Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 2,5 su bardağı süt
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5,5 su bardağı un
- 125 gram margarin
İç harcı için;
- 200 gram beyaz peynir
- Bir miktar da çeçil peyniri
- ( istediğimiz peynir çeşitlerini kullanabiliriz)
Üzerine sürmek için;
- 1 tane küçük boy yumurta
- 1 yemek kaşığı pekmez
Tek Hamur İle 2 Çeşit Poğaça ve Hamburger Ekmeği Tarifi Yapılışı
- Sütü parmak dayanacak kadar ısıtalım, içine toz şeker ve yaş mayayı koyup elimizle mayayı eriyene kadar ovalayalım, aktif olması için 5 dakika kadar bekleyelim.
- Yoğurma kabına yoğurt, sıvı yağ ve tuzu koyup karıştıralım, margarini eritelim.
- Maya aktif hale gelince onu da ilave edip karıştıralım.
- Unu eleyerek yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım, güzelce yoğuralım.
- Ilık margarini yoğurduğumuz hamurun kenarına dökelim ve hamur margarini iyice çekene kadar yoğuralım.
- Yumuşacık bir hamur elde edelim.
- 20-25 dakika kadar mayalandıralım.
- Bu arada beyaz peyniri ufalayalım çeçil peynirini küçük küçük doğrayıp karıştıralım.
- Hamurdan istediğimiz boyutta parçalar koparıp elimizle hafifçe bastırarak açalım.
- İçine hazırladığımız peynir harcını koyup klasik poğaça şeklinde (büyük “d” harfi şeklinde) katlayalım, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
- Simit poğaça için: hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elimizle bastırarak açalım ortasına peynirli harç koyup iki kenarından birleştirerek ortada kapatalım.
- Uygun bir tabağa 1 yemek kaşığı pekmezi yarım çay bardağı su ile karıştıralım.
- Poğaçayı kapattığımız yerden tutup önce pekmezli suya sonra sonra susama batırıp tepsiye dizelim.
- Hamburger ekmeği için: hamurdan istediğimiz boyutta koparıp elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
- Üzerlerine sürmek için yumurtayı çırpalım, üzerine bir yemek kaşığı pekmez ilave edip tekrar çırpalım ve klasik poğaça ve hamburger ekmeğinin üzerine sürüp susam serpelim.
- Bu şekilde 30 dakika kadar tepside mayalanmaya bırakalım.
- Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servise hazırlayalım.
🌹 afiyet olsun 🌹.