2 Mart 2021 Salı

Pamuk Poğaça Tarifi

 

Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta sarısı üzerine beyazı hamura
  • 1 adet yaş maya
  • Aldığı kadar un

İçi için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu
  • Kabak çekirdeği
  • Ayçiçeği çekirdeği

    Pamuk Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Un hariç bütün malzemeleri uygun bir kaba alıyoruz güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ilave ederek hamurumuzu yoğuruyoruz .
  • Yumuşak bir hamur elde ediyoruz hamurumuzu bir saat mayalanmaya bırakıyoruz .
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp merdaneyle açıyoruz .
  • İçine beyaz peynir koyup kenarlarını içe katlayıp rulo şeklinde katlıyoruz .
  • Yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştiriyoruz 20 dk tepsi mayası yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp susam ,çörek otu, kabak çekirdeği 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .
  • Deneyenlere afiyet olsun.

Lazanya Tadında Fırın Makarna Tarifi

 

Lazanya Tadında Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram makarna (yarım paket )
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşemal sos için;

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2.5 su bardağı süt

Üzeri için;

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Lazanya Tadında Fırın Makarna Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle makarnayı haşlayıp süzüyoruz.
  • Tencereye kıymayı alıyoruz kavuruyoruz ,içine ince kıyıma, soğan ve biberleri ilave edip kavuruyoruz .
  • Salçayı ekliyoruz ,bir miktar daha kavuruyoruz .
  • Makarnayı kıymalı harca ilave edip iki üç dakika karıştırarak harmanlıyoruz.
  • Uygun bir fırın tepsisine makarnayı döküyoruz.
  • Beşamel sos yapılışı; unu tereyağ ile bir miktar kavuruyoruz, sütü ilave ediyoruz pürüzsüz bir kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  • Makarnanın üzerine beşamel sosu eşit şekilde yayıyoruz.
  • Üzerine rendelenmiş kaşarıda ilave edip üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişiriyoruz.

Açık Tost Tarifi

 

Açık Tost Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet yarım sandviç ekmeği
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı su

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım kangal sucuk

    Açık Tost Tarifi Yapılışı

  • Sos için malzemeler iyice karıştırılır.
  • Sandviç ekmeğine sürülür.
  • Üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilir.
  • En son üzerine sucuk dilimleri eklenir.
  • Tost makinesine yağlı kağıt serilir.
  • Hazırlanan ekmek arasına alınır ve pişirilir.
  • Afiyet şifa olsun inşallah 💞.

Kahvaltılık Çemen (Acuka) Tarifi

 

Kahvaltılık Çemen (Acuka) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon

    Kahvaltılık Çemen (Acuka) Tarifi Yapılışı

  • Bütün malzemeler 30 saniye kadar mutfak robotundan geçirilir.
  • Robot yoksa ceviz dövülür, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler ile özlesene kadar karıştırılır.
  • Servis tabağına alınca üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Afiyet şifa olsun inşallah 💞.

Sevgi Yumağı Patates Sarma (Kıymalı) Tarifi

 

Sevgi Yumağı Patates Sarma (Kıymalı) Tarifi İçin Malzemeler

İç malzeme;

  • 400-500 gram kıyma
  • 1 adet büyük yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1.5 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı su
  • Tuz, karabiber, pul biber

Dış malzeme;

  • 4-5 adet patates
  • Mozzarella peyniri (yoksa kasar rendesi)
  • Bir tutam maydanoz

    Sevgi Yumağı Patates Sarma (Kıymalı) Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı tavaya koyup kavurmaya başlayalım üzerine küçük küçük doğradığınız sarımsak, soğanları ve biberleri ilave edelim.
  • Suyu da koyalım ve kavrulunca üzerine tuz ve baharatları ilave edelim.
  • Patatesleri ince ince daire şeklinde dilimleyelim.
  • Mozzarellaları borcama yayalım.
  • Üzerine patatesleri çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde dizelim.
  • Onların üzerine yine çok fazla olmayacak şekilde peynir rendesi koyalım ve 200 derece ısınmış fırına verelim.
  • Üzerleri biraz kızarana kadar fırında tutalım.
  • Fırından çıkarınca hazırladığımız kıymalı harcı iyice yayalım.
  • Onun üzerine tekrar peynir serpip yavaşça patateslerimizi içeriye doğru rulo şeklinde saralım.
  • Sarma işlemi bittikten sonra tekrar fırına verip patatesler biraz daha kızarana kadar fırında tutalım.
  • Yemeğimiz ılındığında dilimleyerek servis yapalım.
  • Servis yaparken maydanoz yapraklarıyla süsleyebiliriz.  .

