21 Şubat 2021 Pazar

Bursa'nın Meşhur Cantık Pidesi Tarifi

 

Bursa'nın Meşhur Cantık Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı  şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • 200 gr kıyma
  • 1 iri soğan
  • 1 kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı  domates ya da biber salçası
  • Tuz karabiber
  • Az sıvı yağ

    Bursa'nın Meşhur Cantık Pidesi Tarifi Yapılışı

  • Hamurumuz için bütün malzemeleri güzelce karıştırın ve yoğurun, yumuşak bir hamur elde edeceksiniz , kenarda beklesin.
  • İçi için, soğanı rendelemek yok, biberler ile soğanı minik minik kesiyoruz ve kıyma ile buluşturuyoruz. Ardından diğer iç harç malzemelerini de ekliyoruz.
  • Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın, yaklaşık olarak bir tatlı tabağı büyüklüğünde olacak.
  • İç kısmını iyice bastırın, kenarları bombeli kalsın.
  • İç harcımızı içine koyup, kenarlarına da süt sürüp, fırına veriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika da pişti, ama fırından fırına değişiklik gösterebilir.
  • Çıkar çıkmaz üstüne temiz bir bez örtüp beş dakika bekletin. 6 adet cantik çıktı bu ölçüden.

Patatesli Kaşarlı Pide Tarifi

 

Patatesli Kaşarlı Pide Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
  • 2 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için:

  • 500g patates ( 5-6 küçük boy)
  • Tuz
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • 50 gram kaşar peyniri

Üzeri için:

  • 150g kaşar peyniri

    Patatesli Kaşarlı Pide Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kuru mayayı, şekeri ve suyu yoğurma kabının içinde tahta kaşık ile şeker eriyene kadar karıştıralım ve 10 dakika mayalanması için bekleyelim,.
  • Unu, zeytinyağını ve tuzu ekleyip ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım ve 1 saat mayalanmaya bırakalım,.
  • İç harcı için, patatesleri kaynatalım kabuklarını soyalım, baharatlarını ve 2 yemek kaşığı kaşar ekleyip ezelim,.
  • Hamuru 4 eşit parçaya keselim ve elimizle yuvarlayalım, uzunlamasına merdane ile açalım kenarlarını hafif içe doğru kıvırıp bastıralım,.
  • Açtığımız hamurları tepsiye alalım ve patatesleri içine dolduralım üzerine kaşar peyniri serpelim,.
  • Önceden ısıtılmış 200°  derece fırında yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun 🥰.

Pavlova Tarifi

 

Pavlova Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta beyazı
  • 1 çimdik tuz
  • 1 su bardağına yakın toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı sirke

Üzeri için:

  • 200 ml krema
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Meyve

    Pavlova Tarifi Yapılışı

  • Yumurta beyazlarını tuzla çırpıp şekeri de 1 yemek kaşığı koyup 20 sn güzelce çırpın. Bu işleme devam edin.
  • Şekeri birden eklemeyin kaşıkla koyup çırpın. Daha sonra sirke ve nişastayı ekleyip 5 sn çırpın.
  • Fırını 120 derecede ısıtın.
  • Spatula yardımı tatlıyı yağlı kağıt üzerine yanardağ şekli verin. Ortası alçak kenarları yüksek olsun.
  • 1 saat 120 derecede pişirin.
  • Daha sonra fırını 100 dereceye getirip yarım saat daha pişirin ve fırını kapatıp fırın kapağını hafif açıp tatlının fırında soğumasını bekleyin.
  • Fırından çıkarınca 2 saat de oda sıcaklığında bekletin.
  • Krema ve pudra şekerini mikserle 2-3 dk karıştırın.
  • Servis etmeden önce kremayı tatlının ortasına ekleyip üzerini de meyve ile süsleyebilirsiniz.

