
  • Hazırlanan malzemeler geniş bir leğen veya tepsiye konarak karıştırılır. Ben bu işlemi mutfak tezganının köşe kısmında yapıyorum siz de öyle yapabilirsiniz.
  • Malzemelerim üzerine bir kahve fincanı tuz ekilerek kabaca bir karıştırılır ve bir saat kadar bekletilir. Bu sayede içindeki salamura malzeme ve üzerine konan tuzun etkisiyle malzemeler biraz çöker ve sularını salar.
  • Bu sırada başka bir büyük kapta 4 kilo kadar suya yarım çay bardağı iri tuz ve iki çeşit sirke konarak karıştırılır.
  • Bu suya aspirin koyarsanız turşunun üstü beyazlamaz ama şart değil ben her zaman koymuyorum. Bekleyen turşuluk malzeme turşu kurmak istediğimiz kaba ( ister cam ister plastik evimizde ne varsa) biraz bastırarak doldurulur.
  • Limon da doğranıp 3-4 dilim şişelerin etrafına dizilir.
  • Üzerlerine hazırlanan turşu suyu doldurulur.
  • Turşu suyunu tattığınızda eğer boğazı yakmıyorsa sirke ayarı iyidir, tuzu da normal ayarda olmalı çünkü içinde salamura salatalık ve biber olduğundan onlar da tuzunu verecektir.
  • Doldurulan turşular serin bir yerde muhafaza edilir.
  • Turşular biraz kabarıp taşma yapabilir. Bir hafta sonra turşularımız hazır. Turşu olduktan sonra buzdolapta muhafaza edersek çok uzun süre dayanır ve tazeliğini, çıtırlığını korur. Şimdiden afiyet olsun.
  • Terbiyeli turşuda kullandığım salamura turşuyu yazdan şu şekilde hazırlıyorum. 5 kg salatalık ve 5 kg turşuluk biber güzelce yıkanır. (ister küçük kornişon, ister normal salatalık kullanılabilir ben ikisinden de yapıyorum. ) salatalıklar bütün olarak, biberler sapları kesilerek ve bıçakla delinerek ayrı ayrı kaplara ( cam olursa daha iyi olur) konur. Üzerlerini örtecek kadar su konur. Bu suya iki su bardağı iri salamura tuz konur ve en üste ağırlık konarak karanlık yere kaldırılır. Bu halde en az 2-3 ay bekler. Kışın turşuyu yapacağımız zaman içinden istenen miktarda alınır, kalanı aynı şekilde saklanmaya devam edilir. Bu şekilde salamuramız bozulmadan uzun süre durur.

Kıbrıs Zeytinlisi Tarifi

 

Kıbrıs Zeytinlisi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı dilimlenmiş çekirdeksiz zeytin
  • 250 gram hellim peyniri
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 3,5-4 su bardağı un ( kontrollü ekleyin lütfen yumuşak bir hamur olmalı)

    Kıbrıs Zeytinlisi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yoğurma kabına ılık süt ve mayayı alalım karıştıralım.
  • Üzerine tuz, zeytinyağı ve unu yavaş yavaş ilave edip kıvamlı güzel bir hamur yapalım.
  • 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Hamur mayalanırken soğanları ince ince doğrayıp iki yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Soğumaya bırakın.
  • Mayalanan hamura dilimlenmiş zeytin, küçük küpler halinde doğranmış hellim peyniri ve kuru naneyi ekleyip tekrar yoğuralım.
  • Yağlanmış borcama veya fırın kabına yerleştirelim.
  • 15 dakika tepside mayalandırıp 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.Kıbrısın güzel lezzetlerinden zeytinli hellim peynirli şahane bir lezzet 👌

Avokado Soslu Pratik Cips Tarifi

 

Avokado Soslu Pratik Cips Tarifi İçin Malzemeler

Cips:

  • 1 adet yufka
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1’er çay kaşığı nane/pulbiber
  • 2 yemek kaşığı su

Avokadolu sos:

  • 1/2 (yarım) adet avokado
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı labne
  • 1 dal taze soğan

    Avokado Soslu Pratik Cips Tarifi Yapılışı

  • Salçalı sos hazırlanır. (salça, su, zeytinyağ, baharatlar).
  • Yufkanın yarısına salçalı sos sürülür ve diğer yarısı üzerine katlanır.
  • Uzun şeritler kesilir ardından üçgen şeklinde kesilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dakika pişirilir. (kontrollü pişirin).
  • Cipsler pişerken dip sosu hazırlayın. Afiyet olsun!.

Kruvasan (Katmer Poğaça) Tarifi

 

Kruvasan (Katmer Poğaça) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket instant maya
  • Aldığı kadar un
  • Arasına sürmek için oda ısısında
  • Tereyağ (Hamurumuzu on bezeye bölücez, her bezenin arasına bir tatlı kaşığı kadar)

İçine

  • Beyaz peynir

    Kruvasan (Katmer Poğaça) Tarifi Yapılışı

  • Sütümüzün 1 çay bardağı kadarını ılıtıp şeker ile mayalandırıyoruz, kalan sütü parmağımızı ısıracak
    sıcaklıkta ısıtıyoruz,.
  • Kalan tuz, sıvıyağ,kabartma tozu ve mayalı sütümüzü de ilave edip kontrollü bir şekilde unumuzu ilave edip ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz.
  • Hamuru ön bezeye bölüyoruz her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz oda sıcaklığındaki tereyağı her yerine sürüyoruz.
  • Bu şekilde dört bezeyi üst üste koyuyoruz beşinci bezenin üzerine yağ sürmüyoruz.
  • Merdane ile büyütüyoruz, 12 veya 16 parçaya bölüp arasına peynir koyuyoruz.
  • Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıyoruz, tepsideki kruvasanlara yumurta sürüp 1 saat tepside mayalandırıyoruz.
  • 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz afiyet olsun.