Bayatlamayan Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Bayatlamayan Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Elmalı harcı için;

  • 4 adet orta boy elma
  • 3 yemek kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz

    Bayatlamayan Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle elmaları soyup rendeliyoruz.
  • Tavaya koyup orta ateşte suyunu çekene kadar kavuruyoruz.
  • Sonra üzerine şekeri, tarçını ve cevizi ilave edip biraz daha karıştırıyoruz.
  • Piştikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur malzemelerini derince bir kaba koyup kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz.
  • Yarım saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Sonra ceviz büyüklüğünde bezeler alıp yuvarlak açıyoruz.
  • Bir tarafına bıçakla şerit şeklinde kesikler yapıyoruz.
  • Diğer tarafına elmalı harçtan koyup kıvırıyoruz.
  • Hafif yuvarlayıp ay şeklini veriyoruz.
  • Tepsiye dizip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp soğuyunca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
  • Afiyet olsun.

Dızmana Tarifi

 

Dızmana Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya veya yarım parça taze maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 6 su bardağı un (550 gr-580 gr)

Sosu için:

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta

    Dızmana Tarifi Yapılışı

  • Un ve tuz dışında hamurun tüm malzemelerini bir kaseye koyun, ardından tuzu ve unu dikkatlice ekleyin ve yumuşak bir kütleye yoğuralım.
  • Yaklaşık 40-45 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Hamuru yaklaşık 15 parçaya bölün ve ellerinize yapışırsa ellerinize biraz sıvı yağ sürelim.
  • Parçaları yan yana bir tepsiye yerleştirin ve tekrar 30 dakika dinlendirelim.
  • Sonra sosu üzerine dökün ve üzerine susam serpin. 200 ° derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.

İç Pilav Eşliğinde Fırında Kızarmış Bütün Tavuk Tarifi

 

İç Pilav Eşliğinde Fırında Kızarmış Bütün Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

İç pilav için ;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvı yağ
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan – yemeklik doğranmış
  • 1 küçük paket dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı toz şeker ( ben şeker kullanmadım ama bilginize)
  • Çiğ badem
  • Yenibahar
  • Tarçın
  • Tuz
  • Karabiber
  • Süslemek için nar taneleri

Fırında kızarmış tavuk için ;

  • 1 adet bütün tavuk
  • Fırın poşeti

Sosu için;

  • 1 limon suyu
  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Birkaç diş rendelenmiş sarımsak
  • Toz biber
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
  • Kekik
  • Tuz
  • İsteğe bağlı arpacık soğan

    İç Pilav Eşliğinde Fırında Kızarmış Bütün Tavuk Tarifi Yapılışı

  • Tavuk yapılışı ;Öncelikle limon suyunun bir kısmı ile tavuğun heryerini derisini ovun.
  • Daha sonra sos karışımını hazırlayıp tavuğun içi dışı her yerine sürün.
  • Fırın poşetine koyun .
  • Arpacık soğan kullanmak isterseniz onlarıda tavuğun yanına serpiştirin .
  • Poşete bir kaç minik delik açın ki pişerken hava alsın, poşetin ipi ile bağlayıp önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 1 saat fırın torbasında pişirin.
  • Daha sonra poşetten çıkarıp 10-15 dk arası daha alt üst çevirip biraz daha kızarması için pişirin ,her fırın farklılık gösterir takip edin bu süreler değişebilir.
  • Pilav yapılışı ;Bir pilav tenceresinde sıvı yağ koyup ısıtın, ardından soğanı ekleyin pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Dolmalık fıstığı ve bademi de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Pirinci ekleyin, tuz ilave edip kavurun.
  • Suda yumuşamış kuş üzümlerinin suyunu sıkıp ekleyin, ardından baharatlarını ekleyin ve karıştırın.
  • Son olarak su ve şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Ardından pilavın suyunu iyice çekene kadar 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kapağını açın, kağıt havlu koyup yeniden kapağını kapatıp demlendirin.