Ali Nazik (Kıymalı) Tarifi

 

Ali Nazik (Kıymalı) Tarifi İçin Malzemeler

Beğendisi için;

  • 1 adet top patlıcan (dilerseniz normal patlıcanda kullanabilirsiniz)
  • 1 subardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Tuz

Kıymalı harcı için;

  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 200 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı domates sos
  • Tuz
  • Karabiber
  • 5-6 dal maydanoz
  • Sıvıyağ

    Ali Nazik (Kıymalı) Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanımızı közlemek için bir kaç yerinde delerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyup közlüyoruz.
  • Patlıcanımız közlenirken harcını hazırlıyoruz. Kıymamızı tencereye alıyoruz üzerine soğan ve biberimizi yemeklik doğruyoruz yağını da ekleyip soteliyoruz.
  • Salça ve domates sosu da ilave edip baharatlarını ve tuzunu ayarlayıp yarım çay bardağı suda ekleyerek bir kaç dk özleşene kadar pişiriyoruz.
  • Kıyılmış maydanozda ekleyip altını kapatıyoruz bir kenara alıyoruz.
  • Beğendisi için patlıcanımızı soyup küçük küçük doğruyoruz yoğurt sarımsak tuz ve karabiber ekleyip hepsini karıştırıyoruz.
  • Servis tabağına alıyoruz üzerine kıymalı harcımızdan koyuyoruz.
  • Üzerini maydanoz ve domatesle dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun🤗👌🏻.

Zarf Böreği Tarifi

 

Zarf Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 2 çay bardağı ılık su
  • 1 adet yumurta (beyazı içine sarısı dışına sürülecek)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • Tuz
  • Sıvı yağ (zarf şeklini verirken katlarına sürmek için)
  • Aldığı kadar un (ben yarım ölçü kullandığım için 3 su bardağı kullandım )

İç harcı için;

  • Peynir
  • Maydanoz (opsyonel dir. kıyma veya zeytinli olarak da hazırlanabilir)

    Zarf Böreği Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir kaba ılık suyu, tuzu ve mayayı ekleyip çözdürelim.
  • Ardından diğer malzemeleri de ekleyip yoğuralım.
  • Hamurumuzu 20 dk dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru 13 bezeye ayıralım.
  • Un ve oklava yardımı ile bezeleri servis tabağı büyüklüğünde açalım ve yağlayalım.
  • Açarak büyüttüğümüz hamuru fırça yardımı ile yağlayalım.
  • Karşılıklı iki tarafını ortada birleştirelim tekrar yağlayalım. (fotolarda var ).
  • Hamurun yanlarını da kapatarak ortada birleştirip kare şekli verelim tekrar fırça yardımı ile yağlayalım ve kare bir şekil elde edelim.
  • Elde ettiğimiz kare şekli verdiğimiz hamura iç harcımızı ekleyip 4 köşeyi de ortaya gelicek şekilde kapatarak zarf şekli verelim.
  • Yağladığımız tepsiye böreklerimizi dizelim.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını böreklerimizin üzerine fırça yardımı ile sürelim. Üzerine çörek otu, susam(opsyonel) ekleyerek daha önceden ısıttığımız 170 derece  fırına gönderelim.
  • Böreklerin üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun 🥰.

Limonlu Pamuk Kek Tarifi

 

Limonlu Pamuk Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 limon rendesi ve suyu
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

  • 1 paket krema
  • 2 paket beyaz çikolata

    Limonlu Pamuk Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım.
  • Süt, limon rendesi, limon suyu ve yağı da ekleyip tekrar çırpalım.
  • En son elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip karıştıralım.
  • Yağlanmış kalıba dökelim önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 30-40 dakika pişirelim.
  • Ganaj için kremayı ocakta ısıtalım. İçine çikolataları alıp eritelim.
  • Sos dolapta biraz dinlenirse daha güzel kıvam alacaktır.
  • Kek soğuduktan sonra keki kalıptan çıkarıp çikolatalı sosumuzu dökelim.
  • Kek servise hazır. Afiyet olsun. 🥰.

Tam Tadında Garanti Profiterol (Yumurta Kokusuz) Tarifi

 

Tam Tadında Garanti Profiterol (Yumurta Kokusuz) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • Yarım paket margarin (125 gram)
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 2 paket vanilya

Krema için;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Çikolatalı sos;

  • 1 paket hazır çikolata sos
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket tablet çikolata

    Tam Tadında Garanti Profiterol (Yumurta Kokusuz) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yarım paket margarin ve bir bardak suyu ocağa alıp kaynatmaya başlıyoruz.
  • Kaynayınca içersine 1 bardak un ilave edip unu iyice yediriyoruz.
  • 2 dk daha pişirip altını kapatıyoruz.
  • Hamur 15 veya 20 dakika soğuduktan sonra 3 adet yumurta ve 2 paket vanilyayı içersine katıp iyice karıştırın.
  • Karışmış olan hamuru yağlı kağıt serili tepsiye bir tatlı kaşığı yardımı ile ceviz büyüklüğünde parçalar halinde koyun.
  • 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Krema için bütün malzemeleri ocağa alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ardından çikolata sosu da 2 bardak süt ile pişirip içersine isteğe bağlı bir pakette tablet çikolata ekleyip pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra ara ara karıştırarak soğuyana kadar kabuk tutmasını engelleyin.
  • Pişen hamur soğuduğunda bir bıçak yardımı ile hamuru ortadan kesin arasına krema doldurun daha sonra üzerine çikolata sosu gezdirin.