Patatesli Çıtır Börek Tarifi

 

Patatesli Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 5-6 adet patates
  • Karabiber
  • Tatlı toz biber
  • Tuz

Sosu için ;

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı sirke

    Patatesli Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patates haşlanıp süzülür.
  • Güzelce ezilir, içerisine baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır ve soğuması için kıyıya alınır.
  • Sos için gerekli tüm malzemeler güzelce karıştırılır ve kıyıya alınır.
  • Yufka tezgaha serilir yarısına sos sürülür ve d şeklinde olacak şekilde diğer kısım üzerine kapatılır. O kısmada sos sürülür.
  • Yufkanın geniş kısmına gelecek şekilde iç harç konur ve rulo olarak sarılır.
  • İkiye katlanır (resimdeki gibi) ve yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Tüm yufkalar için aynı işlem yapılır.
  • Sosun kalanı üzerine sürülür eğer sos azalmışsa sıvı yağ ekleyip sürebilirsiniz.
  • 175 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. (her fırın derecesi farklılık gösterir arkadaşlar bu yüzden siz dereceyi yinede kendi fırınınıza göre ayarlarsanız daha iyi olur. Mesela benimki çok çabuk pişiriyor bu yüzden ben çoğu şeyi 120-130 arasında pişiririm). Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun inşallah 😊.

Arpa Şehriye Salatası Tarifi

 

Arpa Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket arpa şehriye
  • 1 adet salatalık
  • 200 gram konserve mısır
  • 4-5 adet minik salatalık turşusu
  • 1/1, 5 kepçe kadar yoğurt
  • 1 paket sade patates cipsi

    Arpa Şehriye Salatası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şehriyeyi üzerindeki dakika kadar haşlayıp süzelim.
  • Üzerine çok az sıvı yağ gezdirip karıştıralım ve soğuması için kıyıya alalım. (sıvı yağı yapışmamaları için kullanıyorum).
  • Soğuyan şehriyenin üzerine salatalıkları rendeleyelim, turşuları doğrayalım, mısırı ve yoğurdu ekleyip karıştıralım.
  • Kasemize alıp üzerine cips kırıntıları döküp servis edelim. Afiyet olsun inşallah 😊.

Kereviz Salatası Tarifi

 

Kereviz Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kereviz
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Çekilmiş ceviz
  • Zeytinyağ
  • Tuz

    Kereviz Salatası Tarifi Yapılışı

  • Kerevizin kabukları soyulur ve rendelenir.
  • Üzerine tuz, yoğurt ve mayonez eklenip karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır.
  • Üzerine hafif zeytinyağ dökülür ve ceviz serpilir. Afiyet olsun inşallah 😊.

Sağlıklı ️Hafif ️Lezzetli Yoğurtlu Kabak Havuç Salatası Tarifi

 

Sağlıklı ️Hafif ️Lezzetli Yoğurtlu Kabak Havuç Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 büyük havuç
  • 4 kabak
  • 5-6 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2-3 iri diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Ceviz içi
  • Dere otu

    Sağlıklı ️Hafif ️Lezzetli Yoğurtlu Kabak Havuç Salatası  Tarifi Yapılışı

  • Salata için öncelikle havuç ve kabağı yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin.
  • Büyük bir tavaya zeytinyağı ve havucu alıp kısık ateşte soteleyin.
  • Havuçlar az rengini değiştirince rendelenmiş kabakları da ekleyip sotelemeye devam edin.
  • Sebzelerin daha çabuk pişmesi için üzerine biraz tuz serpin.
  • Havuç ve kabak tamamen pişip suyunu çekinceye kadar soteleyin.
  • Sarımsağın kabuklarını soyup çok küçük doğrayın yada ezip sebzelerin içine ekleyin ve birkaç dakika çevirin.
  • Sarımsaklar da piştikten sonra tencerenin altını kapatıp bir kenarda soğumaya bırakın.
  • Kavrulan sebzeler soğuduktan sonra içine yoğurdu ilave edip karıştırın.
  • Salatayı servis tabağına alıp üzerini ceviz, dere otu ve zeytinyağı ile süsleyin.
  • Ben salatayı yaparken ilave etmedim ama siz isterseniz sebzeler kavrulup soğuduktan sonra içine kırılmış ceviz içi, doğranmış dereotu yada kuru nane ilave edebilirsiniz. Ama salatayı aynı gün içinde yemeyip bekletecekseniz sadece yoğurdu ekleyin. Yoksa ertesi güne tadı değişebiliyor. Afiyet olsun.