Mor Lahana Salatası (Turşu Tadında) Tarifi

 

Mor Lahana Salatası (Turşu Tadında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet mor lahana
  • 1 adet limon
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Zeytinyağı
  • Tuz

    Mor Lahana Salatası (Turşu Tadında) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mor lahana incecik kıyılır.
  • Sirke ve tuzla 5 dakika kadar ovulur.
  • Maydanoz ve dereotu da ince ince kıyılır.
  • Malzemeler uygun bir kaba konularak iyice karıştırılır.
  • Tuzu yağı eklenerek servise hazır edilir.
  • Püf noktası ; mor lahana tuz ve sirkeyle iyice ovulması Afiyet olsun.

Tik Tok Makarnası Tarifi

 

Tik Tok Makarnası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna
  • 1 kase çeri domates
  • 1 küçük kalıp beyaz peynir
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 diş sarımsak
  • Kuru fesleğen, karabiber, pulbiber, tuz

    Tik Tok Makarnası Tarifi Yapılışı

  • Fırın kabına beyaz peynir, domates, ince ince doğranmış sarımsak, baharatlar ve zeytinyağ alınır.
  • Harmanlanan malzemeler önceden ısınmış 190° fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Domatesli sos pişerken bu arada makarnalar bol su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Pişen domatesli sos bir çatal ile güzelce ezilir ve haşlanmış süzülmüş makarnaya eklenir.
  • Makarna ve sos güzelce karıştırılır. Servise hazır. Kendileri oldukça ünlü☺️.Tiktok makaranası.

Fırında Soslu Kaşarlı Köfte Tarifi

 

Fırında Soslu Kaşarlı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte Harcı İçin;

  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 600 g kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım su bardağı sıcak su

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Fırında Soslu Kaşarlı Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak soğanı 3-4 parçaya ayıralım, rondoya alalım.
  • Üzerine sarımsağı, maydanozu ve yumurtayı ekleyerek rondodan geçirelim.
  • Yoğurma kabına kıyma, rondodan geçirdiğimiz malzemeler, galeta unu, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek güzelce yoğuralım.
  • Kıymalı harcımızdan parçalar alalım ve köftemizi şekillendirelim.
  • Hazırladığımız köftelerin üzerini streçleyerek buzdolabına kaldıralım ve 2 saat dinlendirelim.
  • Bu sırada sosunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir tavaya sıvı yağı alalım.
  • Üzerine rendelediğimiz domatesleri ekleyelim.
  • Domateslerimiz suyunu çekmeye başladığında salçayı, rendelediğimiz sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Sıcak suyu da ilave ederek 5 dakika kadar pişirelim.
  • Kızdırdığımız sıvı yağa köftelerimizi alalım, çevirerek arkalı önlü kızartalım.
  • Kızaran köftelerimizi havlu kağıt üzerine alalım, daha sonra köfteleri fırın kaplarına paylaştıralım.
  • Üzerlerine pişirdiğimiz domates sosunu gezdirelim.
  • Ardından 180°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim.
  • Daha sonra köftelerimizi fırından alalım ve üzerine kaşar peyniri serpelim.
  • Peynirler eriyip kızarana kadar tekrar fırına verelim. Köftelerimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Yayla Çorbası Tarifi

 

Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı sıcak su (tavuk veya kemik suyu)
  • Tuz

Terbiyesi İçin;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un

Sosu İçin;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Yayla Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yayla çorbası için ilk olarak pirinçler yıkanarak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Yayla çorbamızın terbiyesi için diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
  • Pişen pirinçlere varsa et ya da kemik suyu yoksa 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
  • Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınarak yavaş yavaş alınıp terbiyeye ilave edilir.
  • Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
  • En son tuzu ilave edilir, bir kaç dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
  • Üzerine sos için kuru nane eritilmiş tereyağında kızdırılarak gezdirilir. Yayla çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
  • Not: Çorbamız bekledikçe koyulaşabilir, servis öncesi sıcak su ekleyerek kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.